Boyun Fıtığına Ne İyi Gelir?

05.02.2016
Boyun Fıtığına Ne İyi Gelir?

Günümüzde sıklıkla görülen boyun fıtığının yaşam kalitesini olumsuz etkilediği ve günlük hayatı zorlaştırdığı bilinmektedir. Omurgayı oluşturan kemiklerin arasındaki disklerin aşınması sonucunda oluşur ve boyun, baş ve kola yayılan bir ağrıya sebep olur. Bu ağrılardan kurtulmak ve boyun fıtığını iyileştirmek için iyi gelen tedavi ve uygulamaları öğrenmekte fayda vardır. Hem yaşam biçimi hem de tedavi türleri anlamında dikkat edilmesi gereken unsurlar göz ardı edilmemelidir. Peki boyun fıtığına ne iyi gelir? Basit ve doğal uygulamalarla şikayetlerinizden nasıl kurtulabileceğinize birlikte bakalım:

Boyun Fıtığına İyi Gelen Ön Tedbirler

Boyun fıtığı oldukça fazla ağrı yapan ve gündelik işleri yapmak konusunda insanları zorlayan bir rahatsızlıktır. Oluşumunu engellemek veya boyun fıtığını henüz başlangıç aşamasında iken kontrol altına almak mümkün olabilmektedir. Bu konuda bilinçli davranılmalı ve boyun sağlığını koruyucu önlemlere uyulmalıdır.

Kas Yapısını Korumak

Boyun kasları gün içinde yaptığımız bazı hareketler nedeniyle zorlanmaktadır. Bu durum boyunda bir gerginlik yaratmakta ve omurgada da basınca sebep olarak boyun ağrısını artırmaktadır. Gün içinde yaşamı düzenleyerek boyun ağrılarını azaltmak ya da ortadan kaldırmak mümkündür. Bunun için uyurken doğru yastık kullanmak, bilgisayar başında çalışırken sık sık mola vermek, spor yapmak ve kitap okurken çok uzun süre hareketsiz kalmamak gibi detaylara dikkat edilmelidir.

Kazalardan Korunmak

Yaşamda başımıza gelen kazaların vücudumuza zarar vereceği bir gerçektir. Bazı kazalarda bilhassa boyun zarar görmektedir. Kazalardan korunarak genel sağlığı korumak kadar önemli olan husus boyun sağlığını korumaktır. Bunun için araba kullanırken trafik kurallarına uymak, çalışırken iş güvenliği esaslarına uygun hareket etmek veya evde iş yaparken yine güvenliği tehlikeye atıcı hareketlerden kaçınmak gerekmektedir. Bu tür önlemler ile boyun sağlığının büyük ölçüde korunması mümkündür.

Hastalıkların Teşhisi ve Tedavisi

Bazı hastalıklar boyun fıtığını tetikleyen, boyunda düzleşme ve fıtık oluşumu gibi sorunlara yol açar. Menenjit, romatizmal artrit ve kanser gibi hastalıkların boyun fıtığına neden olduğu araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Bu nedenle bu hastalıklara dair belirtiler taşıyan kişilerin bir an önce doktora giderek tedavi olmaları önemlidir. Bu hastalıklar ciddi hastalıklardır ve yalnızca boyun sağlığını değil genel sağlığı da olumsuz etkilemektedir. Öncelikle hastalıkların teşhisi ve tedavisi yapılarak boyun fıtığının oluşumuna fırsat verilmemelidir.

Spor Yapmak

Sürekli hareketsizlik hem kilo almak hem de beden sağlığını kaybetmek açısından zararlıdır. Spor yapmak vücudu güçlendirerek psikolojik açıdan da rahatlamayı sağlar. Bu nedenle mutlaka bir spor programı dahilinde hareket edilmelidir. Spor yapamayan insanların bu konuda destek almaları en azından gün içinde kısa yürüyüşler yaparak hareket etmeleri sağlık açısından çok önemlidir.

