Kulaktaki Egzamaya Ne İyi Gelir ?

05.04.2016
Kulaktaki Egzamaya Ne İyi Gelir ?

Egzama diğer bir adı dermatit olan, cildin katmanlarını etkileyen bir hastalıktır. Dış kulak yolu egzaması enfeksiyon kapılması ve alerji nedenleriyle ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyon kapılması sonucu kaşıntı kaçınılmazdır. Kulağı yabancı bir cisimle veya parmakla kaşımak enfeksiyonun artmasına neden olur. Dış kulak yolu egzaması genellikle alerji kaynaklıdır. Şiddetli geçirilen alerjiler enfeksiyon boyutuna kadar ulaşabilir.

Öncelikle kulaktaki egzamaya neyin neden olduğu bulunmalı ve buna göre bir tedavi süreci uygulanmalıdır. Enfeksiyon nedeniyle oluşan egzamalarda antibiyotik kullanmak gerekebilir. Alerji nedeniyle oluşan egzamadaysa kişinin neye alerjisi olduğu saptanmalı ve alerji yaratan maddeden uzak kalması sağlanmalıdır. Diğer bölgelerde oluşan egzama gibi kulakta oluşan egzama da yoğun kaşıma hissi yaratır. Kaşınmayı gidermek için doktorunuzun verdiği merhemleri kullanmalısınız. Bu ilaçların yanı sıra, kulakta oluşan egzamayı kaşımamalı, sabun, deterjan gibi cildi kurutan ürünler kullanılmamalıdır. Egzamalı bölge sık yıkanmamalı, aşırı soğuk veya sıcak suya maruz kalınmamalı, banyodan sonra kulak sert şekilde kurulanmamalı, yün yerine pamuklu giysiler tercih edilmeli,nemlendirici kremler kullanılmalı ve kesinlikle ovulmamalıdır. Saç kremleri, duş jelleri, ve şampuan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Egzamalı bölge kükürtlü sabunlar ile yıkanmalıdır. Duşta son durulama elma sirkesi ile olmalıdır. Kulak egzamasına doğal elma sirkesi sürülmelidir. Mevsimsel alerjilerden kaynaklanan egzamalarda ise kış mevsiminde sıcak, yaz mevsiminde serin yerde olunmalıdır. Beyaz dut kurusu kürü de kulaktaki egzama için bir çözüm yöntemidir. Eski zamanlardan beri beyaz dut ve yaprakları iltihaplı hastalıklara karşı kullanılmaktadır. Beyaz dutun içerisinde antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır. Yarım litre suya atılan 1 avuç dut kurusu 5 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Kulağı yakmayacak şekilde olan sıcaklığıyla bir pamuk yardımıyla kulaktaki egzamalı bölgeye sürülür 1 saat beklettikten sonra kulak temizlenir ve nemlendirici kremler sürülmelidir.

Egzamanızın ilerlemesi durumunda doktorunuz dış kulak egzamanıza sürmeniz için kortizon içeren krem verebilir, doktor bilgisi dahilinde bu kremler kullanılmalıdır. Egzamanız hafiflediğinde kortizon içeren merhemler bırakılmalıdır.Kaşıntı arttığında ise doktorunuz antibiyotik ve antihistamin tedavisine başvurabilir. Antibiyotik enfeksiyonu engellemek adına, antihistamin ise kaşıntıdan kaynaklanan uykusuzluk nedeniyle kullanılır. Egzamanın kontrol altına alınması durumunda tekrarlama olasılığı olduğu için kişi, günlük hayatında yine dikkatli olmalıdır.

Doğal Yöntemler

Egzama tedavisinde uygulanacak tedavi çok önemlidir. Çünkü doğru şekilde tedavi edilmezse, miktarı artıp, vücudun çeşitli yerlerine dağılabilir. Egzamanın şiddetini azaltmak için kimyasallara çıplak elle dokunmamak, bulaşık dahi olsa çıplak elle yıkamamak ve sıcak su ile çok fazla temas etmemek çok önemlidir. Egzama hastaları için uzmanlar tarafından sık sık ılık duş tavsiye edilmektedir. Bizler de bu yazımızda sizin için egzamaya kesin çözüm niteliğinde olan birkaç bitkisel öneri paylaşacağız. Bunlardan ilki kuşkusuz yıllardır bilinen ‘kına tedavisi’dir. Karışımı oluşturmak için malzemeler yalnızca kına ve tuzsuz tereyağıdır. Kınayı ve tuzsuz tereyağını bir kaba alarak iyice karıştırın. Homojen bir karışım elde ettikten sonra, merhem şeklinde bir sıvı olacak elinizde. Bu merhemi vücudunuzda egzama bulunan bölgelere uygulayın.

Egzama tedavisinde en etkili olan ikinci çözüm önerimiz ise hünnap, papatya çiçeği ve sudan oluşuyor. Tüm malzemelerden birer tutam elde ettikten sonra hepsini bir derince kaba koyun. İçine bir miktar su koyarak iyice kaynatın. Daha sonra elde etmiş olduğunuz sıvıyı içerek tüketin. Egzama tedavisinde çoğu zaman bitki özleri egzamalı bölgelere uygulanarak tedavi edilse de zaman zaman ağız yoluyla da alınabilir. Üçüncü olarak ise ‘ısırgan kürü’nü öneriyoruz. Isırgan kürünü elde etmek için gereken bitkilerimiz, ada çayı, dulavrat otu, ısırgan otu kırlangıç otu ve bir miktar sudur. Tıpkı önceki karışımdaki gibi bunda da tüm bitkilerden birer tutam alarak bir kap içine koyuyoruz. Üzerine beş bardak su ekleyerek iyice kaynatın. Daha sonra bir kenara alarak soğumaya bırakın. Karışım soğuduğunda bu sıvı ile, el ve ayaklarımıza banyo yaptırıyoruz.

Sarı kantaron yağı da aynı şekilde antiseptik özelliğe sahip olduğundan, egzamalı ciltler için idealdir. Yaraları iyileştirici etkisi olduğundan mutlaka kullanılmalıdır. Beyaz dutu tazeyken tüketmek de egzamaların yok edilmesi konusunda etkili olur. Yine kaşıntıları önlemek ve cildinizi rahatlamak için cildinize soğuk bir halde olan Hindistan cevizi yağını sürebilirsiniz. Egzamalı bölgede 15-20 dakika bekleteceğiniz bu yağı daha sonra ılık suyla temizleyebilirsiniz. Bu sayede cildiniz daha rahatlayacak ve nemlenecektir. Günde 1-2 kez bu yağı cildinize yedirebilirsiniz. Ayrıca özellikle salatalarda sirke kullanarak da egzamaları önleyebilirsiniz. Sık sık limonlu su tüketmek de egzamalı cildinizin iyileşmesine katkıda bulunur. Bunların dışında ellerinizi çok sıcak suyla yıkamamalısınız. Katı bir sabunu yanınızda taşıyabilirsiniz. Bunun dışında doğal yağ içeren sabunlardan da yararlanabilirsiniz. Yine aynı safa yağı da kuru cildin yumuşaması ve nemlenmesi için de etkilidir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.