Kaşıntıya Ne İyi Gelir ?

14.07.2020
Kaşıntıya Ne İyi Gelir ?

Vücutta yaşanan kaşıntı pek çok hastalığın habercisi olabilecek bir durumdur. Küçük bir kaşıntı deyip geçmemek gereklidir. Eğer ciddi ve geçmeyen kaşıntılarınız varsa mutlaka doktora görünmeniz önerilir. Bir hastalığın habercisi olabilir. Bir şeyin habercisi olmasa dahi durmadan kaşınmak rahatsız edici bir ve günlük işlerin aksamasına neden olabilen bir durumdur. Fazla kaşınmış bir bölgede kızarıklık, yanma, şişme meydana gelebilir. Cilt hastalıklarına haber verirken cilt hastalıklarına yol açabilir.

Bireyde meydana gelen kaşıntıların sadece tek bir nedeni bulunmaz. Süreklilik arz etmesi durumunda, geçirmek için tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır. Kaşıntıyı geçirmek için değişik yöntemler kullanılabilir. İlk olarak kaşıntının nedeni öğrenilmelidir. Daha sonra da ona bağlı olarak kremler, ilaçlar veya doğal yöntemler kullanılabilir. Her kaşıntı için de doktora başvurulmamalıdır. Çünkü sağlıklı bir insan günde 100 kez kaşınabilir. Bu uzman doktorlar tarafından onaylanmış normal bir sayıdır.

Kaşıntının ortaya çıkmasında etken olarak yapılan bilimsel veriler gösteriyor ki dermatolojik hastalıklar ilk sırada yer alıyor. Deri ve zührevi hastalıkları uzmanları (dermatolog) ortak görüş olarak deri hastalıklarının kaşıntının sürekli halde devam etmesinin asıl nedeni olduğu yönünde hem fikir. Ancak kaşıntının deri hastalıkları dışında sürekli olarak tekrar etmesinde kuşkusuz ki bireyin yaşadığı psikolojik rahatsızlıklar, metabolik rahatsızlıklar da etkilidir.

Kaşıntı Neden Olur?

Hayatı olumsuz etkilemesinin yanı sıra, uzun süreli kaşıntılar psikolojik rahatsızlıklardan, ciltte kalıcı hasarlara pek çok soruna neden olabilir. Bu yüzden fazla ilerlemeden dur denmesi gerekmektedir. Kaşıntı uzun süre boyunca devam ederse hemen doktora başvurulmalıdır ve doktora sormadan herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. İlaçlar kaşıntıyı daha da arttırabilir hatta farklı hastalıklara neden olabilir. Her ilaç yada doğal ürün kaşıntıyı geçirecek diye bir şey yoktur. Bir hastalığın belirtisi olabileceği için ona göre ilaçlar kullanılması gerekebilir.

Doktor ilk olarak fiziksel tedavide bulunacaktır daha sonra gerekirse tahlil yapılabilir, kanın ve karaciğerin fonksiyonlarına da bakılır ve sonuçlara bağlı olarak ilaç yazılır. Bazen ilaca bile gerek kalmayabilir. Eğer bir hastalığa rastlanmadıysa temizlenme düzenini değiştirmek yeterli olacaktır.

Deri Hastalıkları Kaşıntısı

Kaşıntı genelde ciltte görülen egzama, sedef, uyuz gibi hastalıklar sonucu oluşur. Bu tür hastalıklar oldukça hassastır ve doğru tedavi yöntemleri uygulanmazsa daha fazla ilerlemesi olasıdır. Bu yüzden dikkatli bir şekilde hareket edilmelidir. Her ürün, özellikle doğal diye hastalıklı bölgeye sürülmemelidir. Bu yöntemlerle deri hastalıklarının ortadan kalkması ve yine doğal olarak da kaşınmanın da sona ermesi mümkün olacaktır. Saç derisindeki mantarlar ve saç diplerindeki bitmek bilmeyen kaşıntılar için uzmanlar tarafından bitkisel şampuanlar önerilerek saç diplerindeki mantarların ölmesi ve vücuttan dışarı atılması amaçlanmaktadır. Daha faza ilerlemesine ve diğer sağlıklı bölgelere bulaşmasına neden olabilir. Doktor kontrolünde hareket edilmelidir. Kaşıntı tedavisinde en çok antihistaminler kullanılır.

Deri hastalıklarına bağlı kaşıntıların nedenleri:

  • Yetersiz sıvı tüketimi
  • Stres, kaygı
  • Sigara, alkol ve benzeri madde bağımlılığı
  • Karaciğer yetmezliği, böbrek hastalıkları gibi iç hastalıklar
  • Cilt kuruluğu
  • Kozmetik ürün kullanımı gibi deri hastalıklarını tetikleyen ve de bireyin kaşıntı yaşamasına neden olan

Deri Hastalıklarına Bağlı Kaşıntıların Tedavisi

Bu ilaç, kurdeşen dışında diğer deri hastalıklarında fazla etki etmez. Yine en sık kullanılan bir başka yöntemde mentollü kremler ve vazelindir. Bunlar kaşıntıyı rahatlatır ancak uzun süreli geçiciliği yoktur. Kısa bir süre sonra kaşıntı geri gelebilir. Vazelini kortikosteroidli pomatlar ile karıştırıp kullandığınız zaman etkisini daha fazla arttırmış olursunuz. Bunların yanında yumuşak kıyafetler tercih edilmeli ve beslenme alışkanlıkları sağlıklı olmalıdır. Özellikle terlemeden kaçınmak da kaşıntıyı azaltacaktır.

Bunun için eczanelerden Sağlık Bakanlığınca onaylanmış olan ketoral şampuanların alınması tavsiye ediliyor. Bu şampuanlar deri hastalıklarından birisi olan mantarların ölmesine ve de saçtaki kaşıntıların bir an önce ortadan kalkmasına kesinlikle yardımcı oluyor. Mantarlar kadar sulu egzama ve sedef hastalıkları da erkeklerde ve kadınlarda saç derisinde sıkça meydana gelen hastalıklar arasında yer alıyor. Bunun tedavi altına alınması için de bitkisel şampuanlar ve yine takviye vitamin haplar kullanılması öneriliyor. Bu bitkisel şampuanlar banyo esnasında, haftada 2 kere tüketilirse, saç derisindeki mantarların kısa sürede ortadan kalkması mümkün olabilir.

Cildi Korumak Önemli

Cilt çok hassastır bu yüzden mutlaka bakımı ihmal edilmemeli ve zararlı etkenlere karşı korunmalıdır. Kaşıntı bir hastalıktan dolayı değilse muhtemelen cildin bakımsız kalmasından dolayıdır. Cildimiz kullanılan sudan sabuna, keselemeden kullanılan parfüme kadar her şeye karşı değişik reaksiyonlar gösterebilir. Bu yüzden çok dikkatli davranmakta fayda vardır. Özellikle alkali sabunlar, sıcak su ve bol kese ile duş almaktan kaçınmak gereklidir.