Ağırlık Kaldırmamak

Bazı insanlar işleri gereği, bazı insanlar ise gündelik işler nedeniyle sürekli ağırlık taşımak zorunda kalırlar. Bu durum bir süre sonra omurgayı yıpratmakta ve çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Boyun fıtığı, bel fıtığı gibi sorunların ağırlık taşıma sonucunda da oluştuğu bilinmektedir. Bu nedenle fıtıkların oluşumunu engellemek ve var olan fıtıkların ilerlemesine mani olmak için ağırlık taşımamaya dikkat edilmelidir. Alınan yük ikiye bölünmeli ve her iki elde taşınarak yükün dengeli bir şekilde dağılımı sağlanmalıdır. Öğrencilerin taşıdığı sırt çantalarının iki askısı da takılarak ağırlığın sırta dağıtılması sağlanmalıdır. Böylelikle boyun fıtığı engellenecek ya da varsa fıtığın ilerlemesi durdurulacaktır.

Zararlı Alışkanlıklardan Uzak Durmak

Sigara gibi zararlı alışkanlıkların boyun fıtığı oluşumunu desteklediği ve fıtıkta ilerleme sağladığı bilinmektedir. Bilhassa genel sağlık üzerindeki olumsuz etkileri de göz önüne alınarak sigarayı bir an önce bırakmak önemlidir. Sigara kullanmayan kişilerin kullanan kişilere oranla daha hızlı iyileştiği ve tedavilerden olumlu sonuçlar alındığı unutulmamalıdır. Sigara ve içki gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.


Boyun Fıtığına İyi Gelen Basit Uygulamalar

Boyun fıtığına iyi gelen cerrahi dışı tedaviler ve cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Tedavide başlangıçta cerrahi olmayan uygulamalar ile fıtığı iyileştirmek en doğru yöntemdir. Boyun fıtığına iyi gelen ve uygulanması kolay olan birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler ile ağrıdan kurtulmak ve iyileşme sağlamak da mümkündür.

Kompres Uygulamak

Soğuk kompres uygulamalarının boyun ağrılarını hafifletmek konusunda etkili olduğu bilinmektedir. Bu uygulama için buz tableti ve bir havlu yeterlidir. Buz tableti havluya sarılmalı ve boyun bölgesinde 20 dakika kadar bekletilmelidir. Gün içinde birkaç kez uygulama yapmak mümkündür. Bazı insanların ısıtma yastığı kullanarak boyun ağrılarını hafiflettikleri bilinmektedir. Gün içinde alınan ılık bir duşun da boyun ağrılarını hafifletmek konusunda etkili olduğu unutulmamalıdır. Sıcak ve soğuk uygulamalar boyun ağrılarında etkilidir ve bu tedavi şekilleri denenmelidir.

Boyunluk Kullanmak

Boyun fıtığı sorunu olan birçok insan boyunluk kullanmaktadır. Boyunluk boynun eğilmesini ve gereksiz yere hareket etmesini engelleyen medikal bir eşyadır. Bilhassa kazalardan sonra veya bazı ameliyatların sonrasında da boyunluk kullanılmaktadır. Boyun fıtığı vakalarında boyunluk kullanmak ağrının hafiflemesine katkı sağlamaktadır.

Yatak İstirahati

Uzmanlar boyun fıtığı tedavisinde yatak istirahatinin önemine değinmektedir. Özellikle üç gün kadar yatak istirahat yapmanın boyun ağrılarına iyi geldiği düşünülmektedir. Yatak istirahati boyunca sürekli aynı pozisyonda yatmamaya ayrıca boyun sağlığı için en uygun yastığın kullanımına özen gösterilmelidir. Farklı türlerde boyun yastıkları piyasada satılmaktadır. Sulu yastıklar ve ısıtılabilen özel yastıklar da boyun fıtığı olan kişilere önerilen yastık türlerindendir. Kişiler kendi konforlarına uygun yastığı seçerek boyunlarının yatarken rahat etmesini sağlamalıdır.

Masaj Yaptırmak

Masaj uygulaması bedeni rahatlatan ve gerginliği ortadan kaldıran bir uygulamadır. Masaj yapan kişilerin eğitimli ve işinde uzman olan kişiler olması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Masaj uygulaması doğru yapıldığında boyun ağrılarını hissedilir derecede yok ettiği bilinmektedir. Kısa süreli çare olsa da masaj uygulaması sık sık tekrar edilerek ağrıdan kurtulmak mümkündür. Masaj uygulaması için bilinen güvenli merkezlere gitmek ve bu konuda yardım almak önemlidir.

