Gece Uyurken Ellerin Şişmesi Neden Olur?

14.02.2017
Gece Uyurken Ellerin Şişmesi Neden Olur?

Gece uyurken ellerin şişmesi günümüzde oldukça fazla karşılaşılan ve çoğunlukla ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olmayan durumlardan biri olmakla birlikte mutlaka dikkatli olunması gerekmektedir. Ellerin şişmesi günün her saatinde karşılaşabileceğimiz bir problem olsa da çoğunlukla gece uykusu sırasında gerçekleşir ve sabah uyanıldığında farkına varılır.

Ellerdeki şişlik temel olarak el dokularının içinde birikmiş sıvıdan kaynaklanır, bu biriken sıvılar ellerin normalden daha şiş görünmesine yol açarak görüntü itibariyle kişilerin rahatsız olmasına yol açar. Şişlik halinde cilt daha büyük görünebileceği gibi kimi durumlarda ise bu görüntüye cildin parlaklığı da eşlik edebilir.

Elde görülen şişliğin geceleri uyku sırasında daha sık görülmesinin en önemli nedeni bedenin uyku sırasında gevşemesi ve kasların rahatlamasıdır. Bu sebeple şişliğe neden olan etkenler kendilerini daha net bir şekilde belli ederek ellerin şişmesi sonucunu ortaya çıkarır. Kişiler bu şişlikleri çoğunlukla sabah uyandıklarında fark ederler. Gün içerisinde de çoğunlukla vücutta biriken ödemin atılmasıyla şişlikler kendiliğinden geçer.

Genellikle sık sık tekrarlayan bir sorun olmamakla birlikte bazı durumlarda, özellikle şişliğin hemen hemen her gece tekrarlaması söz konusuysa nedeninin tespiti için bir doktora görünmekte fayda vardır. Zira şişlik tek başına bir rahatsızlık olmasa da kimi durumlarda altta yatan başka bir hastalığın veya fiziki durumun sonucunda meydana gelmiş olabilir.

Altta Yatan Hastalığa Bağlı Nedenler

  • Karpal Tünel Sendromu

El şişliğinin hastalık olarak görülen nedenlerinden birisidir. Elin tamamında bir şişme görülebileceği gibi yalnızca parmaklarda da görülebilir. Bilekte yer alan karpal tünelde sinirin sıkışması sonucunda ortaya çıkan bu rahatsızlık her yaş grubunda ve cinsiyette görülse de kırk ila altmış yaş aralığındaki kadınlarda görülme ihtimali çok daha yüksektir.

Bu hastalığın asıl semptomları karıncalanma ve uyuşukluk hissi olsa da kendisini şişlik olarak da belli edebilir. Özellikle elin tamamında veya yalnızca parmak bölgesinde beş gün veya daha uzun süren şişlik durumunda vakit kaybetmeden uzman bir hekime danışılmalıdır. Tedavi sırasında erken teşhis önemlidir aksi takdirde cerrahi müdahale gerekebilir.

  • Böbreklerde Sorun

Böbreklerde bir sorun meydana geldiğinde kendini öncelikle ellerde meydana gelen şişlikle belli eder. Bunun sebebi böbreklerin vücuttaki suları süzmesi ve bu işlevini yerine getirememesi durumunda ise vücutta sıvı birikimine sebep olmasıdır. Özellikle uyku sırasında işlevini yerine getiremeyen böbrekler, el dokularında sıvı birikmesine neden olur.

  • Diyabet

Özellikle diyabet yani şeker hastalarının sıklıkla karşılaştıkları sorunlardan biridir. Çoğunlukla diğer sebeplere bağlı şişliklerden daha yoğun olmakla birlikte uyku kalitesini de ciddi anlamda etkilemektedir. Bazı durumlarda şişliğe ağrı da eşlik edebilir. Bu durumla karşılaşırsa kısa sürede bir doktora danışılmasında fayda vardır.

