Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

17.08.2017
Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

Kabak çekirdeği yağı, kabuksuz bal kabağı çekirdeklerinin soğuk sıkım ile preslenmesi sonucu elde edilen bitkisel bir yağdır. Yağın, koyu kırmızıdan altın sarısına kadar uzanan bir renk skalası bulunmaktadır. Soğuk sıkım yağ ince damıtılmışsa yeşil, kalın damıtılmışsa kırmızı olarak görülmektedir. Gözlenen bu renk değişiminin sebebi optik bir olay olan dikromatizm’den kaynaklanmaktadır. İçeriğinde bol miktarda selenyum ve çinko içerir. Vitamin ve mineral bakımından çok zengin olan bu yağ, omega-6, omega-9 yağ asitleri, A vitamini, E vitamini ve demir barındırmaktadır.

Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

Kabak çekirdeği yağının sağlık için faydaları arasında kalp ve damar sağlığını koruması, kemikleri güçlendirmesi, kan dolaşımını düzenlemesi, stres ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olması, kansere karşı koruyucu olması, hormonları dengelemesi, saçların sağlıklı uzamasına yardımcı olması yer alır.

1. Kolesterolü Düşürür

Cleveland Clinic, kabak çekirdeği yağı içerisinde bulunan fitosterollerin, vücutta bulunan kolesterollere benzediğini ve bu sebeple kolesterol seviyelerini düşürdüğünü ortaya koymuştur.

2. Saç Dökülmelerinin Önüne Geçer

Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’ta yayımlanan bir makalede, erkek tipi kellik üzerine yapılan çalışmada kabak çekirdeği yağının etkili olduğu yer almaktadır. Düzenli bir şekilde kabak çekirdeği yağını kullanılması ise saç dökülmelerinin önüne geçmektedir.

3. Menopoz Dönemi Semptomlarını Hafifletir

Menopoz döneminde kadınların üzerinde yapılan öncü bir çalışmada, kabak çekirdeği yağının sıcak basması, bağ ağrıları ve eklem ağrıları gibi menopoz semptomlarını gidermede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu çalışmanın bir diğer sonucu ise kadınların HDL kolesterol değerlerinde artış ve diyastolik kan basınca düşüş bulunur.

4. İdrar Yolu Sağlığını Destekler

Journal of Traditional and Complementary Medicine dergisinde yayımlanan bir makalede aşırı aktif mesanelerin kontrol edilmesinde kabak çekirdeği yağının etkili olduğu sonucu yer almaktadır. Yağın idrar yolları sağlığı üzerine bir diğer etkisi ise prostat sağlığını desteklemesi olmaktadır. İyi huylu prostat hiperplazisinin (BPH) tedavisi hakkında yapılan bir çalışmada ise kabak çekirdeği yağının maksimum idrar akış hızını iyileştirdiği sonucuna varılmıştır. Bu çalışmalarda idrar kaçırma sorununda tedavisine yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır.

Kabak çekirdeği yağı içerisinde yüksek miktarda çinko bulunması idrara çıkma sıklığı ve zorluğu üzerinde önemli etkilerinin bulunmasını sağlamaktadır. Bu konu hakkında Macaristan’da yapılan bir çalışmada bu sonuçların yanında yaşa bağlı prostat büyümesini de azalttığı sonucuna varılmıştır.

5. Metabolik Hastalıkların Tedavisine Yardımcı Olur

Journal of the Science of Food and Agriculture dergisinde yayınlanan bir makalede; kabak çekirdeği yağının sıçanlar üzerinde yapılan çalışmalarında metabolik hastalıkları tedavi ettiği sonucuna varılmıştır.

6. Kalp Sağlığını Destekler

Journal of Medicinal Food’da yayınlanan bir çalışmada, kabak çekirdeği yağının kan basıncını düşürmede ve kalp sağlığını desteklemede etkili olduğu yer alır. Çoklu doymamış yağ oranının yüksek olması ve içeriğinde linoleik ve oleik asit içermesi felç, kalp krizi ve ateroskleroz gibi hastalıkların riskini azaltır.

