Gece Uyurken Mide Bulantısı Neden Olur ?

16.03.2017
Gece Uyurken Mide Bulantısı Neden Olur ?

Mide bulantısı, bazı hastalıkların tepkimesi ile ortaya çıkan fizyolojik bir durumdur ve bazen hastalık nedeni ile gelişebildiği gibi, vücudun dış etkenlere karşı göstermiş olduğu tepkime sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan mide bulantısı ile birlikte terleme, soluk beniz, aşırı derecede meydana gelen tükürük, kalp ritminde yavaşlama, tansiyon düşüklüğü ve iştah azalması da yaşanabilmektedir.

Bulantı yaşanması ile birlikte baş dönmesi, baygınlık, ağız kuruluğu, ishal, ateş, karın ağrısı ve idrara çıkma da azalma görülebilmektedir. Mide de yaşanan rahatsızlık ile birlikte göğüs ağrısı, konfüzyon, uyuşukluk, nabız yüksekliği, solunum da yaşanan zorluk  gibi seröz semptomlar gelişebilir. Gece uyurken mide bulantısı yaşanması bazen hafif nedenler sebebiyle ortaya çıkabiliyorken, bazı durumlarda ise, altta yatan önemli bir hastalık bulgusu nedeni ile gelişebilmektedir, tedavisinin ihmal edilmemesi gerekmektedir. Nedenleri ise;

Beslenme şekli

Uyumadan 4 saat kadar önce yenilen gıdaların içeriğindeki yağ oranının yüksek olması yada asit içermesi nedeni ile mide bulantısına sebep olabilmektedir.

Alkol ve sigara kullanılması

Alkol ve sigara kullanan kişilerde, gece uykuda meydana gelen ve yaygın bir şekilde görülen ortak şikayet alkol zehirlenmesi nedeni ile ortaya çıkabilen midede ağrı ile birlikte kusma şikayetinin görülmesidir.

Reflü

Midesinde hassasiyet yaşayan kişiler, yediğine ve içtiğine oldukça dikkat etmek zorundadırlar. Uyku sırasında, göğüs kafesinde, şiddetli ağrı ve sıkışma görülmesine sebep olan bir mide hastalığı olan reflü, uyumadan önce tüketilen gıdaların, vücut için ağır gelmesi sonucunda, aşırı seviyede mide bulantısına sebep olabilmektedir.

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) mide asidinin özofagusundan geri gelmesi sonucu oluşur ve asit reflü olarak da bilinir. Özofagus ve mide arasında bulunan kas bandının düzgün kapanmaması yada sıkılmadığı durumlarda ortaya çıkarak, midedeki sindirim sularının yemek borusuna geri dönmesine neden olur.

Mide ekşimesi

Asit reflüsünün en yaygın belirtisi midede görülen ekşime nedenidir ve göğüste yanma hissinin ortaya çıkmasına neden olur, acı bir tat bırakırken bu belirtiler ile birlikte bulantı görülebilmektedir.

Yutma zorluğu, boğazında bir şey varmış gibi hissetmek, kuru öksürük, göğüste yada üst karın bölgesinde meydana gelen ağrı, kusma, astım reflü hastalığının diğer belirtileri arasındadır.

Gece geç vakit yemek yenilmesi, bulantı ile birlikte GÖRH semptomlarının artmasına sebep olabilir nedeni ise yemek yedikten sonra, uzanmak, asitin yemek borusuna dönmesine neden olmasından dolayı kaynaklanabilmektedir.

Gebelik

Gebelik belirtileri arasında ilk sıralarda bulunan mide bulantısı, hamileliğin başladığı ilk aylarda görülebilmekte olup, beraberinde görülen kokuya karşı hassasiyet, uyku esnasında da ortaya çıkabilmekte ve uyku düzeninin bozulmasına yol açabilmektedir. Gebelikte mide bulantısının yaşanmasının nedeni östrojen ve Beta HCG hormon seviyesinin yükselmesidir.

