Verem İçin Hangi Bölüme Gidilir?

02.07.2016
Verem İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Verem şüphesi var veya verem hastasısınız ama hangi bölüm doktoruna gideceğinizi bilmiyorsunuz. Biz sizler için verem hakkında kısa bir bilgi edindik ve araştırdık. Peki, nedir verem?

Tıp dilinde tüberküloz adı verilen ve halk dilinde verem veya ince hastalık olarak bilinen bu hastalık insanlığın varoluşundan bu yana varlığını göstermiştir ve 1865 yılında veremin bir enfeksiyon hastalığı olduğu kanıtlanmıştır. Daha sonra 1882 yılında Robert Koch verem hastalığında büyük bir çığır açarak tüberküloz basilini bulmuştur.

Önceleri güneş kürü, diyet ve hijyen esaslı tedavi yöntemleri uygulanmaktaydı, 1940lı yıllarında ise izonikotinik asit ve streptomisinin tedavi yöntemiyle etkin ve yeni bir dönem başlamıştır.

Verem bulaşıcı mıdır?

Tüberküloz vücudun her organında oluşabilse dahi akciğer basili giriş kapısıdır her zaman. Sıklıkla basilin solunum yoluyla kolaylıkla bulaşır. Akciğer tüberkülozu ( verem ) olan kişilerin konuşmasıyla, hapşırmasıyla, öksürmesiyle bıraktıkları akciğer salgılarını damlacık şeklinde havaya bırakırlar. Havada kalan damlacıklar aynı ortamda bulunan diğer kişiler tarafından solunum yoluyla akciğere enfekte olmaktadır.

Verem hastalığı şüpheniz var veya verem hastası oldunuz, bu durumda göğüs hastalıkları bölümünden randevunuzu almanız gerekmektedir. Göğüs hastalıklarına başvurduğunuzda ise uzman doktor tarafından yapılan tüm tetikler ve muayene sonucu verem teşhisi konulduktan sonra esas tedavi yöntemlerine geçilir. Göğüs hastalıkları hekimi tarafından sigara ve alkol tüketimi yasaklanarak sağlıklı beslenme hakkında bilgiler alırlar. Beslenmenin yanı sıra ise ilaç ve kemoterapi yöntemleri seçilir.

Göğüs hastalıkları doktoru öncelikle 3 gruba ayrılan ilaçları önerebilmektedir. 3 gruba ayrılan bu ilaçlar ise şu şekildedir;

  • Grup: Rifampisin, İzoniazid, Etambutol, Morfozinamid yada Pirazinamid, Streptomisin.
  • Etionamid ve Sikloserin, Paraaminosalisilik asit ( PAS ), Tiasetazon.
  • Tiokarlid, Viomisin, Kapreomisin, Kanamisin, Alfasilin-Klavulonat, Oflaksasin, Ampisilin-Sulbaktam ve benzeri ilaçlar kullanılmaktadır.

Verem ( tüberküloz ) hastalığında göğüs hastalıkları doktoru mutlaka ilaç kombinesi oluşturarak tedavi yöntemi uygulamalıdır. Akciğer basili, verem ilaçlarına karşı direnç kazandığı için tek bir ilaç ile tedavi uygulaması mümkün olmamaktadır. Ülkemiz ve verem direncinin yüksek olduğu diğer ülkelerde tanı koyulduğundaki ilk 2 ay boyunca Pirazinamid+İzoniazid+Rifampisin yada Etambutol+Morfozinamid tedavisine başlanır ve takip eden 4 ay boyunca ise Rifampisin+İzoniazid tedavisiyle devam edilir.

Unutulmaması gereken şudur ki; kişiden kişiye verem hastalığı farklı direnç gösterebileceğinden dolayı, tedavi yöntemi de değişmektedir. Verem şüpheniz var ise mutlaka bir göğüs hastalıkları bölümünden randevu almalısınız ve tedavinize bir an önce başlamalısınız.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.