Boyun Kireçlenmesi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

06.04.2016
Boyun Kireçlenmesi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Boyun kireçlenmesi, boyundaki omurların arasındaki disklerin hasar gördüğünde ortaya çıkan durumdur. Bu durumda, boyunda sertleşme, şiddetli ağrı ve şişme görülür. Daha çok 60 yaş ve üzeri bireylerde rastlanır.

Tıp dilindeki ismi ile servikal spondiloz, boyun eklemlerini etkileyen ve yaşa bağlı olarak gelişen bir rahatsızlıktır. Servikal kıkırdak doku ve kemiklerde oluşan aşınma ve yıpranma sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Kireçlenmeye sebep olan bu değişimler kemik dikeni, fıtıklaşma, sert ligamentler içerebilir.

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri

Boyun kısmında ve omuz etrafında kronik ağrılar, boyun sertliği, kas zayıflığı, baş ağrısı, kol ve parmak ağrıları, omuz ve kollarda karıncalanma hissidir.

Boyun Kireçlenmesinin Nedenleri

Boyun kireçlenmesinin nedenleri içinde boynu oluşturan disklerin yıpranması ile hasar görmesi ve omurların içinden geçen sinirlerin sıkışması ve bu nedenle oluşan baskı ile rahatsızlık oluşur. İlerleyen yaşlarda daha sık görünen bir hastalık olan boyun kireçlenmesi, kilo artışı ve şişmanlık, oturma bozuklukları, omurga eğriliği, standart bir iş ortamının bulunması, oturma hastalıkları olarak tabir edilen rahatsızlıklar arasında yer alır ve iş ortamlarından dolayı oluşan hastalık grubu içinde yer alır. Ailede yaşanan bir hastalık olması kadar boyunda yaşanılan ani bir hareket ile disk kaymasının oluşması, yaşanan travmalara bağlı olarak oluşma ihtimalleri içinde yer alır. Kol, omuz ve boyunda görülen ağrılar boyun hareket ettirildiğinde veya devamlı aynı pozisyonda kalındığında ağrıda artışlar görülür. Elde uyuşukluk hissizlik etkisi, omuzda sırtta, kollarda ağrı ve karıncalanma, güçsüzlük, baş ağrısı, baş dönmesi, bulanık görme, görme zorluğu, duyularda kayıp, kulak çınlaması, yorgun kalkma, dövülmüş hissi, ağrılı bir halde uyanma ve yataktan kalkmada zorlanma gibi belirtiler görülür. bu şikayetlerin ilerleyen zamanlarda tedbir alınmaması durumunda depresyon ve uyku bozukluğu gibi başka rahatsızlıklarında görünmesi söz konusu olur.

Çocukluk dönemindeki bağışıklık sistemindeki zayıflıklar bile boyun kireçlenmesini etkiler. Bağışıklık sisteminin zayıf olması sonucunda boyundaki damar ve kemik yapısı yeteri kadar vitamin almadığı durumda boyun kireçlenmesi görülür. Çocuklukta görülen enfeksiyonlar da boyun kireçlenmesinde olumsuz etkiye sahiptir. Kalıtımsal olarak oluşan disk dejenerasyonu da boyun kireçlenmesinin başlıca nedenleri arasındadır. Ergenlik dönemi sonrasında başlayıp, yaşlılık döneminde iyice artan boyun kireçlenmesi hareketlerinizi kısıtlar. Boyun kireçlenmesi normal şartlarda kollara, göğüse ve sırtı yayılır. Yani ağrının dağılması aşağı yöne doğrudur. Yalnız ağrı yukarı yöne doğru yayıldığında beyin damarlarına baskı yaparak yürüme güçlüğüne sebep olabilir. Beyin damarlarında oluşan baskı sonucu kişilerde baş dönmesi, kulak çınlaması gibi belirtiler de sıklıkla yaşanır.

Boyun Kireçlenmesi Tedavi Yöntemleri

Boyun kireçlenmesi çoğunlukla 65 yaş ve üzeri hastalarda görülen bir sorundur. Sorunun doktor gözetiminde tutulması önemlidir ancak yine doktorun bilgisine danışılarak evde bitkisel çözümler ve pratik uygulamalar yapılarak kireçlenmenin sebep olduğu ağrılar giderilebilir.

