Gece Uyurken Burun Kanaması Nedenleri

16.03.2017
Gece Uyurken Burun Kanaması Nedenleri

Çocuklarda daha sık görülen uyku esnasında burun kanaması, bazı durumlarda ebeveynleri endişelendiren bir hal alabilmektedir. Çoğu zaman kuru hava nedeniyle burun ön kısmında meydana gelip kısa sürer ve kendiliğinden geçer. Böyle durumlarda korkulacak bir şey yoktur. Bazen ise arka kısımdaki kalın damarlarda kanama oluşur. Bu tip kanama, beyinde tümör veya benzeri bir rahatsızlık sebebiyle olabilir. Yoğun şekilde olur ve hemen geçmez. Eğer böyle bir kanama ile karşılaşırsanız vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmak faydalı olacaktır.

Burun kanamasının nedenleri, belirti ve tedavileri, gece veya gündüz kanamasına göre fazla bir farklılık içermemektedir. Gündüz sebep ne ise, gece de aynı sebebe bağlı olarak burunda kanama görülebilir.

Her yaştan insanda görülmekle beraber genellikle çocuklar ve yaşlılarda rastlanan burun kanaması, çoğu zaman ciddi bir neden içermez ve zaman içerisinde kendiliğinden geçer. Birçok kişi de bu sebeple fazla ciddiye almaz. Nadir de olsa bazen bu kanamaların altında önemli rahatsızlıklar olabilmektedir. Bu sebeple nedenlerini bilip ona göre tedbir almak gerekir.

Burnun bir veya iki deliğinden kan gelmesiyle oluşan burun kanamalarının tıptaki ismi epistaksis olup, iki şekilde meydana gelir. İlk olarak burnun ön kısmı olan anterior bölgesinde olabilir, 10 saniye ile bir dakika arasında devam eder, kendi kendimize yapabileceğimiz ufak müdahaleler ile iyileşmesi beklenir. İkinci olarak ise burnun arka kısmı olan posterior bölgesinde olur. 10 dakikaya kadar devam eder. Bu tip kanamalarda doktor muayenesi mutlaka gereklidir. Çünkü sık tekrar eden böyle kanamaların altında ciddi sebepler olabilmektedir.

Gündüz burun kanamasına sebep olan etmenler, gece de aynı şekilde sebep olur. Bunları iki grup halinde inceleyebiliriz.

  • Fiziki sebepler
  • Biyolojik sebepler

Fiziki Sebepler

  • Buruna darbe alma
  • Aşırı sıcak veya soğuk ortamlar
  • Kuru hava
  • Burun karıştırma
  • Yeni olmuş burun ameliyatı
  • Burun içi eğrilikler

Biyolojik sebepler

  • Alerji
  • Lösemi
  • Kanser
  • Gebelik
  • Burun Polipleri
  • Uyuşturucu Kullanımı
  • Sinüzit
  • Kan inceltici ilaçlar kullanma
  • Yüksek Tansiyon
  • Kanama bozuklukları(hemofili)
  • Kimyasal maddeler ile temas(amonyak)
  • Hormonal bozulmalar

Fiziki Sebepler

  • Buruna Darbe Alma

Burun ön kısmındaki kılcal damarlar son derece hassas ve incedir. Genetik faktörlerin de etkisi ile kimi insanlarda daha çabuk zarar görecek yapıda olabilir. Bu durumda olan kişilerde buruna alınan küçük darbeler bile damarlarda oluşan çatlaklar sebebiyle kanamaya sebep olur. Bir yere çarpma, düşme gibi sebeplerin yanı sıra kavga veya bazı spor dalları gibi kasıtlı olarak burun hedef alınan darbelere bağlı kanamalar sıklıkla görülebilir.

Bu kanamalar kısa süreli ve damlalar şeklinde azdır. Kendi yapacağımız müdahaleler ile kolaylıkla durdurulup tedavi edilebilir.

