Adet Döneminde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir ?

26.02.2017
Adet Döneminde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir ?

İnsanların yaşam kalitesini oldukça fazla etkileyen gaz sancıları kişiye ağrılı anlar yaşatır. Gaz, bağırsaklar da yada midede kolayca oluşabilen havadır. Gazın kişide herhangi bir nedenden dolayı oluşumu çok kolaydır. Ancak vücuttan bu havanın atımı ağrı olmadan çoğu zaman çok mümkün değildir. Adet dönemleri kadınların her ay düzenli kanama zamanlardır. Korkulacak durum olmayan bu kanamalar kişinin sağlıklı yumurtalıklara sahip olduğunun bir göstergesidir.

Kadınların regl olduğu zamanlarda ağrının sebebinin gaz mı yoksa sıradan ağrımalar mı olduğu tam olarak anlanamaz. Çünkü kadınlar regl dönemine ishalin yada kabızlığın eşlik etmesi gaz olduğunun habercisidir. Ancak kadınlar regl dönemindeyken normal bir beslenme sürecinde yada gaz olduğunu hissedebiliyorsa bazı çözümler olabilir.

Regl döneminde oluşan gaz sancıları genellikle östrojen yada progesteron hormonlarının dalgalanması sonucunda ağrı yada gaz olması muhtemeldir. Ayrıca regl dönemine ishalin yada kabızlığın eşlik etmesi gaz olduğunun habercisidir. Ancak kadınlar regl dönemindeyken normal bir beslenme sürecinde yada gaz olduğunu hissedebiliyorsa bazı çözümler olabilir. İnsanların günde 14 ile 23 arasında gaz çıkarması normal kabul edilir. Bu sayılar regl döneminde artış gösterir. Bunu en aza indirmek için doğal ve taze yiyecekler, su içimi, lifli tüketim gibi kişinin kendi kendine uygulayabileceği şeylerin faydası dokunacaktır.

Nasıl Oluşur?

Regl döneminde oluşan hormon salgıları ve hormon artışı bu dönemde fazla gazın depolanmasını ve sancı yapmasını sağlar. Kişiyi oldukça rahatsız eden bu dönemde hormonlar adet dönemlerinde artış gösterir ve sürekli bir hareket halinde olabilir. Artış ve azalma sonucu sindirim sisteminde dalgalanmalar meydana gelir. Özellikle vücut adet döneminin ilk günlerinde fazla gaz oluşturur.

Diğer günler gaz gelişimi açısından daha rahat geçebilir. Gaz içeriğinde metan, hidrojen, oksijen, karbondioksit gibi çeşitli gazlar barındırabilir. Bu dönemde ya da diğer zamanlarda gaz oluşumu engellenemez. Ancak bu durum özellikle regl dönemlerinde dikkat edildiği zaman en aza indirilebilir.

Egzersiz Yapmak

Kadınlar adet döneminde kendini çok fazla zorlamayacak egzersiz yaptıklarında bunun bir zararı olmaz. Ancak bu gibi dönemde aşırıya kaçmak yada olduğundan fazla yorulmak kişinin sancıyı meyilli olan vücudunu iyileştirmeye çalışırken daha da sancılı bir hale getirir. Bu istenmeyen durumu yaşamamak için kişi, daha hafif egzersizler yapmalıdır. Egzersiz özellikle kadınların bu gibi dönemlerinde oldukça önemli bir yer taşır.

Hafif egzersiz halinde hareketler yapan kişi hareket ettiği zaman bağırsak fonksiyonları normale biner. Bu durum ise bağırsakta sıkışmış olan gazın daha kolay çıkmasını sağlar. Gaz olduğu zaman fazla bir sancı durumu yaşanmıyorsa kişi adet dönemi için düzenli egzersizlere başlayabilir. Ayrıca düzenli egzersiz yapımı adet dönemi zamanında uygulandığı zaman psikolojik olarak da kişiyi rahatlatmaya yardımcı olur.

