Kelebekler Vadisi: Masmavi Rüyaya Yolculuk

22.06.2017
Kelebekler Vadisi: Masmavi Rüyaya Yolculuk

Kelebekler Vadisi, Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan turistik bir mekandır, harika manzarası ile her yıl milyonlarca yerli ve yabancı ziyaretçiyi kendine çeker. Özellikle son yıllarda daha popüler bir hale gelmiştir, gidenlerin övgülerini duyanlar da merak edip ziyaret etmek istemişlerdir. Özellikle yazın ve baharda daha fazla ziyaretçi ağırlayan vadi, adeta doğa harikasıdır.

Kelebekler Vadisi Fiziki Yapısı

Doğal varlıkları, yeşili ve maviyi bir arada bulundurur. Mükemmel fotoğraflar çekinebileceğiniz ve bir yandan da temiz havayı içinize çekebileceğiniz bir yerdir. 350 metreye varan uzunluğa sahip kayaların çevrelediği Kelebekler Vadisi pek çok bitki türüne de sahiptir. Babadağı’nın eteklerinde bulunmaktadır ve vadinin etrafı tamamen yüksek kayalar ve denizle çevrilidir. Dış dünya ile ilişkisi çok fazla yoktur bu yüzden tüm temizliğini ve güzelliğini korur.

Kelebekler Vadisi ismini 80’den fazla kelebek türü barındırmasından dolayı almaktadır. Ayrıca nadir bulunan Kaplan kelebeğinin de yaşam alanı burasıdır. Vadideki koruma üst seviyededir. Bu yüzden kelebekler ve diğer canlı türleri güven dolu bir yaşam sürebilirler. Adeta dünyadan izole olmuş bir yerdir, vadiye girdiğiniz andan itibaren kendinizi farklı bir dünyaya açılmış gibi hissedebilirsiniz.

İklimi ve Doğal Yapısı

Fethiye’nin 12 km güneyinde bulunan, Ölüdeniz- Belcekız körfezinin doğu kıyısında yer alır. Bu yüzden Fethiye ile aynı iklime sahiptir. İçeriğinde 67 familyaya ait 295 bitki türü bulunur. Bunlar arasından 14 tanesi endemiktir. 350 metreye ulaşan dik ve sarp kayalıklardan oluşmaktadır. Faralya Köyünde yer alan bir şelale tam olarak vadinin ortasına akmaktadır. Bu şelale yaklaşık olarak 50 metre yüksekliğindedir ve görsel şölen niteliğindedir.

Ölüdeniz adeta cennet niteliği taşır bunun nedeni kara yolu ile ulaşımın mümkün olmadığıdır, saklı bir cennet gibidir ve sadece tekne ile ulaşılabilir. Özellikle şelalenin olduğu bölgelerde Kaplan kelebekleri koloni halinde yaşarlar. İklimi ve doğal yapısının uygunluğu sayesinde kelebekler özgür bir şekilde yaşayabilmektedir. Vadi sıcak bir iklimde yer alsada Fethiye’nin bunaltıcı sıcaklarından çok fazla etkilenmez. Gündüzleri hafif bir esinti olur, geceleri bu esinti kendini daha serin bir havaya bırakır. Dağdan denize doğru dökülen bir hava akımı meydana gelir. Kışın ise Fethiye’de yaşanan don olayları burada etkisini göstermez çünkü denizden gelen hava akımı kış ayının soğuğunu yumuşatır. Sonbahar mevsimi ise tıpkı yaz gibi yaşanmaktadır. Kayaların üzerinde hafif rüzgar eşliğinde manzaranın tadını çıkarmak burada yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri olabilir.

Kelebekler Vadisi Tarihi

Tarihi M.Ö. 400’lü yıllara dayanmaktadır. O zamanlardan bu zamana doğasını korumayı başarmıştır hatta çok daha güzel bir hale gelmiştir. Likya döneminde Perdicia yerleşimi vadinin tepelerinin hemen arkasına kurulmuş. Bizans ve Yunan uygarlıkları buralarda yaşamaya başlamış, daha sonrasında Osmanlı kendi toprakları arasına almayı başarmış. Yamaçlara kurulan seralar ile tarım ve bahçecilik gelişmeye başlamış ve günümüze kadar gelmiştir.