  • Aşırı Sıcak veya Soğuk Ortamlar

Havanın nem oranındaki ani değişimler, burun içi kılcal damarların ani olarak kasılıp gevşemesine ve buna bağlı oluşacak damar çatlakları sebebiyle kısa süreli kanamalara sebep olabilmektedir. Sıcak havalarda kanın daha sıvı bir hal alması ve nem oranın azalması ile burun mukozasındaki kuruluk birleşince kanama kaçınılmaz olur. Böyle durumlarda direkt olarak güneşe maruz kalmamaya dikkat edilmelidir. Soğuk havalarda evlerin ısınması için uygulanan yöntemler de, oda içindeki havanın nem oranını fazlasıyla düşürür. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu durum, zaten ince ve hassas olan burun ön kısmındaki kılcal damarlarda çatlamaya ve kanamaya sebep olur.

Aşırı sıcak veya soğuk ortamlara bağlı olarak gelişen burun kanamalarının, ev ortamında, kişilerin kendi müdahaleleri ile geçmesi beklenir. Burun öne doğru eğilerek kanama olan kısma yaklaşık 10 dakika kadar bası uygulanır. Devamında kan akışı büyük ölçüde kesilecektir. Eğer burun kapatıldığında kan akışı genze doğru devam ediyorsa, vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekmektedir.

  • Kuru Hava

Neredeyse bütün burun kanamalarında altta yatan sebep burun mukozasının kuruması ile kılcal damarlarda oluşan çatlaklardır. Havanın kurumasına sebep olan pek çok etmen vardır. Özellikle kış aylarında evleri ısıtmak için kullanılan yöntemler, odadaki nem oranını fazlasıyla düşürür. Bilhassa klima ve kalorifer, bu hususta tehlike arz eder. Yalnız burun kanaması değil, ağız ve burundaki aşırı kuruluk üst solunum yollarında iltihaba sebep olabilmektedir.

Bu sebeple odayı nemli tutmak adına bazı yardımcı cihazlar kullanmak faydalı olacaktır. Ayrıca havanın kuru olma ihtimali olan yerlerde, yanımızda bulundurduğumuz herhangi bir nemlendirici ile ara sıra burun içini nemlendirmek, alabileceğimiz en basit tedbirler arasındadır.

  • Burun Karıştırma

Çocuklarda ve genç erişkinlerde burun kanamalarının büyük kısmı bu sebeple ilişkilendirilmektedir. Burun ile fazlaca oynama, damarlarda kopmaya ve kanamaya sebep olur. Kanama başladığı anda hemen dik oturma pozisyonuna geçilmelidir. Böylece buruna gelen kan basıncı azalır ve kanama daha çabuk biter. Yine buruna bası uygulayarak kanamanın durması sağlanabilir.

Çocuklara erken yaşlardan itibaren bu hususta eğitim vermek, ileriki hayatlarında burun kanaması gibi olumsuzluklarla karşılaşmaması adına alabileceğimiz güzel bir önlem olabilir. Böylece hem toplum içinde uyulması gereken kuralları anlatıp, hem de bu alışkanlığa devam ettiği sürece yaşayacağı sıkıntılar anlatılarak, daha sağlıklı bir gençlik ve yetişkinlik dönemi geçirmesi hususunda yol gösterilmiş olur.

  • Yeni Olmuş Burun Ameliyatı

Burun ameliyatları, günümüzün değişen güzellik anlayışının da etkisi ile en çok yapılan ameliyatlar listesinde oldukça üst sıralara yerleşmiş durumdadır. Estetik amaçlı burun ameliyatları içerisinde birtakım riskler barındırsa da, gerekli koşullar sağlandığı sürece herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Bazen ameliyat sonrası, açık kırmızı veya koyu pembe renkte bir akıntı görülebilir. Bu vücudun kendini temizlemek ve kendi kendini onarmak için kullandığı yöntemlerden bir tanesidir. Hafif yoğunluktadır ve kısa süre sonra durması beklenir. Ameliyatı yapan doktor taburcu öncesi hastasını bu konu hakkında mutlaka bilgilendirecektir. Fakat akıntı, kanama şeklinde koyu kırmızı renkte ve yoğun bir şekilde ise hemen doktora başvurmak gerekir.