  • Anjiyo Ödem

Bir alerjik reaksiyondan kaynaklanan ödemin ellerde sıvı birikmesi olarak kendini belli etmesi, buna bağlı olarak da ellerde şişliğin gözlemlenmesidir. Vücutta herhangi bir maddeye karşı alerjik reaksiyon gösterilmesi durumunda salgılanan sıvılar kana karışır ve başta eller olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde ödem birikimine yol açar. Özellikle geceleri uyurken toza, çarşaflarınızı veya yorganlarınızı yıkarken kullandığınız yumuşatıcılara yada gece uyurken temas ettiğiniz herhangi bir şeye alerjiniz varsa sabah uyandığınızda şişmiş ellerle karşılaşma olasılığınız oldukça yüksektir.

Başka bir dış etken olmadığına emin olduğunuz ve şişliğin bir süre tekrar etmesi durumunda vakit kaybetmeden neye alerjiniz olduğunuzun saptanması adına doktora danışmanızda fayda vardır.

  • Lenf Ödem

Lenf sıvısının ellerde birikmesinden ve şişlik oluşturmasından kaynaklanan bir durumdur. Lenf sıvısının birikmesi çoğunlukla lef sıvılarındaki hasarlardan kaynaklanmakta olup özellikle gece uykusu sırasında ellerin şişmesini koltuk altlarındaki lenf bezlerinde de şişlik takip ediyorsa vakit kaybetmeden bir onkolog ile görüşülmesi gerekmektedir.

Bazı durumlarda ise kanser tedavisinin bir neticesi olarak lenf düğümleri vücuttan alınabilir ve durum da yine aynı şekilde lenf sıvısının ellerde birikerek uyku sırasında şişlik oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu durumda ellerde şişlik sık sık tekrar edebileceği ve gece uykunuzu alamamanıza yol açabileceği için çözümü için uzman bir hekime danışılmasında fayda vardır.

  • Sinir Sıkışması

El veya bilek bölgesinde gün içerisinde herhangi bir yaralanmanın veya burkulmanın olması durumunda genellikle birkaç saat sonra, uyku sırasında ellerde şişliğin görülmesi son derece normaldir. Özellikle doğrudan ele yakın bir bölgede travmatik bir yaranın bulunması sinirlerin sıkışmasına ve ellerin şişmesine neden olabilir. Ancak herhangi bir yaralanma mevcut değil veya yara iyileşmesine rağmen sabahları ellerde şişlik gözlemlenmeye devam ediyorsa kısa sürede alanında uzman bir doktora danışmanız tavsiye edilir.

  • Artrit

Vücuttaki eklemlerin iltihaplanmasından kaynaklanan bir rahatsızlık olup özellikle el ve ayak bölgelerinde oluşumu gözlenir. Daha çok el bileğinde görülmekte olup gün içerisinde elin çok sık kullanılmasından kaynaklanarak kendisini çoğunlukla ellerde belli eder. El bileğinde meydana gelen iltihap elde sıvı birikimine yol açarak özellikle geceleri ellerin şişmesine yol açar. Elin tümü şişebileceği gibi yalnızca parmakların da şişmesi mümkündür. Sıvı birikimine bağlı olarak ellerde kırmızılık oluşur, sıcaklık bölgesel olarak artar. Sabahları şişliğe ek olarak eklemlerde sertlik ve üç günden uzun süren şişmeler gözlemlenirse uzman bir hekime danışılmalıdır.

  • Kireçlenme

Tıpta Artroz veya Osteoartrit olarak anılan kireçlenme bir eklem rahatsızlığı olup eklem bölgelerinde meydana gelen aşınmalar ve yıpranmalar sonucunda oluşur. Çoğunlukla yaş alımına bağlı olarak daha ilerleyen yaşlarda görülen bir rahatsızlık olsa da genç yaşlarda da görülmesi mümkündür. Kireçlenme doğrudan eklemleri ve bu eklemlerin kullanımını etkilediğinde günlük hayatta en çok kullandığımız uzuvlarımızdan biri olan ellerimize baskı uygular.

Gün içerisinde eklemler tam anlamıyla hareket edemediği ve ellere baskı uyguladığı için özellikle geceleri uyku sırasında ellerde ağrılı şişliklere neden olur. Aynı şikayetin ayaklarda da görülmesi durumunda vakit kaybetmeyip daha fazla ilerlemesine fırsat tanımadan uzman bir doktora gidilmelidir.

