Egzamaya İyi Gelen Bitkisel Yağlar

28.03.2016
Egzamaya İyi Gelen Bitkisel Yağlar

Egzamaya iyi gelen bitkisel yağlar, cilt üzerinde görülen kızarıklık, şişlik ve kaşıntıyı giderir, tedavi sürecine yardımcı olur. Bu bitkisel yağlardan bazıları:

Egzamaya İyi Gelen Bitkisel Yağlar Nelerdir?

1. Limon Yağı

Kozmetik sektöründe de etkili ve birçok üründe kullanılan bu limon yağı, egzama tedavisinin tedavisinde de etkin olarak kullanılmaktadır. Yağın etkin olarak kullanılmasının öncelikli sebebi antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahip olması olmaktadır.

Yağın faydaları arasındaki ilk sırayı egzamanın sebep olduğu kaşıntılara iyi gelmesi olmaktadır. Diğer bir yandan ise egzama sebebi ile oluşan enfeksiyonlara da iyi gelmektedir.

Banyo suyuna eklenen limon suyu egzama dolayısı ile oluşan şikayetlerin giderilmesine yardımcı olabileceği gibi cildin sıkılaştırılmasında da etkili olmaktadır. Kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise tek başına kullanımında fototoksik (yanma, batma hissi) etki yaratmasını engellemek amacı ile başka bir yağ ile seyreltilmesidir.

2. Okaliptus Yağı

Yağın en büyük özelliği kan akışını hızlandırmasıdır. Cilt yüzeyindeki bu hızlı kan akışı oksijen miktarını arttırarak yaraların çok daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır. Ayrıca okaliptus yağının antibakteriyel özelliğinin de bulunması egzama tedavisinde kullanımını arttırmaktadır.

Yağın haftada 2 kere ılık su içerisine 8 ile 10 damla damlatılarak egzamalı bölgeye uygulanması ve 15 dakika kadar bekletilmesi yeterli olmaktadır. Bir diğer özelliği de iltihapların giderilmesine olanak tanıması olmaktadır.

3. Kekik Yağı

Antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özelliklerinin bulunması sebebi ile egzama tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun yanında baharatlı kokusu ile enerji verici bir etkisi bulunmaktadır. %3’lük kekik yağı içeren bir solüsyon başta egzama olmak üzere mantar gibi diğer cilt hastalıklarına da iyi gelmektedir.

4. Çay Ağacı Yağı

Başta akne, yara izinin giderilmesi, kaşıntı ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok hastalıkta kullanılan çay ağacı yağının (hint defnesi yağı) bu kadar çok kullanım alanına sahip olmasının nedeni antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özellikli olmasıdır.

Kullanımı ciltte kurumalara sebep olduğu için cildi nemlendiren bir yağın içerisinde seyreltilmesi gerekmektedir. Bu seyreltici yağlar; tatlı badem yağı, hindistan cevizi yağı ve argan yağı olabilir.

Bu yağ üzerinde yapılan araştırmalar sporcu ayağı, bit, tırnak mantarı ve böcek ısırığının yanı sıra kontakt dermatite iyi geldiğini göstermektedir. Tropikal kullanımı ile sınırlı olmaktadır ve kesinlikle yutulmaması gerekmektedir. Bu yağın yutulması durumunda kafa karışıklığına ve kasların kontrol edilememesine sebep olmaktadır.

5. Nane Yağı

Nane yağı hazımsızlığa ve mide bulantısına iyi gelmesinin yanı sıra egzama sebebi ile oluşan kaşıntıların giderilmesinde de kullanılmaktadır. Bunun için egzamalı bölgeye uygulanması gerekmektedir.

Güçlü bir yağ olduğu için cildi tahriş etme riski yüksektir. Bunun için kullanılmadan önce taşıyıcı bir yağ ile karıştırılması gerekmektedir. ( Fındık yağı olabilir) Bebeklerde ve çocuklarda kullanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da göğüslerinin üzerinde uygulanmaması gerekliliğidir. Çünkü bebeklerin veya çocukların nefes almalarını zorlaştırmaktadır.