Buruna darbe alma veya burun polipleri gibi durumlarda da bazen cerrahi müdahale gerekebilir. Bütün burun ameliyatlarından sonra, yoğun olarak gelen kanamalarda doktora başvurmak ve burunu tamamen iyileşene kadar, yaklaşık 6 ile 12 ay arası dışarıdan alabileceği bütün darbelere karşı korumak gerekir.

  • Burun İçi Eğrilikler

Burun içi eğriliklerinin tıptaki ismi septum deviasyonudur. Burun deliklerinin ortasında bulunan duvar oldukça incedir ve tam orada bulunarak burnu iki eşit parçaya böler. Böylece nefes alışverişi her iki burun deliğinde de aynı seviyede olur. Bazı kimselerde bu duvar hafif yana kaymış durumdadır ve burun deliklerinden birisi diğerinden daha büyüktür. Büyük olan kısımdan hava geçişi daha fazla olacağından kuruluk miktarı da artar ve o kısımda kanamaya sebep olur. Bazen de bu eğrilikler burun mukozasına batarak damarların zedelenmesi ve devamında kanamasına sebep olabilir. Cerrahi bir müdahale ile bu olumsuzluk kolaylıkla düzeltilebilmektedir.

Biyolojik Sebepler

  • Alerji

Mevsimsel alerjiler, saman ve polen alerjisi gibi semptomlar, belirtilerinin çoğu burun üzerinde görülen alerjik durumlardır. Bu belirtilerin başında burun akıntısı, burunda kaşınma, hapşırma ve burun tıkanıklığı gelmektedir. Bu durumların hepsi, burun ön kısmındaki ince kılcal damarlarda tahrişe sebep olabilir.

Burun akıntısı olduğu zaman peçete kullanımı artmaktadır. Peçete ile burun silindikçe nasıl dış kısmı kızarıp tahriş oluyorsa, iç kısım da aynı şekildedir. Bu durum kılcal damarlarda zedelenme ve kanamalara sebep olabilir. Burunda kaşınma da aynı şekilde kontrolsüz şekilde kaşınırsa, hassas olan damarlarda kanamaya sebep olur. Hapşırma esnasında damarlarda yüksek basınç oluşur ve çatlamalara neden olarak kanama meydana gelebilir. Burun tıkanıklığı halinde ise kuvvetli şekilde sümkürme, hapşırma esnasında burun ön kısmındaki ince kılcal damarlarda oluşan basınca eş değer bir basınç uygular ve aynı şekilde damarlarda yırtılmaya bağlı kanamalara sebep olur.

  • Lösemi (Kanser)

Bilindiği gibi lösemi bir çeşit kan veya ilik kanseridir. İlik merkezinde kan hücrelerinin üretildiği sistemde oluşan kontrol dışı kan hücresi üretimi, beyaz ve kırmızı kan hücrelerinde dengesizliğe ve buna bağlı sindirim ve dolaşım sisteminde bozulmalara sebep olur. Bağışıklık sistemi zayıflar. Tedavi edilmezse hastanın kaybıyla neticelenebilir. Günümüzün gelişen tıp teknolojisi sayesinde tedavide başarı oranı sevindirici ölçüde artmıştır.

Çocuklarda görülme oranı diğer kanser türlerine göre %30 daha fazladır. Belirtileri arasında burun kanamaları da vardır. her iki durumda çocuklarda daha sık rastlandığı için birbiri ile ilişkilendirme durumu olabilir. Evde yapılan müdahalelere rağmen devam eden, alınan önlemlerden sonra dahi duramayan burun kanaması vakalarında mutlaka doktora müracaat edilerek gerekli tetkikler yaptırılmalıdır.