Zamanla turistik bir mekan olduğu anlaşılmaya başlanmış ve ilk defa 1987 yılında turistik işletme kurulmuş, ziyarete açık hale getirilmiştir. 1960’lı yıllarda ticari amaçlı çeşitli kişilere satılmaya başlanmış. İlk satan alan kişilerden biri olan bir ziraat mühendisi yaşlı olduğu için bazı narenciye, dut ve diğer meyve ağaçlarını kesmiş ve başka fidanlar dikmiş ancak denize çok fazla yakın olan vadiyle baş edememiş ve ağaçları talan edip vadiyi terk etmek zorunda kalmıştır. 1987 yılında daha resmi olarak dağ keçilerine rağmen ağaçlandırma çalışmaları başlamış ve vadi günümüzdeki görünüme doğru yol almaya başlamış.

O zamanlarda vadide geçtiği inanılan bir efsanede bulunmaktadır. Efsaneye göre Despina isimli bir kadın sırtındaki yüküyle Faralya Köyünden vadiye ürün getirip götürürmüş ve bir gün ölmüş, ölü bedeni bile bulunmamış. Halen bu kadının oralarda dolaştığına inananlar vardır. Kelebekler Vadisi Dünya Mirası Koruma Vakfı tarafından da korunmaktadır, bitki türleri oldukça fazladır ve korunması gereken 100 dağ arasında yer alan Babadağı’nın eteklerindedir. Etrafında yer alan koylar Ölüdeniz, Kıdrak ve Kabak’tır. Bölge sit alanı olarak kabul edilmiştir bu yüzden herhangi bir inşaat yapılmaz hatta bir çivi bile çakılması yasaktır. 8 Şubat 1995 yılında sit alanı olarak kabul edilmiştir. Arsa satımı yasaktır, kalmaya gelen kişiler kendi evlerini yapamazlar. Farklı şekillerde konaklama sağlayabilirler.

İsmi nereden gelmektedir?

Kelebekler Vadisinin gerçek ve yerel adı Güdürümsu’dur. Ancak 1987’de turizme açılan vadi işletmenin ortaklarından birinin isteği ile Kelebekler vadisi olarak anılmaya başlanmıştır. Ressam ve fotoğrafçı Rıfat Kılar, ziyaretinde buradan ve kelebeklerden çok etkilenmiş ve ismini bu şekilde değiştirmek istemiş. Vadi işletmecileri doğayla uyumlu bir isim olduğunu düşünmüş. Gerçekten de doğasıyla ve kelebekleriyle oldukça uyumlu bir isme ve hiçbir yerde görülmeyecek kelebeklere sahiptir.

Kelebekler Vadisine Ne Zaman Gidilir?

Kelebekler Vadisi ılıman bir iklime sahiptir. Genel olarak Fethiye ile yakın hava şartlarına sahiptir ancak orası kadar sıcak ve soğuk değildir. Bu yüzden gitme zamanı kişinin beklentilerine göre değişir. Daha sıcak bir hava istiyorsanız yaz, daha serin bir hava istiyorsanız kışın gitmeniz gerekir. Kışları bile çok soğuk olmaz, sonbaharları yaz gibi geçer. Özellikle çocuklu ailelerin yazın gitmesi önerilir. Doğayla daha fazla iç içe olmak, tüm bitki ve kelebek türlerini görmek istiyorsanız Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında gitmeniz önerilir. Kış kamplarını daha çok seviyorsanız ve kalabalıktan, gürültüden uzak kalmak istiyorsanız Aralık, Ocak, Şubat ayları tam gidilecek aylar olacaktır. Yazın giderseniz sizi kalabalık bir ortam karşılayabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta Vadinin işletme dönemine uygun bir zaman diliminde gitmektir.