6. Ardıç Yağı

Ardıcın meyve ve iğne yapraklarından elde edilen bu yağ, bazı egzama çeşitlerinde görülen ağrı, iltihap ve şişliğin azaltılmasında kullanılmaktadır. Çok güçlü bir detoks etkisine sahip olan ardıç, cildi serbest radikallerin sebebiyet verdiği hasarların onarılmasında etkili olmaktadır.

İçeriğinde bulunan flavonoidler ve polifenol maddeleri de antioksidanlar açısından zengindir ve cilt tahribatını engellemektedir. Ardıç yağı kullanılırken zeytinyağı ile seyreltilmesi gerekmektedir. Bunun için 10 birim zeytin yağının içerisine 10 birim ardıç yağının eklenmesi yeterli olmaktadır. Uygulama sırasında ise masaj yapılarak uygulanması gerekmektedir.

7. Üzüm Çekirdeği Yağı

Anti-enflamatuvar özelliğinin yanı sıra cildi nemlendirme özelliği de bulunan üzüm çekirdeği yağı, aynı zamanda egzamalı ciltlerdeki kaşıntının azalmasını da sağlamaktadır.

8. Papatya Yağı

Cildi rahatlatan bu yağın birçok farklı özelliği bulunmaktadır. Bunların başında ise cildin nemini korumasına yardımcı olmakta ve nemlendirmesidir. Bu da egzamalı ciltlerin nemlenmesini sağlamaktadır.

Papatya yağının diğer özelliği ise anti-enflamatuvar özelliğinin bulunması olmaktadır. Egzama sebebi ile cilt üzerinde oluşabilecek enfeksiyonların önlenmesini yada iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Badem yağı ile seyreltilmesi ve egzamalı bölgeye bu şekilde uygulanması gerekmektedir.

9. Kayısı Çekirdeği Yağı

Badem yağına benzeyen özellikler taşıyan kayısı çekirdeği yağı, cilt tarafından hızlı bir şekilde emilmektedir. Özellikle egzamalarında kaşıntı sorunu yaşayanların kullanması önerilmektedir. Cildi besler, aynı zamanda cildin onarılmasına da katkıda bulunmaktadır. Bunu içeriğinde bulunan doğmuş yağlardan almaktadır.

Diğer bir etkisi ise cildi yatıştırması olmaktadır. Ayrıca birçok kişi tarafından rahatlıkla kullanılmasının sebebi hipoalerjenik olmasıdır.

10. Çörek Otu Yağı

Egzama yaralarının hızlı bir şekilde iyileştirilmesinde etkili olan çörek otu yağı, diğer bir yandan da cilt üzerinde oluşan mikropların giderilmesini de sağlamaktadır.

11. Jojoba Yağı

İltihaplı egzama tedavisinde kullanılan jojoba yağı, cildin nemlendirilmesi görevi ile kullanılmaktadır. Uygulanma şekli ise pamuk yardımı ile olmaktadır. Bunun için cilt emene kadar masaj yapılması gerekmektedir.

Sebuma (yağ bezelerinin cildi korumak için oluşturduğu salgı) çok benzer özellikler taşıması sebebi ile de cilt tarafından kolay bir şekilde kabul edilmektedir. Cildi rahatlatır ve enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Cilt tarafından üretilen salgıyı taklit eden bu yağ, bu özelliği sayesinde kuru ve çatlak olarak karakterize olan egzama bölgelerinin nemlendirilmesi ve iyileşmesinin hızlandırılması için etkili olmaktadır. Ayrıca cildin en alt katmanlarına kadar nemin inmesini sağlamaktadır.

12. Havuç Tohumu Yağı

Havuç bitkisinin tohumundan elde edilen bu yağ, tüm cilt tiplerinde kullanılabilir. Cilt üzerine yaşlanma karşıtı ve elastikiyeti arttırmak gibi birçok olumlu etkisi bulunmasının yanı sıra egzamanın tedavisine de yardımcı olmaktadır.