Diyet

Adet döneminde zayıflamak için diyet yapımı doğru uygulanmadığı halde kişinin bu dönemde zaten düşmekte olan kan şekeri için uygun olmayabilir. Gaz sancısından kurtulmak için kadınlar bu dönemde diyet uygulayabilir. Ancak bu durum da kadınlar tüm yiyecekleri azaltarak uygulamak zorunda değildir. Bunun yerine yalnızca gaz yapan yiyeceklerin araştırılması ve belirlenmesi gerekir.

Özellikle en bilinen gaz yapıcı gıdalar fasulye gibi kuru bakliyat ürünleridir. Adet olunacağı zaman kadınlar bunu büyük ihtimalle hisseder. Adet öncesi PMS denilen bu dönemde gaz yapan gıdalar ne kadar az tüketilirse adet döneminde de gaz sancısı çekilmeyecektir. Bu nedenle bu gıdaların tüketmek bu dönemlerde azaltılmalıdır.

  • Fasulye
  • Lahana
  • Brokoli
  • Mantar
  • Mercimek
  • Soğan
  • Bezelye

Başlıca tahıl ürünleri dikkat edilmesi gereken ilk konu bu gıdaların adet öncesi dönemde tüketilmemesi gerektiğidir. Çünkü gaz sancısı yaşandıktan sonra bu gıdalar tüketilmese bile diyetin bir anlamı kalmayacaktır. Bunların yanında gazlı içecekler yada alkol tüketimi de gaz sancısını bu dönemde arttıracaktır. Kişi gaz sancısı yaşamamak için bu gibi yiyeceklerden uzak durmalı yada az tüketim yapmalıdır.

Aktif Karbon

Aktif kömür de denilebilen aktif karbon, genellikle diş beyazlatmak yada genel temizlik için kullanılabilen toz halinde bulunur. Adet döneminde gaz sancısı olmaması için bu ilaç sadece eczaneden alınmalıdır. Eczane de satılan aktif karbon genellikle yutulmak için istendiğinde kapsül halinde verilir. Eczanelerden isterken neden istediğinizi belirtmeli ve buna göre almalısınız. Aktif kömür adet döneminde bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu sayede gaz çıkışını kolayca sağlar.

Alfa-Galaktosidaz

Bu ürün yemekten önce alındığında kadınların gaz sancısına yardım edecektir. Bu ürün yalnızca eczanelerden alınmalıdır. Akfa galaktosizdazun genel amacı gaz yapan besinlerin yani fasulye yada sebze gibi ürünlerin kolayca parçalanmasını sağlayacaktır.

Simetikon

Simetikon, gaz sancılarına giderici ilaçların içerisinde bulunan bir etken maddedir. Gaz sancısını kolayca alır ve içeride bulunan havayı boşaltmaya yardımcı olur. Ayrıca bu sayede bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olacaktır. Herhangi bir simetikon ürününü kullanmadan önce iyi araştırmalısınız. Yanlış bir kaynak kullanmadığınızdan ve yeterince bilgi sahibi olduğunuzdan emin olmalısınız. Aksi takdirde bu ürün vücudunuza yarar yerine katkı sağlayacaktır.

Laktaz Takviyeleri

Laktaz takviyeleri vücutta süt ürünleri yada şeker ürünlerini olan ve bunların içerisinde bulunan laktozu sindirmeye yardımcı olan takviyelerdir. Sütün fazlası yada şekerin çok fazlası ishale yol açar. Regl dönemindeyken bu maddeleri çok fazla tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Çünkü zaten karnı şişiren ve gaz yapan süt sancıları arttırabilir. Adet döneminde ishal ya da kabız olmak regl sancısını arttırabileceği için bu gibi gaz yapan besinlerin tüketilmemesinde fayda vardır. Ancak laktaz takviyeleri hamile kişiler tarafından kesinlikle kullanılmadan önce doktora başvurmalıdırlar.

Hazır Yiyecekler

Hazır yiyecekler ya da çok bilinen adıyla fast food tarzı gıdalar adet dönemi sendromunda karşı koyulamaz bir gıda olarak kişiye cazip görünür. Ancak sadece bu dönemle kalmayıp her insan için zararlı olan fast food tarzı besinler vücutta gaz yapar. Az yada çok fark etmeksizin zararlı olan bu gıdalar vücutta gaz oluşturur ve yağ olarak depolanır.