Özellikle konaklamak istiyorsanız hizmet dönemi haricinde gitmeniz önerilmez. Çünkü bölgenin su, elektrik gibi ihtiyaçları işletme tarafından karşılanır, devlet tarafından karşılanmaz. Bunu dikkate alarak gitmeniz gerekir. Eğer kelebekleri görmek istiyorsanız onun içinde mevsimini beklemeniz ve genelde sıcak havalarda daha fazla olurlar. Kaplan kelebeği, Latince ismiyle Euplagia quadripunctaria haziran ve ekim aylarında koloniler halinde ortaya çıkar.

Kelebekler Vadisi Kamp ve Konaklama

Vadide konaklama tek bir işletme altında olmaktadır. Küçük ve koruma altında bir alan olduğu için kalacak çok fazla yer yoktur, ayrıca iç kısımlar daha dardır ve patika yollardan oluşmaktadır.  Konaklama yapmak istiyorsanız işletmenin sunduğu belli çadır ve bungalovları kullanmanız önerilir. Ziyaretçilere sunduğu konaklama hizmetleri ücretlidir, kendi çadırınızı kurmak istiyorsanız da belli bir ücret ödemeniz gerekir. Yakınlarında otel ve pansiyon da bulunmaktadır ancak doğanın tüm güzelliklerinden yararlanmak için en mantıklısı çadırda kalmaktır. Bu sayede güneşin doğuşunu ve batışını daha yakından görebilirsiniz.

Kamp için erken rezervasyon yada vadiye varır varmaz kayıt yaptırmak çok önemlidir. Faralya köyüne doğru giden yolda da konaklama hizmetleri bulabilirsiniz, ayrıca buralarda kahvaltı servisi de bulabilirsiniz. İşletmenin kontrolü altında olan konaklamalarda kasa, laptop, cep telefonu gibi aletler için şarj alanı, ilk yardım ünitesi, POS cihazı ve döviz bozdurma hizmetleri bulabilirsiniz. Ayrıca duş ve tuvalet hizmeti de bulunmaktadır. Ortak kullanıma açık kabinli ve kabinsiz duşlar mevcuttur. Sıcak sular güneş panellerinden elde edilir. Yiyecek ve içeceklerinizi kendiniz temin edebilirsiniz ancak 500 kişi kapasiteli büfeler, akşam yemeği ve kahvaltı hizmetleri işletme de mevcuttur. Kelebekler vadisine en yakın otelleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • The Edge
  • Seaview Faralya Hotel
  • Shambala Lodge
  • Mandarın&Mango Hotel
  • Turan Hıll Lounge
  • Perdue Otel
  • Nautıcal Hotel

Kamp fiyatları gittiğiniz aya göre değişiklik gösterir;

  • Ocak-Şubat: Büyük Bungalovlar 180 TL, Bungalovlar 150 TL, Konforlu Çadırlar 135 TL, Çadırlar 120 TL
  • Mart-Nisan-Mayıs: Büyük Bungalovlar 195 TL , Bungalovlar 165 TL , Konforlu Çadırlar 135 TL , Çadırlar 120 TL
  • Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül: Büyük Bungalovlar 225 TL , Bungalovlar 180 TL , Konforlu Çadırlar 165 TL , Çadırlar 150 TL
  • Ekim-Kasım-Aralık: Büyük Bungalovlar 195 TL , Bungalovlar 150 TL , Konforlu Çadırlar 150 TL , Çadırlar 135 TL

Bu fiyatlara sabah ve akşam yemeği de dahildir, mart ve nisan aylarında ödemelere %20 indirim de uygulanıyor, 0-12 yaş grubundan ücret alınmıyor, 13-16 yaş aralığından %50 indirimli ücret alınıyor, öğrencilere %10’luk indirim sağlanıyor ve kendi çadırını getirenlere küçük çadırlarda 30 tl indirim yapılıyor. Eğer konaklama yapmayacaksanız saat 17:00’a kadar sahilde vakit geçirebilirsiniz, teknelerin son saati 17:00’dır.

