Köyceğiz Gezilecek Yerler | Muğla | En Güzel 11 Yer

22.06.2017
Köyceğiz Gezilecek Yerler | Muğla | En Güzel 11 Yer

Muğla’nın 13 ilçesinden biridir ve geçmişi milattan önce 3400 yıllarına dayanmaktadır. Adını Köyceğiz Gölü’nden almaktadır. Göl dağların bağlantı kurduğu dağ yolu ile 7 nehir ile buluşuyor. Denize olan bağlantısını ise Dalyan Boğazı ile sağlamaktadır. Çoğu gezginler burada deniz olduğunu düşünebilmektedir. Fakat konumu gereği daha iç kısımda olduğundan dolayı denize değil, göle sahiptir. Köyceğiz de yaşayan ilk uygarlık Karyalılardır. Daha sonra ise İskitler, İyonyalılar, Hellenler, Romalılar, Persler, Selçuklular ve Osmanlılar yaşamıştır.

Tarihine baktığımız zaman iyi bir konuma gelmesinde Yunanlar ve Akalar’ın millattan önce 2000 senelerinde deniz yolunu kullanarak Ege kıyılarına çıkmış olmaları ve orada koloni geliştirmeleri işe yaramıştır. Köyceğiz’in Akdeniz ile birleşim noktasında Kaunos şehri olması ve önemli bir liman, aynı zamanda ticaret merkezi konumuna gelmesi gelişiminde oldukça etkili olmuştur.

  • Harab Kalesi
  • Susan Kalesi
  • Akrapol, gibi önemli tarihi eserleri bulundurmaktadır.

Bir rivayete göre Köyceğiz, gölün üzerinde bir ovada yer alıyor. Bu kentin bilinmeyen bir şekilde su basması sonucu tüm evlerin ve insanların sular altında kaldığı, sadece gölün doğu kısmında bir köşesinde evlerin ve birkaç insanın olduğunu gören bir gurup insanın ”Bütün şehir batmış, sadece kıyıda bir köyceğiz kalmış” sözü üzerine adı Köyceğiz olarak kalmış ve yerlileri günümüzde dahi hala ”Batık Şehir” olarak anmakta ve inanmaktadır.

İlçenin büyük bir kısmı hayvancılıkla uğraşmaktadır. Aynı zamanda tarım, turizm ve ormancılık ile uğraşmaktadırlar. Temel geçim kaynakları ise tarımdır. İlçe genel olarak birçok ürün yetiştirmeye müsait bir iklime sahiptir. İlçede üç adet paketleme ve ihracat fabrikası bulunmaktadır. İlçenin dışında Köyceğiz köyünde de tarım malzemesi üretim fabrikaları bulunmaktadır. Bazı köylerinde safari turizmi de yapılmaktadır. İlçenin okuma yazma oranı %99’dur. İçerisinde 27 tane ilköğretim okulu, 4 tane de ortaokul bulunmaktadır. Halk eğitim merkezinde ise birçok alanda kurs verilmektedir.

Köyceğiz Coğrafi Konum ve İklimi

Muğla ve Fethiye yolunun yaklaşık 60 kilometrelik kısmında, Gölün kuzeyinde, Türkiye’nin ise güneybatı tarafında yer alır. Kıyı yapısı ” Menteşe Kıyı Tipi ” olarak adlandırılmaktadır. Ovaları tektonik hareketler ile alüvyal süreçlerin getirdiği sonuçlar doğrultusunda oluşmuştur. Aynı zaman da gür bitki örtüsüne sahiptir. Yat turizmi açısından oldukça uygundur. 758 kilometre karelik yüz ölçümüne sahip, Akdeniz ve Ege bölgesinin birleştiği Muğla iline bağlıdır. Tam bir turizm bölgesi olmasına rağmen oldukça sakin bir konumu bulunmaktadır. 24.027 nüfusa sahip, narenciye bahçeleri, yemyeşil doğası ile turistlik bir beldedir. Akdeniz iklimi, dağlık taraflarında ise karasal iklime sahiptir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de Rize’den sonra en çok yağış olan yer olarak bilinmektedir. Yazın dahi uzun süreli yağmurları vardır.

Hem Akdeniz iklimi hem de karasal iklim görülür. Yıllık ortalama sıcaklığı 18 derece olarak bilinir. En çok yağış alan ikinci yeri olmasından dolayı yıllık yağış miktarı 1032 mm’dir. Özellikle kış aylarında kar yağması ilçeyi özel kılan özelliklerinin başında gelmektedir. Bu yağış birkaç ay boyunca sürekli yağar. Bölgeye ilginin artmasını, ziyaretlerin çoğalmasına da neden olmaktadır.