Her hazımsızlık sonucu gaz ile karıştırılmamalıdır ancak regl döneminde gaz oluşumuna meyilli olan vücut fast food yiyeceklerden kolayca, vücutta gaz oluşturabilecektir. Gaz yapan hazır gıdaların yenmemesi için onlardan olabildiğince uzak durmak gerekir. İrade korumak için diyet listesi düzenlenebilir ve fast food tarzı gıdalar çıkarılabilir.

Yavaş Yemek Yemek

Kadınlar özellikle bu dönemde hızlı yemek yememeye dikkat etmelidirler. Çünkü hızlı yemek yemek sindirim yollarında rahatsızlığına yol açarak gaz sancılarının artmasına ve özellikle adet döneminde daha da şiddetlenmesine yol açabilir. Hızlı yemek yenildiği zaman mideye giren her lokmayla beraber hava da girer. Hava yutulduğu zaman mide de yok olamaz. Bu yüzden vücuttan çıkmaya çalıştıkça kişiye ağrı ve kramp yaratır. Bunun olmaması için tükettiğiniz her gıdayı daha çok çiğnemeli ve daha yavaş yemelisiniz.

Sakız Çiğnemeyin

Sakız çiğnemek normale oranla daha fazla hava yutmanıza neden olur. Bu yüzden adet dönemlerinde sakız çiğnenmemelidir. Eğer amacınız ağız kokusunu gidermekse bunun için naneli gıdalar yiyebilir yada oldukça etkili olan ağız gargaraları uygulayabilirsiniz.

Gıda İntoleransı

Gıda intoleransı, gıda alerjisi ya da gıda reaksiyonu değildir. Bu madde herhangi bir yiyeceğe karşı vücudu tepki verenler içindir. En yaygın görülen laktoz intoleransı gibi rahatsızlıklar, kişinin huzursuz hissetmesine ve vücudunun oldukça gaz dolu olmasını sağlar. Bunun için regl dönemlerinde süt, bütün diyet listelerinden çıkarılmalıdır.

Çünkü laktoz tüm süt ürünlerinin içeriğinde yer alır. Kişinin karnında ağrı, şişkinlik yada en büyük belirtisi olan gaz yapımı kişiyi oldukça rahatsız eder. Bu yüzden eğer regl döneminde değilseniz azaltmalı yada regl dönemindeyseniz tamamen kesmeniz gerekir.

Gazlı İçecekler Tüketmeyin

Gazlı içecekler ya da buna ek olarak her türlü alkol kişide gaz üretimini artırmaktadır. Aslında gazlı içecekler gaz oluşumunu rektum yoluyla değil ağız yoluyla çıkarır. Ancak bazı durumlarda böyle olmaz ve içeceğin içerisinde bulunan bir miktar hava direkt olarak sindirim sisteminden geçerek kişinin bağırsaklarında oldukça yoğun bir hava oluşturur.

Aşırı Hava Yutmayın

Aşırı hava yutmak, çok sigara içmek, hızlı konuşmak, düzensiz nefes alış verişi, çok sakız çiğnemek, egzersiz anında düzensiz nefes alış verişi aşırı hava yutmaya neden olur. Hava yutmak, mide ve diğer tüm sindirim sisteminde gaz oluşumuna neden olur. Yutulan hava midede yada bağırsaklarda birikir, kişiye çok sancı verir. Bu hava yutumu engellenebilir ancak regl döneminde hava yutumu aşırı gaza neden olacağından kişiye oldukça fazla sancı yaratabilir. Yavaş yemek yemek, bu dönemde daha düzenli nefes alıp vermek, düzenli nefes alışverişi, ağızdan nefes almamak, hızlı konuşmamak yada hava yutmaya neden olabilecek birçok davranışın engellenmesi gerekir.

Yutulan havanın dışarı atılamadığı zaman özellikle regl döneminde zaten şişmiş olan karnın daha fazla şişmesine neden olur. Kişiye daha fazla ağrı yaratan bu durum engellenmediği zaman karnın daha da çok şişmesine neden olacaktır.