Kelebekler vadisinde konaklama için seçilecek en mantıklı yöntem kamp olacaktır. Hem daha uyguna gelecektir hem de kamp sayesinde eşsiz doğanın tadını daha fazla çıkartabilirsiniz. Vadiye en yakın olabileceğiniz yerde kampta olacaktır, istediğiniz yere kamp kurabilir ve yeni güne istediğiniz yerde gözlerinizi açabilirsiniz. Vadideki işletmenin çadırları küçük gelebilir, bu yüzden kendi çadırınızı getirmek daha mantıklı olabilir. Kamp yapacağınız yeri iyi seçmeniz ve yanınızda başka eşyalarda getirmeniz gerekebilir çünkü zemin genel olarak taşlıdır. Vadi işletmesinin sunduğu bir diğer güzel fırsatta yeme içmenin çadır fiyatlarına dahil olmasıdır.

Kelebekler Vadisinde Neler Yapabilirsiniz?

Doğal güzelliğe sahip bir yere gittiğiniz zaman sizi yapacak çok fazla şey bekliyor olacak. Ancak önce doğayı gerçekten seviyor olmanız gerekir çünkü doğal yaşamı sevmeyen biri çabuk sıkılabilir ve yapacak çok fazla şey bulamayabilir. Kelebekler Vadisinin manzarası hiçbir şey yapmasanız dahi kaliteli vakit geçirmenizi sağlayacaktır. Göz alıcı manzarası, doğal güzellikleri, binlerce bitki, çiçek, ağaç ve en önemlisi kelebek türü vadide sizi bekliyor olacaktır. Özellikle çiftlerin balayı noktalarından biri haline gelmiştir. Doğanın tüm renklerini bir arada bulunduran Vadi çok güzel korunmaktadır bu yüzden oldukça temiz ve bakımlıdır. Ölüdeniz gibi muhteşem bir güzelliğin yakınında bulunduğu için yapılacaklar listesi daha da artar. Tatilinizi sıkıcı otellerde geçirmek istemiyorsanız, doğayla iç içe olmak ve manzaranın tadını çıkarmak istiyorsanız Kelebekler Vadisi tam size göre olabilir.

Yürüyüş yapın

Kelebekler Vadisinde yapılacakların başında yürüyüş gelir. Vadi iç kısımlara doğru daralan patika yollardan oluşmaktadır. Bu yollarda değişik bitki türlerine, çiçeklere ve ağaçlara rastlayabilirsiniz. Eğer böyle şeylere merakınız varsa bu yürüyüş size çok fazla şey katacaktır. Doğayla alakalı yeni bilgiler öğrenebilir, pek çok yerde görmeyeceğiniz türleri vadide keşfedebilirsiniz.

Yürüyüş esnasında karşınıza eşsiz güzelliğiyle bir şelale karşılayabilir. Yol boyunca hem kendiliğinden hem de işletme tarafından yetiştirilen kekik, defne, zakkum, hayıt, ekşi nar, yabani üzüm, keçi boynuzu, kara ağaç, zeytin, kantaron, sedef otu ve daha pek çok türe rastlayabilirsiniz. Yolculuğunuz faydalı bitkileri toplayarak daha verimli bir hal alabilir.

Yürüyüşünüz yaklaşık olarak 900 metre kadar devam eder. Yürüyüş esnasında sizi zorlu yollarda karşılayabilir, dar patikalar ve gür ağaçlar vadide yürüyüşünüzü zorlaştırabilir. Yürüyüş sonunda yaklaşık 100 metrelik yamaç tırmanışı da yapabilirsiniz, bunu uzman bir rehberle yapmanız önerilir. Görkemli konumu sayesinde yürüyüşünüz çok renkli geçecektir.

Vadinin sonunda iki şelale sizi karşılayacaktır, yürüyüş sonunda burada serinleyebilirsiniz. Yürüyüş esnasında karşınıza Likya yolunda George House isimli bir ev veya tabela çıkabilir. Bu ev yıllar önce burada kalan Amerikalılardan ismini almıştır. Günümüzde ise özellikle yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olmuştur, tabelayı görenler oraya hemen gitmek istemişlerdir. Eve gidip sizde dinlenebilir, güzel köy yemeklerinden yiyebilir ve doğanın içindeki bu ahşap evde anın tadını çıkartabilirsiniz. Özellikle doğa araştırmacılarının ve meraklılarının bu yürüyüşü mutlaka yapması önerilir.