Yanlış keselenme teknikleri ve sıcak su cildi kurutur, birde ihtiyacı olan nem takviyesi verilmezse kuruluktan dolayı başa çıkılamayacak derecede kaşıntı meydana gelir. Özellikle soğuk havalarda cilt fazla kurur. Kuruluk her zaman kaşıntıyı, yanmayı, çatlakları yanında getirir. Eğer önlem alınmazsa daha farklı boyutlar ile devam edebilir. Bu yüzden cildi nemlendirmek ve korumak önemlidir.

Cildi korumak için

  • Duşta doğru keselenme yöntemleri uygulayın, fazla sıcak sudan kaçının.
  • Aalkali sabun kullanmayın, nemlendirici etki sağlayabilecek ve kokusuz özelliğe sahip sabunlar kullanılmalıdır.
  • Her gün vücut losyonu kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Bol bol su tüketin.
  • Güneş ışığı, cilt üzerinde yanık oluşmasına neden olur ve bu yanıklarda da kaşıntı gelişir. Güneşin cilde zarar vermemesi ve kaşıntının önüne geçebilmek için güneş kremi düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.
  • Yün ve sentetik kıyafetlerden kaçının, pamuklu kıyafetler tercih edin.
  • Çok sıcak ve baharatlı yiyeceklerden kaçının.
  • Alkolden uzak durun.

Doktor bunları uygulamanız dışında antihistaminikler ve topikal steroidler adlı ilaçları da verebilir. Çok sık olmasa da bazen steroid hapları ve antibiyotikler de verilir.

Işık Tedavisi

Bir diğer ismiyle fototerapi cildin ultraviyole ışınlarına maruz kalması ile yapılan tedaviye denir. Bu işlem ciltte geçmeyen kaşıntılar için uygulanır ve genelde bir kaç seans sürmektedir. İlaçlar ve kremler ile geçmeyen ve altından başka bir hastalık çıkmadıysa tercih edilebilen bir yöntemdir.

Duşun Önemi

Düzenli bir şekilde duş almak kaşıntıyı geçirecek en etkili yöntemdir. Temiz bir vücutta hastalık ile karşılaşmak oldukça düşük bir ihtimal olacaktır. Hem bakterilerin vücuttan atılması sağlanır, hem de daha bakımlı görünen bir cilde ulaşılmış olunur. Düzenli olarak duş almak kadar, duşta kullanılanlar da önem arz eder. Fazla suda duş alınmamalı ve keselerken fazla sert davranılmamalıdır.

Özellikle kese seçimi önemlidir. Fazla sert olanlardan kaçınmak gerekir. Bu tarz keseler cildi kurutur ve kaşıntıya neden olur. Daha çok ipek keseleri kullanmak önerilir. Vücudu tahriş etmemek adına fazla baskı yaparak kese yapmaktan kaçınmak gerekir.

Sabun

Sabun seçimi de büyük önem taşır. Kaşıntıya iyi gelen sabunlar cildinizi rahatlatacaktır.

Suyun Önemi

Su, vücudu arındırırken hastalıklara karşı da koruyucu bariyer görevi görür. Her bireyin günde en az 2 litre su içmesi gerekmektedir. Cildin daha parlak ve genç görünmesi için bol su tüketimi şarttır. Ayrıca kaşıntıya da çok iyi gelmektedir. Bol su, cildin kurumasını önler ve dolayısıyla kaşıntıyı geçirmiş olur. Kaşıntı da kuru cildin rolü fazladır. Bu yüzden altında başka bir hastalık yoksa ilk olarak kuru cilt tedavi edilmelidir.

Kıyafet Seçimi

Kaşıntı oluşmasında bir diğer faktörde yanlış kıyafet seçimidir. Kıyafetlerin fazla yünlü ve sentetik olmaması gereklidir. Aksi halde ciltte yanma ve kızarıklığa neden olabilecek derecede fazla kaşıntı meydana gelir ve bu da günlük hayatı olumsuz etkileyecek derecelere çıkabilir. Yumuşak, ince, pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. Ayrıca çamaşırların nasıl yıkandığı da önemlidir. Çift durulama yapılmalı ve çok sık yumuşatıcı kullanılmamalıdır. Aşırı terlemede kaşıntıya neden olur. Bu nedenle terletici kıyafetlerden kaçınmak gerekir.

Deterjan Tercihi

Hassas cilde sahip olan kişilerde, çamaşırın yıkandığı deterjan önemlidir ve ciltte alerjik reaksiyon görülmesine yol açabileceğinden, çamaşırların iyi bir şekilde durulanmasına dikkat edilmelidir.

Çamaşırlar yıkanırken, kullanılmakta olan yumuşatıcılar, kaşıntı sorununa yol açmaktadır ve bu sorunun giderilerek kaşıntı sorununun önüne geçilebilmesi için doğal ürünler tercih edilmelidir.

Kaşıntı Oluşturan İlacı Değiştirmek

Alerjik kaşıntının ortaya çıkışına kullanılan ilaçlar neden olabilmektedir ve bu sorununun giderilmesi için, kullanılan ilacın değiştirilmesi etkili olabilmektedir.

Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Her şeyde olduğu gibi kaşıntıda da sağlıklı beslenme büyük önem taşımaktadır. Sağlıksız, bol yağlı besinler tüketmek ve belli bir beslenme düzenine sahip olmamak kaşıntıya neden olabilir. Bu yüzden günde 5-6 bardak suyun yanında yenilen besinlere de dikkat etmek gereklidir. Fazla yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı ve çok sıcakken yemeğe başlanmamalıdır. Bol bol yeşillik tüketilmeli, her gün kuru yemek de kaşıntıya iyi gelmeyecektir. Ayrıca A, D, E ve K vitaminlerini içeren besinleri tüketmeyi ihmal edilmemelidir.

Sivrisinek Isırmalarına Bağlı Kaşıntılar

Yaz ayının gelmesiyle birlikte sivrisinekler vızır vızır etrafta uçuşmaya başlıyor. Üstelik gerek belediyenin aldığı gerekse aile bireyinin aldığı önlemler de sivrisinekleri ortadan kaldırmaya yeterli olmuyor. Sonuç olarak da sivrisineklerin ısırması kaçınılmaz bir son olarak karşımıza çıkıyor.

