Pirinç Kepeği Yağı Faydaları Nelerdir ?

Pirinç Kepeği Yağı Faydaları Nelerdir ?
20 Kasım 2017 tarihinde eklendi, 180 kez okundu.

Günümüzde birçok hastalık ve bu hastalıklar adına gerek uydurma gerek ise gerçekten ise yarayan milyonlarca çözüm önerisi vardır. Aynı zamanda insanların hastalıklardan korunmak için de doğru veya yanlış olmak üzere başvurdukları birçok yol mevcuttur. Günümüzde insanlar genellikle doğal olan yolları tercih ederler. Çünkü kimyasal maddelerin/ hapların/ ilaçların vücutta ki yan etkileri korkutucu derecede olabilmektedir. İlaç tedavisi gerektiren riskli hastalıklar da bile insanlar alternatif tıpa yönelmektedir. Doğanın bize bir hediye olarak verdiği bitkiler ilaçların yan etkisini kırıp, tedaviyi desteklemektedir.

Pirinç bu bitkiler içerisinde, hem günlük hayatımızda fazlasıyla yer kaplayan, hem de birçok fayda sağlayan bir mucizedir. Pirinç bilinen en eski hububatlardan birisi olmasıyla da ön plana çıkmaktadır. En başında pirincin mucizelerinden birisi –glüten içermemesi sebebi ile- alerjen olmamasıdır. İçerdiği karbonhidrat ile enerji verirken, kalp sağlığına tam destek verir. Halk arasında pirinç kilo alımına ve kolesterole neden olduğu bilinse de, bu durumun suçlusu pilav yapımında kullanılan yüksek miktarda ki tuz ve yağdır. Başlı başına iyi dengelenmiş bir pirinç tüketimi kolesterolü dengeler ve kilo vermeye de yardımcıdır. Ayrıca nörotransmitterlerin büyümesini engelleyerek Alzheimer gibi rahatsızlıklardan da korur. D vitamini, riboflavin, lif, kalsiyum gibi birçok vitamin içeren pirinç; hem cilt sağlığını destekler hem de bağırsak sağlığını olumlu yönde etkiler. Bu kadar faydası olan pirinçten elde edilen birçok üründe mevcuttur ve bu ürünler de –aynı pirincin kendisi gibi- alternatif tıp alanında kullanılmaktadır. Bu yazıda pirinçten elde edilen pirinç kepeğinin ne işe yaradığı, faydaları, nasıl elde edildiği gibi konuları kısaca ele alacağız. Hemen ardından detaylı bir şekilde pirinç kepeği yağından bahsedeceğiz.

Pirincin yararlarından ne kadar bahsetmiş olsak da fazla tüketimi sonucunda diyabet riski taşımaktadır. Pirinç kepeği ise bu tarz zararlı yanlarından tamamen sıyrılmıştır. Ancak bir tadı yoktur ve tek başına tüketilmesinin mümkünâtı yoktur. Pirinç kepeğinin rengi kahverengidir ve Türk toplumunda kullanımı pek yaygın olmayan kahverengi pirincin dış kısmından elde edilir. Vücut tarafından depolanamayan ancak sinir ve sindirim sistemi için oldukça büyük bir öneme sahip olan tiamin pirinç kepeğinde bulunur. Ayrıca B vitamini de pirinç kepeğinde bulunan bir diğer şeydir. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu bir diğer madde ise B vitamini grubuna ait olan niasindir. Niasin eksikliği vücutta kendisini depresyon, baş dönmesi, metabolizma yavaşlığı gibi yan etkilerle gösterir. Ayrıca pirinç kepeği gluten içermez. Pirinç kepeği göğüs kanserine yakalanma riskini azaltma gibi bir etkisi de mevcuttur.

Antioksidan özellikli bu yağ bağışıklık sistemini güçlendirici özelliktedir ancak kozmetik sanayinin cilt bakım kısmında daha çok kullanılır. Ancak Asya ülkeleri pirincin her şeklinden, her şekilde yararlandığı için pirinç kepeği yağını yemekte de kullanırlar. Bu yağ özellikle salatalara katılmak sureti ile tüketilebilir. Yemeklerde kullanılmak üzere üretilen pirinç kepeği yağı ve cilt ve saç bakımı için üretilen pirinç kepeği yağı farklıdır. Asya yemeklerine meraklı iseniz, birçok yemeklerinde kullandıklarını tadı dolayısıyla anlayabilirsiniz. Hatta Asya yemeklerinde bunların yanı sıra pirinç sirkesi de sıkça kullanılır. Asya ülkelerinin pirinç kepeğini tercih etme nedenleri ise Ayçiçeği yağına oranla daha sağlıklı olmasıdır.