Kelebekleri keşfedin

İsminin hakkını veren Kelebekler Vadisi daha önce hiçbir yerde göremeyeceğiniz kelebekleri size gösterir. Vadide 80’den fazla kelebek türü vardır, bu türlerin yarısından çoğunu başka yerde görmeniz çok zordur. Kelebekler genelde mevsimden mevsime artar ve azalırlar. Vadi çok dikkatli bir şekilde korunduğu için kelebekler koloniler halinde rahatlıkla yaşayabilirler, kelebeklere ilgisi olan ve türlerini araştıran kişiler mutlaka gitmeliler.

Özellikle yürüyüş esnasında toplu halde pek çok kelebekle karşılaşabilirsiniz. Kelebekler daha çok vadinin derinliklerinde bulunurlar çünkü nemli, kuytu ve sakin ortamlardan daha çok hoşlanırlar. Bu keşif esnasında fazla yüksek sesle konuşmamanız önerilir çünkü yüksek ses kelebeklerin ölümüne yol açabilir. Kelebekler vadisinde özellikle Papilionidae, Machaon ve Podalirius türlerine rastlamak mümkündür. Bu kelebek türleri eşsiz bir güzelliğe sahiplerdir ve ülkemizde yaygın olarak bulunurlar.

Avrupa’da bulunmayan ve ülkemizde de nadir olarak bulunan Alexanor türünü de Kelebekler Vadisinde görmek mümkündür. Diğer kelebek türlerini Pieris rapae, Colias, Vanessa atalanta, Cynthia cardui, Danaus chrysippus, Yptima, Krinia roxelana ve Archon apollinus şeklinde sıralayabiliriz. Kelebekler adeta fotoğraf çekmeniz için size poz verir bir halde dururlar, Kelebekler Vadisi fotoğraf severlerin çok güzel kareler yakalayacağı bir yerdir .

Eğitimlere katılın

Sezon boyu pek çok eğitim ve uzman kişiler tarafından dersler, seminerler verilmektedir. Bu eğitimlerde doğayla alakalı çok daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Kelebekler, çiçekler ve otlar hakkında değişik şeyler öğreneceğiniz uzman dersler Kelebekler Okulu Projesi olarak adlandırılır. Bu proje sayesinde sanatsal, zihinsel ve bedensel disiplinler kullanılarak doğal duyarlılık elde edilmeye çalışılır. Doğayı temiz tutmamız ve korumamız gerektiği anlatılır. Oldukça duyarlı bir işletmeye sahip olan Vadi, eğitimleri sayesinde bunu ziyaretçilerine de aşılar.

Ziyaretçiler çevre bilincini aşılar ve bunu eğlenerek yapar. Ayrıca doğanın içinde olmak, öğrendiklerini bizzat görmek daha akılda kalıcı bir eğitim olmasını sağlamaktadır. Eğitimlerde denizcilik, balıkçılık, mutfak, ziraat, el becerileri, kişisel gelişim, yoga, meditasyon, doğu felsefesi ve tasavvuf ile ilgili ücretsiz atölyelerde bulunmaktadır. Buralarda eğitici seminerlere ve sanatsal aktivitelere katılabilirsiniz. Eğer kelebeklere karşı farklı bir ilginiz ve merakınız varsa sizin için çok güzel bir fırsat olacaktır.