Akupunktur Uygulamaları

Alternatif bir tedavi şekli olarak yüzyıllardır bilinmektedir. Birçok hastalık veya sorun için kullanılan akupunktur tedavisi iğnelerle yapılan bir tedavi şeklidir. Uygulamanın gelişigüzel her insan tarafından yapılması mümkün değildir. Boyun fıtığı tedavisinde de kullanılan akupunktur tedavisinin diplomalı hekimler tarafından uygulanması önemlidir. Aksi takdirde sakatlık durumlar söz konusu olabilmektedir. Boyun fıtığı tedavisinde akupunktur tedavisi tek seferlik seanslar ile iyileşme sağlamaktadır. Seans sayısı duruma göre hekim tarafından belirlenmelidir.

Kayropraktik Uygulama

Bu uygulamalar fizik tedavi uzmanlarının aldıkları bir üst eğitim sonucunda uygulanabilen özel bir tedavi şeklidir. Omurga üzerine el veya kol ile uygulama yapılması sonucunda tedavi edilen bölgeye güç uygulanarak yapılan bir tedavidir. Uygulama ile ağrıların giderilmesi ve rahatlama hedeflenmektedir.

Yüzme

Birçok bedensel rahatsızlık için tedavi edici bir alternatif olarak yüzme gösterilmektedir. Genellikle doktorların uyguladıkları tedaviye ek olarak, hastalarına düzenli olarak yüzmelerinin tedavide etken olduğunu söyledikleri önemli bir tedavi desteğidir. Bilhassa boyun ağrılarında çok faydalı bir spor olarak gösterilmektedir. Boyun ağrısından kurtulmak isteyenlerin düzenli olarak yüzerek boyun fıtığının iyileşmesine destek olabilecekleri unutulmamalıdır.

Boyun Fıtığı Yastıkları

Boyun fıtığı için özel üretilen sulu yastıklar, boyun ağrısı ve fıtık sorunu olan kişilere önerilmektedir. Bir başka alternatif ise ısı yastıklarıdır. Bu yastıkların da belli bir derecede ısınarak boyun ağrılarını hafifletmektedir. Kişiler hangi yastıkta rahat edeceklerini kendileri tayin edebilmektedir. Ayrıca boyun fıtığı için üretilen normal yastık çeşitleri de alternatif olarak satılmaktadır. Hastanın deneyerek en uygun seçeneği satın alması en doğru yöntemdir.

Melatonin Kullanımı

Boyun fıtıkları uyku düzenini bozan ağrılar sebebiyle sağlığa zarar vermektedir. Düzensiz uyuyan insanların vücudunda melatonin hormonu salgılanamamaktadır. Melatonin kullanımı ise uyku düzenini yeniden düzene sokarak boyun fıtığı ağrılarının da azalmasına etki etmektedir. Düzenli uyuyan ve dinlenen insanların iyileşme sürelerinin daha kısa olduğu bilinmektedir. Bu nedenle doktora danışılarak melatonin kullanımı sağlanmalıdır.

Magnezyum Desteği Almak

Magnezyumun bedensel sağlık üzerindeki etkisi büyüktür. Bu nedenle magnezyum eksikliği olan kişilerde ağrılar ve uyuşmalar sıklıkla yaşanmaktadır. Boyun fıtığı ağrısı olan bireylerin, düzenli doktora giderek magnezyum seviyesi öğrenilmeli. Magnezyum düzeyi çok düşükse magnezyum içeren besinler tüketilmelidir.

Stresten Kurtulmak

Stres altında olmak hastalıkların ve ağrıların artışına neden olmaktadır. Bilhassa gün içinde yaşanan tüm gerginliklerin omurga ve kaslar üzerindeki olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir. Yaşanan stresin ağrıları tetikleyici etkisi unutulmamalıdır. Bazı doktorlar stresin boyutuna göre hastalarına sakinleştirici ilaç vererek boyun ağrılarının azalmasını sağlamaktadır. Boyun fıtığı olan insanların stresten uzak yaşamaları ve bu konuda kendileri önlem alamıyorlarsa doktora giderek destek almaları önerilmektedir.