  • Gebelik

Gebelik annenin vücudunda her bakımdan oldukça büyük değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Hamileliğin ilk evrelerinde vücut cenini yabancı bir madde olarak algılayıp buna karşı reaksiyonlar gösterebilir. Burun kanaması da vücudun kendini temizlemek için kullandığı yöntemlerden bir tanesidir. İlk evrelerde bu sebeple burun kanamaları görülmesi normaldir.

İlerleyen zamanlarda ise bebek büyüyüp geliştikçe anne vücudunda kan basıncı artar. Buna bağlı varis ve burun kanaması gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Eğer yoğun ve sık olarak kanamalar devam ederse doktora başvurulmalıdır.

  • Burun Polipleri

Polip ismi ilk bakışta yabancı gelse de, çoğu kimsenin farkında bile olmadan maruz kaldığı bir durumdur. Polipler burun içindeki mukoza adı verilen ince tabakanın iltihaplanmasıyla, burun başlangıcından itibaren geniz hatta boğazın aşağısına kadar oluşan açık pembe renkli küçük kitlelerdir. Bu kitleler ağrısız, zararsız ve iyi huyludur. Ancak uzun süre tedavi edilmediği bazı durumlarda burun kanaması gibi olumsuzluklara sebep olabilmektedir.

Burun ile ilgili rahatsızlıkların çoğu kremler veya dışarıdan yapılan bazı müdahaleler ile tedavi edilir. %10 gibi az bir kısmı cerrahi müdahale gerektirir. Burun polipleri de ameliyat gerektirebilecek durumlardan bir tanesidir.

  • Uyuşturucu Kullanımı

Uyuşturucu kullanımı kişiye her bakımdan son derece zarar veren bir bağımlılık türüdür. Vücudun doğasına aykırı olan zararlı kimyasallar bu yolla vücuda girer ve onarılması mümkün olmayan zararlar verir. Beyin hücrelerinde yok olamaya ve hormonlarda değişime sebep olur. Tüm bu olumsuzlukların yanında, bağımlı kişilerde gece ve gündüz sürekli tekrarlayan burun kanamaları da görülebilir. Tek tedavisi ise yardım alarak bu zararlı alışkanlıktan vazgeçmektir.

  • Sinüzit

Sinüzit tamamen burun ile alakalı bir rahatsızlıktır. Burun içinde sinüsleri örten mukozanın iltihaplanması sonucu meydana gelir. Şiddetli baş ağrıları ile meşhurdur. Bunun yanında burun içindeki hassas damarlarda zedelenmeye sebep olduğu için kanamalar da oluşabilir.

Kan dolaşımında en çok kan alan organlardan bir tanesi burundur. Burunun solunan havayı ısıtmak, nemlendirmek ve temizlemek gibi çok önemli görevleri vardır. Bunları yaparken de çok geniş bir damar ağına ihtiyaç duyar. Bu damarlarda oluşacak herhangi bir patoloji, kanamaya sebep olabilir. Sinüzit de burada oluştuğu için, doktor tedavisine dikkatli bir şekilde devam edilmelidir.

  • Kan İnceltici İlaçlar Kullanma

Kişilerde meydana gelen bir takım rahatsızlıkların tedavisinde doktorlar, kan inceltici özellikte olan bazı ilaçlar kullanmak zorunda kalabilir. Kan dolaşımının en hassas noktalarından birisi olan burun içi kılcal damarlar, bu ilaçlar kullanıldığı zaman daha da hassas hale gelir ve en ufak bir darbede zedelenerek kanamalar oluşabilir. İçeriğinde kan inceltici madde bulunan ilaçlar kullanmak zorunda kalanlar, kendilerini vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilecek olan kanamalara karşı korumalıdırlar. Çünkü bu kanamaları durdurmak, normal zamanlardan daha da zor olmaktadır.

  • Yüksek Tansiyon

Yüksek tansiyon, aynı zamanda yüksek kan basıncı demektir. Hapşırma, gebelik gibi durumlarda artan kan basıncına dayalı burun kanamaları olabildiği, yüksek tansiyon yani hipertansiyon olan kişilerde de burun kanaması görülebilir.

