Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir?

05.02.2016
Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir?

Yuttuğumuz hava ve bağırsak bakterileri yediğimiz besinleri fermente ederken gaz sıkışması sorunu ortaya çıkar. Gaz sorunun şiddeti ne kadar büyük olursa olsun bu durumda gazı dışarı bırakmadığımız zaman gaz sorunu daha büyük hale gelir. Aldığımız besinlerin bağırsaklardaki bakterilerle fermantasyonu sonucu gaz oluşur. Bağırsaklardaki bu gaz miktarı fazla olursa sıkışma olur. Gaz sıkışması genellikle sindiremediğimiz besinlerden ve yemek yediğimiz sıra yuttuğumuz havadan sebeple oluşur.

Gaz Sıkışması Nedenleri

Midede sindirilemeyen posalı gıdalar bağırsaklara geçerek burada bakterilerin normal çalışma saatlerinden daha fazla çalışması ile gaz oluşmasına neden olur. Fasulye, nohut, lahana, elma, brokoli, havuç, salatalık, arpa, enginar ,kereviz yeşil biber, kuru erik, kuru kayısı, süt ve süt ürünleri, gazlı içecekler, şarap, posalı besinlerden bazılarıdır. Yemeği hızlı ve büyük lokmalarla yeme, sakız çiğneme  içecekleri içerken pipet kullanma, yemek yerken konuşma gibi sebeplerden dolayı yemek yerken hava yutarız. Bunların dışında bağırsak hareketlerinin azalmasına bağlı olarak kişide görülen kabızlık sorunu, bazı kişilerde laktozun sindirilmemesine bağlı oluşan ayrıca çölyak hastalarının da gluten proteinini sindirememeleri ile ortaya çıkan hazımsızlık, bazı bağırsak virüslerinin bağırsaklarda iltihaplanmalara yol açması, erken dönem hamilelikte progesteronun aşırı salgılanmasıyla ortaya çıkabilecek gaz sıkışması, kadınlarda adet döneminden bir kaç gün öncesinde oluşabilecek gaz sıkışmaları görülür. Bağırsak hareketlerinin azalması ile kabızlık sorunu yaşanır. Kabızlık sorunu olan kişilerde gene gaz sıkışması sorunu da baş göstermektedir. Bunun için kabızlık sorunu bir gaz sıkışması sorunun nedenidir.

  • Sağız çiğnerken, sigara içerken, yemek yerken çiğnemeden yutma sorunu hava yutmasına neden olmaktadır. Bu durumda gaz sıkışması sorunu yaşanır.
  • Fasulye, nohut gibi bazı besinlerin fazla tüketilmesi,
  • Bağırsakta meydana gelen iltihaplanma,
  • Kadınların bazı kadınsal sorunlar da gaz sıkışması sorunun nedenleri arasında yer alır.

Gaz Sıkışması Belirtileri

Fazla hava yutulması sonucunda midede oluşan gazın ilk belirtisi geğirmedir. Genellikle bu durum ağır yemekler yedikten sonra kendini belirtmektedir. Karında meydana gelen şişlik sorunu da gaz sıkışmasının bir diğer belirtisidir. Bağırsakların sol kısmında gaz birikmesi ile ağrı sorunu yaşanır. Eğer hastada gaz sıkışması sorunu çok yaşanıyorsa ve belirtileri ile bunu ayırt edemiyorsanız yapmanız gereken kan testi yapmanızdır. Kan testi ile yaşanan gaz sıkışması sorunu anlaşılır. Gaz sıkışmasının en belirgin belirtileri ; karında distasyon ( şişkinlik ), karında ağrı, sık geğirme gibi belirtilerdir. Karında şişkinlik bağırsak bozulmasına bağlı gelişen krampların sonucudur. Karında ağrı bağırsağın sol tarafında gaz sıkışması nedeni ile oluşturduğu ağrıdır. Diğer bir belirti olan geğirme ise aşırı şekilde hava tutmaya bağlı içeri geçen havanın mideye inmeden geri çıkması olayıdır. Genellikle ağır yemekler sonucunda oluşur. Biber, soğan gibi yiyecekler geğirtiyi arttıran etki yaparlar.