Kişi ancak uykudan uyandıktan sonra tatlı tatlı kaşıntı ve bu kaşınan yerin verdiği acı hissiyle sivrisinek ısırığına maruz kaldığını anlıyor. Sivrisinek ısırmalarına bağlı gelişen kaşıntıların da elbette tedavi altına alınması mümkün. Bunun için de uzmanlar tarafından geliştirilen tamamen doğal tedavi yöntemleri bulunuyor. Bu tedavi yöntemlerinin uygulanmasıyla kişinin sivrisinek ısırıkları sonrası bölgenin tahriş olmadan kısa sürede iyileşmesi ve kaşıntının tamamen ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Sivrisinek Isırmalarına Bağlı Kaşıntıların Tedavisi

Sivrisinek ısırmalarına bağlı kaşıntıların ortaya çıkması durumunda uygulanacak doğal tedavi yöntemleri bulunuyor. İşte bu yöntemlerin tercih edilmesinin ardından bireyin çok kısa süre içerisinde karşı karşıya kaldığı bütün bu sorunları atlatması sağlanır. Tedavi yöntemleri genelde doğal yollardır.

Sivrisinek ısırmaları durumunda öncelikle ılık suyla ısırılan yerin temizlenmesi şart. Isırılan bölgenin tamamen doğal ve ılık suyla temizlenmesinin ardından sebze ve meyveler yardımıyla kaşıntının ortadan kalkması ve ısırılan yerin iyileşene kadar sizi hem tatlı tatlı kaşındırması hem de size tatlı kaşıntıyla beraber gelen acının ortadan kalkması mümkün olacaktır.

Genital Yanmaya Bağlı Kaşıntılar

Kaşıntıların semptom olarak belirmesinde tek bir nedene bağlı kalmak mümkün değildir. En çok karşı karşıya kalınan bir diğer rahatsızlıkta kadınların kabusu haline gelen genital yanmasına bağlı gelişen kaşıntılardır. Bu kaşıntıların tedavi altına alınması için de kendine has yöntemler kullanılabilir, genitadaki yanmalara neden olan etmenler üzerinde detaylı bir şekilde durarak  kaşıntılara nasıl bir tedavi uygulanacağı hakkında da ayrıntılı bir şekilde bilgi verilmesi gerekir. Nedenler genel olarak şunlardır:

  • Mantar enfeksiyonu
  • İdrar yoluyla bulaşan enfeksiyonlar
  • Yapay kozmetik ürünleri kullanılması
  • Menopoz dönemine girilmesi

yanmaların temel nedenleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu temel sebepler dikkate alınarak geleneksel tedavi yöntemleri olan bitkisel ilaçlar tercih edilir. Bunun yanı sıra uzman bir hekimden mutlaka genital yanmalara ilişkin olarak ayrıntılı bir şekilde destek almak gerekir.

Genital Yanmaya Bağlı Kaşıntıların Tedavisi

Kaşıntılar elbette tedavi altına alınmaktadır. Böylelikle kaşıntının gerçekleştiği önde gelen genital yanması sorunlarına bağlı hastalığın da uzman hekim kontrolünde tedavi altına alınması gerekir. Ancak durumun tam olarak ne olduğu üzerinde öncelikle durmamız gerekir. Genital yanması, genital dış dudakları ve klitoris çevresinde yer alan yanma hissidir. Bunun yanı sıra batma hissi de semptomlar arasında yer alır. Bu durumda derhal uzman bir hekime başvurularak sorunun tam olarak neden kaynaklandığı belirlenmelidir. Hastalığın tedavi edilmeden önce tanı ve teşhisin konulması şarttır.

Bu hastalığın tedavi edilmesinde de öncelikle teşhisin konulması gerekir. Uzman hekim tarafından öncelikle hastanın genital bölgesindeki pelvik kaslarının güçlü olup olmadığına ilişkin tetkikler gerçekleştirilerek muayene edilir. Ardından hastadan genital sıvı alınarak hastalığın tam olarak neden kaynaklandığı saptanır. Böylelikle hastalığın menopoz dönemi gibi tamamen olağan durumla mı alakalı olduğu yoksa aksi yönde bir durumla karşı karşıya mı kalındığı her yönden rahat bir şekilde tespit edilmesi mümkün olacaktır.

Mantar enfeksiyonuna bağlı genital yanmaların tedavisinde mantarlara karşı iyi gelen antibiyotik ilaçların tedavi yöntemi olarak tercih edildiğini dile getirmemiz gerekiyor. Menopoz dönemine girişle birlikte başlayan yanma hissinin tedavi altına alınmasında ise hekim tarafından östrojen hormonunu dengelemek ve semptomları dizginlemek açısından krem önerilir.

Bunların yanı sıra geleneksel tedavi yöntemleri uygulanarak her yönden genital bölgesindeki yanmaların çok kısa süre içerisinde ortadan kaldırılması amaçlanır

Genital Yanmalara Geleneksel Tedavi Yöntemleri

Kaşıntılara neden olan durumlar arasında kuşku yok ki kadınların karşılaştıkları genital yanmaların önemi büyüktür. Bunun için uzmanların geleneksel tedavi yöntemleri önem arz eder. Bu yöntemler şunlardır;

  • Hindistan cevizi yağı kadınlarda yer alan genital yanma olayının tedavi altına alınmasında öne çıkan yöntemlerden birisidir. Hindistan cevizi yağını yanmanın gerçekleştiği bölgeye yatmadan evvel sürerek 15 dakika beklemeli ve ılık suyla yıkamalısınız.
  • Elma sirkesi geleneksel tedavi yöntemleri arasında gelmeye devam ediyor. Bütün cilt kaşıntılarında ortak olarak kullanılmaktadır. İşte bu yüzden elma sirkesinin kullanımı son derece yaygındır.
  • Aynısefa bitkisi, yüzyıllar öncesinden günümüze kadar ulaşmış geleneksel tedavi yöntemi olarak yine kadınlardaki kaşıntıların tedavi edilmesi amacıyla kullanılır. Genital yanma hissinin tedavi edilmesi amacıyla bitkinin sıcak suda kaynatılarak bölgeye hafif dokunuşlarla uygulanması semptomların ortadan kalkması açısından son derece önemli bir diğer özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Kaşıntıya İyi Gelen Doğal Uygulamalar

Kaşıntıyı geçirmek için sebebine bağlı olarak farklı yöntemler kullanılabilir. Genelde çeşitli ilaçlar ve kremler önerilir. Bu ilaçlar, kaşıntının altında yatan hastalıkla doğru orantılı olarak alınmalıdır. Ancak her kaşıntı bir hastalık belirtisi olmadığı için doğal yöntemler ile de çözüm sağlanabilir. Doğal ürünlerin ve yöntemlerin kullanımı pek çok hastalıkta mucizevi bir şekilde işe yaramaktadır ve tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Kaşıntıyı geçirmek adına da bazı doğal yöntemleri rahatlıkla kullanmak mümkündür. Başka yan etkilere neden olmaması için doktora başvurup uygulamakta fayda vardır. Kulaktan dolma yöntemler başka sorunlara neden olabilir.

