Sulu Egzamaya Ne İyi Gelir ?

24.03.2016
Sulu Egzamaya Ne İyi Gelir ?

Sulu egzamanın nedeni egzamayla aynıdır. Egzama gibi sulu egzama da kalıtsal ve genetik ciddi bir cilt hastalığıdır. Anne veya babasının egzama geçirmiş olması doğacak bebeğin de egzamalı olma olasılığını artıracaktır. Sulu egzama belirtileri arasında cilt renginin kızarıklık nedeniyle bozulması ve kaşıntıyla başlamaktadır. Fakat, cilt kaşıntı ve kızarıklık nedeniyle tahriş olduğundan yaralar sulanarak kanar. Bu kanamalardan sonra cilt aşırı derecede kurur ve çatlaklar oluşur. Deri altında iltihap üretmeye başlar. Sulu egzamayı normal egzamadan ayıran en önemli özellik ciltteki irindir. 

Sulu Egzama Belirtileri Nelerdir ?

Dönemine göre farklı etkiler gösteren egzama rahatsızlığının subakut döneminde kaşıntı ile birlikte kabuklanma ve kepeklenme görülebilir. Egzama hastalığının akut döneminde küçük su toplanmaları, şişlikler, yara üzerlerinde sulanmalar ve aşırı yanma, kaşıntı şeklinde karşımıza çıkabilmekte ve kronik dönemde ise deri yüzeyinde çatlaklar ile birlikte kuruluk, renk değişikliği ve deri yüzeyinde el ile hissedilebilir kalınlaşma meydana gelebilmektedir.

Sulu Egzama Nedenleri Nelerdir ?

Egzama hastalığının bir çok içsel nedeni olabilir ancak bu hastalığı en çok tetikleyenler deriyle temas eden losyon, parfüm, giysi, deterjan, güneş ışınları, kolonya, çeşitli kremler, plastik veya metal gibi çeşitli maddelerdir. Egzama hastalığının belirdiği noktalara temas eden bütün dış etkenler özellikle gözden geçirilmelidir. Egzama belirtisi taşıyan hastalar öncelikle mutlaka uzman bir doktora danışmalılardır.

Vücudun, dışarıdan veya içeriden müdahale etmek isteyen faktörlere karşı iltihaplı yara biçiminde tepki vermesine egzama, bir diğer adıyla dermatit denilebilir. Tıp dünyasının neden meydana geldiğini ve çözüm yollarını henüz belirlemediği bu iltihaplı yaraların yağlı deri, sinirsel ve temas egzaması çeşitleri oldukça yaygın olup en sık görülen türü alerjik egzama, bir diğer bilinen adıyla atopik dermatit olarak bilinen ve araştırmacıların kalıtsal olmasından şüphelendiği türdür.

Sulu Egzama Nasıl Geçer ?

Sulu egzamanın tedavisi bilindik egzama hastalığının tedavisi ile büyük benzerlik gösterir. Dermatolog tarafından yazılan ilaçlar reçete ile verilir. Ultraviyole ışın tedavisi egzamanın tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Alınan ilaçlar ve ışın tedavisi kaşıntı ve iltihapların giderilmesinde etkili olsa da egzama için kesin çözüm değildir. Polyesterden üretilen kıyafetler yapay liflere sahiptir ve hastalığın belirtilerini artırır. Pamuklu ve doğal liflerden yapılmış olan giysiler giyilmelidir. Tropikal kremler sulu egzama olan bölgeye sürülmelidir. E vitamini de sulu egzama açısından önemlidir. Sulu egzama hastaları bolca E vitamini tüketmelidir. E vitamini Cildi besler ve nemli kalmasını sağlar. Ayrıca sulu egzama hastaları sulu egzama tedavisi görmelidir. Cildiniz sürekli temiz ve nemli olmalıdır. Bol su tüketip lifli sebzeler yemelidirler.