Havuç yağı, cilt dokularını iyileştirmesinin yanı sıra iltihaplı dokuların yatışmasında etkili olmaktadır. Diğer bir yandan da yeni hücrelerin üremesini teşvik etmektedir.

13. Lavanta Yağı

Lavantanın sakinleştirici etkisinin bulunmasının yanında yağının egzama tedavisinde de kullanılmasına oldukça sık rastlanmaktadır. Anti-enflamatuar özelliğe ile özellikle atopik dermatite iyi gelmektedir. Lavanta yağı, egzama ile birlikte yaşanan kaşıntı ve kızarıkların giderilmesinde de etkili olmaktadır. Hassas cilde sahip olan kişilerin dahi rahatlıkla kullanabileceği bu yağ, çocuklarda da kullanılmaktadır.

Özellikle saç egzaması tedavisinde etkili olarak kullanılmaktadır. Ayrıca saçların daha sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlayacaktır. Bunun için ise saç maskesi şeklinde uygulanması gerekmektedir.

14. Menekşe Yağı

Egzamanın sebep olduğu kaşıntı ve kızarıklığın giderilmesi için kullanılabilecek bir diğer bitkisel yağ da menekşe yağıdır. Nemlendirici etkisi ile egzama şikayetlerinin giderilmesini sağlamaktadır.

15. Karabaş Otu Yağı

Egzamanın sebep olduğu kaşıntıların giderilmesi için kullanılan bir başka yağda karabaş otu yağıdır.

16. Hindistan Cevizi Yağı

Cilt ve sağlık için son derece etkili olan Hindistan cevizi yağı, egzama ateşlenmelerinde etkilidir. Egzama tedavilerinde kullanılması şekli ise egzamalı bölgeye masaj yaparak yedirilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda kullanımı da güvenli olan bu yağ, çocukların ve bebeklerin ciltlerinin nemlendirilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca sahip olduğu antifungal, antibakteriyel, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip olması da egzamalardaki enfeksiyonların önlenmesinde de etkili olmaktadır.

Gün içerisinde egzama olan bölgeye uygulanması halinde, egzamanın sebep olduğu kaşıntıların azaltılması sağlanmaktadır. Ayrıca yemeklerde bir çorba kaşığı tüketilmesi de tedaviye yardımcı olmaktadır.

Yapılan araştırmalar, düzenli kullanılması durumunda özellikle çocuklarda görülen egzamaya iyi geldiğini ortaya çıkarmıştır. Hem ciltte hem de saç ve tırnakta kullanılan bu yağ çok yönlü olması ile dikkat çekmektedir.

17. Sandal Ağacı Yağı

Sandal ağacı yağının faydaları saymakla bitmez. Bu özelliklerinin içerisinde ilk sırayı nemlendirici özelliği almaktadır. Ayrıca yatıştırıcı, iltihap önleyici ve kaşıntı önleyici özellikleriyle de egzamanın tedavi edilmesinde en sık başvurulan uçucu yağdır.

E önemli özelliği ise içeriğinde iburofen (ağrı kesici, ilaç etken maddesi) bulunmamasına rağmen bunu taklit eden maddeler bulunması sebebi ile egzama sebebi ile oluşan ağrıların azaltılmasında kullanılmaktadır.

18. Shea Yağı

Afrika’da yetişen shea ağıcının fındıklarından üretilen shea yağı, sahip olduğu nemlendirici özelliği sayesinde egzama tedavisine yardımcı olarak kullanılmaktadır. Cilt tarafından çok kolay bir şekilde emilen bu yağ, aynı zamanda cilt bariyerini de güçlendirmektedir. Bu özellikleri sebebi ile de egzama sebebi ile kuruyan cildin onarılmasını sağlamaktadır.

19. Sarı Kantaron Yağı

Birçok hastalığın tedavisinde etkili bir şekilde kullanılan sarı kantaron yağı, egzamanın tedavisinde de kullanılmaktadır. Bunun için yağın bir pamuk yardımı ile egzamalı bölgeye uygulanması yeterlidir. Özellikle kulakta görülen egzamaların tedavisinde etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Bunun için ise kulak içerisine bir kaç damla yağın damlatılması yeterli olmaktadır.