Soğuk Su

Sıcak suda duş almaktan kaçınmalıdır. Buz gibi suda duş almakta zor olacağı için kaşınan bölgeye soğuk su tutmak yada buz koymak da işe yarayacaktır. Çok kısa sürede kaşıntı geçecektir ancak tekrarlamayacağı kesin değildir.

Soğuk uygulama yapılması ile birlikte, kaşıntı sorununun geliştiği bölgede, göstermiş olduğu antienflamatuar etki nedeni ile cildin rahatlamasını sağlayarak sorunun giderilmesinde yardımcı olur.

Kaşıntı gelişen cilt bölgesi, sıcağa maruz bırakılmamalıdır, nedeni ise sıcağın ciltteki kaşıntıyı artıracağı ve cilt tahrişinin artmasına yol açabilmesinden dolayıdır.

Tuzlu Su

Ciltteki kaşıntı sorununun azalması için yapılması gerekenlerden bir tanesi ise vücutta meydana gelen alerjik kaşıntının giderilebilmesi için tuzlu su karışımı hazırlamaktır Kaşıntılı bölgeye uygulanması halinde kaşıntı sorununda fayda sağlar.

Karbonatlı Su

Kaşıntının giderilmesi için yapılması gereken bir miktar suya karbonat ekleyerek etkilenen bölgeye sürmektir ve bu şekilde yapılan uygulama ile birlikte sorunun çözümü için oldukça iyi etki gösterir.

Soda

Kaşıntıda soğuk su kadar etkisi olan bir başka şeyde sodadır. Soda kaşıntının anında kesilmesini sağlar, cildi rahatlatır. Sodayı su ile karıştırarak kaşınan bölgeye sürebilirsiniz, birkaç dakika içinde etkisini gösterecektir.

Bıldırcın Yumurtası

Bıldırcın yumurtasının içerisine tuz atılarak çiğ olarak içilmesi halinde ciltte oluşan alerji sorunu için etkili bir yöntemdir.

Limon ve Soda Karışımı

Ciltte meydana gelen kaşıntının, giderilmesinde faydalı olan bir diğer yöntem, limon ve soda karışımıdır. Kaşınan bölgeye, düzenli aralıklar ile uygulanması sonucu kaşıntı sorununun ortadan kalkmasında fayda sağlar.

Karbonat ve Soda Karışımı

Alerjik reaksiyon görülmesi ile ortaya çıkan kaşıntının tedavi edilebilmesi için kullanılmakta olan bu karışım, kaşınan cilt yüzeyine, soda içerisine eklenerek kullanılır. Karbonatlı soda karışımı, kaşıntılı bölgeye pamuk yardımı ile uygulanması halinde kaşıntı sona erecektir.

Bal

Bir diğer doğal yöntem de bal kullanmaktır. Bal doğal bir nemlendirici olduğu için ciltteki kuruluğu anında alır ve neme doymasını sağlar. Kaşıntının yanında kızarıklığı ve yanmayı da yok eder. Anti-enflamatuar, antimikrobiyal özelliğiözelliği sayesinde hızlı bir şekilde çözüm sağlar.

Gün içerisinde, 1-2 kere uygulama yapılabilineceği gibi uygulama yapılan bölgeyi, 10-15 dk süreyle bal sürülerek bekletmeniz halinde, kaşıntı probleminin çözümü açısından fayda gösterir.

Bal ve Yoğurt

Bu ikili birçok soruna iyi gelmektedir ve sizin oluşan kaşıntınız da ortadan kaldıracaktır yapmanız gereken, bir yemek kaşığı bal ve bir yemek kaşığı yoğurdu bir kasede iyice karıştırıp ve kaşıntının olduğu yere uygulayın 20-25 dakika kadar o bölgede kalsın cildi yatıştıracak, 2-3 defa uygulama ile kaşıntı sorunuzda eser kalmayacak kaşıntının verdiği zararı da ortadan kaldıracaktır.

Elma Sirkesi

Elma sirkesinin içerisinde antiseptik, anti-kaşıntı ve antifungal özellikler bulunmaktadır.

  • Günde üç defa damlatın kaşıntının olduğu yere sürün ve masaj yapın 10 dakika kadar bekletin ve sonra yıkayın. Elma sirkesi uyguladıktan sonra güneş ile temastan kaçının.
  • Ilık banyo suyuna 2 bardak elma sirkesi koyun. Eğer tek bir bölgede kaşıntı varsa pamuk yardımıyla o bölgeye sürün. Sizi rahatlatacaktır. Sonra temiz su ile cildinize hiçbir şey kullanmadan duş alabilirsiniz.

Kaşıntı sorunun ortaya çıkma nedenlerinden bir tanesi olan egzamanın tedavisinde sirke kullanılmaktadır. Kullanılan sirke ile kaşıntı problemi giderilirken, sirkenin düzenli kullanılması sonucu egzama zaman içerisinde etkisini kaybederek iyileşme belirtileri gösterir.


Kaşıntıya İyi Gelen Bitkisel Kürler

Doğal kürler her zaman tedavi amaçla kullanılır. Hastalık ne olursa olsun ona uygun bir doğal kür bulmak mümkündür. Birbirinden sağlıklı besinlerin karıştırılması ile ortaya mucizevi bir karışım çıkar ve hangi hastalık doğrultusunda yapıldıysa ona uygun kullanılır. Kaşıntı gidermek için de kür kullanmak mümkündür.

Kaşıntı Giderici Kür

Limon suyu, elma sirkesi, karbonat, nane yağı, kekik, aloe vera malzemelerinin karıştırılması ile hazırlayabilirsiniz. Bunu kaşınan bölgelere sürmek yeterli olacaktır.

Karbonat Kürü

Malzemeler

  • 3 Tatlı kaşığı karbonat,
  • 3 Tatlı kaşığı su

Nasıl Uygulanır?

  • Karbonat su ile karıştırılır ve kaşınan bölgelere sürülür, yaklaşık 15 dakika beklemeden sonra da soğuk su ile durulanır. Kaşıntı kısa sürede kesilecektir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Cildi anında rahatlatır ve kaşınan bölgelerin daha fazla tahriş olmadan düzelmesini sağlar.

Yulaf Samanı Kürü

Malzemeler

  • Yeşil Yulaf
  • Su

Nasıl Uygulanır?