  • Mutlaka bir dermatoloğa gidilmeli ve verilen ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır.
  • Funda tohumu egzama için çok yararlıdır. Funda tohumunu kaynatıp, çıkan posasını bir tül yardımıyla egzamalı bölgeye sürülür.
  • Kekik muhteşem kokusunun yanında bir çok hastalığa da iyi gelmektedir. Kekik havanda ezilir , 9 – 10 damla limon suyuyla krem haline getirilir ve egzamalı bölgeye sürülür.
  • Karanfil ve nöbet şekeri karıştırılır. Günde 2 defa rahatlıkla yenilebilir.
  • Sarımsak otu sıkılır ve ortaya çıkan su egzamalı bölgeye sürülür.
  • Yarım litre suyun içine 6-7 çorba kaşığı beyaz dut kurusu atılır. 10 dakika kaynatılır. Bu dut kürü sıcak olmalı yalnız sıcaklığı cilde zarar vermemelidir. Egzamalı bölgelere bu kür sürülmeli 1 saat kadar yıkanmamalıdır.1 saat geçtikten sonra kür sürülen bölgeler bol suyla yıkanmalı ve tamamen kürden temizlenmelidir.

Sulu Egzamaya İyi Gelen Bitkiler

Doğal Elma Sirkesi

Az miktarda doğal elma sirkesini suyla seyreltip egzamalı bölgeye uygulayın. Egzamanın vücutta yayılmasını önler ve kaşıntıyı ortadan kaldırarak rahatlama sağlar.

Dut

Yapılan araştırmalarda özellikle beyaz dutun egzamaya iyi geldiği görülmüş ve dut, egzamaya karşı adeta bir panzehir olduğu söylenmektedir. Egzama için dutu tüketebilir, çayını yapıp içebilirsiniz. Ayrıca bir miktar dutu suda bekletip egzamalı bölgeye uygulayabilirsiniz.

Adaçayı

Özellikle kış aylarında artan egzama şikayetlerini ortadan kaldırmak için adaçayı tüketebilir ve adaçayını suda beklettikten sonra egzamalı bölgeyi yıkayabilirsiniz.

Papatya

Papatya içeren kremler, egzamaya iyi gelebilir. Bir miktar papatyayı suda bekletip egzamalı bölgeye uygulayabilirsiniz.

Defne Yaprağı

Defne yaprağını beş dakika kadar kaynar suda bekletip soğutun. Egzamalı bölgeye uygulayın. Kaşıntıyı azaltır.

Meyan Kökü

Meyan kökü suda bekletilerek egzamalı bölgeye uygulanır. Meyan kökü özü içeren kremler egzamalı bölgede kullanabilirsiniz. Faydasını göreceksiniz.

Aloe Vera

Cilt tahrişlerinde sıklıkla kullanılan aleo vera bitkisinin jel kısmı egzamaya da iyi gelebilir.

Lavanta

Lavanta anti bakteriyel özelliğiyle egzamalı bölgede rahatlama sağlar. Egzamalı bölgenin vücutta yayılmasını önler.

Sarı Kantaron Otu

Egzama tedavisinde yardımcı olan bitkilerden biri de sarı kantaron otudur. Anti iltihap özelliği ve kuru cildi nemlendirmesiyle egzama tedavisinde oldukça faydalıdır.

Kına

Kına, egzama tedavisinde yıllardan beri kullanılagelmiş bir doğal çözümdür.

Kekik Çayı

Egzamalı bölgeye uygulayın. Kekik çayı, kaşıntı ve kızarıklık için oldukça faydalıdır.

Isırgan Otu

Egzama için uygulanabilecek tedavilerden bir diğeri ısırgan otudur. Isırgan otunu ezin ve egzamalı bölgeye sürün. Son olarak bir müddet bekledikten sonra su ile iyice yıkayın.

Egzamaya Hangi Krem İyi Gelir ?

Egzama her ne kadar belirtileri hafiflese de vücuttan tam olarak atılamayan bir hastalıktır. Egzama tedavisinde doğal ev ilaçlarıyla birlikte doktorunuzun önereceği ilaçlar da bulunmaktadır. Doktorunuza danışmadan uygulayacağınız her tedavi hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyeceği unutulmamalıdır. Bu ilaçları reçete ile eczanelerden almanızda fayda vardır.