Gıda zehirlenmesi

Tüketilen gıdaların, bozuk veya bayat olması gıda zehirlenmesine yol açabilmektedir. Belirtileri arasında, aşırı derecede gelişen mide bulantısı vardır ve tıbbi yardım alınması gerekebilmektedir.

Ağır yemekler

Uykudan önce ağır ve yağlı gıdalar tüketilmesi ile birlikte gece uyku sırasında mide bulantısı yaşanabilmektedir.

Kafein içeren gıdalar

Gün içerisinde kahve ve kafein türü ürünlerin aşırı derece kullanılması sonucu, mide bulantısı yaşanabilmektedir.

İlaçların yan etkisi

Vücutta bulunan rahatsızlıkların tedavisi için kullanılmakta olan ilaçların göstermiş olduğu yan etkiler nedeni ile gece uyku sırasında bulantı yaşanmasına yol açmaktadır. Antibiyotikler, aspirin, steroid olmamış antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ve bazı tansiyon ilaçlarının sebep olabileceği yan etki nedeni ile bulantı görülebilmektedir.

İlaçların gece vakti alınması sonucu gece mide bulantısı gelişebilmektedir ve bu etkiler ilacın gösterdiği yan etkiler arasındadır.

Gastrit

İştahsızlık ile birlikte görülmekte olan halsizlik ve beraberinde ortaya çıkan bulantı sorunu, gastrit başlangıcı olabileceğinden hekime gidilmesi gerekmektedir.

Yemeğin sıcak acı veya hızlı yenmesi

Yemeği hızlı bir şekilde acı ve sıcak olarak yemek, midenin yorulmasına yol açacağından, gece çalışan midede bulantı, kasılma ve ağrı görülmesine neden olmaktadır.

Stres

Kötü hissetme ile birlikte stres yaşanması durumunda, kaygı ve depresyon, mide bulantısı ve mide ağrısı yaşanmasını tetikler.

Stres hormonlar, mide ve bağırsaklarda kasılma yaşanmasına yol açabilmektedir ve iştahta azalma ve yeme bozuklukları yaşanması ile birlikte, gece mide bulantısı yaşanabilmektedir.

Organik mide bulantısı

Gıda zehirlenmesi, beyin tümörü, menenjit, vertigo, bağırsak iltihabı, reflü, migren, gastrit, ülser, apandisit gibi bir çok hastalık mide bulantısı yaşanabilmesinin nedenleri arasında olabilmektedir.

Migren

Şiddetli migren sorunu yaşayan kişilerde, mide bulantısı görülmekte olup beraberinde ise, baş dönmesi de yaşanabilmektedir.

Kafa travması

Kafaya darbe alınması sonucu ortaya çıkabilen kafa travması, beyin tümörü, inme ve  menenjit gibi sorunlar mide bulantısına neden olabileceği gibi, omurilik yada beyin sıvısı ile alakalı gelişen hastalıklar da mide bulantısı yaşanmasını tetikleyebilir.

Mide ve bağırsak hastalıkları

Hepatit, pankreasta görülen hastalık, gergin mide, mide fıtığı, gergin bağırsak, reflü, mide de tahriş görülmesi, bağırsak zarının tahrişi, böbrek rahatsızlığı, safra kesesinde yaşanabilecek sorunlar, virüsün neden olduğu kabızlık ve regl gibi durumlar, ani ve geçici olarak görülmekte olan mide bulantısı nedenleri arasındadır.

Kulak rahatsızlıkları

Mide bulantısı, yaşanması nedenlerinden bir tanesi iç kulakta ortaya çıkan ve patolojik rahatsız nedeni iledir. İç kulakta yaşanan viral enfeksiyon (labirentit) ve vertigo, mide bulantısı yaşanma nedenleri arasındadır.

Yaşanmakta olan vertigo sorunu ile birlikte hareketin yavaşlaması görülebilmekte ve bu nedenden dolayı baş dönmesi gelişebilmektedir ve hareket etmek istenildiği zaman ise ortaya çıkan düşme hissinin bulantı yaşanması ile bağlantısı olabilmektedir.