  • Yeşil yulaf, bu kürde kullanılacak ana malzemedir. İlk olarak yeşil yulaf birkaç dakika kaynatılır ve ılıyınca süzülerek kaşınan bölgeye sürülür. Bu kürde dikkat edilmesi gereken şey yulaf sarmalının kesinlikle yeşil olmasıdır.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Antioksidan ve lif kaynağı olduğu için kaşıntıya neden olan şeyleri yok eder ve cildi rahatlatır. Bu yüzden kaşıntıdan bıkanlar rahatlıkla bu kürü tercih edebilir.

Ne Sıklıkta Uygulanır?

  • 12 saatte bir kullanmak şartı ile sabah akşam kullanabilirsiniz.

Karabaş Çayı

Bu kür diğerlerinden daha az bilinmektedir ancak yinede çok işe yaramaktadır. Kaşınmanın yanında bir türlü iyileşmeyen yaralar için de kullanabilirsiniz, ikisinde de çok etkili olacaktır.

Siyah Üzüm Çekirdeği

Malzemeler

  • Siyah üzüm çekirdeği,
  • Yoğurt

Nasıl Uygulanır?

  • Siyah üzüm çekirdeği ve yoğurt kullanılan bu kürde kaşıntıya çok iyi gelmektedir. Burada önemli nokta, siyah üzüm çekirdeklerinin öğütülmemiş yani çekilmemiş olması gerekmektedir. Çünkü öğütülmüş üzüm çekirdekleri 24 saat sonra oksitlenir. Çekirdeklerin tadına baktığınızda yavan ve saman gibi bir tat geliyorsa kesinlikle kullanmamanız gerekir. Alınan çekirdekler havanda güzelce ezilir ve toz haline getirilir.
  • Daha sonra da bir kase yoğurt ile karıştırılır ve kaşınan bölgeye sürülür. 15 – 20 dakika bekletildikten veya kaşıntı geçene kadar bekletildikten sonra yıkanarak temizlenir.

Nasıl Fayda Sağlar?

  • Bu kür tarifi oldukça etkilidir. Hatta sedef hastalığının neden olduğu kaşıntıyı bile geçirir.

Ne Sıklıkla Kullanılır?

  • Sabah akşam uygulamak yeterli olacaktır. Bir hafta kullandıktan sonra ara vermekte fayda vardır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise bu kürü şeker hastalarının kullanmaması gerektiğidir.

>>> İLGİLİ: Siyah Üzümün Faydaları Nelerdir?


Kaşıntıya İyi Gelen Bitkiler

Limon

Limon içesinde bulunmakta olan, antiseptik, anestetik, antienflamatuar ve anti-tahriş gibi özelliklere sahip olması nedeni ile ve içeriğinde sitrik asit ve asetik asit bulunmasından dolayı kaşıntının giderilmesinde başarı gösterir.

Vücutta meydana gelen kaşıntı sorununun çözümünde limon suyu iyi bir etki sağlar. Kaşıntının ortaya çıktığı bölgeye, limon suyu sürerek 10-15 dk kadar bekletmeniz halinde, sorunun çözümünde etkilidir.

Limon suyu uygulaması yapıldıktan sonra güneşe çıkılması olumsuz etkilere yol açacağından, kaşıntı için kullanılan limon suyunun gece uyku öncesi yapılması gerekmektedir.

Yulaf

Yulaf, içeriğindeki lifler ve yüksek miktardaki antioksidanlar sayesinde kaşıntıya neden olan semptomları ortadan kaldırır ve kısa sürede kaşıntıyı geçirir.

Bir su bardağı kaynamış suyun içine bir yemek kaşığı yeşil yulaf atın. 5 dakika kaynatın. Ilıdıktan sonra kaşınan bölgeye sürün 15 dakika bekletin, ılık su ile masaj yapın ve temizleyin. Bunu haftada 2 yada 3 kez uygulayabilirsiniz.

Yulaf ezmesi, kaşınan yere kaynatılıp bir pamuk yardımı ile sürülebilir. Bu durumu haftada bir defa tekrarlayabilirsiniz.

Aloe Vera

Aloe vera bitkisi, bakterileri yok ederken, içerisinde bulunan vitamin ve mineraller ile vücutta ortaya çıkan kaşıntı sorununun giderilmesinde etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

İçerisinde E vitamini bulundurması nedeni ile cilde fayda sağlarken kaşıntının hissedildiği bölgeye gün içerisinde 1 kere 15-20 dk aralığında uygulama yapılarak bekletilmesi halinde kaşıntı sorununda olumlu etki gösterir.

Bir kaç parçadan oluşan aloe vera, sızma zeytinyağının içerisine atılarak parçalanmalıdır. Hazırlanan karışım 15-20 gün arada bir güneşe çıkarılarak bekletilmelidir.

Cilde sürülmesi ve içilmesi halinde, kaşıntı sorununda iyi etki gösterir.  Çok önemli ve değerli bir karışım haline gelen aloe vera ve sızma zeytinyağı, serin yerde muhafaza edilmelidir.

Aynısefa Bitkisi

Aynısefa bitkisi özellikle iltihap gidermek ve kaşıntının yol açtığı tahribatı iyileştirmek için oldukça sık kullanılan bir bitkidir. Cilde direkt olarak ilaç şeklinde uygulandığında ise antibakteriyel ve antiviral etki gösterir. Kaşıntının sebep olduğu tahribatı onarmanın yanı sıra arı sokması vb alerjik durumların etkisini de azaltır.

Papatya

Papatya çay şeklinde hazırlanıp kaşınan bölgeye sürüldüğünde veya duş aldığınız suya karıştırıldığında etkili bir sonuç verecektir. Papatya, kaşıntılar ve cilt hastalıkları sebebi ile ortaya çıkan döküntüler üzerinde etkili sonuç veren bir bitkidir. Tropikal şekilde kaşıntı yapan bölgeye sürdüğünüzde iltihabı ve tahrişi hafifleterek rahatlama sağlayacaktır. Papatya bitkisi antibakteriyel ve antiseptik özelliği ile bölgede oluşan ağrı ve acının da hafiflemesine sebep olur. Bölgede uyuşma sağlar ve böylece iyileşme sürecini kısaltır.

Fesleğen

Taze fesleğen yapraklarının kaşınan bölgeye direkt uygulanması durumunda iltihap sökücü etkisinden faydalanmak mümkün olacaktır. Böcek sokması vb gibi nedenlerle ortaya çıkan yaralara da fesleyen yaprağı uygulanabilir. Cilt yaraları üzerinde de kullanılabilen fesleğen yaprağının aynı zamanda ağrı kesici özelliği de vardır. Cilde direkt uygulanması durumunda yaprakları koparılarak uygulanırsa, yaprakların içindeki maddelerin yaraya doğrudan temas etmesi iyileşmeyi hızlandıracaktır.