20. Neroli Yağı

Ağacın beyaz küçük çiçeklerinden elde edilen bir yağ olmaktadır. Özellikle iltihaplı egzamalara iyi geldiği bilinmektedir. Tatlı bir kokusu olan yağ, egzamalı bölgeye uygulandığında; bölgedeki iltihabın ve kızarıklıkların giderilmesini sağlamaktadır.

Neroli yağı cildin elastikiyetinin korunmasında ve geliştirilmesinde de oldukça etkilidir. Bu özelliği ile de yaşlanma belirtilerinin giderilmesinde de kullanılmaktadır. Kullanıldığı bir diğer alan ise hoş kokusu sebebi ile deodorant yapımıdır.

21. Mür Yağı

İçeriğinde bulunan terpenoidler antioksidan ve antienflamatuvar özellikler taşımaktadır. Başta egzama ve mantar olmak üzere birçok cilt hastalığında kullanılan bu yağ, aynı zamanda aroma terapide de kullanılmaktadır. Egzamanın sebep olduğu kaşıntı, kuruluk ve çatlakların iyileştirmesine yardımcı olmaktadır.

K ve çatlamış ciltlere sahip kişilerde bu görünümün iyileştirmesi için mürden (reçine türü) yararlanmaktadır. Farmokolojik kremlerin içerisinde de sıklıkla kullanılan bu yağ, özellikle mantar, saç kıran, kaynamayı sağlayan kremler ve egzama tedavisi için olan kremlerde etkin madde olarak kullanılmaktadır. Cilt üzerindeki enfeksiyonlardan koruma sağlamak için bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

22. Herdemyeşil Yağı

Kan damarlarındaki çatlakların tedavisinde etkili olan bu yağ, diğer uçucu yağlar ile birlikte kullanılarak egzama tedavisinde etkili olmaktadır. Bunun en büyük sebebi ise sahip olduğu antibikrobiyal ve antibiyotik özellikler taşımaktadır.

Cilt yenilemesini desteklemektedir. Bu da egzama sebebi ile oluşan ölü hücrelerin altından gelen yeni ve sağlıklı hücreleri desteklemektedir. Yağın son özellikleri arasında cildi  UV ışınlarından koruması ve ince çizgilerinin giderilmesinde de kullanılmaktadır.

Herdemyeşil yağının iki önemli özelliği yeni hücre üretimini desteklemesi ve nemlendirmesidir. Bu özelliklerinin yanında egzama izlerinin iyileşmesinde ve enfeksiyonların giderilmesinde de etkili olmaktadır.

23. Gül Yağı

Gerek gül suyu olsun gerekse gül yağı, cilt üzerinde mükemmel etkileri olan bir bitkidir. Çağlar boyunca cildi gençleştirmek ve güzelleştirmek için kullanılan bu bitkinin yağının cildi iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Bu yağı kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta ise taşıyıcı yağ (avokado yağı olabilir) ile seyreltilmesi gerekir.

24. Buhur Yağı

Vücudu ve zihni rahatlatan bu yağ, cilt üzerinde oluşan egzamanın tedavisinde de kullanılmaktadır. Hem cildin nemlendirilmesinde etkilidir hem de cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırmaktadır.

25. Badem Yağı

Cilt üzerinde sahip olduğu etkileri sebebi ile birçok kozmetik ürününde kullanılmaktadır. İnceltici yağ olarak kullanılmasının yanı sıra direkt olarak cildin nemlendirilmesinde ve çatlakların giderilmesinde de kullanılmaktadır. Badem yağı, egzama sebebi ile oluşan cilt kuruluklarının giderilmesinde de kullanılmaktadır ve egzamaya iyi gelmektedir.

26. Sardunya Yağı

İltihaplı ciltlerin rahatlatılmasında etkili olan sardunya yağı, özellikle banyo suyuna eklenerek kullanılmaktadır. Bunun için banyonun hindistan cevizi veya yulaf sütü ile hazırlanması önerilmektedir.