Köyceğiz gezilecek yerler daha çok doğa tutkunları ve tarihi ilgileri olan insanlar için merak uyandırabilecek yerlerdir. Tatilcilerin oldukça tercih ettiği ve beğendiği tatil ilçelerinden biridir. Tatilcilerin bir tatilde aradıkları genel olarak sessizlik, huzur ve denizdir. Deniz beklentisini karşılayamasa da sessiz ve huzurlu bir ortam da doğa ile iç içe bir ortamda tatil yapmak isteyenler için ideal bir yerdir. Koca bir gölün kenarında tatlı ve samimi bir beldedir.

  • Köyceğiz Gölü,
  • Sultaniye Kaplıcaları,
  • Kulak Mesire Alanı,
  • Toparlar Şelalesi,
  • Yuvarlak Çay,
  • Ağla Yaylası ve Köyü,
  • Ekincik Koyu ve Plajı,
  • Kauonos Antik Kenti,
  • Kaunos Kral Mezraları (Dalyan),
  • Palmiye Merkezi,
  • Sandras Dağı.

Köyceğiz Gölü

Muğla ilinin güneydoğusunda, Köyceğizin içinde yer alır. Gölün derinliği 1.5 metre ve birçok balık çeşidini bir arada barındırır, tadı kükürtlü olması nedeni ile acıdır. Gülün üzerinde küçük bir ada bulunmaktadır. Bu adaya yöre halkı hapishane adası demektedir.

Bunun sebebi eski tarihte adanın askeri amaçla kullanılıyor olması ve oranın hapishane olarak kullanılmasıdır. Göl içerisine su dolmuş tektonik bir çukurdan oluşmuştur ve dağlardan gelen sularla beslenmektedir. Gelen suyun fazlalığı ise bir kanalla Dalyan’a boşalır. Bu kanalın Akdeniz’e bağlı olmasından dolayı ayaklı göl olarak adlandırılmaktadır. Bunun nedeni bir kanal yardımı ile bağlanmasıdır. Dünyada bu şekilde olan 7 gölden biridir. Türü alüvyal set gölü olmakla beraber, 52 kilometre kare bir yüz ölçümüne sahiptir.

Tatilcilerin fotoğraf çekimlerinde, su sporlarında tercih sebebidir. Gölde sandal gezileri, tekne turları eğlenceli faaliyetler arasındadır. Balık tutmaya da müsait bir göl olması nedeni ile tatilcilerin başka bir aktivitesi haline gelmektedir. Gölün etrafı çamlık ağaçlarla süslenmiş, hemen yanında kordon yürüyüşleri yapışabilmektedir. Etrafında olan kafeler güzel vakit geçirmek göl havası alıp, manzarası eşliğinde çay, kahve, kahvaltı yapmak isteyenler içi güzel bir tercih olabilmektedir.

Akıntıya dikkat edildiği sürece gölde yüzme imkanı da vardır. Bazı yüzme severler gölde yüzme keyfine düşkün olabilmektedir. Göl içerisinde birçok balık çeşidi bulunmaktadır. Bunların en bilindikleri arasında çipura, pisi, kefal ve levrek bulunmaktadır. Dalyan Kanalı ucunda tatlı tuzlu karışımı Lagün Gölü bulunmaktadır. Adı ise Sülüngür ‘dürBu göl kefallerin yumurtlama yeri olarak da bilinmektedir. Köyceğiz Gölünün güney tarafında nesli tükenmekte olan Nil Kamlumbağaları da bulunmaktadır.

Sultaniye Kaplıcaları

Geçmişi milattan önceye dayanmaktır, mineral yüklü şifalı su Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminde faaliyete geçmiş olup, halka sunulmuştur. Bu kaplıcalar Roma döneminde 400 hasta kapasitesi olan bir hastane konumundaydı. Bazı araştırmalara ve kaynaklara göre de hastane kapısının üzerinde ”Tanrı adına buraya ölüm giremez” yazdığı bilinmektedir. Bu nedenle Ölmez Dağının adı da hastaneden esinlenilerek koyulmuştur. Sultaniye Kaplıcaları dünyanın en büyük ikinci radyoaktif kaplıcası olarak bilinmektedir. Çamurlu suyunun birçok hastalığa şifa verdiği bilinmektedir. İki adet jeodezik kubbe arasında şifalı su olarak bulunmaktadır. Erkek ve kadın karışık olduğu bir alan ile sadece kadınlara ait muhafazakar bir alanı da bulunmaktadır. 39 derecelik bir sıcaklığa sahip kükürtlü bir suda hem şifa hemde eğlence bulunabilmektedir.

Sultaniye Kaplıcalarında birçok hikaye dinlemeniz mümkündür. Kaplıcaya yürüyemeyen birçok hastanın yirmi bir kürlük bir tedaviden sonra yürüyerek çıktıkları çok fazla söylenmektedir. Fakat bu bilginin bir kesinliği yoktur. Şifalı suyun içerisinde mineral cenneti barınmaktadır. İçerisinde radon, kalsiyum klorür, kalsiyum sülfür, kalsiyum sülfat barındırmaktadır. İçerisindeki bu zengin bileşenler sayesinde insan sağlığına birçok fayda sağlamaktadır. Bu faydalar;

  • Böbrek hastalığı,
  • İdrar yolları hastalığı,
  • Romatizma,
  • Cilt hastalıkları,
  • Kadın hastalıkları,
  • Mide hastalıkları,
  • Metabolizma bozuklukları,
  • Sinirsel hastalıklar,
  • Eklem ağrıları gibi rahatsızlıklarına çamur banyosunun şifa olduğu söylenmektedir.