Bazı doktorlar yüksek kan basıncına bağlı kanamanın beyinde değil burunda olmasının, hasta için sigorta görevi gördüğünü belirtmektedir. Beyinde olsa sebep olacağı tahribat çok daha fazladır. Burunda olduğu taktirde evde yapılacak müdahaleler ile durdurmak mümkündür.

  • Kanama Bozuklukları (Hemofili)

Hemofili kanda meydana gelen bir rahatsızlıktır ve çoğu zaman genetiktir. Kanama olduğu zaman kan hemen pıhtılaşmaz ve kan akışı normal kişilere göre daha geç durur. Burun kanamaları genel olarak çok ciddi bir problem olmasa da, hemofili olanlarda tehlike arz etmektedir. Bu kimselerin normal kimselere göre daha dikkatli olması ve burun kanamasına sebep olabilecek etmenlerden şiddetle kaçınmaları gerekmektedir.

  • Kimyasallar Maddeler İle Temas (Amonyak)

Başta sigara dumanı ve amonyak olmak üzere, kimyasalların bir çoğu burun kanamasına sebep olmaktadır. Uyuşturucu maddeler de, içindeki kimyasallar nedeniyle beyinde hücrelerin ölümü gibi yerine koyulamayacak zararlar oluştururlar. Bunun yanı sıra burun kanamasına sebep olurlar. Mümkün olduğunca vücuda zararlı olan bu tür kimyasallardan uzak durmaya çalışmalıdır.

  • Hormonal Bozulmalar

Vücutta hormonsal değişime sebep olan durumlar, en hassas bölgelerden biri olan burnu direkt olarak etkilemektedir. Kadınların hamilelik ve adet dönemi, en büyük hormonal değişimin yaşandığı dönemlerden bir tanesidir. Östrojen hormonunun artmasıyla geniz bölgesindeki mukozada kızarma ve şişme meydana gelir. Buna bağlı olarak burun kanaması görülebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu burun kanamasında evde müdahale yeterli olur. Böyle bir durumla karşılaşan kişi ayakta ise hemen bir yere oturmalıdır. Burnunu işaret ve baş parmağı ile sıkarak baskı uygulamalı ve 5-10 dakika beklemelidir. Bu konuda doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi başı geriye doğru eğmektir. Eğer baş geriye doğru eğilirse burun kanaması dışarıdan durmuş gibi gözükse de, genze doğru devam eder. Bu sebeple baş geriye değil öne doğru eğilmelidir. Bir başka doğru bilinen yanlış ise buruna tampon yapmak için içerisine pamuk veya gazlı bez gibi maddeler sokmaktır. Bu gibi yanlış davranışlardan uzak durulmalıdır.

Burunda kanamanın olduğu kısma veya enseye soğuk kompres uygulamak, kanın koyulaşmasını sağlayıp hareketini yavaşlatacağı ve damarları büzeceği için faydalı olacaktır. Hemen sümkürerek burnu temizlemeye çalışılmamalıdır. Bu müdahaleler basit kanamaları durdurmak adına faydalı olacaktır.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Evde uygulanabilecek yöntemler yapıldıktan sonra eğer kanama hala devam ediyorsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kanama koyu kırmızı renkte ve yoğun şekilde olursa ve uzun sürerse, kanamaya neden olan altta yatan ciddi bir hastalık olabilir. Lösemi, kanser, sinüzit, karaciğer rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, kalp ve damar yolu hastalıkları bunlardan bazılarıdır.

Doktora başvurulması gereken sebepleri aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür.

  • Kişi nefes almakta zorlanıyorsa
  • Fenalaşma veya bayılma gibi durumlar yaşanırsa
  • Kan ve damar hastalığı olduğu biliniyorsa
  • Kanama yoğun şekilde ve koyu kırmızı renkte ise
  • Evde yapılan müdahalelere rağmen devam ediyorsa
  • Sık sık tekrarlıyorsa
  • Yakın zamanda kan sulandırıcı bir ilaç kullanmış ise
  • Travmaya bağlı olarak kanama meydana gelmiş ise
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.