Hareket hastalığı

Herhangi bir hava, kara veya deniz araçlarını kullanmak sureti ile yapılan yolculuk nedeni ile ortaya çıkan mide bulantısı, kulağa bağlı gelişen, denge bozukluğundan kaynaklanabilmektedir.

Adrenalin

Stres yaşanması nedeni ile mideye aşırı derece adrenalin tesir etmesi durumu ile birlikte görülebilmektedir.

Ruhsal problemler

Ruhsal olarak yaşanmakta olan sıkıntılar, mide bulantısı nedenleri arasındadır ve bu hastalıklar anoreksiya nervoza, bulimia nevroza, anksiyete bozukluğu (sosyal hobi) gibi nedenlerden dolayı kaynaklanabilmektedir.

Kaygı

Anksiyete, gerginlik ve endişe duygularının meydana gelme halidir ve zaman içerisinde bu duygulara sahip olunabilmektedir. Sık olarak endişeli bir duruma sahip olunması ile birlikte, yaşanılan endişe hali, mevcut durumla orantılı değilse, genel anksiyete bozukluğu yaşanabilmektedir.

Anksiyete bozukluğu geceleri daha fazla görülebilmektedir çünkü zihin başka bir konu üzerinde odaklanamazsa, endişeler ve sorunlar kendini belirgin bir şekilde hissettirebilir. Yaşanılan bu bozukluk nedeni ile, bulantı ile birlikte, gastrointestinal sorunlar ortaya çıkabilir.

Huzursuzluk, odaklanamama, hızlı kalp atışı, panik atak, terleme, uyuyamama ve sürekli aynı konuyu düşünmek gibi kaygı sorunları gece midede bulantı görülme nedenleri arasındadır.

Peptik ülser

Mide yada ince bağırsakta meydana gelen yaralardır ve bakteriler bu duruma sebep olabilmektedirler. Kaburga ve göbek deliği arasında  meydana gelen ağrı ile kendini belli ederek ortaya çıkar.

Mide bulantısı, geğirme, az yenilse bile doluluk hissi, kusma, dışkının siyah veya kanlı oluşu, sebebi açıklanamayan kilo kaybı ile belirtiler ortaya çıkabilmektedir ve yemek sonrası yada gece kendini daha çok hissettirmektedir.

Gastroparez

Midenin yenilen yemekleri boşaltamadığı durumlarda bu hastalık meydana gelir ve diyabet hastalarında görülmesi daha yaygındır. Enfeksiyonlar, ameliyat, skleroderma, narkotik ve bazı antidepresanlar bu hastalığın görülme nedenleri arasındadır.

Gastroparezi, mide kaslarının yiyecekleri taşırken büzülmesine destek olan vagus siniri yaralanması sonucu gelişebilir ve belirtiler gece artabilir çünkü gün boyu yenilen yemekler midede depolanır. Belirtileri arasında mide bulantısı, göğüste ağrılı yanma hissi, kusma, az yemekle bile kendini dolu hissetme, kilo azalması ve şişkinlik görülmesidir.

Döngüsel kusma

Her yaş grubundan bireyleri etkisi altına alabilen kendini tekrarlayarak ortaya çıkan şiddetli bulantı ve kusmaya sebep olan nadir görülen bir hastalık çeşididir.

Soluk ten, letarji, baş dönmesi, baş ağrısı, karın ağrısı gibi semptomların beraberinde eşlik ettiği bu hastalık için, kendini tükenmiş ve kaygılı hissetme durumu, kusma sendromunun yaşanmasını tetikler ve gece ortaya çıkmasına neden olabilir.

Diyabetik ketoasidoz

Tip 1 diyabet hastalığında, vücutta yeterince insülin üretimi mevcut değilse ve gerekli olan şeker miktarının karşılanamaması sonucu, yağ yakmaya başlar ve idrar ve kanda keton adlı kimyasal birikmesi sonucu ortaya çıkar.

Diyabet hastalığı belirtileri arasında, sık idrara çıkma ve susuzluk görülebilmektedir ve kendini kötü hissetme ile birlikte ketoasidoza girilmesi sonucu, mide bulantısı ortaya çıkar ve koma yada ölüme sebebiyet verebilmektedir.