Ulaşım

  • Köyceğiz- Sultaniye Kaplıcaları = 25.8 kilometre,
  • Muğla- Sultaniye Kaplıcaları = 62,7 kilometre,

Adres

Ekincik, 48800 Köyceğiz/Muğla

Yakınındaki Konaklama Yerleri

Köyceğiz’e gidip de Sultaniye Kaplıcalarını görmek isteyen ziyaretçiler için kaplıcalara yakın yerlerde konaklama yerleri yapılmıştır. Bu konaklama yerlerinin sayısı yaklaşık 332 tane olup en yakın mesafesi 9 kilometredir. En çok tercih edilen otellerden bazıları;

  • Dalyan Paradise

Kaplıcaya mesafesi 5.1 kilometre olan üç yıldızlı bir oteldir. Kaplıcaya giden birçok kişinin kalmak için tercih ettiği güzel yerlerden biridir. Ücretsiz kahvaltısı, interneti ve otoparkı bulunmaktadır. Kişinin beklentilerini karşılayan hizmetleri ile şirin bir oteldir.

  • BC Spa Hotel

Kaplıcaya 5.2 kilometre uzaklıkta olan dört yıldızlı bir oteldir. Konum olarak güzel ve doğa ile iç içe bir yerde olup, temiz bir ortamı bulunmaktadır. Ücretsiz kahvaltı ve internet olanakları mevcuttur. Tatilcilerin sıkça tercih ettiği ve memnun kaldığı yerler arasındadır.

  • Berg Hotel

Kaplıcaya mesafesi 5.9 kilometredir. Çok lüks bir otel olmamakla beraber şirin ve samimi bir ortama sahiptir. Daha çok sakinliği ve sessizliği sevenlerin tercih ettiği konaklama yeridir. Ücretsiz interneti, barı ve terası bulunmaktadır. Yine en çok tercih edilen yerlerden biri olarak listenin başında yer almaktadır.

Kulak Mesire Alanı

Köyceğiz’in en sevilen yerlerinden biri olan Kulak Mesire Alanı, Kargıcak Çayı’nın göle boşaldığı noktada başlamaktadır. 22.000 metre kare bir alana sahiptir. İçerisinde restoranlar, bay-bayan WC, mescit, süs havuzu ve market bulunmaktadır. Oturma bankları özenle dekore edilmiş ve toplu oturma alanları yaratılmıştır. Mesire alanı ağaçlarla çevrili, yeşilin her tonunu bünyesine barındıran toplu bir alandır. Kamp yapmak isteyen kişilerin beklentisini karşılayacak alana ve doğaya sahiptir.

Mesire alanında kamp yapmak için tercih edildiği gibi aynı zamanda kişilerin spor yapmak için kullanacakları yürüyüş yolları da düşünülmüş ve mesire alanına dahil edilmiştir. Aynı zamanda özel günlerin, çoğu festivalin ve etkinliklerin de yapıldığı yerdir. Özel günlerin yapılması için mesire alanı kullanılır, süslenip güzel bir ortam oluşturulur. Düğün ve nişan için de kullanılır. Tatilcilerin bu alanı piknik yapmak için gittikleri dönemde festival varsa katılmaları için uygun bir yerdir. Kendi yemeğinizi götürebileceğiniz gibi, oradaki restoranları da tercih edebilirsiniz. Lezzetli ve çeşidi çok olan bir menü ile keyfinize göre bir seçim yapabilirsiniz.

Ulaşım

  • Köyceğiz- Mesire Alanı = 1,4 kilometre,
  • Muğla- Mesire Alanı = 50.8 kilometre,

Adres

Yeni Mah. Zafer Sk. 48800 Köyceğiz/Muğla

Toparlar Şelalesi

Toparlar Mahallesinde bulunan şelalenin uzunluğu 3-4 metre arasındadır. Köyceğiz’İn kuzeyinde yer almaktadır. Doğal havuz olarak nitelendirilen şelalenin döküldüğü alan yüzmek için özellikle Mart-Nisan-Mayıs ayları ziyaret etmeye müsaittir. Derinliğin en fazla 5 metre olduğu saptanmıştır. Havaların ısınmaya başlaması ile kar sularının erimesi akıntıyı yoğunlaştırarak süreklilik sağlıyor. Serin suyu ile insanların gönlünü fetheder. Fotoğraf sevenler için minik bir tahta köprüsü bulunmaktadır. Görsel olarak şirin bir görüntü sağlamaktadır.