Evde uygulanabilecek yöntemlerden en önemlisi, doğru egzersizleri düzenli biçimde her gün yapmaktır. Bu egzersizler omuz çevresindeki ağrı ve sertliklerin azalmasına da yardımcı olur. Bu egzersizlerden birini uygulamak için başınızı saat yönüne ve saat yönünün aksine doğru döndürmeniz gerekir. Egzersizinizi günlük 10′ ar dk periyodlarla 2 ya da 3 kez tekrarlamanız yeterli olacaktır. Aynı işlemi kollarınıza da uygulayabilirsiniz. Ayrıca ağrınızı azaltmak için yumruklarınızı açıp sıkmanız da işe yarayan bir uygulama olacaktır. Ayrıca hafta boyunca yapacağınız 30 dakikalık düzenli yürüyüş ya da yüzme egzersizleri de ağrıların azalmasına yardım edecek bir başka alternatiftir. Bu egzersizler dışında bisiklete binmek de hastalar için fayda sağlayabilir.

Egzersizleri düzenli yapmanın yanı sıra sıcak ve soğuk kompres uygulaması yapmak da ağrıyı azaltan bir başka çözümdür. Sıcak kompres uygulaması yaptığınızda kan dolaşımınız artıp boğazınızdaki kasları gevşetir, soğuk kompres uygulaması yaptığınızda ise şişlik ve iltihaplanma sorununu ortadan kaldırırsınız. Sıcak kompres için havluya sıcak su torbası sarmak soğuk kompres için de buz küpleri yerleştirmek yeterli olacaktır. 2- 3 dk boyunca hassasiyet hissedilen bölgeye kompres uygulaması yapın. Önce sıcak sonra da soğuk kompres uygulaması yapmanız ağrının giderilmesi için daha verimli olacaktır. Bu işlemleri 15- 20 dk boyunca devam ettirmeniz gerekir. Birkaç gün bu işlemi uyguladığınızda sonuç alacaksınız. Bunun dışında bitkisel ilaçlar uygulamak isteyen hastalar için sarımsak tomurcuğu tüketmek, epsom tuzu banyosu yapmak, susamyağı ile yapılacak masaj uygulaması, elma sirkesine batırabileceğiniz bir havlu ile kompres yapmak boyun kireçlenmesinin sebep olduğu ağrıları azaltacak ve düzenli uygulamalarla rahatsızlık sona erecektir.

Boyun kireçlenmesi olan hastaların oturuş, yatış şekillerine önem vermesi gerekir. Özellikle oturarak çalışan kişilerin kullanışlı bir koltuk ile destekleyici minder ve sırttı dik tutmaları gerekir. Yatarken boynun tam oturduğu ve boşluk kalmayacağı şekilde ortopedik bir yastık kullanmaları ve yüz üstü yatmamaları gerekir. Stres kaynaklı bir boyun ağrısından kurtulmak için yapılacak öncelik psikolojik olarak kişilerin bir rahatlama içine girmeleridir. Stresi oluşturan temel neden ve etkenlerden nefes egzersizleri ve stres dağıtma yöntemleri ile uzaklaşmak gerekiyor.

Doktorunuzun gözleminde yapılan ilaç tedavileridir. Birkaç örnek verecek olursak: kas gevşetici ilaçlar, ağrı kesiciler, masaj, damar açıcı ilaçlar, B vitamini ilaçları, kalsiyum ve D vitamini içeren ilaçlar, sinir köklerine yapılan iğneler… En son noktada ise ameliyatlar yer almaktadır.

Boyun kireçlenmesi hastalığınızın sonrasında da uygulamanız gereken bazı adımlar vardır. Duruş bozukluklarınıza, eklemlerinizi zorlamamaya, hasar ve darbelerden kaçınmaya ve egzersizlerinize devam etmelisiniz.