  • Sedef Hastalığı

Bir cilt hastalığı türü olan sedef hastalığı kendisini önce ellerde belli etmektedir. Özellikle bu rahatsızlıktan cilt ile birlikte eklem bölgeleri de etkilendiğinden elde şişlik gözlemlenir. Diğer belirtileri ortaya çıkmadan önce sıklıkla şişlik olduğu gözlemlenen bu rahatsızlıkta eğer şişliğe deride pul pul bir görünüm de eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden bir dermetolog’a görülmesi gerekmektedir.

  • Preeklampsi

Organlardaki işlev bozukluğundan kaynaklanan bir hastalık olup kan basıncının yükselmesine neden olmaktadır. Kan basıncının yükseldiği durumlarda vücuttaki sıvı birikimi arttığından özellikle geceleri ellerde meydana gelen şişliklerle kendisini belli etmektedir.

Çoğunlukla gebelik döneminde karşılaşılan bir problem olup mutlaka ciddiye alınması gerekmektedir. Hem anne hem de bebek için hayati bir tehlike doğacağından ellerdeki şişliğe karın ve baş ağrısı, tuvalet alışkanlığında değişiklik ve reflekslerde azalma eşlik ediyorsa acil olarak doktora gidilmesi ve durumun kontrol altına alınması gerekmektedir.

  • Nörolojik Rahatsızlıklar

Beyin doğrudan eldeki sinirlerini etkilediğinden burada gerçekleşen bir nörolojik sorun ellerde özellikle uykuda olunan gece saatlerinde kendisini şişlik olarak belli eder. Sabah kalkıldığında ellerde şişliğin yanı sıra yürümede bozukluk veya görme kaybı gibi şikayetlerinizin de olduğunu fark etmeniz durumunda hiç vakit kaybetmeden en yakınınızdaki hastanenin acil servisine gitmeniz ve gerekli tahkikleri yaptırmanız önerilmektedir.

  • Periferik Nöropati

Bir sinir sistemi rahatsızlığı olup özellikle elleri ve ayakları etkileyen bir sendromdur. Merkezi sinir sistemi ile vücuttaki diğer sinirlerin birbirine bağlanmasındaki sorundan meydana gelen bir sinir hasarıdır. Gün boyunca meydana gelmiş olan hasardan dolayı büyük bir baskı altında kalan sinirler özellikle geceleri, uykuda ellerde şişliğe neden olur.

Ellerde oluşan diğer şişliklerden ayrıldığı en önemli nokta ise aynı zamanda ağrıya ve his kaybına neden olmasıdır. Bu üç durumun birkaç gün boyunca özellikle de sabahları gözlemlenmesi halinde acil olarak uzman bir hekime danışılmalıdır. Aksi durumda başta sabahları ellerde görülen şişlik olmak üzere diğer şikayetler ilerleyebilir, kalıcı hale gelebilir.

  • Boyun Fıtığı

Boyun fıtığının en sık karşılaşılan neticelerinden birisi de ellerde şişliktir. Boyun omurları arasındaki kıkırdak disk dokusunun sinirlere uyguladığı baskıdan kaynaklanan bu rahatsızlık günlük yaşamı da sıklıkla etkilemektedir. Sinir dokusundaki baskının artmasıyla birlikte özellikle uyku sırasında gevşeyen vücut gün içerisinde karşı karşıya kaldığı bu büyük baskıya hızla tepkime verir. Bu durum çoğunlukla ellerde şişlik ve kollarda kuvvet kaybı olarak kendisini belli eder. El şişliğine ek olarak kuvvet kaybının, karıncalanmanın ve boyun ağrısının görülmesi durumunda muhtemel bir boyun fıtığı durumuyla karşı karşıya kaldığınızdan kısa bir süre içerisinde durum ilerlemeden uzman bir hekime danışmalısınız.

  • Servikal Spondiloz

Özellikle boyun bölgesinde, omurgadaki disklerin yıpranarak aşınması sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlık olmakla birlikte bir travmatik yaralanmaların da neticesi olarak karşılaşılabilen bir durumdur. Çoğunlukla kireçlenmede de görüldüğü gibi ileri yaşa bağlı olarak gelişen bir rahatsızlıktır. Bu sebeple belirtileri de benzediğinden sıklıkla kireçlenme ile karıştırılır.