Şelale görmeye, oluşturduğu gölde yüzmeye, etrafında piknik yapmaya ve doğa yürüyüşlerine uygundur. Tatilcilerin mutlaka uğraması gereken yerlerdendir. Şelalenin bulunduğu konum ve görselliği açısından ”Mavi Göl” gibi filmlerde kullanılmaya başlamıştır. Buda şelalenin varlığının daha büyük kesimlere ulaşmasını sağlamakta ve merak duygusu uyandırmaktadır.

Ulaşım

  • Toparlar Şelalesi- Muğla = 60 kilometre,
  • Toparlar Şelalesi- Köyceğiz = 5 kilometre,

Adres

Döğüşbelen, 48800 Köyceğiz/Muğla

Yuvarlak Çay

Muğla’nın Buz Cenneti olarak bilinen Yuvarlak Çay, daha çok yaz aylarında gidilmesi tercih edilen bir yerdir. Suyu oldukça soğuk olup yaklaşık 6-7 derecelik bir ısıya sahiptir. İsminin Yuvarlak Çay olmasının nedeni akan suyun yuvarlak bir şekilde akmasıdır. Hikayesine göre yaklaşık 150-200 yıl öncesi Çiçek Baba Dağından, Köyceğiz Gölüne akan nehir aniden kurumuştur. Bu suyla beslenen yöre halkı nehrin kurmasından sonra çok zorlu zamanlar geçirmiş ve bunun çözümünü aramaya başlamıştır. Tam 7 yıl bu kuraklığı çektikten sonra toprak altından su çıkarmak için toplar patlatmışlar ve su fışkırarak akmaya başlamıştır. Hatta bu koyun adına Topgözü denilmesinin sebebi de bu hikaye olarak bilinir. Suyun akması sonucu sevinçten deliye dönen yöre halkına can katan bu Yuvarlak Çay günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Nehrin hikayesi kadar görüntüsü de dikkat çekmektedir. Tatilcilerin daha da ilgisini çekmesi ve zevk alması adına çaya salıncak kurulmuş ve gelenlerin daha farklı ve güzel vakit geçirmeleri hesaplanmıştır. Suyun çok derin gözükmesi salıncağa binen tatilcileri korkutsa da suyun pek fazla bir derinliği yoktur.

Yuvarlak Çayın işlek olması nedeni ile yirmiye yakın restoran bulunmaktadır. Özellikle kahvaltısıyla meşhur olan birçok mekan bulunmaktadır. Eşsiz manzarası ile birçok kişinin beğenisini kazanmış yerler mevcuttur. Manzaraya dönük kahvaltı yapmak, yemek yemek tatilcilerin en çok sevdiği şeyler arasında yer almaktadır. Bu konuda her restoranın ayrı ayrı titizlikle çalıştığı ve gelenlerin memnuniyetini kazanma çabaları oldukça konuşulmaktadır. Yuvarlak Çay etrafında gidilebilecek en çok tercih edilen başlıca restoranlar;

  • Yuvarlakçay Yeşil Vadi Restaurant 

Kiremitte Alabalık ve Fırında tandırı ile meşhur olan restoran açık hava da manzaraya karşı yemek yeme imkanı sunuyor. Lezzetli menüsü ve çalışanların müşteri memnuniyeti öncelikleri ile gidenlerin mutlu ayrılacağı mekanlar arasında yer almaktadır. Yuvarlak Çayın su sesi eşliğinde güler yüzlü bir hizmet sunan restorana ait salıncak keyfi de, buranın tercih edilme nedenlerinin başında yer almaktadır. Hem karın doyurmak hemde eğlenceli vakit geçirmek adına gidilebilecek güzel mekanlar arasında yer almaktadır.

Adres

Topgözü Mevkii Pınarköy, 48800 Köyceğiz/Muğla.

  • Yuvarlakçay Akarsu Restaurant

Yöreye ait birçok lezzete yer veren mekan keyfili zaman geçirmeye uygundur. Hem kahvaltı hem yemek için menüsü bulunan günün her saatinde rahatlıkla tercih edilebilecek bir mekandır. Salıncak keyfini burada da yaşayabileceğiniz gibi, doğanın güzelliğine karşı yemek yeme imkanı da bulursunuz.

Adres

Beyobası 48803 Köyceğiz/Muğla

  • Yuvarlakçay Topgözü Pınar Restaurant 

Yuvarlak Çaya olan mesafesi yaklaşık 500 metre civarındadır. Dekor olarak su üzerinde kurulmuş şark köşeleri gelenlerin ilgisini çekmektedir. Aynı zamanda bir dinlenme tesisi olarak da faaliyet gösteren mekanın özel yüzme havuzu da bulunmaktadır. Hem açık hem kapalı restoranı ile kapsamlı bir alan oluşturmaktadır. Mekanın içerisinde bulunan tarihi su değirmeni de gelenlerin ilgisini çekmektedir. Lezzetli yemekleri ve çeşitleri de oldukça beğenilmektedir.