Fizik Tedavi Uzmanına Gitmek

Boyun fıtığı olan kişilerin fizik tedavi uzmanına başvurmaları doğrudur. Fizik tedavi uzmanı hastayı muayene ederek fizik tedavi ile iyileşip iyileşemeyeceğine karar verecektir. Yapılan tedavi ile boyun fıtığına bağlı ağrılardan kurtulmak mümkündür. Fizik tedavi süresince hastaların doktorun önerilerine uygun hareket etmeleri önerilmektedir. Tedavi boyunca rüzgarda kalmamak, aşırı yorgunluktan kaçınmak, düzenli uyumak ve dengeli beslenmenin iyileşme üzerinde çok etkili olduğu unutulmamalı ve bu hususlara dikkat edilmelidir.


Boyun Fıtığına İyi Gelen Bitkiler

Boyun fıtığı sorunu insanları zorlamakta ve farklı çareler aramaya yöneltmektedir. Boyun ağrısından yakınan birçok insanın doğal tedavilere yöneldiği ve bitkisel tedaviler ile boyun ağrılarından kurtulmaya çalışmaktadır. Bu alternatif tedavilerin kimi zaman ağrıyı azaltmakta oldukça etkili olduğu da görülmektedir. Doğru bitkilerin doğru yöntemler ile uygulanmasının iyileşmede faydalı olduğu unutulmamalı ve bu konuda yeterli bilgi sahibi olmadan uygulama yapılmamalıdır.

Havlıcan ve Zencefil Karışımı

Havlıcan bitkisinin ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Zencefil ise kas gevşetici özellik göstermektedir. Bu iki bitkinin kaynatılmasından oluşan içeceğin tüketilmesi boyun fıtığından oluşan gerginlik ve ağrıya iyi gelmektedir. Bu karışımdan günde iki bardaktan fazla tüketilmemelidir. Bitkilerin fazlasının zarar olduğu unutulmamalı, doz aşımı yapılmamalıdır.

Çörek Otu Yağı

Çörek otu yağı boyun fıtığı ağrıları üzerinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Çörek otu yağının hem yiyecek olarak tüketilmesi hem de masajda kullanılması önerilir. Ağrının giderilmesi için çörek otu yağı ve zeytinyağı ile karıştırılarak içilebileceği gibi harici olarak da boyun bölgesine masaj yapılarak da uygulanır.

Bitkisel Karışım Yağları Masajı

Bazı bitki ve yağlar özellikle boyun fıtığına iyi gelmektedir. Çuha çiçeği, susam yağı, çörek otu yağı, at kestanesi yağı, pelesenk ve ısırgan otu yağı karıştırılarak bitkisel bir karışım elde edilmektedir. Hazırlanmış olan bu doğal yağ karışımı ile ağrıyan bölgelere günde iki kez masaj uygulaması yapılmalıdır. Masaj esnasında çok sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Masaj konusunda bilgisiz olan kişilerin uygulama yapmaması önemlidir. Bu karışımın boyundaki güç kayıplarını giderdiği, kireçlenmeye iyi geldiği ve his kayıplarını iyileştirdiği bilinmektedir.

>>> İLGİLİ: Rahatlatıcı ve Doğal En İyi 13 Masaj Yağı

Melisa Çayı

Melisa çayının gerginliği giderici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Her gün yemeklerden önce içilen bir fincan melisa çayının gün içinde yaşanan gerginlikleri gidermektedir. Vücut gevşeyip rahatladığında ağrıların azaldığı da bilinmektedir. Bu nedenle melisa çayına alerjisi olmayan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilmelidir.

Zencefil Çayı

Zencefilin kas gevşetici özelliği vardır. Kaynayan su içine birkaç dilim zencefil atılarak demlenen çayın içilmesi, boyun fıtığı ağrılarına iyi geleceği bilinmektedir. Gün içinde bu çaydan en fazla iki fincan içilmesi önerilmektedir. Fazla bitki çayının zararlı olduğu unutulmamalıdır.

Kilit Otu Masajı

Kilit otunun bel ve boyun fıtıklarına iyi gelmektedir. Bir miktar suya iki tutam kilit otu atılarak kaynatılmakta ve özel bir karışım elde edilmektedir. Bu karışımla ağrıyan bölgelere sürülerek masaj uygulaması yapmak ağrı giderici etki göstermekte ve rahatlama sağlamaktadır.