Kekik

Kekik içerisinde bulunan anti-inflamatuar ve anestezik özellikleri ile birlikte ve içerisinde mevcut olan timöl nedeniyle, sinir liflerinde uyuşma sağlayarak, kaşıntı probleminin azalmasına neden olur.

Isırgan Otu

Kurutularak kullanılan ısırgan, içerisinde bulunan maddelerin gösterdiği etki ile vücut direncini artırması nedeni ile kaşıntı problemi için  kullanılabilmekte olan iyi bir yöntemdir.

Isırgan yaş olduğunda vücuda değdiğinde, kaşıntı meydana getirerek kan dolaşımını hızlandırır ama alerjik problemleri yoğun olan kişilerde, ısırgan kurutularak kullanılmalıdır.

Kuru ısırgan haşlanıp lapa haline getirilmesi ile birlikte kaşıntı sorunu için faydalıdır.  Yol kenarlarında bulunan ısırganlar, kullanılmamalı nedeni ise egzoz dumanlarına maruz kalmasından dolayıdır .

Alerji probleminde ısırgan su ile 1 dk boyunca kaynatılarak suyu içilebilir yada kaşıntı bulanan bölgeye suyu sürüle bilmektedir. Alerjik problemi olan kişiler, ısırganı kullanmadan önce, vücudun hassas olan bölgesinde, deneme yapılarak test edilmeli, alerjik reaksiyon görülmemesi halinde kullanılması gerekmektedir.

Kırlangıç otu

Kırlangıç otu, kaşıntı sorununun tedavisi için kullanılabilen bitkisel bir üründür ve bu ürün kaynatıldıktan sonra soğutularak, ciltte ortaya çıkan kaşıntı sorunu için kullanılabilmektedir. Kaşınan yüzeye masaj şeklinde sürülmesi halinde, kaşıntı sorununa etki göstererek yok eder.

Siyah Üzüm Çekirdeği

Bir tatlı kaşığı siyah kuru üzüm çekirdeği öğütülerek 1-2 kaşık yoğurt ile karıştırılarak kullanılması halinde, sedef hastalığının ortaya çıkardığı kaşıntı sorununun giderilmesi ve histamin yüksekliğinin tedavisi açısından olumlu etki gösterir.

Günde 2 defa kullanılması mümkün olan siyah üzüm çekirdeği, taze olarak ve 24 saatte içerisinde kullanılması gereklidir ve kalan karışım kullanılmamalıdır.

Siyah üzüm çekirdeği kullanılmadan önce raf ömrünün geçip geçmediği kontrol edilmelidir ve bunu anlamak için ağza alınan üzüm çekirdeği buruk bir tat bırakmasından anlaşılabilmektedir.

Kaşıntı sorunu için son derece etkili olan üzüm çekirdeği havanda taze olarak iyice dövüldükten sonra bir miktar su ile birlikte yutulması halinde fayda göstermektedir. Mide asidi, öğütülmemiş üzüm çekirdeğini eritmez ve faydalı olan kısımdan yararlanılmadan vücuttan atılmasına neden olur.

Avokado

Avokadonun kabuk kısmı, kaynatılarak kaşınan cilt bölgesine sürülmesi halinde, hızlı ve etkili bir şekilde kaşıntının geçmesine neden olur. Avokadonun içinde bulunan enzimler, ciltte meydana gelen tahribatı onarıcı etkiye sahiptir ve kaşıntı sorununun çözümünde etkilidir.

Avokado, içerisinde bulunan etkin maddeler nedeni ile hücrelerin yenilenmesini de sağlamaktadır. Ciltte ortaya çıkan kaşıntının görüldüğü bölgeye, avokado kabuğu direk olarak kapatılması ve takriben soğuk olarak uygulanması halinde etkisini daha hızlı bir şekilde gösterir. Kaşıntı ile birlikte ortaya çıkan kızarıklık sorununun da ortadan kaldırmasını sağlar. Ayrıca

Defne Yaprağı

Defne yaprağını toz haline getirip kaynatılmasından sonra süzülüp kaşınan bölgeye sürülebilir. Böylelikle kaşıntınız azalacaktır. Düzenli kullanım gösterir iseniz kaşıntınız tamamen geçebilir. Bunların yanı sıra bazı şeylere dikkat etmeniz de kaşıntınıza iyi gelecektir. Bulunduğunuz ortam bunların başında gelmektedir. Aşırı terleme olmayacak ortamlarda bulunmalı ve yattığınız yatağı ve yastığı iyi seçmelisiniz. Pamuklu olmasına özen göstermelisiniz. Derinizi tahriş etmemeye de özen göstermelisiniz.

Asma Çubukları

Bu çubuklardan çıkan sıvı egzama rahatsızlığına iyi gelir.

Erik

Egzama, akne ve sivilceleri geçirme özelliğine sahiptir. Erik parçalanır sirkeye batırılır, kaşıntılı cilde sürülür.

Şahtere Otu

Karaciğerden kaynaklanan bir kaşıntı varsa şahtere otu bir sıcak çay bardağı içine 1 çay kaşığı şahtere otu atılır demlendirilir soğuk içilir.

Taze Fesleğen

Böcek sokmalarına intihap ve kaşınmaktan tahriş olmuş bölgeye 1 tutam fesleğeni çay yaparak demliyoruz. Ilık olduğunda kaşınan yere püskürterek uyguluyoruz.

Sinameki

Bir bardak suyu 5-10 gr sinameki bir tatlı kaşığı şeker konur. On dakika kaynatılır, günde 1 bardak içilir. Uyuza kaşıntıya ve sivilcelere iyi gelir.

Yoğurt Otu

Alerjik kaşıntı hangi nedenle meydana gelirse gelsin kaşıntı için yapışkan otunu çay olarak demleyerek sabah akşam içile bilmesinin yanında, suyunun kaşınan bölgelere sürülmesi sonucu kaşıntı problemine karşı iyi bir etki sağlar.

Buğday Kepeği

Kaşıntıya neden olan etkileri gidermek için 1 kilo su içerisine bir avuç kadar konulan buğday kepeği 5-10 dk arası kaynatılarak süzülür kaşınan yerlere sürülmesi halinde kaşıntı sorununa fayda gösterir.


Kaşıntıya İyi Gelen Bitkisel Yağlar

Lavanta Yağı

Kaşıntılara çok iyi gelen lavanta yağı cildin rahatlamasını sağlar. Ayrıca biberiye yağı da kullanabilirsiniz, aynı etkiyi verecektir. Özellikle gece kaşıntılarının arttığı zamanlarda bu yağları yatağımıza damlatabilir yada kaşınan bölgeye sürebilirsiniz, kısa sürede kaşıntıyı geçirecektir.