Az Yağlı ve Küçük Porsiyonlar

Büyük porsiyonda yemek yemek kişinin daha fazla yemek yemesine neden olacağı için daha az ve sık yemek önerilir. Yağlı gıdalar midede hazımsızlık yaratabilir. Midenin yağlı yiyecekleri sindirmesi daha uzun süreceğinden regl döneminde gaz oluşumunu en aza indirmek için bu gibi yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Büyük porsiyonlar kişide ani bitirme isteğine neden olabilir. Bu yüzden küçük porsiyonlar yenmelidir. Daha doyumlu olmak için küçük tabaklara yemekler konulmalıdır. Kişi yavaş yavaş ve az yemelidir.

Yemekten Sonra Yatmayın

Yemek yendikten sonra hemen yatmak bağırsaklarda gaz oluşumuna neden olacaktır. Yemek yenildikten sonra dik oturulursa yutulan hava ağız yoluyla çıkabilir. Ancak yemek yendikten sonra hazmedilmeden direkt olarak sırt üstü yatılırsa yemekler zor hazmedilir. Çünkü sırt üstü yatıldığında midede biriken gaz ağız yoluyla çıkamaz. Bu yüzden direkt olarak gaz, bağırsaklardan çıkmalıdır. Direkt gaz yoluyla çıkış için fazla hava ve gaz, ince bağırsaklara doğru ilerler. Kişinin yemekten sonra yatarken gazı çıkarması zor olur. Bu yüzden yemekten sonra yatılmamalıdır.

Yürüyüş Yapın

Fiziksel anlamda ki her aktivite regl dönemindeki kadınlar için daha fazla gaz çıkışı demektir. Gaz sancısı çeken regl dönemindeki kadınlar egzersiz yada yürüyüş gibi faaliyetler yapabilir. Yürüyüş bağırsak ve mide fonksiyonlarını daha çok çalıştırır. Hareket, kadınların regl dönemlerindeki ağrı için de önemlidir. Genel olarak yürüyüş, sindirim sistemini doğrudan etkiler. Gazın hareketle daha kolay çıkması mümkündür.

Probiyotik Tüketin

Sindirim sisteminde bulunan birçok madde ve yararlı enzimler yiyeceklerin düzenli olarak parçalanmasını sağlar. Sağlıklı bakteriler gaz oluşumunu en aza indirir. Probiyotik adet dönemlerinde kullanılabilir. Düzenli probiyotik tüketimi bağırsaklardaki yararlı bakterilerin artmasını sağlar. Bu yüzden hidrojenli gazın oluşmasını en aza indirir.

Kabızlığı Önleyin

Kabız oluştuğu zaman bağırsaklarda daha çok koku ve daha çok gaita oluşumu sağlar. Bu yüzden kişi dışkısı geldiği zaman bekletmemelidir. Kabız olmamak için probiyotik, düzenli su tüketimi, çeşitli ilaçların bırakılması yada ek olarak diğer sağlıklı ilaç alımları yapılabilir. Bu yüzden kişi kabız olmamaya dikkat etmelidir. Adet döneminde kabız olmak istenmeyen sorunlardan birisidir. Çünkü kişi adet sancısı çekerken atamadığı dışkı bağırsaklarda gaz oluşumuna neden olur. Kabız olur olmaz su tüketimine başlanmalı ve gazın doğru çıkması için hareket edilmesi gerekmektedir.

Şekerli Yiyecekler Tüketmeyin

Fazla şekerli yiyecek tüketilmesi bağırsaklarda gaz oluşturur. Şeker, gaz açığına neden olabileceği için kişiyi ishal edebilir. Regl döneminde ishal olmak daha fazla gaz depolar. Şekerli her yiyecek kişinin sindirim sistemine zarar verir. Çünkü vücuda hiçbir yararı olmayan şeker, oldukça zarar verir. Glikoz açığı, vücutta ishal oluşturur. İshalli dışkının vücuttan atılımı daha kolaydır. Ancak kişinin daha fazla dışkı atma isteği yüzünden ise gaz oluşumu artacaktır.