Adres

Köyceğiz Mahallesi, Topgözü Mevkii Pınarköy, 48800 Muğla

İletişim
  • Yuvarlakçay Salıncak Restaurant Köy Kahvaltısı Tandır Balık

Bölgenin en eski yerlerinden bir olan restoran mekan olarak yeni gibi görünse de oldukça tarihi bir yerdir. Bölgenin lezzet hası olarak adlandırılabilecek bir tecrübeye sahiptir. Mekanın diğer bazı mekanlar gibi su üzerinde oturma alanlarının olması oldukça beğeni toplamasına neden olmaktadır. Adından da anlaşılabileceği gibi köy kahvaltısı ile bilinen bir mekandır. Balığın her çeşidini de ayrı bir lezzetle yapmaları tercih edilmesine sebep oluyor. Diğer yerlere nazaran farkını yirmi dört saat açık olmakla da koymaktadır.

Adres

Köyceğiz, Beyobası Mah. 3 Bulvar No:174, 48800 Muğla

Ulaşım

  • Yuvarlak Çay- Köyceğiz = 13 kilometre
  • Yuvarlak Çay- Muğla = 61 kilometre

Ağla Yaylası ve Köyü

Köyceğiz ‘in kuzeyinde Sandıras dağının eteklerinde olan bir köydür. Tabiat güzelliği ve buz gibi akan suları olan Ağla yaylası dünyanın cenneti sayılacak güzelliğe sahiptir. Köyün en belirgin özelliği kışın kar yağmasıdır. Köyceğiz halkı da dahil olmak üzere civardan da çok sayıda insan kar görmek için buraya akın etmektedir. Özellikle kar yağdığı zamanda köye gidenler karda mangal yakıp sucuk şenliği yaparak eğlenceli saatler geçirmektedir. Yazın ayrı kışın ayrı güzellik taşımaktadır.

Ağla Yaylasına gidenler yaylanın Karadeniz’i andıran yeşilliği ve bol oksijeni ile uzun yürüyüşler yapılabilirler. Balık tutmak için tercih edilen bir yerdir. Fotoğraf sevenlerin, karpostal görüntüsünde fotoğraflar çekebileceği güzel kareler bulabileceği bir doğaya sahiptir. Ağla köyünde yemek yemek için birkaç mekan bulunmaktadır. Güzel lezzetleri ile gidenlerin en çok tercih ettiği ve bilindik yerlerden bazıları;

  • Ağla Restaurant Şapkalı Kadın

Çınar yapraklarının arasında inşa edilmiş başta görselliği ile dikkat çeken bir mekandır. Hem lezzetli hem de eğlenceli bir restoran olarak bilinir. Mekan sahibi kadın şapkalı ve tatlı bir görünüm ile müşterilerine hizmet sunmakta. Gelen ziyaretçileri alışılmışın dışında farklı bir havaya sokup samimi bir ortam yaratmaktadır. Hem kahvaltılarının hem fırında alabalık, taş fırında oğlak tandır, saç kavurma, ızgaralar, fırında sebzeli kuzu güveç lezzetli yemeklerindendir.

Adres

Köyceğiz’den 11 kilometre uzaklıkta, 800 metre ileride.

  • Sevdim Restaurant

Doğa ve dağ manzaralı olan küçük ve tatlı bir restoran olan Sevdim Restoran köy kahvaltısı ve yöresel yemekleriyle tercih edilen yerlerden biridir. Ağaçların arasına koyulmuş şark köşesinde, kuş sesleri ve yeşillikler arasında organik bir kahvaltı imkanı sunuluyor. Köy gezisinde oldukça tercih edilen bu yerde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Adres

Yayla Mahallesi, yayla köyü merkez mahallesi, no:51, 48800 Köyceğiz/Muğla

Ekincik Koyu ve Plajı

Ekincik koyu eşsiz bir güzelliğe sahip olan doğal bir yerleşim yeridir. Koyun plajı oldukça büyük, denizi berrak ve temiz etrafı ise yemyeşil bir tabiata sahiptir. Koy yat gezilerinde tercih edilmektedir. Üzerinde çok az görünen ve ismi nadiren bilinen ”Azalmış Kartal” kuş türü bulunmaktadır. Görenlerin fotoğraflamak isteyeceği görselliğe sahip kuşlar, Ekincik koyunu farklı kılan özellikler arasındadır. Ekincik Koyu ve Plajı, Köyceğiz’in en köşesinde kalan bir yerdir. Bu nedenle pek fazla bilinmeyebilir. Bu da koyun kalabalık olmamasına, sakin ve daha iyi vakit geçirmeye müsait bir ortam hazırlar.