Doktorunuzun hastalığınızın ardından sizden talep edeceği şeylerden bazıları ise şunlardır: uzun süre araç kullanmamak, doğru yastık kullanmak ve yastığın boynu desteklemesi, yüz üstü yatmanızın yasak olması, uzun süre aynı pozisyonda kalmamak…

Fizik Tedavi

Boyun kireçlenmesi durumunda ilk başvurulan tedavi yöntemi fizik tedavidir. Sıcak su, soğuk su ve ya elektrik uygulaması yapılarak kas uyarımı yapıp ağrının hafifletilmesi amaçlanır. Ağrının azalmasının ardından, hastaya düzenli bir egzersiz programı uygulanır. Bu egzersizler sayesinde hastanın duruş bozuklukları giderilir, boyunda bulunan kaslar kuvvetlendirilir.

Boyun Traksiyonu

Boyun kireçlenmesi için sık kullanılan yöntemlerden biri boyun traksiyonudur. Diğer bir adı “ Boyun Çekilmesi “ dir. Kısaca özetleyecek olursak, günde bir defa olacak şekilde, 5-15 kilo kadar olacak şekilde bir ağırlık ile boynun çekilmesi ve kaslara yapılan baskının azaltılması amaçlanan tedavi yöntemidir diyebiliriz.

Boyun Kireçlenmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur ?

Boyun kireçlenmesi ilerlediği zamanlarda, bu hastalardaki en çok korkulan şey kireçlenmeye bağlı omurilik kanalının daralması ve omurilik içinde zedelenmeye neden olmasıdır. Eğer omurilik içinde zedelenme oluşur ise bunun geriye dönüşü çok zor olur. Boyun fıtığı önce boyunda başlayıp kollara vururken, ilerleyen dönemlerde eğer omurilik içinde kireçlenme olursa bu hastalarda idrar ve büyük abdest problemleri daha da ilerde ayaklarda kasılma, hatta kol ve bacaklarda felçlere kadar giden, yatalak hale getiren, yatağa bağlı hale getiren rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu nedenle boyun kireçlenmesini çok ciddiye almak gerekir.

Boyun Kireçlenmesi Bitkisel Tedavi

Doğanın şifalı mucizelerinden faydalanın. Evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

Bir cezvenin içine 3 gram tarçını, 1 gram karabiber, 3 gram kadar kuru zencefil yarım fincan kadar doğranmış havuç, iki fincan da su eklenip iyice kaynatın. Bu karışımı bir ay boyunca günde 2 defa içerek devam edin.

Bir fincanın çeyreği kadarlık yeşil soğanı doğrayıp 2 fincan suyun içine kaynatın ve bu karışımı günde üç kere sabah öğle akşam olmak üzere için ayrıca maydanoz suyu da çok iyi geliyor.

Fincanın çeyreğine fasulye içi barbunya ve arpa katın bu karışımı 4 fincan su da kaynatın. Bu karışımı bir ay boyunca günde bir tane yiyerek tamamlayın.

Bir fincan karahindiba ve naneyi 4 fincan su da kaynatıp bu karışımı günde 3 kere tüketin. Dilerseniz hindiba lapa iken boynunuza koyup iki saat bekletebilirsiniz.

Çınar ağacının yaprağı en etkili boyun kireçlenmesine iyi gelen bitkiler arasındadır. Bu bitki ne kadar kullanacağınız ve hangi aralıklar ile kullanmanız gerekiyor bunlara dikkat etmelisiniz. Özellikle de çınar yaprağının kaynama süresi önemlidir.

Çınar ağacından özellikle tazeyken koparılması gerekir. İki tane büyük çınar yaprağını soğuk su da güzelce yıkayın. Yıkadıktan sonra bu yaprakları küçük parçalara ayırın. Bu yaprağı bir bardak suda iyice bekletin ve cezvede kaynatın Kaynayıp 10 dakika kadar demlensin. Bu bitki çayını yemekten önce ve gece yatmadan önce için. içtiğiniz süre aralığı en az üç saat olmalı içerken bunu dikkate almalısınız. Kısa bir süre de boynunuzu rahatladığını göreceksiniz.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.