İlaçlar egzama tedavisi sürecinde hastalığın seyrinin hafiflemesine ve belirtilerinin azaltılmasında oldukça etkilidir. Bu ilaçların belli başlı olanları şunlardır: Dermovate merhem, Sudocrem, Travazol krem, Pruzon krem, Momecon krem, Sebi İxir gibi kremler egzama konusunda teskin edicidir. Elecon ve Momecon losyon şeklinde kullanılan ilaçlar da mevcuttur.

Aynısefa Kremi

Ardıç yağlı bir kremdir. Egzamadan dolayı tahriş olan bölgeye uygulandığında istenen sonuca ulaşılır. Krem günde 2 defa, egzamalı bölgeye masaj yaparak uygulanmalıdır. İçinde kimyasal madde bulunmayan kremi aynı zamanda sedef hastaları da kullanabilir. Fiyatı 9 TL civarındadır.

İsminde de belirtildiği gibi içerinde aynısefa çiçeği ile birlikte saf balmumu ve tereyağı içeren bu karışım, çok çabuk tahriş olabilen ciltlere rahatlıkla uygulanabilmekte ve kesinlikle doktor gözetimi altında kullanılmalıdır.

Eumovate Krem

Bu krem de Mecitefendi Aynısafa kremi gibi ardıç katran özlüdür. Dermatolog tarafından kontrol edilerek kullanılması gereken Eumovate krem egzama tedavisinde kullanılan kremlerdendir. Yüz bölgesine kesinlikle uygulanmaması gereken bu krem, aynı zamanda böcek ısırıklarında ve pişik bölgelerine de uygulanabilmektedir. Doktor tavsiyesiyle günde 4 defa kadar uygulanabilir. Fiyatı 8 TL civarındadır.

Günde 4 defa kullanılması gereken bu kremin kullanım alanları böcek ısırıkları, egzama ve pişikler olup yalnızca doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

Dermovate Merhem

Doktorunuza danışılmadan kullanılmaması gereken kremlerden biri olan Dermovate merhem egzamadan kaynaklanan kızarıklık ve tahrişlerin giderilmesi için kullanılmaktadır. Kılların artması yan etkilerinden biridir. Nasıl ve ne kadar kullanılacağı doktor tarafından belirlenir. Fiyatı 10 TL civarındadır.

Sedef ve egzama gibi iyileşmesi zor cilt hastalıklarında kullanılan bu etkili krem mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Sudocrem Krem

Egzama ve güneş yanıkları gibi cilt hastalıklarında kullanılan sudocrem, sivilce tedavisinde de kullanılmaktadır. Çinko oksit içerir ve yatalak hastalarda oluşan yaralar için de olumlu sonuçlar vermektedir. Ciltte bulunan kızarıklık ve yaraları yok eder. Sert ve kıvamlı bir yapıda olan Sudocrem‘in, akşamları kullanılması tavsiye edilmektedir. Fiyatı 10 TL civarındadır.

Güneş yanığı, egzama, sedef gibi daha bir çok cilt problemine uygulanabilen ve iyi sonuçlar veren bir karışımdır ve özellikle gece uygulanmalıdır.

Advantan Krem

Egzama tedavisi için kullanılır. Advantan krem, egzamalı bölgeye masaj yaparak uygulanır. Kaşıntılı kronik deri iltihabı, sulu egzama, kabartılı ve döküntülü derilerin tedavisinde kullanılmaktadır. Yara olmaya başlamış çatlaklarda etkisi çok büyüktür. Güneş yanıkları tedavisinde de kullanılır. Kortizon içerdiği için doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Fiyatı 11 TL civarındadır.

Hipokort Krem

Vücutta kızarıklık ve şişkinliğe sebep olan kimyasalların etkisini azaltmak için kullanılan kremdir. Egzamanın yanı sıra sedef hastalığı, böcek sokmaları, ayak derisi iltihabı, yanıklar gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Hipokort krem kullanılırken ciltte tahrişe sebep olabilecek şampuanları ve kremleri kullanmamaya özen gösterilmelidir. Fiyatı 7 TL civarındadır.

Bepanthol Sensiderm

İçerisinde kortizon yer almaz. Egzama nedeniyle oluşan lezyon bölgesine uygulanabilir. Cilt yüzeyini inceltmeden onarır ve cildin rahatlamasını sağlar.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.