Susam Yağı ve Acı Elma Yağı Kürü

Susam yağı ve acı elma yağının şifalı etkileri saymakla bitmez. Bilhassa bu iki faydalı yağdan oluşturulan kür ile yapılan uygulamaların bir ay boyunca uygulanmasının boyun fıtığı tedavisinde etkili olmaktadır. Kürü hazırlamak için bir yemek kaşığı susam yağı ile bir tatlı kaşığı acı elma yağının karıştırılması önerilmektedir. Hazırlanan karışım ile ağrıyan bölgeye on dakika boyunca masaj yapılması önerilir. Bu masaj sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez aksatılmadan uygulanmalıdır.

Badem Yağı Masajı

Badem yağının içeriğinde yüksek oranda kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve E vitamini bulunmaktadır. Badem yağı ile boyuna yapılan masaj ağrıya iyi gelecektir. Boyun fıtığında iyileşme sağlamak için düzenli olarak kullanmaya özen gösterilmelidir.

Kekik Yağı Masajı

Kekik yağının birçok faydalı etkisi vardır. Özellikle kaslar üzerinde güçlendirici etkisi olan kekik yağının vücutta kullanımı önerilmektedir. Boyun fıtığı sorunu olan kişilerin on beş gün boyunca kekik yağı masajı yaptırmasının boyun için oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Kekik yağı alerjik reaksiyona sebep olabileceği gibi öncesinde alerji testi uygulanmalı ve badem yağı veya zeytinyağı ile birebir seyreltildikten sonra düzenli olarak uygulanmalıdır.

Kas Gevşetici Bitkisel Yağ Karışımı

Boyun fıtığında kasların gevşemesi ağrının giderilmesi açısından önem taşır. Ceviz yağı, zeytinyağı, hardal yağı, zeytinyağı ve badem yağının eşit oranlarda karıştırılmasıyla oluşan şifalı yağın boyuna masaj yapılarak uygulanmasının kasları gevşetici ve tedavi edici etkisinin olduğu bilinmektedir.


Boyun Fıtığına İyi Gelen Besinler

Boyu fıtığının doğru beslenme ile daha iyi olacağı, ilerlemesinin yavaşlayacağı ve tedaviye daha iyi yanıt vereceği araştırmalar sonucunda açıklanmıştır. Düzenli ve dengeli beslenerek boyun fıtığından ve ağrılardan kurtulmak mümkündür. Bunun için iyi beslenmek ve tedavi görmek önemlidir. Özellikle bazı besin öğeleri boyun fıtığına iyi gelmektedir. Bu besin öğelerinden faydalanmaya özen gösterilmelidir.

Sebzeler

Kıvırcık marul, dereotu, ıspanak vs. sebzelerin içeriğinde bulunan kalsiyum ve vitaminlerin boyun fıtığı üzerinde olumlu etkiler yarattığı bilinmektedir. Gün boyunca alınan öğünlerde bu besin öğelerine yer vererek dengeli bir şekilde beslenilmelidir. Beslenme düzeninde paketlenmiş ürün ve kimyasal katkılı gıdalardan kaçınılmalıdır. Organik ürünler ile beslenmeye özen gösterilmelidir.

Proteinler

Bilhassa protein içeren gıdaların vücuda güç katarak iyileşmeyi desteklediği bilinmektedir. Kalsiyum ve protein açısından zengin gıdaların kemik gelişimini de olumlu etkilediği unutulmamalıdır. Süt, yoğurt, peynir ve yumurta gibi protein açısından zengin besinler ile beslenmeye özen gösterilmelidir. Alınması gereken protein kaynakları gün içinde alınan öğünlere bölünmelidir.

Vitaminler

Özellikle Omega 3 yağ asitlerinin içeriğindeki kolajen maddeler sayesinde hücrelerin yenilenmesini desteklediği unutulmamalıdır. Bu sayede yenilenen hücrelerin, yıpranan dokuları onardığı tespit edilmiştir. Böylece zamanla yıpranmış ve dejenere olmuş disklerin onarılması ve iyileşme görülmesi mümkündür. Bu nedenle boyun fıtığı olan kişilerin mutlaka Omega 3 zengini gıdalar ile beslenmesi önemlidir. Gerekirse eczaneden Omega 3 tabletleri alınarak düzenli olarak kullanılmalıdır.