Koy turu yapın

Kelebekler vadisinin etrafında 7 adet koy bulunmaktadır. Bunlar; Şövalye Adası, Samanlık, Hillside, Akvaryum, Dalyan, Kızılada, Kabak Koyu ve Çalış Plajı’dır. En yakın koylardan biri Kabak Koyu’dur. Yaklaşık 200 metre uzunluğuna sahip bir sahilden oluşmaktadır. Kumsal da aynı Vadi gibi sit alanı kabul edilmektedir bu yüzen herhangi bir tesis, inşaat bulunmamaktadır. Tesis olmadığı için diğer plajlarda gördüğünüz şemsiye ve şezlong ihtiyacınızı karşılamayabilir, kendiniz eşyalarınızı getirmelisiniz. Denizinden bahsetmek gerekirse özellikle Temmuz- Ağustos aylarında deniz çok da temiz olmaz, kalabalık bir ortam olduğu için su bulanık bir hal alır. Ayrıca çocuklu aileler için de uygun olduğunu söyleyemeyiz çünkü su bir anda yükselip bir anda alçalabilir, iyi derecede yüzme bilmeyenler için tehlikeli olabilir.

Koyların bazılarına giriş ücretlidir, ücret genelde 20-30 tl civarında değişir. Kabak koyu ve Çalış Plajı giriş ücretsizdir. Doğa ve eğlenceyi bir arada yaşamak istiyorsanız Çalış Plajı en uygun tercih olacaktır, etrafında farklı otel ve restoranlarda vardır. Plaj soyu tükenmekte olan Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı nadir yerlerden biridir. Çalış plajına sadece gün batımını izlemek için bile gidilebilir.

Yakın koylara tekne kiralayarak gidebilirsiniz. Çocuklu ailelerin tercih edebileceği koy ise Samanlık koyudur. Denizi cam gibi berrak, sığ ve dalgasızdır. Ayrıca deniz canlılarını rahat bir şekilde izleyebilirsiniz.  Buraya giriş 25 tl’dir. Koylara günlük turlar ile de katılabilirsiniz ve farklı koylarda yüzmenin tadını çıkartabilirsiniz.

Dalış yapın

Kelebekler Vadisinin eşsiz suyuna dalmak vadide yapacağınız en güzel şeylerden biri olabilir. Dalışı uzman bir kişi ile tüplü olarak yapmanız önerilir. Etrafında sarp kayalar olduğu için dalış için oldukça uygun bir bölgedir. Dalış sayesinde pek çok deniz canlısını görebilir hatta dokunabilirsiniz. Kelebekler Vadisi koruma altında olduğu için pek çok deniz canlısına ev sahipliği yapmaktadır.

Suyun dışında gördüklerinizin birazını da suyun altında görebilirsiniz. Tüplü dalış, yüksek basınçlı hava ile doldurulmuş tüpleri soluyarak yapılır. Dünyanın en güvenli ve tercih edilen su sporlarından biridir. Eğitim almış, sağlık sorunları olmayan ve 14 yaşından büyük herkes dalış yapabilir. Vadinin işletmesi tüplü dalış ile alakalı eğitimler vermektedir, bu eğitimlere katılabilirsiniz. Ayrıca dalış yapmadan 1-2 gün önce rezervasyon yaptırmanız gerekir çünkü özellikle sezonunda çok fazla yoğunluk oluşur.

Dalış turlarına katılabilir ve rehber eşliğinde mükemmel suyun altında denizin tüm zenginliklerini keşfedebilirsiniz. Dalışı yakınlardaki koylarda da yapabilirsiniz. Bu koylara tekne ile gidebilir ve durak noktalarında tüplü dalışı gerçekleştirebilirsiniz. Her noktada farklı bir doğal güzellik sizi bekliyor olacaktır.

Yamaç Paraşütü yapın

Yamaç paraşütünü deneyimlemek istiyorsanız yapılacak en mantıklı tercihlerden biri Kelebekler Vadisi olacaktır. Eşsiz manzarası ile size mükemmel bir uçuş keyfi yaşatacaktır. Dalışta olduğu gibi yamaç paraşütünde de rehberler size eşlik edecektir, uzman derslerde eğitimini de alabilirsiniz. Sıradan ve ticari amaçlar doğrusundan hareket eden bir uçuş yerine profesyonel bir ekiple en çılgın ve sportif deneyiminizi yaşayabilirsiniz.