Ev Yapımı Yemekler

Ev yapımı bir çok yemek, kişide gaz oluşmasını önler. Birçok hazır yemek ya da çeşitli mekanlarda yapılmış ev yemekleri olarak bilinen tüm yemeklerde aslında olduğundan daha fazla tatlandırıcı, tuz bulunabilir. Özellikle regl dönemlerinde ki kadınlar için bu gıdaların tüketilmemesi önemlidir. Çünkü tüketildiği zaman daha fazla şişkinlik yaratır. Şişkin karında daha fazla gaz oluşumu görülür. Çünkü şişliğin inmesi için içerideki havanın dışarı çıkması gereklidir. Bunun için evde kendi yapacağınız yemeklerin yenmesi tavsiye edilir. Daha az tuzla yapılan yada hiç tuz koyulmadan yapılan yemekler kişide daha az ödem ve daha az şişkinlik durumu yaratır.

Potasyum İçeren Yiyecekler

Potasyum insan sağlığına faydalı bir maddedir. Özellikle regl dönemlerindeki kadınlar için ve bu dönemde gaz oluşumu olan kişiler için önemlidir. Potasyum, kişide sodyum üretimini azaltır. Sodyum özellikle sofra tuzlarında bulunan bir maddedir. Kişi de daha fazla gaz oluşmasını ve daha fazla şişkinlik olmasını sağlar. Bu yüzden potasyum açısından daha zengin yiyeceklerin yenilmesi gerekir.

  • Ispanak ya da koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Tatlı patates
  • Muz gibi potasyum açısından zengin meyveler
  • Avokado
  • Domates

Bol Su İçmek

Bol su içmek gazın az oluşumu için önemlidir. Çünkü su içildiği zaman metabolizma olması gerektiği gibi çalışır. Özellikle sabah aç karnına içilen bir bardak ılık su kişinin tüm gün boyunca bağırsaklarının düzenli çalışması ve yeterli fonksiyonu göstermesi için gereklidir. Regl döneminde kadınlar suyun içerisine nane, limon gibi maddeler eklerse şişkinliği alacak ve bu sayede gaz oluşumu azaltılacaktır. Ayrıca su içimi kabızlığı yüksek ölçüde azaltır. Bu sayede bağırsaklarda oluşan fazla gaz kolayca atılabilir.

Rafine Karbonhidratlardan Uzak Durun

Rafine karbonhidratlar özellikle beyaz un, ekmek, işlenmiş şekerlemeler, çikolatalar gibi yiyeceklerde bulunur. Bu sağlıksız gıdalar genellikle ani insülin yükselmesine neden olur. Kişinin daha çok yemesini ve hemen acıkmasını sağlar. Daha fazla yemek yiyen insanlarda her zaman daha fazla gaz oluşur. Ayrıca kandaki ani artış böbreklerde su tutumuna yani ödeme neden olur. Ödem oluşması regl döneminde karnın daha da şişmesine neden olur. İçerisi havayla dolan karın bölgesi ve sindirim sistemi sancılı bir regl dönemine neden olur.

İlaçlar

Bazı bağırsak hastalıkları için kullanılan ilaçlar bu dönemde doktor eşliğinde kullanılabilir. Ancak doktor tavsiyesi olmadan bu ilaçlar kullanılamaz. Güvenilir olması ve bir doktor yardımıyla yazılan bir reçete sonucunda alınıp kullanılmalıdır.

Doğum Kontrol Hapı

Doğum kontrol hapları kadınlarda adet sırasında oluşabilen gazı alır ve şişkinliği indirir. Bu bilgiler doktorlar tarafından söylenmemiştir. Kullanan bir çok kadın tarafından söylenmiş bir bilgidir. Ancak bu durum kişinin kendi başına kullanabileceği bir hap değildir. Çünkü her kadında farklı bir etki yada beklenmedik bir etki yaratabilir.

OTC İlaçlar

OTC tıp sektöründe tezgah üstü ürün olarak bilinir. OTC reçeteli olarak güvenle alınabildiği gibi, kişi istediği zaman reçetesiz de alabilir. Yine de sağlık açısından bu dönemde kişi doktoruna sorup kullanmalıdır ve kesinlikle aşırıya kaçmamalı ve sağlık açısından riske atılmamalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.