Koyda yat turu, yüzme gibi etkinlikler yapabileceğiniz gibi, piknik yapmak içinde plajın yanında ağaçlar arasında kurulu olan masalardaın, mangal düzeneği olan piknik alanı bulunmaktadır. Gidenlerin güzel vakit geçirmesi için en ince ayrıntıya kadar düşünülmüş doğa ile iç içe bir ortam hazırlanmıştır. Aynı zaman da Ekincik Koyu kamp içinde uygun bir yerdir. Belediye tarafından kamp alanı bulunmaktadır. Kamp için ihtiyaç olan her ayrıntıyı bulundurmakla beraber çadır ve karavan da kiralama imkanı sunulmaktadır. Ekincik koyunda kamp yapmak daha çok tercih edilse de konaklama için 2 otel de bulunmaktadır. Bunlar;

  • Hotel Ekincik

Plajı, masaj salonu, buhar odası, ücretsiz interneti olan konforlu bir oteldir. Şirin bir görüntüye sahip olan otel yarım pansiyon hizmet vermektedir. Fiyatı uygun olmakla beraber yemekleri yöresel ve lezzetli olduğuna dair olumlu eleştiriler yer almaktadır.

Adres

Ekincik Köyceğiz Muğla / Türkiye

  • Villa Salkım

Görüntüsü bir konağı andıran, büyük ve tarihi kokusu olan bir oteldir. Etrafında yeşillikler, bakımlı ve özenli bir konaklama yeridir. Denize yürüme mesafesinde olan otel yarım pansiyon faaliyet göstermektedir. Yemekleri ve kahvaltısı lezzetli bulunan ekincik koyuna gidenlerin çok sık tercih ettiği oteller arasındadır.

Adres

Ekincik, Ekincik Mahallesi, 48800 Muğla

Konaklama yerlerinin dışında yemek yemek için Ekincik Koyuna en yakın dört tane de restoran vardır. Bunlar;

  • Likya Restoran

Ekincik Plajı içinde yer alan bu restoranın menüsü oldukça çeşitlidir. Kahvaltı, öğle yemeği, brunch, akşam yemeği ve içecekleri ile hem vegan hem de vejetaryen olanlarda düşünerek hazırlanmış özel menüleri de bulunmaktadır. Fiyat olarak biraz pahalı olsa da plaja olan yakınlığı nedeni ile oldukça sık tercih edilen yerler arasındadır.

Adres

Ekincik Mahallesi, 48800 Köyceğiz/Muğla

  • My Marina Restoran

En bilindik ve en popüler yerlerden biridir. Gerek dekoru gerekse zengin menüsü ile gidenleri kendine hayran bırakacak bir güzelliğe sahiptir. Menüsüne Akdeniz mutfağı ve deniz ürünleri hakimdir. Elit bir ortam olmakla beraber tüm müşterileri ile ayrı ayrı ilgilenecek personele sahiptir. Bu sebeple yemek yemek için çok beklenmeyen, ortamı rahat bir mekan olarak biliniyor.

Adres

Ekincik Mahallesi, 48800 Köyceğiz/Muğla

  • Ekincik Restoran

Ekincikte en uygun fiyatlı yerlerin başında gelir, fiyat ve performans olarak beğenilen yerler arasındadır. Yöresel ev yemekleri ile lezzetli bir sunum ortaya koyan yer, daha küçük ve sakin bir yerde yemek yemek isteyenler için ideal bir mekandır.

Adres

Ekincik, 48800 Köyceğiz/Muğla

Kaunos Antik Kenti

Kral Kaunos tarafından kurulmuş beş bin kişilik tiyatro, kaya mezralıkları, kutsal tapınak, hamam ve agora bulunmaktadır. Roma dönemine ait kalıntılar barındıran antik kent Unesco Dünya Mirası geçici listesinde yerini almıştır. Tüm Dalyan’ı gören manzaraya sahip kent kategorisinde hem tarihe hem de manzaraya doymak mümkündür. Kaunos Antik Kentin bilinen iki farklı efsanesi vardır.

Birinci efsaneye göre

Karya Kralı Miletos, Apollo’nun oğludur. Kral Miletos genç yaşta evlenir ve ikiz çocukları olur. Erkek çocuğunun ismi Kaunos, kız çocuğunun ismi ise Byblis koyar. Yaşlar ilerleyip, iyice büyüdükten sonra kardeşlerden Byblis, erkek kardeşi Kaunos’a farklı duygular beslemeye başlar ve bunun aşk olduğu kanaatine varır. Fakat ikizi bu duruma karşılık vermez, bu aşkı red eder. Babaları Kral Mitos bu durumu öğrenir öğrenmez oğlu Kaunos’u ülkeden uzaklaştırmak ister ve kovar.

Kovulmasına çok içerlenen Kaunos yanına onu sevenler ve yardımcılarını da alarak ülkeden gider ve Dalyanın karşısına yerleşir. Orada bir antik kent kurar. Bu antik kente de kendi adını verir. Kardeşi Byblis bu durumu kaldırmaz. Arkasından çok fazla ağlar ve bu ağlama sonucu gözyaşları kurur. Dayanamayacağını anlar ve kalan son göz yaşlarını da alıp kendini kayalardan aşağıya atar ve ölür. Efsaneye göre Dalyan da labirent şeklinde olan kanallar Bybilids ‘in göz yaşlarından oluşmuştur.