Fethiye, Ölüdeniz ve Babadağ arasında gerçekleşen bir uçuş ortalama 25 dakika sürerken Kelebekler Vadisinde bunu 40 dakikaya çıkartma imkanı elde edebilirsiniz. Uçuşu uzatmak kaldırıcı hava akımları ile mümkün olmaktadır, 40 dakika çok daha fazla güzellik görmenizi sağlayacaktır. Uzun uçuş Vadinin etrafında olan Babadağ’ı yaşı ve bitki örtüsü nedeniyle milli park görevi görmektedir ve bu bölgede binlerce yıllık ardıç, sedir ve akağaç türlerini, yabani dağ keçilerini, Fethiye’nin, karagözler, gemiler koyu, akvaryum koyu, san nicolas adasını ve kaya köyünün tüm güzelliklerini kuş bakışı bir halde görebilirsiniz.

Yaklaşık 3000 metreye kadar yükselebilirsiniz. Yamaç paraşütü için özellikle öğle saatlerini tercih etmeniz önerilir. Uzatma ziyaretçilerin isteğine göre gerçekleştirilir. Bu eğlenceli deneyimi aileniz veya arkadaşlarınız ile beraber de gerçekleştirebilirsiniz. Uçuş esnasında öyle bir an gelirki havadaki herkesle yakınlaşabilirsiniz hatta birbirinizin kanatlarına dokunabilirsiniz, bu esnada herkes birbirini duyacak yakınlıkta olur. Eğer uçuş esnasında korkarsanız ve inmek isterseniz ekip profesyonel manevralarla sizi indirecektir.

Babadağ’dan hareketlenip Ölüdeniz üzerine geldiğiniz zaman ekip size akrobasi yapmak isteyip istemediğinizi soracaktır, eğer isterseniz yavaş yavaş başlayacak manevralar ve artan hızlar sizi bekliyor olacaktır. Genelde ziyaretçilerin %90’ı akrobasi hareketi yapmak istemektedir.

Tırmanış yapın

Kelebekler Vadisi tırmanış için oldukça uygun bir bölgedir. Sarp kayalar macera severlerin ortak noktası olma niteliği taşımaktadır. Genelde rehberle yapmanız önerilir çünkü eğitiminiz yoksa çok tehlikeli olabilir. Vadinin iç kısımlarına doğru ilerlediğiniz zaman karşınıza çıkan patikayı 900 metre takip ettikten sonra karşınıza 100 metrelik bir yamaç çıkacaktır, bu yamaç tırmanış ve trekking için oldukça uygundur.

Tırmanış için Faralya Köy yolunu da tercih edebilirsiniz. Bu yolda ilerlerken kırmızı noktaları takip etmeniz gerekir. Genelde dik patikalardan oluşmaktadır. Bu tırmanış yaklaşık 1-1.5 saat sürecektir. Merdiven yoktur, halatlarla iniş ve çıkış gerçekleştirilmektedir. Merdiven olmaması doğasını koruması için bir önlemdir. Genelde halat inişleri dağlık, kayalık yollarda ilerlemektedir. Kırmızı noktalar ziyaretçilere doğru yerlere basmaları için kayaların üzerine işaretlenmiştir. Bazen çok büyük adımlar atmanızı gerektirecek yerler olabilir ancak unutulmaz, adrenalin dolu bir tırmanış gerçekleştireceğiniz kesindir.

Yürüyüş esnasında uygun ekipmanlara sahip olmanız çok önemlidir. Yol boyunca etrafınızda sessiz olun tabelaları çıkacaktır. Bu uyarılara uyun çünkü kelebekler gürültüden ölebilirler.

Şelaleleri gör

Özellikle yürüyüş sonrasında karşınıza çıkacak şelaleler sizi adeta büyüleyecek ve serinlemenizi sağlayacaktır. Vadinin içlerine doğru gittikçe sizi iki adet şelale karşılayacaktır. Bu şelalelerde çok güzel fotoğraflar çekilebilir ve serin suya girebilirsiniz. Şelaleler karstik dik duvarların ortasında bulunur ve etrafında endemik bitkiler, kaplan kelebekleri, yosunlar ve türlü türlü çiçekler bulunur.