Aşınma sonucunda omurgadaki diskler arasında oluşan boşluk bir süre sonra sinirlere etki eder ve bu durumdan da en çok eller ve ayakları etkilenir. Baskının en az olduğu gece uykusu anında rahatlayan ellerde şişliğin görülmesi yüksek bir ihtimaldir. Ellerde şişliğin yanı sıra sabahları ayaklarda da şişlik gözlemleniyorsa servikal spondilozun belirtisi olabileceğinden durumun en kısa sürede uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.

  • Skleroderma

Deriyi ve deri altındaki dokuları doğrudan etkileyen bir rahatsızlıktır. Bulaşıcı bir hastalık olmamakla birlikte kalıtımsal bir hastalık da değildir. Ciltte kalınlaşmaya ve sertleşmeye neden olmakla birlikte ilk belirtisi ellerde gözlemlenen şişliktir. Özellikle geceleri kaslar gevşediği ve hareketsiz kaldığı için çoğunlukla sabahları elin tümüne yayılmış bir şişlik gözlemlenmektedir. Erken tanı için birkaç gün geçmeyen şişliğin ardından uzman bir hekime danışılmalıdır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise şişliğe ek olarak derinin sertleşmesi, kalınlaşması ve yer yer de yamaların oluşması gözlemlenmektedir.

Fiziksel Zedelenmelere Bağlı Nedenler

  • Ellerin Aşırı Kullanımı

Özellikle gün içerisinde ellerini yoğun bir şekilde kullanan kişilerde gözlemlenmektedir. Başta devamlı temizlik yapmak gibi ellerin dinlendirilmeden çalışmasını gerektiren fiziksel aktiviteler ellerdeki şişliğin oldukça yaygın nedenlerinden birisidir.

  • Travmatik Yaralanmalar

El ve bilek bölgesinde meydana gelen yaralanmaların sıklıkla elde şişliğe neden olduğu görülmektedir. Geceleri yatmadan önce bir sıkıntının gözlemlenmediği elde o gün veya öncesinde gerçekleşen bir kanamaya, yaralanmaya veya burkulmaya bağlı olarak şişlik gözlemlenmesi son derece normaldir. Özellikle bağ doku yaralanmalarında sıklıkla görülen bir problemdir.

  • Gün İçerisinde Yapılan Egzersiz Çalışmaları

Yoğun egzersiz sonrasında gözlemlenmesi oldukça yaygın bir durumdur. Normal bir insanın orta seviyede vücudunu çalıştırması gerekirken fiziksel olarak bedenin yoğun ve yanlış bir şekilde çalıştırılması vücudun fazla ısınmasına ve buna bağlı olarak da kasların soğuduğu ve gevşediği uyku evresinde elin şişmesine neden olur.

Ayrıca ideal seviyede bile yapılan egzersiz çalışmalarının ardından görülmesi son derece normaldir. Kasların ve vücudun çalışmasına bağlı olarak vücutta üretilen yüksek ısının gece uykusu sırasında bir kısmı damarlara doğru ilerleyerek vücuttan ayrılır, bu durum da ellerde şişliğe neden olur.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken profesyonel bir sporcu olup olmadığınızdır. Eğer profesyonel olarak bir spor dalıyla uzun süredir ilgilenmenize rağmen yine de geceleri ellerinizde şişlikler oluşuyorsa bu durum sodyum eksikliğinin belirtisi olabileceğinden uzman bir hekime danışmanızda fayda vardır.

Diğer Nedenler

  • Aynı Pozisyonda Uyumak

Uyku sırasında sürekli aynı pozisyonda, özellikle de ellerin baskılandığı bir pozisyonda uyumak ellerin şişmesine neden olmaktadır. Gece boyunca vücudun aynı pozisyonda hareketsizce durması ellerdeki dokularda sıvı birikmesine neden olduğundan şişlik oldukça sık görülen bir durumdur. Bunun sebebi ellerin vücut ağırlığının büyük bir çoğunluğunun altında kalmasından kaynaklanmaktadır.

  • Aşırı Sıcak

Özellikle yaz aylarında en çok karşılaşılan nedenlerden birisidir. Vücut uzun süredir soğuk veya serin havaya alıştığı için özellikle geceleri bastıran sıcak hava sizi terletir, ter vücuttan düzgün olarak atılamayınca da ellerde birikebilir. Bu durumda sıklıkla karşılaşılan el şişmesi sorununa sebebiyet verir. Bu sebeple çoğunlukla yazın ilk dönemlerinde vücudunuz sıcak havaya alışması için uyuduğunuz odanın serin tutulması önerilmektedir.