İkinci efsaneye göre

Romalı Tarihçi Ovidius efsaneyi şu şekilde anlatılmaktadır; Kral Milettos’un ikiz çocukları kız olan Bybilis, erkek kardeşi Kaunos ‘a aşık olup aşkını itiraf etmek için bir mektup yazar. Kaunos bu mektubu okuduktan sonra kardeşinden tiksinir ve nefret eder. Ülkeyi terk ederek kardeşinden uzaklaşır, yüzünü dahi görmek istemez. Aşık olduğu kardeşinin bu tepkisine dayanamayan Bybilis yasak aşkla tanışmış olur. Bu yasak aşkın acısına dayanamayan Bybilis kendini kayaların üzerinden atarak canına kıymak ister. Fakat sur perileri Bybilis’in bu acısına üzülürler ve onu hava da yakalayıp yere çakılmadan bir pınara dönüştürürler. Gözyaşları bir pınar olur ve günümüze kadar akmaya devam eder. Zamanın da hikayesi ile yaşanan kent de Likya- Karya zamanında tuz ve ticaret üretimi yapmaktaydı. Bu sebeple buraya liman şehri de denilmekteydi.

Adres

Dalyan, 48800 Ortaca/Köyceğiz/Muğla

Nasıl Gidilir?

  • Kaunos Antik Kenti- Köyceğiz = 51 kilometre,
  • Kaunos Antik Kenti- Muğla = 76 kilometre,
  • Kaunos Antik Kenti- Dalyan = 64 kilometre.

Kaunos Kral Mezraları

Kral Kounos uygarlığının yüzyıllarca anılması için yapımını emrettiği adını taşıyan Kral Mezraları ‘dır. Kaounoslular tarafından yapılmış mezarlar Dalyan’ın en önemli tarihi yerleşimidir. İnanışa göre mezarlıklar ne kadar yüksek de olursa Allah’a o kadar yakın olunuyor. Bu sebeple mezarlıkların hepsi kayaların en yüksek yerlerine yapılmıştır. Özellikle önemli insanların mezarları en tepelere koyulmuştur. Zamanında Persler ve Büyük İskender bürümesi yapılmış ve yarım kalmıştır. Bu istila sonrası mezarlıklara ihtiyaç duyulmuştur ve yapıma geçilmiştir. En büyük mezar olan Kaya Mezraları, Kaounos mezralarını farklı kılan en önemli mezar tipidir. İçerisinde tapınak cephanesi barındıran kaya mezraları, görünümü kadar gömme mezar özelliği ile de dikkat çekmektedir. İçerisinde kayaya gömülmüş güvercin yuvası adıyla şekli dikdörtgen oyuk mezralar bulunmaktadır. Bunun yanında Anıt Mezralar, yamaçlar üzerine kurulmuş Sandık Mezarlar, Nişler, Lahitler bulunmaktadır. Mezralar gömme özelliği ile çok dikkat çekmektedir.

Tarihi açıdan en önemli mezralar, Tapınak Cepheli Mezralardır. Duvarların içerisine yapılmış üçgen şeklindeki cephelerin arka tarafında basamaklar ile ilerlenen bir mezar odası bulunmaktadır. Mezar odaları içerisinde mezar yatakları yapılmıştır. Yakılmış ölülerin külleri cam fanuslar içerisine koyularak odanın içerisine yapılmış nişlere yerleştirilmiştir. Etrafı mumlarla ve çiçeklerle süslenmiştir. Sandık mezarlar yan yana açılmakta olup, etrafı sal taşları ile desteklenmiştir. Mezralara ışıklandırma sistemi döşenmesi, akşam saatlerinde mezralara ayrı bir görsel güzellik kazandırmıştır.

Adres

Çandır, Köyceğiz 48840 Ortaca/Muğla TR

Nasıl Gidilir?

  • Kaunos Kral Mezraları- Köyceğiz = 40 kilometre,
  • Kaunos Kral Mezraları- Muğla = 77 kilometre,
  • Kaunos Kral Mezraları- Dalyan = 65 kilometre.

Palmiye Merkezi

1993 yılında kurulmuştur. Kurulduğu alan yaklaşık seksen bin metre kare olup, Ekincik yolu üzerinde bulunmaktadır. İçerisin de birçok bitki çeşidi bulunduran Palmiye Merkezi;

  • Pelmetum (yaşayan palmiye müzesi),
  • Tropik Sera,
  • Botanik Bahçesi,
  • Kaktüs ve Sukkulent Evi,
  • Tropik Meyveler Bölümü,
  • Su Bahçeleri,
  • Su Btikileri,
  • Süs Bitkilerinden oluşmaktadır.

Türkiye’nin hiçbir ilinde yetişmeyen bitkilerle beraber yaklaşık 140 tür Palmiye çeşidi barındırmaktadır. Bunlar;

  • Tropik Meyveler,
  • Nolinolar,
  • Sikaslar,
  • Starliçeler bulunmaktadır.