Kabak çekirdeği yağı, damarlarda pıhtı oluşmasının önüne geçer ve kanın daha fazla oksijenle dolmasına yardımcı olur. İçeriğinde bulunan E ve K vitaminleri ise kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu hızlandırır.

7. Kansere Karşı Koruyucudur

Hindistan’da 2018 yılında yapılan bir çalışmada, kabak çekirdeği yağının kolon kanseri riskini azalttığı sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan başka bir çalışmada ise prostat kanserine karşı erkekleri koruduğu ve tedavisine yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır. İçerisinde bulunan lignanlar ve flavonlar hormonlara bağlı olarak gelişen tümörlerin küçülmesini sağlaması, meme kanseri üzerine de etkili olmasını sağlamaktadır.

8. Enflamasyonu Azaltır

Kabak çekirdeği yağı içerisinde bulunan yüksek kalitedeki yağ asitleri özellikle eklemlerde oluşan iltihapların giderilmesine etki eder. Bu sebeple iltihaplı romatizma hastalarının ağrılarını gidermede etkilidir.

9. Kaygı ve Depresyonu Azaltır

Yapılan çalışmalar düzenli olarak kabak çekirdeği yağı tüketiminin yada şakaklara uygulamanın stresi ve depresyonun sebep olduğu semptomların hafifletilmesini sağlar. British Journal of Psychiatry bulguları içerisinde düzenli olarak kabak çekirdeği yağının tüketilmesinin çocuklarda görülen depresyonu hafiflettiği bulunmaktadır. Depresyon ilaçları ile kabak çekirdeği yağı hakkında yapılan karşılaştırmalı çalışmalarda, yağın ilaçlar kadar etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

Kabak çekirdeği yağı içerisinde bulunan triptofan adlı protein molekülü seratonin hormonunun salgılanması sağlar. Seratoninlerin kendi başlarına beyin kan bariyerlerini geçememesi sorununu triptofan proteini çözüm olmaktadır.

10. Hormonların Dengelenmesini Sağlar

Kabak çekirdeği yağı içerisinde bulunan fitoöstrojen ve fitosterol maddeleri hormonları düzenleyerek adet sancılarının giderilmesini sağlar.

11. Kemikleri Güçlendirir

Kabak çekirdeği yağı içerisinde bulunana maddeler, yaşlandıkça kemiklerden kaybolan mineral ve vitaminlerin yerine gelmesine yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde de başta osteoporoz olmak üzere kemik hastalıkları riskini azaltır. İçeriğinde bulunan A ve K vitaminleri, kemik kırılmaları sonrasında kemiklerin daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Kemik erimesini yavaşlatır, hatta erken yaşlarda kullanılması ileri yaşlarda kemik erimesi oluşumunu önleyebilir.

12. Sindirim Şikayetlerini Azaltır

Sindirim sisteminde bulunana zararlı bakteriler, sindirimin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesinin önüne geçen en önemli faktörlerdir. Kabak çekirdeği yağı içerisinde bulunana antibakteriyel maddeler ise zararlı bakterilerin vücuttan atılmasını sağlar. Bu sayede sindirim sisteminde oluşan iltihaplar giderilerek şişkinlik ve gaz gibi problemlerin azalmasını sağlamakta ve yemeklerin daha iyi sindirilmesini sağlar. Bağırsak kurdu düşürücü özelliği ile bağırsakta bulunan tenyaların dökülmesine yardımcı olur. Romatizma ilaçlarının yan etkilerini azaltarak böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

13. Karaciğer Sağlığını Destekler

Kabak çekirdeği yağı içerisinde yüksek oranda antioksidan maddelerin bulunması, karaciğer sağlığını desteklemesini sağlar. Yapılan çalışmalarda bazı anti-enflamatuvar ilaçlar yerine kullanılabileceğini ve bu sayede karaciğeri koruduğu sonucuna varılmıştır.

2015 yılında yapılan bir çalışmada, alkolün sebep olmadığı karaciğer yağlanmasının tedavisine yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Aynı çalışmada karaciğer arterlerinde plak oluşumunun önüne geçtiği sonucuna da varılmıştır.