İçecekler

Boyun fıtığında disklerin yıpranması mümkündür. Yıpranan dejenere olmuş disklerin sıvı içeriği azalmaktadır. Sıvı içeriğini artırmak ve disklerin kendini onarmasını sağlamak için günde an az 8 ya da 10 bardak su içilmesi önemlidir.


Boyun Fıtığına İyi Gelen Tıbbi Yöntemler

Boyun ağrısı sıkıntısı olan kişilerin öncelikle doktora giderek muayene olması gerekmektedir. Doktor, hastayı muayene ederek gerekli görüldüğü tetkiklerin yapılmasını sağlayacaktır. Muayene ve tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi sonucunda en uygun tedavinin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.

Reçeteli İlaç Tedavisi

Boyun fıtığı kimi zaman hafif kimi zaman ise çok yoğun ağrı yapmaktadır. Doktorlar tarafından ağrı kesici olarak non- steroidal anti inflamatuar ilaçlar ile kas gevşetici türünden ilaçlar ile hastaların şikayetlerinin giderilmesi sağlamaktadırlar. Bazı boyun fıtığı hastalarında bu ilaçlar fayda sağlarken daha yoğun bir şekilde ağrısı olan hastalarda bu ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların etkili olmadığı görülmektedir. Yoğun bir şekilde ağrısı olan hastalarda narkotik ilaçlar ve kortikosteroid ilaçlar kullanılmaktadır.

Hastalığın tedavisinde ilaçların etkisinden faydalanmak ve yanlış ilaç kullanımı yapmamak için hastaların gelişigüzel ilaç kullanmaması çok önemlidir. İlaç tedavisini mutlaka doktor düzenlemelidir. Doktorlar ilaç tedavisinin yanı sıra gerektiğinde fizik tedavi ve egzersiz programlarını da uygulamaya koyarak hastanın en iyi şekilde tedavi edilmesine destek olmaktadır. Boyun fıtığı ertelenmeden tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. İleri evrelerde hareketleri kısıtlayan ve günlük yaşam kalitesini bozan bir sağlık sorunudur, mutlaka tedavi edilmelidir.

Fizik Tedavi

Fizik tedavi uzmanları bedende meydana gelen çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde yetkin olan kişilerdir. Romatizmal hastalıklar, omurilik eğrilikleri, bel ve boyun fıtıkları, sinir sıkışmaları vs. tüm bedensel sorunların tedavisinde fizik tedavi uzmanlarına başvurmak önemlidir. Sağlıkla ilgili konuların ihmal edilmesi ileri de daha büyük sorunlara ve hatta sakatlıklara neden olabilir. Bu nedenle vücutta meydana gelen hiç bir sorun aksatılmamalı ve doktora erken dönemde başvurularak tedavi olunmalıdır.

Boyun fıtığı tedavisinde fizik tedavi uzmanı öncelikle hastayı muayene eder. Daha sonra emar veya röntgen gibi ileri tetkikler ile fıtığın derecesi veya durumu teşhis edilir. Fizik tedavi uzmanı bu doğrultuda yapılacak fizik tedavi programını hazırlayacaktır. Fizik tedavinin şekli, uygulanan yöntemler, tedavi süresi vs. hususlar fizik tedavi uzmanının kararı olacaktır. Hastalar bu süreçte fizik tedavi programını aksatmamalı ve doktor tarafından önerilen her şeyi eksiksiz uygulamaya dikkat etmelidir.

Fizik tedavi esnasında uygulanan farklı tedavi teknikleri vardır. Bu teknikler sıcak- soğuk tedavisi, traksiyon, kropraktik manipulasyon, osteopatik manipulasyon ve boyun bölgesini destekleyen aparatların kullanılmasıdır. Düzenli bir şekilde uygulanan fizik tedavi neticesinde hastalarda büyük oranda düzelme görülmektedir. İlk günlerde fizik tedavide ağrıyan bölgenin uyarılmasına bağlı olarak ağrının artışı görülse de daha sonra o bölgede rahatlama görülecek ve ağrılar azalacaktır. Fizik tedavi boyunca doktor tarafından yasaklanan hareketlerden kaçınmaya ve bol bol dinlenmeye dikkat edilmelidir.