Karanfil Yağı

Cilt bakımında da çok sık tercih edilir, kuruluğu yok eder ve vücuda nem verir. Karanfil yağı içeriği sayesinde kaşıntıyı da anında kesmektedir. Kaşınan bölgeye damlatmak ve 10-15 dakika bekletmek yeterli olacaktır.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, antiseptik ve antioksidan özellik taşımaktadır ve bu özellik, alerjik reaksiyonların sebep olduğu kaşıntı sorunlarının tedavisinde kullanılan ve kaşıntıyı giderici ideal bir yöntemdir.

Ciltteki kaşıntı probleminin tedavisinde iyi bir etki gösteren Hindistan cevizi yağını, kaşınan bölgeye sürerek, bir süre bekletilmesi halinde, cildi nemlendirir ve kaşıntıyı da giderir.

Zeytinyağı

Zeytinyağının içeriğinde bol miktarda polifoneller bulunmaktadır ve antienflamatuar özelliği nedeni ile kaşıntıya iyi gelir. Zeytinyağı, kaşıntılı kuru ciltleri nemlendirerek kaşıntı sorununun giderilmesinde olumlu etki sağlar.

Gün içerisinde 1 kez kullanılması halinde, ciltte ortaya çıkan kaşıntı problemi için fayda sağlayabilmektedir. Sızma zeytinyağı tercih edilmesi halinde ise kaşıntı sorununda daha iyi bir etki göstermesine neden olmaktadır.

Nane Yağı

Nane yağının göstermiş olduğu önemli özelliği, uyuz ve stresin neden olması ile ortaya çıkan kaşıntı sorununun çözümünde oldukça iyi ve başarılı oluşudur. Cildi rahatlatırken, kaşıntı sorununa yönelik, tedavide olumlu etki gösterir.

Kaşıntı sorununun tedavisi için ılık su içerisine nane yağı eklenerek  kaşıntı bulunan cilt bölgesine uygulama yapılarak 30 dk beklenmesi halinde sorunun çözümü açısından fayda göstermektedir.

Çay Ağacı Yağı

Alerji kaşıntısı, egzama, cilt kuruluğu gibi sorunlara karşı nemlendirici özelliği ile şifa sağlayabileceği gibi yağlı mantar enfeksiyonuna da çözüm sağlayan. Kuru ciltlerin nem oranını artırır ve temizleyici etkisi ile enfeksiyonlara karşı savaşır. Kasık mantarı ve ayak mantarı gibi rahatsızlıklar için de en çok tavsiye edilen ilaçtır. Çay ağacı yağı banyo suyuna ilave edilerek uygulanabilir. Bu su ile yıkanıldığı taktirde kaşınan yerdeki tahriş ve buna bağlı gelişen ağrımanın azaldığı gözlemlenir. Ancak güçlü bir kıvamı olduğu için inceltilerek kullanılmasında fayda vardır.

Bu yağı şu şekilde kullanabilirsiniz. Öncelikle ılık bir su hazırlayıp banyo suyuna 19 damla kadar damlatın ve bir süre o suyun içinde kalarak kaşınan bölgeniz rahatlayacak ve normal duşunuzu alıp çıkınca iyice rahatladığınızı hissedeceksiniz. Bu yağ çok güçlüdür tek başına kullanılması zarar verebilir bu yüzden zeytin yağı ile yumuşatmanız daha iyi olacaktır. Vücudunuz hem nemini alacak hem de yumuşak bir cilde sahip olduğunuzu göreceksiniz. Çoğu kaşıntı nedeni de stres ve sinirdir, bunun için sizi rahatsız eden ortamlardan uzak durmanız gerekir.

Karabaş Otu Yağı

Cilt üzerinde kaşıntı sorununun gelişmesiyle birlikte, kaşımaktan kaynaklı yaralar meydana gelmişse, bu yaralar için kullanılan uygun bir tedavi yönteminden sonra, kaşıntı sorunu için karabaş otu yağı kullanılabilmektedir.

Diğer Yağlar


Kaşıntıya İyi Gelen Krem ve İlaçlar

Kaşıntılar sadece doğal yöntemler ile geçmez. Daha etkili ve hızlı yöntemler için krem ve ilaçlar kullanılabilir. Bu tedavi yöntemi doğal yöntemlerden, kürlerden daha etkili olabilir. Ancak kimyasal oldukları için çeşitli yan etkilere de neden olabileceğini unutmamak gerekir. Kimyasal ürün kullanırken ilaç dahi olsa ön yargı ile yaklaşmakta fayda vardır. Piyasada pek çok kaşıntı kremi ve ilacı bulabilirsiniz.

Kaşıntı sadece deri üzerindeki bir sıkıntıdan dolayı olmayabilir. Bu yüzden kreme ve ilaca başvurmadan önce mutlaka kaşıntının sebebi bulunmalıdır, başka bir hastalığın belirtisi olabilir ve kullandığınız ilaç yanlış tedavi başlangıcı olabilir.

>>> İLGİLİ:

Pruzon Pomad

Kaşıntı tedavisinde kullanılan kremlerden biridir. Sadece kaşıntı için değil aynı zamanda hem yetişkin hem de bebekler de pişik tedavisinde kullanılır. Bunların dışında egzama, sedef ve kurdeşen hastalıklarına da iyi gelmektedir. Bu hastalıkların yol açtığı kaşıntıyı da yok eder. Kremi bir hafta boyunca düzenli bir şekilde kullanmak gerekmektedir. Krem direk kaşınan bölgeye sürülür ve su ile teması olmamalıdır. Kremin içeriğinde bitkisel kortizon, çinko oksit, kalamin ve çay ağacı yağı bulunur. Bu içerik kaşıntıya neden olabilecek her türlü mantarı, paraziti yok eder.

Eumovate Krem

Bir diğer kaşıntı kremi de Eumovate kremidir. Bu krem de kaşıntı için oldukça etkilidir. İçeriğindeki en önemli madde, klobetazon bütirat’dır. Kaşıntıyla beraber gelen şişkinliği ve iltihabı da önler. Krem oldukça sert olduğu için mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır ve kullanımı bir haftayı geçmemelidir. İçeriğindeki etken maddeye alerjisi olan kişilerinde kullanmaması gerekir. Krem böcek ısırıklarından, dış kulak iltihabına, alerjiden egzamaya kaşıntının neden olabileceği pek çok soruna çözüm olur.

Lokoid Lipokrem

Etken maddesi hidrokortizon 17- bütirat olan bu krem, kaşıntıyı geçirmede oldukça başarılı olan başka bir kremdir. Krem kullanılırken başlarda her gün sürülebilir ancak sonradan haftada 2-3 güne indirgenmesi gerekir. Diğer kremlerde olduğu gibi bunda da sivilce ve akne üzerine sürmek sakıncalı olabilir. Ciltteki kaşıntıyı alır ve beraberinde gelen tahrişi iyileştirir.