  • Hamilelik

Hamile bir kadın diğer kadınlara ve erkeklere oranla vücudunda çok daha fazla sıvı ve kan üretmektedir. Bu dolaşım özellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde vücudun çok kolay adapte olacağı bir durum olmadığından çoğunlukla vücudun en çok gevşediği an olan uyku durumunda ellerde şişliğe neden olur. Hamile kadınların çoğu sabahları şişmiş ellerle uyanmakta olup, bu durum üretilen fazla sıvının ve kanın ellerde toplanmasından kaynaklanmaktadır. Ancak şişliğin çok fazla olması durumunda yüksek tansiyon belirtisi olabileceğinden kısa sürede uzman bir hekime danışılmasında fayda vardır.

  • Yoğun Tuz Tüketimi

Daha önceden bahsettiğimiz üzere böbreklerde meydana gelebilecek bir sorun gece uykusu sırasında ellerde şişmeye neden olabileceği gibi yoğun tuz tüketimi de doğrudan bu durumu etkilemektedir. Böbreklerin gün içerisinde filtreleyebileceğinden daha fazla tuzu bünyeye alınması böbreklerin doğrudan kendisinden kaynaklanan bir sıkıntı olmasa bile bu tuz oranı sorun yaratabilir. Böbrekler tarafından yeteri kadar filtrelenemeyen tuz, hücreler tarafından çekilir ve ellerde sıvı birikmesine yol açarak özellikle gece uykusu sırasında ellerin şişmesine sebebiyet verir.

  • Yetersiz Beslenme

Dengesiz ve yetersiz beslenme vücutta ödem ve sıvı birikiminin en yaygın nedenlerinden birisidir. Özellikle uygulanan yanlış diyet programları, aşırı sodyum içeren ürünlerin tüketimi ellerde sıvı birikimine ve geceleri de şişliğe neden olmaktadır.

  • Kanser Tedavisi

Bazı kanser türler tek başına da ellerde sıvı birikmesine neden olabileceği gibi çoğunlukla tedavi sırasında alınan kemoterapi ilaçları vücutta ödeme ve doğrudan elde sıvının birikmesine yol açarak ellerin şişmesine yol açar. Bu şişlik özellikle gece uykusu sırasında meydana gelip sabah nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı belirtileri de mevcutsa vakit kaybetmeden uzman bir hekime danışılmalıdır.

  • Belirli İlaçların Kullanımı

Çeşitli rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan bazı reçeteli ve reçeteli ilaçlar uyku sırasında ellerde şişme görülmesi problemine neden olabileceği gibi bilgisizce kullanılan bitkisel ürünler de aynı sonucu doğurabilir. Başta diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar olmak üzere yüksek tansiyon ilaçları, hormon tedavisinde kullanılan ilaçların ve steroidlerinden sıklıkla uyku sırasında ellerde şişliğe neden olabileceği saptanmıştır.

  • Aşırı Alkol Tüketimi

Ellerdeki şişliğin özellikle bilek bölgesinde yer alan sinirlerin zarar görmesi sonucunda ortaya çıkması mümkündür. Uzun süreli ve yoğun olarak alkol kullanımı bir süre sonra vücutta istenmeyen sonuçlar doğurur, iç organlarına verdiği zarar dışında sinir dokularında da bozulmalara sebebiyet verir. Aynı zamanda iştah kaybına ve besin yetersizliğine yol açar. Sinir dokularındaki bu bozukluk ve besin eksikliğinde başta eller olmak üzere uzuvlarda şişliklerin görülmesine özellikle verimsiz bir gece uykusu yaşanmasına neden olur.

  • Menstruasyon Dönemi

Kadınların mensturasyon dönemlerinde sıklıkla karşılaştıkları problemlerden birisi de sabah uyandıklarında ellerinde şişliklerin fark edilmesidir. Aylık döngü özellikle gece saatlerin uykudayken yoğunlaşır, vücuttaki sıvı ve ödem tutumu artar. Bu durum da doğrudan bu ödemin ve sıvıların ellerde birikerek şişlik oluşmasına neden olur.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.