Gaz Sıkışması Tedavisi

Peki hayatımızı kötü etkileyecek bu gaz sıkışmasını nasıl tedavi edebiliriz. Öncelikle yemeği yavaş yemek çok önemlidir. Hızlı yemek besinleri iyice çiğnememek demektir. İyi çiğnenmeyen yiyecekler midede kolay sindirilmediğinden gaz oluşumunu artırır. Yemek yerken konuşmamak, içecekleri içerken pipet kullanmamak , sakız çiğnememek hava yutmanızı engeller. Yemek yerken aşırı yüklenmemek için az öğünlerle çok yemek yerine sık sık öğünlerle az yemek daha iyi olacaktır. Yağlı yiyecekler çok zor sindirildiği için sindirim sisteminin çok fazla çalışmasına, dolayısı ile gaz üretimine neden olacağından az tüketilmelidir. Çok daha önemlisi ise yediğimiz yiyeceklerin lifli olup olmamasıdır. Aslında lifli yiyecekler sağlıklıdır genellikle diyetisyenlerin sağlıklı zayıflamada tüketilmesini uygun gördükleri yiyeceklerdir. Ancak gaz oluşumuna neden olduklarından çok fazla alınmamalıdır ya da kendisinde gaz oluşturduğunu bildiğiniz besinleri daha az tüketmek önemlidir. Bunların dışında bağırsaklarımızın çalışması için gün içinde hareketli olmamız gerekir. Her gün hızlı adımlarla yürüyüş yapmak gaz sorunu olanlar için çok faydalı olacaktır. Stres gaz sıkışmalarına neden olan bir diğer faktörlerden biridir. Stresten uzak durmalısınız.Bunların dışında bazı bitkisel çaylarda vücuttaki gazın dışarı çıkmasını sağlar. Bunlardan bazıları reyhan ve rezene bitkisinin çaylarıdır. Yemeklerden sonra tüketilen bu çaylar sizin için faydalı olacaktır. Bu yöntemlerle gaz sıkışmanız geçmiyorsa doktora başvurmanızı öneriyoruz.

  • Mide gurultusu sorunu için nane suyu çok faydalı olmaktadır.
  • Mide gazı için ve ayrıca hazımsızlık için zencefil çayı da bitki çayları arasında faydalıdır.
  • Bir bardak suyun içine limon suyu damlatmak mide gazı sorunu için fayda vericidir.
  • Gün içinde bol bol yürüyüş yapmak, egzersiz hareketlerinde bulunmak da gaz sıkışması sorunu için fayda verici olacaktır.
  • Gaz sorununa neden olan besinlerden uzak durunuz. Kabızlık sorunu olan hastalar da bu sorun için tedavi olmaları gerekmektedir. Bu da gaz sorunu için tedavi amaçlı faydalı olacaktır.

 Gaz Sıkışması İçin Bitkisel Çözüm

Kalın bağırsaklarda yer alan gıdaların sindirilmemesi sonucu da gaz sıkışması meydana gelmektedir. Bağırsaklarımızda oluşan bozulmalarda gaz sıkışmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı da karın bölgemizin üst kısmında spazm ve şişlikler meydana gelmektedir. Gaz sıkışması için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Özellikle evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri ile rahatlıkla bu sorununuzdan kurtulabilirsiniz.

Adaçayı

Gaz sıkışmasına özellikle adayı çayı çok iyi gelmektedir. Bir bardak kaynar suyun içine bir miktar adaçayı yapraklarını ilave ederek 5 dakika kadar demlemeye bıraktıktan sonra için. Her gün bir bardak tüketmenizi öneririz. Çünkü daha fazlası sizlere yarardan çok zarar verebilir.

Rezene

Rezeneyi marketlerden yada aktardan kolaylıkla bulabileceğiniz. Sizlere kolaylık olsun diye poşet çay şeklinde olanları tercih edebilirsiniz. Sorununuz geçene kadar günde bir bardak içmeniz yeterli olacaktır. Rezene çayı hem mide hem de bağırsak gazlarınızı büyük ölçüde azaltarak fazla gazın dışarıya atılmasına yardımcı olmaktadır.

Reyhan Çayı 

Reyhan çayı sıkışmış olan gazın vücudumuzdan dışarıya atılmana yardımcı olur. Ayrıca da vücutta sıkışan gazın vücutta dolaşımını ve ağrının oluşmasını önlemektedir. Reyhan’ı aktardan bulabilirsiniz. Çayınızı yapmak için bir bardak suyu kaynatarak içine bir tutam reyhan ekleyip demlemeye bırakın. Çay yeterince kıvamını aldıktan sonra içebilirsiniz.

Papatya Yağı

Papatya yağı vücutta sıkışıp kalan gazın dışarıya atılmasını sağlamaktadır. Bir çay bardağı suyun içerisine 4 damla kadar papatya yağı damlatarak suyunuzu iyice karıştırın. Daha sonra elde etmiş olduğunuz suyu boğazınıza gargara yapın. Ayrıca da bu suyla mesane ve karın bölgenize masaj da yapabilirsiniz. Bu yöntemde çok faydalıdır. Bu karışım sayesinde hem vücudunuz rahatlamış olur hem de karın ve bağırsak ağrılarınızda hafiflemeler meydana gelir.

Papatya Çayı

Bir bardak kaynar suyun içine bir tutam papatya ekleyerek demlemeye bırakın. Demlenen çay kıvamını aldıktan sonra suyunuzu papatyalardan ayıklayarak için. Papatya çayını günde 1 bardak içmeniz yeterli olacaktır. Kesinlik daha fazlasını içmemenizi öneririz. Zira fazlası vücudunuzda başka problemlere neden olabilir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.