14. Göz Sağlığını Korur

Kabak çekirdeği içerisinde bulunan zeaksantin maddesi gözleri UV ışınlarının zararlı etkilerinden ve mavi ışıktan korumaktadır. Kabak çekirdeği yağı içerisinde bulunan Karotenoidler, gözün görme yeteneğini güçlendirir. Zeaxanthin maddesi ise yüksek antioksidan değerine sahip bir maddedir ve yaşla birlikte yaşanılan görme kayıplarının daha yavaş seyretmesini sağlar.

15. Beyin Hücrelerini Yeniler

Kabak çekirdeği yağı içerisinde bulunan yağlar, beynin beslenmesini sağlayan temel yağlardır. Bu sayede düzenli olarak tüketilmesi beyin sağlığını iyileştirmektedir.

16. Kan Şekerini Düzenler

Yapılan çalışmalarda kabak çekirdeği yağının kan şekerini düzenlediği sonucuna varmıştır. Bu özelliği sebebiyle de diyetle tedavi edilen tip 1 ve tip 2 diyabet hastalıklarının tedavisinde kullanılabilmektedir.

Kabak çekirdeği yağı üzerine yapılan bir başka çalışmada diyabetli sıçanların pankreas hücrelerini yenilediği sonucuna varılmıştır. Aynı çalışmada insüline ihtiyaç duyan hastalarda bu ihtiyacın azaltılacağı sonucuna da varılmıştır.

18. Uykusuzluğu Giderir

Kabak çekirdeği içerisinde bulunan triptofan proteini önce seratonine daha sonrasında ise melatonine dönüşür. Melatonin hormonu ise uykuya dalmak için gerekli olan bir hormondur. Düzenli olarak kabak çekirdeği yağı tüketimi ise uykusuzluk sorununu çözmektedir.

19. Libidoyu Arttırır

Kabak çekirdeği içerisinde bulunan B, C, D, E, K vitaminleri ve çinkonun hem kadınlara hem de erkeklerde libido arttırıcı etkileri bulunur. Erkeklerde daha fazla testosteron hormonu salgılanmasını sağlarken, kadınlardaki testosteron hormonunun östrojen hormonuna dönüşmesini engelleyerek bu etkisini gösterir.


Kabak Çekirdeği yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

  • Leke tedavisine kullanılır ve güneş lekelerinin giderilmesine yardımcı olur.
  • Göz çevresindeki kırışıklıkları azaltmaya yardımı olur.
  • Cilt dokularının esnekliğini sağlar ve yaşlanma etkilerini geciktirmeye yardım eder.
  • Güçlü iltihap önleyici özelliği sayesinde ciltte çıkan iltihaplı sivilceleri yok eder.
  • Cildin yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlar.
  • Cildin sağlıklı ve genç kalmasına yardımcı olur.
  • Saç ve kirpikleri güçlendirir ve hızlı uzamasına yardımcı olur.
  • Oksidatif strese karşı cildi korur.
  • Cilt kuruluğuna ve sedef hastalığına iyi gelir.
  • Yeni hücre oluşumunu hızlandırır.

Kabak Çekirdeği Yağının Saça Faydaları  Nelerdir?

  • Saç dökülmelerinin önüne geçer.
  • Mat, kırık ve deforme olmuş saçların daha sağlıklı, canlı ve parlak olmasını sağlar.
  • İçeriğinde yüksek oranda “cucurbitin” vitamini bulunur. Bu vitamin saç derisinin maruz kaldığı olumsuzluklara karşı güçlü bir anti-oksidandır.
  • İçerisinde bulunan yağ asitleri ve A, B6 ve C vitaminleri ile saç sağlığını korur.
  • Demir, kalsiyum, magnezyum, çinko açısından zengin oluşu, saçların sağlıklı uzamasına katkıda bulunur.
  • E vitamin bakımından zengin olduğundan saçları yumuşatır.
  • Kepek oluşumunu engeller ve saç derisi problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.