Huş Ağacı Çayı Faydaları Nelerdir?

06.12.2015
Huş Ağacı Çayı Faydaları Nelerdir?

Huş ağacı çayı, böbreği, mesaneyi, üreterleri ve üretrayı etkileyen idrar yolu enfeksiyonları tedavi sürecine yardımcı olur. İdrar yollarını temizlemek için idrar sökücü olarak da kullanılır. Kanı temizler, eklem ağrılarına, romatizmaya iyi gelir ve saç dökülmesini durdurur. Selüliti ortadan kaldırır. C vitamini, saponinler, flavonoidler, tanenler ve seskiterpenler bakımından zengindir.

Huş Ağacı Çayının Faydaları

1. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Huş ağacı çayını bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmak için tüketebilirsiniz. Antienflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olduğu için vücudu enfeksiyonlara karşı etkili bir şekilde korumaya yardımcı olur ve mevcut enfeksiyonların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur. İçerdiği flavonid ve C vitamini sayesinde serbest radikallerin vücuda verdiği zararı tersine çevirir ve genel vücut sağlığını korur.

2. İltihapları Önler

Antienflamatuar etkisi sayesinde iltihapları önler. İçerdiği betülinik asit ile özellikle sindirim sistemindeki iltihaplanmaların önüne geçer. Romatizmaya dayalı iltihaplanmaların önlenmesinde de son derece yardımcı olan güçlü etkiye sahiptir.

3. Sindirim Sistemini Düzenler

Antiinflamatuar özelliği ile midede şişkinlik, kramp, karın ağrısı, mide yanması ve ishal gibi sıkça karşılaşılan sindirim sorunlarına karşı huş ağacı çayının oldukça etkisi bulunmaktadır. Yaprakları doğal müshil özelliği sayesinde kabızlık şikayetleri için son derece etkilidir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Ayrıca bağırsak kurtlarını yok eder.

4. Saç Dökülmesini Önler

İçerisinde yer alan C vitamini ve saponin etkisiyle saç derisini doğal olarak besleyerek saç dökülmesini önler.

5. Kan Dolaşımını Hızlandırır

Huş ağacından yapılan çayın dolaşım sistemine iyi geldiği bilinmektedir. Kan dolaşımını hızlandırarak vücuda eşit oranda kan dolaşımı sağlıyor. Bu sayede kalp ve damar hastalıkları riskini azaltarak kalp ve damar hastalıkları için tedavi sürecine yardımcı olur.

6. Egzama ve Sedefe İyi Gelir

Sedef, egzama, mantar, cilt döküntüleri ve benzeri cilt hastalıklarına iyi gelir ve tedavi sürecine katkı sağlar.

7. Böbrek Taşlarını Düşürür

Huş ağacı, böbrek hastalıklarının tedavisine doğal şifa kaynağıdır. Böbrek ve mesanedeki taşların kırılmasını ve böbrek taşlarını düşürmeye etkisi vardır. Böbrek yetmezliği hastalığının tedavisine de yardımcı olur.

8. Eklem Ağrıları Hafifletir

Antienflamatuar özelliği ile çeşitli iltihapların tedavi sürecine yardımcı olurken aynı zamanda iltihap önleyicidir. Antienflamatuvar etki gösteren betülinik asit açısından oldukça zengindir. Hem bu nedenle hem de analjezik (ağrı kesici) özelliği ile artrit ve romatizma gibi sıklıkla görülen eklem rahatsızlıklarının ve ağrılarının tedavi sürecine katkı sağlar. Ayrıca sindirim ve solunum sistemini olumsuz etkileyen iç iltihabı azaltmaya yardımcı olmak içinde kullanılabilir.

9. Cilt Kırışıklıklarını Giderir

Cilde elastikiyet kazandırarak yaşlanma belirtilerini tersine çevirir ve istenmeyen kırışıklıkların giderilmesini sağlar. Bunun için huş ağacı çayını cilt yüzeyine sürmeniz ve 5-10 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır. Hatta selülitlerden kurtulmak içinde kullanabilirsiniz.

10. Ayak Kokusunu Giderir

Ayaklarda kokuya sebep olan bakterileri yok ederek ayak kokusu sorununu giderir.

11. Saç Derisi Hastalıklarına İyi Gelir

Anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliği ile saç derisinde mantar, sulu egzama, dermatit ve sedef hastalıklarına karşı iyi gelir. Bunun için huş ağacı çayını saç diplerinize masaj yaparak uygulayın ve 15 dakika bekledikten sonra ılık su ile saçınızı durulayın.

12. El ve Ayak Yaralarını İyileştirir

Huş ağacının yaprakları kadar kabukları da cilt hastalıklarının tedavisinde son derece yararlıdır. Bu nedenle kabuklarda yer alan katranın el ve ayaklarda meydana gelen yaraları iyileştirmede yardımcı olduğu biliniyor.

13. Sivilce ve Akneleri Yok Eder

Yüzdeki sivilce, siyah nokta, akne ve kahverengi lekeleri yok ederek kusursuz ve pürüzsüz cilde sahip olmanıza yardımcı olur.

14. Saçı Besler ve Canlandırır

Saç derisini derinlemesine temizleyerek kepeklenmeyi önler. Saç köklerini besleyerek güçlendirir, bu sayede saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur.

15. Uykusuzluğa iyi gelir

Huş ağacı çayını yatmadan önce bir bardak içerseniz daha iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Özellikle kendinizi biraz gergin ve stresli hissediyorsanız mutlaka deneyerek yaşadığınız uyku sorununun üstesinden gelebilirsiniz.

16. İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelir

İdrar yolu enfeksiyonuna ve idrar yolundaki iltihaplanmaya iyi gelir. Bunun için günde bir bardak huş ağacı çayı tüketebilirsiniz. Ayrıca vücuttan ödemi atar ve böbreklerin temizlenmesine yardımcı olur. İdrar söktürücü özelliği vardır bu sayede vücuttaki toksin, ürik asit ve fazla sıvıların atılmasına katkı sağlar. Bu sayede böbrek ve karaciğer sağlığını korur.


Huş Ağacı Çayı Nasıl Yapılır?

Huş ağacı çayı hazırlamak için kurutulmuş 5 huş ağacı yaprağını kaynayan suya ekleyin ve en az 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Çayın tatlanması için isteğe bağlı olarak limon, şeker veya bal ekleyebilirsiniz. Günde 1-2 fincan çay tüketilebilir.


Huş Ağacı Çayının Zararları

  • Hamile kadınlar ve emziren anneler için huş ağacı çayının güvenirliliği ile ilgili yeterli veri olmadığından kullanmadan önce doktorunuza danışın.
  • Havuç, kereviz, pelin otu, fındık, elma, yer fıstığı ve soya fasulyesine karşı alerjisi olanlar çayı tüketmekten kaçınmalıdır aksi halde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Vücutta tutulan sodyum miktarını arttırdığı için yüksek tansiyonu olanlar çayı tüketmemelidir aksi halde tansiyon sorunlarına neden olabilir.
  • İdrar sökücü özelliği olduğu için diüretik ilaçlar kullananlar çayı tüketmekten kaçınmalıdır aksi halde vücutta çok fazla su kaybına neden olabilir. Beraberinde kan basıncı düşebilir ve baş dönmesi ortaya çıkabilir.
  • Böbrek ve kalp hastaları ve ödemi olanlar kullanmadan önce doktora danışmalıdır.
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.