Özellikle yaz ayında gittiğiniz zaman serin suyun güzelliğini tadabilirsiniz. Vadinin solunda kalan patikayla 20 dakikalık bir yürüyüş yaparsanız 1. şelaleye ulaşırsınız, ardından 10 dakika daha yürüyüp ve biraz zor bir tırmanış geçirdikten sonra 2. şelaleye ulaşabilirsiniz. Şelalelerin boyu yaklaşık 50 metre uzunluğundadır. Sağ patikayı takip ettiğiniz zaman zorlu tırmanış ve halatlar yardımıyla Faralya Köyüne ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf çekin

Kelebekler Vadisi doğayla iç içe olmanın dışında mükemmel bir fotoğraf mekanıdır. Bol bol fotoğraf çekinebileceğiniz mekanlar bulunmaktadır. Özellikle tam koyu ortasına alan, kayalıkların üstünden manzaraya karşı çekilen fotoğraflar oldukça ünlüdür. Kendi fotoğraflarınız dışında doğanın eşsiz güzelliğini de fotoğraflayabilirsiniz. Birbirinden renkli kelebekleri, çiçekleri anı olarak kaydedebilirsiniz.

Kelebekler Vadisi Nerede, Nasıl Gidilir?

Vadiye ulaşmak sanıldığı kadar zor değildir. Kara ulaşımı olmadığı için oldukça zor bir yolu varmış gibi görünür ancak tekne ile ulaşım sağlamak mümkündür. Bu şekilde olması çok daha temiz kalmasını sağlamaktadır. İlk olarak Fethiye’ye varmak gerekir, Fethiye’ye en yakın havalimanı 55 km uzaklıktaki Dalaman’dır. Otobüs ile gelmek de mümkündür. Fethiye’den Vadiye ulaşmak için ilk olarak dolmuş veya kendi özel aracınızla Ölüdeniz’e gelmeniz gerekir. Ölüdeniz’den sonra Vadiye ulaşmak oldukça basittir.

Tekne servisleri kullanarak rahatlıkla geçiş yapabilirsiniz. Servis saatleri dışında ise zodyak bot servileri kullanılabilir. Bu servislere istediğiniz saatlerde ulaşabilirsiniz, ancak fiyatları normal tekne servislerine göre çok daha fazla olacaktır. Tekne fiyatları kişi başı gidiş- dönüş 30 tl’dir. Ayrıca vadiye varmak içinde 6 tl alınmaktadır. Vadiye varmak yaklaşık yarım saatlik yolculuğun sonunda gerçekleşir. Ancak bu yolculuk hiç sıkıcı geçmeyecektir, eşsiz mavi ve yeşil uyumu arasında mis gibi havayı içinize çekebilirsiniz. İki tarafı sarp kayalarla çevrili yol soluk kesen bir yolculuk geçirmenizi sağlayacaktır.

Biletleri alırken tekne içinde almaya dikkat edin aksi halde sahte bilet almış olma ihtimaliniz olabilir. Vadiye ulaştığınız zaman karşınıza iki patika çıkacaktır. Bunlardan biri şelaleye diğeri de Faralya Köyüne gider. Vadiye Faralya köyünden de yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ancak bu yol oldukça tehlikeli olabilir, sizi dik yokuşlar ve kayalar karşılayabilir. Düz bir yol yoktur, patikalar olduğu için halat ve rehber gerekebilir. Ayrıca iniş yaklaşık 1 saatinizi alabilir. İçeriye doğru bir yürüyüşe çıktığınız zaman çeşit çeşit bitki türleriyle karşılaşabilirsiniz, yabani otlar, çiçekler ve ağaçlar yol boyu sizinle birlikte olur. Eğer mevsiminde giderseniz etrafınızı kelebek sürüleri de sarabilir.

Araç ile Gitmek İçin: Fethiye merkezden gitmek isteyenler il önce Hisarönü’ne ardından Ölüdeniz’e gitmelidir. Ölüdeniz’in ardından ise Faralya Köyü’ne gitmeniz gerekmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.