Purdox %5 Krem

Etken maddesi doksepin hidroklorür olan krem, kaşıntının 8 gün gibi kısa bir sürede geçmesini sağlar, oldukça etkilidir. Genelde alerjik ve stres egzaması sonucu oluşan kaşıntılar için verilir. İkisinde de stres, obsesif kişilik hakimdir. Cildin kızarması, kabarması ve yanması halinde bu kreme başvurulur. Ayrıca pul pul dökülmelerde meydana gelebilir. Krem, diğerlerinin aksine gün içerisinde daha fazla uygulanabilir. 4 saat arayla 3-4 kez sürmek mümkündür. İçeriğindeki etken maddeye alerjisi olanların kesinlikle kullanmaması gerekir.

Stilex

Etken maddeleri mepiramin maleat, lidokain hidroklorür ve dekspantenol olan stile jel formunda saydam bir kremdir. Krem alerjik reaksiyonlardan, kurdeşen dökmekten, böcek sokmasından ve daha birçok sebepten dolayı oluşan kaşıntıyı önler. Özellikle soğuk bir şekilde uygulandığında cilde daha iyi gelecektir. Oldukça etkili olduğu için 2 yaşından küçüklerin kullanımına uygun değildir ve kullanım süresi bir haftayı geçmemelidir. Kaşıntıyı anında alır ve düzenli kullanıldığı zaman temelli yok eder.

Fucitec Plus Krem

Bu kremin de etken maddeleri fusidik asit ve betametazon valeratdır. Oldukça etkili bir kaşıntı giderici kremidir. Unna hastalığı, egzama, nörodermatit, intertnito, staz dermatiti ve liken simpleks nedeni ile oluşan kaşıntıları yok eder. Krem günde 2-3 kez kullanılabilir ve kullanım süresi 4 haftayı geçmemelidir.

Fenistil

Alerjik nedenlerle ortaya çıkan kaşıntının tedavisi için kullanılmakta olan fenistil jel, uygulandığı bölgeye etkisini göstererek kaşıntıyı giderir.

Aynısafa Kremi

Bitkisel olarak üretilmiş olan bu ilaç, bal mumu, aynısafa ve tereyağ ile hazırlanmıştır ve bu krem, kaşıntı problemleri için kullanılmaktadır.

Oral ilaçlar

Fluoksetin (Prozac) ve sertralin (Zoloft) tarzında mevcut olan serotonin inhibitörleri adı altında bulunmakta olan antidepresanlar ilaçlar, kronik hale gelmiş olan kaşıntının tedavisi açısından yarar sağlayabilmektedir.

Difenhidramin (Benadryl) tarzındaki reçetesiz olarak satılmakta olan bu alerji ilacını eczacıya danışarak temin ederek kullanabilir ve kaşıntı sorunu nedeni ile uykusuz kalmanız halinde dikkatli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bazı antidepresan ilaç türleri,ciltte ortaya çıkan kaşıntı sorununun giderilmesi için serotonin salınışına neden olur ve kronikleşmiş kaşıntılı cilt sorunlarının tedavisi açısından kullanımına uygundur.

Yaprak jeller

Güneş yanığı yada böcek ısırması gibi nedenlerin meydana getirdiği kaşıntı sorunu için aloe vera jeli yada içeriğinde mentol bulunmakta olan bitkisel ürünler, kaşıntı sorununu hafifletici nedenler arasındadır.

Mentol genel olarak bitkilerden nanede bulunur ve topikal mentol özelliği nedeni ile cilt üzerinde tahrişin ortaya çıkmasında etkili olabileceğinden dolayı, kullanırken dikkatli olunması gerekmektedir.

Kortikosteroid krem ve merhem

Ciltte ortaya çıkan kaşıntı probleminin giderilmesi açısından ve ortaya çıkan kaşıntı sorununun yanı sıra beraberinde eşlik eden kızarıklığın tedavisi için kortikosteroid içeren krem ve merhemler kullanılabilmektedir.

Kullanılan ilaçlı krem ve merhemler ile cilde, sürülerek uygulanması halinde nem kazandırırken aynı zamanda verdiği serinlik hissi ile cildi rahatlatır ve kaşınan bölgeyi tedavi eder.

Kaşıntılı cilt yüzeyine uygulanabilecek tedavi amaçlı kremler arasında takrolimus (protopik) ve pimekrolimus (Elidel) şeklindeki kalsinörin inhibitörleri mevcuttur. Topikal anestezikler, kapsaisin ve doksepin gibi kremler kaşıntı sorununu tedavi edici özelliğe sahiptir.

Hidrokortizon

Alerjik kaşıntı nedeni ile ortaya çıkan kaşıntı sorununun giderilerek cildin rahatlaması için hidrokortizon ürün kullanılmaktadır. Gün içerisinde kaşıntı sorununu için içeriğinde % 1 oranında kaşıntı sorununda etkisini gösterebilecek, kaşıntının meydana gelişine engel olabilen krem kullanılması gereklidir.

Bu ilacın kullanılması ile birlikte ortaya çıkan reaksiyona neden olan bulguları tedavi ederek cilt sorunlarının iyileşmesi için katkıda bulunur. Bu krem türü uzun süreli kullanılmaya uygun değildir ve kısa bir süre kullanıldıktan sonra bırakılması gerekmektedir.

Antihistamin

Vücutta meydana gelen kaşıntı ile birlikte kendini göstererek ortaya çıkan alerjik sorunların meydana gelmesine yol açan kimyasal ürünlerdir. Alerjik reaksiyonun ortaya çıkışı ile birlikte, histamin tedavide başarı gösterir fakat bu ilacın kullanılması ile birlikte, bu türdeki ilaçlar uykululuk halinin ortaya çıkışına neden olmaktadır.

Bu özelliği nedeniyle antihistamin kullanılırken dikkatli olunmalı ve tercihen gece uyku öncesi kullanılması gerekmektedir. Yan etkileri azaltmak amacı ile topikal antihistaminiklerin, alerji bakımından etkilenmiş cilt yüzeyine direkt olarak sürülmesi gerekmektedir.

Ciltte ortaya çıkan ve sürekliliği bulunan kaşıntının tedavi edilmesi için doktora gidilmesi halinde, kaşıntının tedavisinde antihistamin kullanılabilmektedir. Antihistamin kullanılması ile birlikte, ortaya yorgunluk ve sersemlik gibi yan etkiler çıkabilmektedir.

Daha Fazla Kaynak:

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.