Göğüslerin Büyümesi Kaç Yaşında Durur?

26.02.2017
Göğüslerin Büyümesi Kaç Yaşında Durur?

Kadınlığa geçiş aşamasının en önemli göstergelerinden biri de göğüslerin büyümesi ve diğer organlar gibi daha kadınsı şekil almaya başlamasıdır. Ergenlik dönemi ile başlayan göğüslerde büyüme kalıtsal olarak veya bir takım dışsal etkenlerden ötürü her genç kızda farklı boyutlara ulaşır. Bununla birlikte her genç kızda göğüslerin büyümeye başlaması ve büyümesini durdurması farklılık gösterir.

Genellikle on üç yaşında başladığı ve on sekiz yaşına kadar büyümeye devam ettiği uzmanlarca vurgulamaktadır. Kimilerinde ise yirmili yaşlara kadar büyümenin devam ettiği gözlemlenmiştir. Ancak ortalama olarak görülen durum genç kızlarda göğüslerin büyümesini on üç – on sekiz yaş aralığında tamamladığıdır. Ancak bu durum yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi bazen kalıtsal olanın dışına çıkabilir. Örneğin genetiğinde yirmi yaşına kadar göğüs büyümesini yaşayan bir bayanın strese veya beslenmeye bağlı olarak daha erken bir yaşında göğüs büyümesinin durması mümkündür. Öyle ki kadınları erkeklerden ayıran bir özellik olan östrojen hormonunun salgılanması ile şekil alan göğüsler aşırı stresli dönemlerden etkilenebilir ve daha az salgılanarak göğsün büyümesinin daha erken bir dönemde tamamlanmasına yol açabilir.

Öte yandan genetiğinde göğüs büyüme yaş aralığı yirminin üzerinde olan bayanlarda da yine beslenme alışkanlığına bağlı olarak bu yaş aralığı gerileyebilir ve göğüs büyümesini daha erken bir dönemde tamamlayabilir. Öyle ki büyümesi yaş olarak tamamlanmış göğüsler kilo alıp vermeden de etkilenirler ve göğüs büyüme yaşı geçmiş olmasına karşın alınan kilolardan etkilenerek yarım beden kadar daha büyüyebilir. Tersi durum da kilo verme durumunda söz konusu olacaktır. Göğüs büyümesi beş aşamada gerçekleşir. İlk aşama olan ergenlik öncesi aşamadır ve ikici aşmada yani ergenlik aşamasında göğüs uçları büyümeye ve hatta şişmeye başlar üçüncü aşamada biraz daha ağrılı ve büyümesi ilerlemiş bir süreç olur dördüncü aşamada çok bir değişiklik olmamakla birlikte göğüsler büyür ve esas şeklini alır son aşama olan beşinci aşama ise artık göğüslerin büyümesinin durduğu yani 17-18 yaşlarına denk gelen aşamadır. Göğüslerin büyümesini tamamlama yaşının anne ve hatta babadan gelen kalıtsal etkilerin sonucu olduğu da unutulmamalıdır.

Vücudumuzun çoğu organından farklı olarak göğüs gelişimi kesin sürelerle tanımlanabilecek bir konu değildir. Göğüslerin büyümesinde iki temel faktör vardır. Bunlardan birincisi genetik ikincisi ise hormonal yapıdır. Aslında göğüsler anne karnındayken gelişmeye başlar. Süt kanallarının ve salgı bezlerinin oluşumu bu döneme denk gelir. Çocukluk evresinde de büyüme devam eder. Ancak gözle görülür büyüme ergenlik dönemine denk gelir. Overler tarafından salgılanan östrojen hormonu, ergenlikte göğüslerin belirginleşmesinin en önemli nedenidir. Adet başlangıcı ise göğüslerin tam anlamıyla kadın göğsüne sahip olunduğunu gösterir. Menstruasyonun başlangıcı göğüslerin süt salgılama kapasitesine ulaştığını gösterir.

Çoğumuzun bildiği gibi adet döneminde göğüsler bir miktar büyür ve hassaslaşır. Bu büyümenin nedeni salgılanan östrojen ve progesteron seviyelerindeki artıştır. Vücut gebeliği teşvik etmek için böyle bir değişim yapar. Ancak regl bitince göğüsler eski haline döner. Göğüslerin fark edilir derecede büyüdüğü diğer evrede hamilelik evresidir. Salgılanan annelik hormonları süt üretimini arttırır ve göğüsler daha büyük olur. Çoğu kadın da gebelik ve ardından yaşanan emzirme döneminde görülen göğüs büyümesi geçici iken bazı kadınlarda kalıcı olduğu tespit edilmiştir.

Adet ve gebelikten bağımsız olarak genç bir kızın göğüs büyümesi 20’li yaşların ortalarına kadar devam eder. Bu yaşlardan sonra meme gelişimi devam eden kadınların olduğu ispatlansa da klinik anlamda nadir görülen bir durumdur. 35 yaş civarında ise göğüsler final gelişim seviyesine ulaşırlar. Bu yaştan itibaren büyüme yerine ilerleyen yaşlarda görülecek olan menopozun etkisiyle hormon seviyesi azalacağı için küçülmeden dahi söz edilebilir. Ayrıca insanlar yaşlandıkça memeler sarkma ve düzleşme temayülü gösterirler. Daha büyük memeler daha fazla sarkar. Böylece memeler erken evrelerde ki doluluklarını kaybederler. Buna karşı olarak ise düzenli egzersiz yapmak memedeki yaşlanma ve küçülme süresini azaltabilir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.