Cerrahi Tedavi

Boyun fıtığı ameliyatı genellikle ilk olarak düşünülen tedavi seçeneği değildir. Öncelikle koruyucu tedavi seçenekleri uygulanmakta ve tedavide büyük aşama kaydedilmez ise veya hastanın hayat standardı gereği cerrahi seçeneği değerlendirilmektedir. Cerrahi operasyon için belli şartların olması kesinlikle önemlidir. Altı hafta boyunca görülen tedavinin ardından iyileşme gözlemlenmemişse, cerrahi seçeneği düşünülebilir.

Bunun dışında diskin bir bölümü sinire bası oluşturuyorsa bu durumda hastada şiddetli ağrı ve uyuşma başladıysa ameliyat düşünülmektedir. Kişiler basit gündelik aktiviteleri yaparken dahi zorlanıyorlarsa cerrahi tedavi seçeneği düşünülmektedir. Cerrahi tedavi seçeneği kimi zamanlarda zorunlu bir seçenek olmaktadır. Burada en önemli sorun sinire bası oluşturan fıtık vakalarıdır. Bu vakalarda genellikle acilen ameliyat düşünülmektedir.

Boyun fıtığı ameliyatı süreci doktor ve hasta ile birlikte planlandıktan sonra gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecinde doktor tarafından önerilen davranışlara dikkat edilmelidir. Doktor ameliyat sonrası ilaç programı düzenleyecektir. Bu süreçte ilaçların düzenli olarak kullanımına ve istirahat sürecine uygun davranılmalıdır.


Boyun Fıtığına İyi Gelen Alternatif Tıbbi Tedaviler

Boyun fıtığı tedavisinde günümüzde oldukça farklı tedavi seçenekleri de bulunmaktadır. Bu tedavi seçenekleri ile birçok hasta olumlu sonuçlar almakta ve boyun ağrısından kurtulmaktadır. Bu alternatif tıp tedavilerinin mutlaka konusunda uzman olan hekimler tarafından uygulanması gerektiği unutulmamalıdır. Boyun fıtığı ertelenmeden doktora gidilerek bir an önce tedavi edilmelidir.

Enjeksiyon Tedavisi

Bu tedavide ağrıyan bölgeye görüntüleme cihazı aracılığıyla iğne ile girilmektedir. İçinde kortizon olan ilaç karışımı bu bölgeye verilerek ağrının tedavisi sağlanmaktadır. Bölgede şişmiş olan sinirleri düzelten tedavi ile bir hafta içinde ağrı da hafiflemektedir. Enjeksiyon tedavisi genellikle başlangıç aşamasındaki ve yoğun ağrı yapan fıtıklarda uygulanmaktadır.

Ozon Tedavisi

Ozon tedavisi günümüzde birçok hastalıkta kullanılmaktadır. Boyun fıtığı tedavisinde görüntüleme cihazı eşliğinde fıtık olan bölgeye iğne ile ozon gazı verilmektedir. Bu teknik ile ilerlemiş fıtık tedavileri dahi yapılabilmektedir. Özellikle patlamış fıtıklarda dahi etkili bir tedavi yöntemi olduğu için birçok hasta tarafından tercih edilmektedir. Ozon tedavisinin fıtıkları küçültme ve sinirleri rahatlatma etkisi vardır. Ağrıları yok ederek hastanın rahatlamasını sağlar. Bölgede kan akışını artıran bu uygulama hastayı hem ağrıdan hem de fıtıktan kurtarmaktadır.

Lazer Tedavisi

Lazer tedavisi de gelişen tıp dünyasının insanlığa sunduğu önemli bir tedavidir. Birçok fıtık sorunu ameliyatsız bir şekilde iyileştirilebilmektedir. Bu tedavi ile disklerin eritilmesi, yok edilmesi veya küçültülmesi mümkündür. Kesinlikle patlamış fıtıklarda uygulanmaması gereklidir. Patlamış fıtıklarda ilk akla gelen tedavi cerrahi tedavi seçeneğidir. Tedavide görüntüleme cihazı ile fıtık olan bölgeye lazer ışınları verilerek iyileşme sağlanmaktadır.

Tüm fıtık türlerinde uygulanan bu etkili yöntem, hastaların rahatlamasına büyük katkı sağlamaktadır. Özellikle boyun fıtığı nedeniyle günlük hayat standardı bozulan birçok insan bu sayede gündelik hayatlarına sorunsuz bir şekilde devam etme şansına erişmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.