Adrenal yetmezlik

Hormonal bozukluğun görülmesi ile birlikte, böbreklerin üst bölümünde yer alan adrenal bezlerin yeterli miktarda hormon üretememesi nedeni ile, büyüme, metabolizma ve diğer faktörler için önemli rolü olan kortizol üretilmesini engelleyen otoimmün hastalıktır.

Safra kesesi rahatsızlığı

Safra kesesi, karaciğerin altında yer alıp, safranın serbest hale gelmesine neden olan bir organdır ve bazı salgılar safra taşı oluşumuna neden olabilmektedir ve tıkanıklık yaşanması sonucu ateş, ciltte ve gözde sararma, açık renkte dışkı ve mide bulantısı yaşanması ile birlikte ağrı da görülebilmektedir.

Aşırı yemek yeme

Yağlı ve çok miktarda tüketilen yiyecekler, mide bulantısı sorununun görülmesinde oldukça etkin rol oynar.

Kanser

Bazı kanser türlerinde, alınmakta olan kemoterapi nedeni ile gece uyku sırasında mide bulantısı ortaya çıkabilmektedir ve bulantıya eşlik eden farklı semptomlar gelişebilmektedir.

Bağırsak tıkanıklığı

Uyku öncesi yemek yenilerek yatılması ile birlikte, mide asidi, sindirim sistemine geri dönmesi sonucu, mide bulantısı yaşanabilir. İnce ve kalın bağırsak tıkanıklığı, bükülme sonucu ile gelişen mide bulantısı, sindirim sorunlarının etki göstermesinden kaynaklı gelişebildiği gibi ağrıda da meydana gelebilmektedir.

Ülser

İrritabl bağırsak sendromu yaşanması sonucu, yaşanan mide bulantısı gibi sorunlar şiddetli olarak gelişebilmektedir.

Basınç

Kas, eklem yada kemiklerde yaralanma sonucu yaşanan basınç nedeni ile, ortaya çıkan mide bulantısı gibi sorunlar daha şiddetli bir şekilde yaşanabilmektedir.

Huzursuz bağırsak sendromu

Yemekten sonra ortaya çıkan gaz ve şişkinlik gibi sorunlar yaygın olarak görülür ve beraberinde karın ağrısı ile birlikte mide bulantısı yaşanabilmektedir.

Çölyak hastalığı

Buğday, arpa, çavdar gibi yiyecekler içerisinde bulunan glütene alerjisi bulunan kişilerde, ince bağırsakta ortaya çıkan kramplarla birlikte karın ağrısı ve iltihaplanma ile birlikte mide bulantısı yaşanabilmektedir.

Crohn hastalığı

Karın ağrısı, kilo kaybı ve aşırı derecede ortaya çıkan yorgunluk nedeni ile, sindirim yollarının iltihaplanması sonucu gece uyku sırasında mide bulantısı yaşanması görülebilmektedir.

Adet krampları (Endometriozis)

Adet günlerinde, şişkinlik, gaz ve kramp yaşanması sonucu gece uyku sırasında mide bulantısı yaşanmasına neden olur. Endometriozis ile birlikte uterusun aşırı derecede büyümesi sonucu, şiddetli ve devamlı olarak meydana gelen menstrüel ağrı görülmesine de sebep olabilmektedir.

Gıda alerjileri yada intoleransları

Bazı bünyeler, yenilen gıdaları hazmedemez ve bunun sonucunda ise ağrı, şişkinlik, ishal ve gaz meydana gelmektedir. Gece uyku sırasında sindirimin yavaşlaması sonucu midede ağrı görülmesine yol açmaktadır.

Laktoz intoleransı

Bazı gıdalar mide de kramp ve ağrı ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir ve çocuklarda gıda alerjisi sorunu son yıllarda oldukça fazla artış göstermektedir.

Kabızlık

Yemek yenildikten sonra, bağırsaklarda atık ürün kalması sonucu oluşan basınç nedeni ile karın bölgesinde ağrı yaşanması meydana gelebilmektedir.

