Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

09.08.2019
Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Halk arasında bilinen horlama ve ya uyku sırasında solunum durması olarak da bilinir. Horlamanın sebep olduğu önemli hastalıklarda biridir. Uyku neredeyse ömrümüzün üçte birini oluşturmaktadır ve sağlıklı yaşamamız açısından büyük önem taşır. Kalitesiz bir uyku bütün günümüzü yorgun ve uykulu geçirmemize sebep olur. Uyku apnesinin konsantrasyon eksikliği, yüksek tansiyon, kalpte ritim bozukluğu, felç gibi sonuçları olabilir. Uyku apnesi uyku sırasında nefesin durmasıdır ve gece boyunca birkaç kez tekrarlayabilir. Uyku apnesi esnasında üst solunum yolunun açık kalmasını sağlayan kaslarda gevşeme meydana gelir bu nedenle dil kökü ve ya bademciklerin solunum yolunu tıkaması sonucu meydana gelen yaklaşık 10 saniyelik bir nefes kesilmesi durumudur. Uyku apnesi olanlarda horlama normalden 4 kat daha fazla olur. Nefes darlığı, iç çekmek, sabah yorgun uyanmak, solunum durması, uyanmaya çalışmak, el kol hareketleri uyku apnesi olan kişilerde sıklıkla görülür. aynı zamanda bu hastaların büyük bir kısmında hipertansiyon görülmektedir. Belirtileri; horlama, sık sık tuvalete çıkmak, terleme, horlama, reflü, uykuda huzursuzluk sıklıkla görülmektedir. Ayrıca baş ağrısı ve unutkanlık da gözlenen belirtiler arasındadır. Bu belirtiler gözlendiğinde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Bu durum biraz değişiklik göstermektedir. Eğer horlama sorunu var ise bir kulak burun boğaz bölümüne, hipertansiyonu olan bir hasta uyku apnesine bağlı olarak bir problem yaşıyor ise dahiliye bölümüne başvurulmalıdır. Hafif şiddette yaşanan uyku apnesi problemlerine aile hekimi de yardımcı olabilir. Rahatsızlık çok ileri derecede şiddetli seyrediyorsa mutlaka nöroloji bölümüne başvurulmalıdır.

Tedavisi

Uyku apnesi testi, yani polimnografi, uyku sırasında beyin dalgalarını, burun ve ağızdan hava akışını, kalp hızını ve oksijen seviyesini ölçer. Gece boyunca bütün solunumsal olayları ve kişinin hareketlerini kaydeden bir testtir. Sabaha kadar alınan bu kayıtlar incelenir ve sonucuna göre bazı önlemler alınır. Risk faktörlerinin en önemlisi obezitedir, uygun diyetle kilo verilerek hastalığın büyük bir kısmı önlenebilir. Alkol ve sigarayı bırakmak, sırt üstü yatmamak da rahatsızlığı azaltır. İleri derecede uyku apnesi problemlerinde pozitif hava basıncı tedavisi uygulanmaktadır. Hava yolunu açık tutabilecek şekilde basınçlı hava veren bir cihaz yardımı ile uyku apnesi sorunundan kurtulan kişilerin yaşam kaliteleri yükselmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.