Dietes Çiçeği Güney Afrika bitkisidir. Bu çiçek ile Dünya çapında henüz çok yeni olan bir bitki çeşidi olan Çin Sakası da Palmiye Bitki Merkezinde yetiştirilmektedir. Bunlarla beraber Palmiye Merkezinde;

  • 30 tür zakkum,
  • 18 tür nilüfer,
  • 300 tür kaktüs,
  • 3 tür Dietes Çiçeği bulunmaktadır.

Soğan köklü olan bu bitkiler kardeşleme yaparak çoğalmaktadır. Palmiye Merkezinde yetişen bir başka önemli bitki ise Ginko Biloba ağacıdır. Bir diğer adı fosil ağaç olan Gingko ağacının yaprağının sadece kırk beş gramı insanların beyin damarlarını açan bir tablet yapımında kullanılır. Mucizevi etkisini özellikle bunama hastalığında ortaya koyması bu bitkiyi daha önemli kılıyor. Bitki severler Köyceğiz gezilerinde genellikle Palmiye Merkezine uğramayı tercih ediyor. İçerisindeki Büyük Kaktüs Serası oldukça ilgi görmektedir. Palmiye Merkezi hem fotoğraflamak anlamında hem de her bitkinin görselliği ve ne gibi faydası olduğunu öğrenmek adına gidilmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Adres

Toparlar, 48800 Köyceğiz/Muğla

Nasıl Gidilir?

  • Palmiye Merkezi- Köyceğiz = 2 kilometre,
  • Palmiye Merkezi- Muğla = 48 kilometre,
  • Palmiye Merkezi- Dalyan = 25 kilometre.

Sandras Dağı

Sandras Dağı, Batı Torosların bir parçasıdır. Dağın yüksekliği yaklaşık 2295 metredir. İlgi görmesinin nedenlerinden biri efsanesinin olmasıdır. Köyceğiz Ayla Köyünde yaşayanların anlattığı rivayete göre, eski zamanda İran Horasan’da yetmiş iki Eren bir araya gelmiştir. Ellerine asaları alıp Anadolu’ya, Balkanlar’a ve Orta doğuya fırlatmışlardır. Erenlerden beş tanesinin attığı asalar, Aygır, Ölemez, Şimşir ve Sandras Dağının zirvesine düşer ve sahipleri gelene kadar orada beklerler. Bu beş Eren yola çıkarlar ve içlerinden Çiçek Baba Sandras Dağının zirvesinde olan asasını bulur. Bu zirveyi kendine memleket, ev yapar. Adı Çiçek Baba olan bu Erenin hala orada yaşadığı rivayet edilir. Sandras Dağı bitki alanı olarak Türkiye’de önemli bir yer tutmaktadır. Bu bitkiler;

  • Karaçam Ormanları,
  • Alpin Bitki Örtüsü,
  • Sığla Ormanları ile önemli yer tutmaktadır.

Türkiye’nin en yaşlı kara ağaçlarını barındırmasından dolayı Marmaris, Köyceğiz, Rodos Adası, Gök ova, Kartal Gölü ve çevresi korunma altındadır. Bazı biyologlara göre Sandras Dağı’nda yaşayanlar veya buraya ziyarete gidenler eşi benzeri olmayan doğal bir yapıyı gördükleri için çok şanslı sayılıyor. Bu dağı ziyaret edenler Karaçam Ormanlarını görebilecekleri gibi çok nadir rastlanan ve görülebilen ”Sıvacı Kuşunu” görme imkanı yakalayabiliyor.

Sandras Dağı kerestecilik bakımından da büyük önem taşımaktadır. Geçmişten günümüze, gelmiş geçmiş en nitelikli kereste kaynağı olan Ağla yöresi kerestesi, Sandras Dağından gelmektedir. İşlenebilir ve yumuşak yapısı ile oldukça tercih edilen keresteler bu dağdan çıkmaktadır. Bu keresteler geçmişte, yani tarihte de çok önem taşımıştır. Antik çağda kışın bu keresteler çıkartılarak, Kauonos Antik Kente gönderiliyor, orada gemi yapımında kullanılıyordu. Bu nedenle büyük önem taşımaktadır. Günümüzde de önemini aynı şekilde korumaktadır. Aynı zamanda nadir orman ekosistem özelliği göstermektedir. Bunun nedeni ise içerisinde saf meşçereler barındırması ve anıt ağacı özelliğinde yaşlı ağaçlar bulunduruyor olmasıdır.

Nasıl Gidilir?

  • Sandras Dağı- Köyceğiz = 31 kilometre,
  • Sandras Dağı- Dalyan = 51 kilometre.

Köyceğiz Nerede, Nasıl Gidilir?

  • Köyceğiz- Muğla = 52 kilometre,
  • Köyceğiz- Dalaman Hava Limanı = 35 kilometre,
  • Köyceğiz- Marmaris = 61 kilometre,
  • Köyceğiz- Fethiye = 65 kilometre.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.