Akut bulantı

Ani bir şekilde, gelişen mide bulantısı nedeni virüs kaynaklı olabilmektedir ve ortaya çıkan mide bulantısı ile birlikte kusma ve ishal yaşanabilmektedir.

Merkezi sinir sistemi bozukluğu

Sinir sisteminini etkisi altına alan bazı enfeksiyon türleri nedeni ile bulantı gelişebilmekte ve bu yaşanan bulantı ile gelişen baş dönmesi yada hafıza sorunları da görülebilmektedir.

Hepatit

Karaciğer iltihaplanması meydana gelmesi nedenleri arasında virüslerin neden olduğu enfeksiyon sonucunda yada alkol kullanımı sonucu ortaya çıkan hepatit nedeni ile gelişe bilmesidir. Görülen belirtiler arasında sarılık, ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı ve bulantı gibi semptomlar mevcuttur.

Hiatal herni

Fıtık, karın bölgesinde ortaya çıktığı zaman, mideden göğüse doğru baskı uygulayarak ağrı oluşmasına neden olur ve bulantı da meydana gelebilir. Bazı küçük fıtık türleri belirti göstermeden ilerlerken bazı fıtık türlerinde ameliyat gerekebilmektedir.

Pankreatit

Pankreasta iltihap yaşanması sonucu, ateş, bulantı, kusma ve beraberinde ağrı yaşanmasına neden olabilmektedir ve görülen semptomlar kötüleşebilir.

Kronik idiyopatik bulantı

Bulantı yaşanması nedeni hakkında fiziksel belirti bulunamayan bu hastalıkla birlikte, migren, denge problemi yada sindirim hastalıkları gibi sorunlarda ortaya çıkabilmektedir.

Beyin ve omurilik sıvısı

Mide bulantısı sorununun yaşanması nedenleri arasında kafa travması, beyin tümörü, felç, beynin iç bölgesinde yada beyin de ortaya çıkan kanama gibi sebeplerden dolayı meydana gelmektedir.

Glokom

Gözün arka tarafında bulunan sinirlerin baskı sonucu etkilenmesinden kaynaklı ortaya çıkabilen, ağrı ile beraber kötü kokulara karşı oluşan hassasiyet sebebi ile mide bulantısı sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Doğum kontrol hapları

Hamilelik dönemlerinin ilk aylarında bulantı sorunu gelişebilmektedir ve bununla birlikte doğum kontrolü için kullanılan ilaçlar da mide bulantısı yaşanmasının nedenleri arasındadır.

Düşük kan şekeri

Kan şekeri düşüklüğü nedeni ile ortaya çıkan sağlık sorunlarından bir tanesi ise mide bulantısı sorununun yaşanmasıdır.

Anestezi

Ameliyat olmak isteyen kişileri ameliyata hazırlamak için kullanılmakta olan anestezi nedeni ile ameliyat sonrasında, uygulanan narkoz, bazı kişilerde mide bulantısı yaşanmasına neden olabilmektedir.

Apandisit

Midede herhangi bir neden olmaksızın ortaya çıkan şiddetli ağrı ve kusma apandisit belirtisi olabilmektedir. Apendiksin enflamasyonu ve enfeksiyon nedeni ile oluşan bu durumda meydana gelen ağrı, göbek deliğinden sağ alt karın bölgesini içine alan kısımda meydana gelir ve hareketlerde artış yaşanması ile birlikte ağrının şiddetli hissedilmesine yol açabilmektedir.

Apandisit patlaması ortaya çıkarsa, enfeksiyon karın boşluğuna yayılması halinde hayati risk ortaya çıkabilmektedir ve hekim müdahalesine gerek olabilmektedir.

Gaz

Gece ortaya çıkan ve kısa süreli olarak belirti gösteren gaz sorunu, midede ağrı yaşanmasına neden olmaktadır. Meydana gelen gaz sorunu ile birlikte eşlik eden farklı semptomlar bulunuyorsa ve yaşam kalitesini sınırlandırıyorsa, hekime danışılması gerekmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.