Birçok şeye faydası olsa da, her şey gibi kontrollü kullanılmalıdır. Yani cildin vereceği tepkiler takip edilmeli, olası bir yan etki durumunda doktora başvurulmalı, fazla kullanımdan kaçınmalıdır. Yağı alırken kullanım amacına uygun olup olmadığı konusunda satıcı ile bilgi alış-verişinde bulunulmalıdır.

Pirinç Kepeği Yağı Cilde Faydaları

Tüm bunlardan sonra karşımıza, kahverengi pirinçten elde edilen pirinç kepeğinden elde edilen pirinç kepeği yağı çıkıyor. Pirinç kepeği yağının etkin kullanım alanı, pirinç sevdasıyla ünlü Uzakdoğu ülkeleridir. Ve yine üretimi de en çok Uzak Doğu ülkelerinde yapılmaktadır. Asya’da ki insanların bizleri şaşırtacak şekilde genç görünmelerinde ki gizemlerinden birisi de bu yağ olabilir. Zira pirinç kepeği yağı ciltte kalojen üretimini arttırır. Bu sayede pürüzsüz bir cilt elde edilir. Ayrıca cilt beyazlatmak için –ki bu konu Asyalı insanlar için oldukça önemlidir- pirinç kepeği yağı maskesi sıkça tercih edilir. Bu yağın cilt güzelliği için yaptıkları sadece bunlar ile sınırlı değildir. Ayrıca mükemmel bir yüz için akneler ile de savaşır. Ülkemizde pek tanınmasa ve genelde kadınlar tarafından talep edilse de Uzak Doğu ülkelerinde erkekler tarafından da fazlasıyla rağbet görmektedir. Bu yağ masaj yağı olarak da kullanılır çünkü cildi yumuşatmasıyla bilinir. Emilimi oldukça yüksek olan pirinç kepeği yağı cildin su dengesinin koruyarak yaşlanmayı ve ciltte oluşan çatlakları azaltır. Birçok kırışıklık ve yaşlanma karşıtı kremde pirinç kepeği yağının kullanıldığını görebilirsiniz. Aynı şekilde yaz dönemlerinde bile doğal ürünlerden vazgeçemeyenler için pirinç kepeği yağı doğal güneş kremi olarak da kullanılabilmektedir. Deriniz tarafından kolayca emilir, yabancı madde olarak algılanmaz ve güneş ışınlarının size minimum derecede zarar vermesini sağlar. Bunun yanı sıra pirinç kepeği yağı dolan bir pişik kremidir. 

Pirinç Kepeği Yağı Saça Faydaları

Pirinç kepeği yağı sadece cilt bakım ürünü olarak değil, sıkça saç bakım ürünü olarak da kullanılır. Hayatın neredeyse her anında saçlarımız yıpranır. Bu yıpranma erkek kadın ayrımı gözetmeksizin imden insanda görülür. Saçlar –özellikle boyalı ise- cansızlaşır, kırılırlar ve yahut yağlanıp, kepeklenir. Pirinç kepeği yağı özellikle boyalı saçları canlandırır ve diri tutar. Cildi koruduğu gibi saçları da güneşten korur. Yıpranan saçların onarımında oldukça etkilidir. Saç kepekleri ile olan savaşta kimyasal ürünleri tercih etmek istemeyen kimseler için doğal bir çözümdür.

Pirinç Kepeği Yağı İçeriği

  • B3 (niasin): Karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir, vücutta bulunması zorunludur. Ancak ne olursa olsun aşırı niasin tüketimi ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.
  • Diğer yağlar ile kıyaslandığında dört kat daha fazla sağlıklı yağ asitlerinden içeren pirinç kepeği yağından omega 3 ve 6 mevcuttur.
  • Omega 3 ve 6: Saçlara güç ve parlaklık kazandırır iken beyazlamayı ve seyrelmeyi ise önler.
  • Oryzanol: Gamma oryzanol olarak da bilinir, güneşin zararlı ışınlarından cildi korur.
  • Squalene = Ayrı olarak “squelene yağı” bile bulunabilir. Normalde köpek balıklarının karaciğerlerinden elde edilir. İnsan vücudu da az miktarda bu doymamış çoklu hidrokarbonu üretir. Squalene hücre yenilenmesine yardım eder. Kanser önlemede destek ürünüdür. Genelde kırışık giderici kremlerde kullanılır zira cilde hızla sirayet eder. Yaraların kapanmasında, bağışıklık sisteminin gelişmesinde etkilidir.
  • Pirinç kepeği yağı bunları ve sayabileceğimiz daha onlarca şeyi (kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, thiamine (B1), riboflavin (B2), tocopherols (E vitamini)) içeriğinde barındırır. Bu bahsettiklerimiz arasında; özellikle sgualene oldukça önemlidir.

 

Benzer Yazılara Göz Attınız Mı ?
Sayfa başına git