Kızarıklığı ve tahrişi azaltmakta etkili olan bu yağ kullanmadan önce seyreltilmesi gerekmektedir. Büzücü, antiseptik, kanamayı durdurucu, deodorant, hemostatik, vermifüj özellikleri ile egzama tedavisinde etkilidir.

Sardunya, cilt üzerindeki sebum üretimini mükemmel bir şekilde dengelemekte ve egzama sebebi ile oluşan kurulukların giderilmesinde kullanılmaktadır.

27. Civanperçemi Yağı

Bu yağın kullanım alanı kızarıklıkların ve yaraların giderilmesi olmaktadır. Hastalığında bu semptomlara sahip olan kişilerin kullanması önerilmektedir. Bitkinin büzücü ve antienflamatuvar özelliği bulunmaktadır.

Civanperçemi yağı, etkisi vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlamasıdır. Bu sayede cilt üzerinde oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçilmektedir. Kullanımı sırasında cilt üzerinde alerji ve baş ağrısı görülebileceği için uzun süre kullanımından kaçınılması gerekmektedir.

28. Paçuli Yağı

Başta cildi aknelerden ve selülütlerden arındırma gibi faydaları bulunan bu yağın, saç derisine de birçok faydası bulunmaktadır. Yağın birkaç damlası yaraların, kesiklerin ve yanıkların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Bu özellikleri dolayısıyla da egzama tedavisinde kullanılmaktadır.

29. Kimyon Tohumu Yağı

Özellikle et yemeklerinde sıklıkla tercih edilen kimyon baharatının yağı sahip olduğu özellikler sebebi ile egzama tedavisine yardımcı olarak kullanılmaktadır. Bu özelliklerinin arasında öncelikle antienflamatuvardır ve tahriş olmuş ciltlerde tahrişin giderilmesinde etkilidir.

30. Hodan Yağı

Egzamaya eğilimli olan ciltlerde hodan yağı kullanımı, cildin yatışması için kullanılmaktadır. Bu yağın özelliği ise anti-inflamatuvar özelliklerinin bulunmasıdır. Ayrıca bu yağ vücuttaki hormon taklidi yapan yağ asitleri içermektedir. Özellikle egzama sebebi ile oluşan cilt üzerindeki iltihaplanmaların giderilmesinde kullanılmaktadır. Ancak bu yağ üzerinde çok fazla bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır.

31. Aynısefa Yağı

Antiseptik maddeler içeren bu yağ, cilt üzerinde oluşan yaralanmalar, kesikler, çürükler, yanıklar ve egzamada sıklıkla kullanılmaktadır. Diğer bir yandan kuruyan ve çatlayan ciltlerin nemlerini geri kazanmasında da etkili olmaktadır. Ayak mantarına da son derece iyi gelen bu yağ dermatit tedavisinde son derece etkili olmaktadır.

32. Kenevir Tohumu Yağı

Kenevir yağı omega yağları bakımından son derece zengindir. Ayrıca tropikal olarak uygulandığında cilt üzerinde nemlendirme etkilidir. Omega yağları açısından zengin olması sebebi ile kapsüllerinin yutulması egzama tedavisi için etkili olmaktadır.

33. Buhur (Günlük) Yağı

Genellikle tek başına kullanılmayan bu yağ, diğer yağlar ile birlikte kullanılarak yağların antienflamatuvar etkilerini arttırmaktadır. Hem diğer yağların tedavi güçlerini arttırır, hem de yaraların iyileştirilmesini sağlar. Diğer bir yandan cilt tahrişini, akne ve akne lekelerinin giderilmesinde de kullanılmaktadır.

34. Rezene Yağı

Genellikle sindirim sistemi için kullanılan rezene yağı, egzama gibi ciltte oluşan problemlerin giderilmesinde de kullanılmaktadır. Taşıdığı yüksek orandaki antioksidan değeri sayesinde egzamayı iyileştirme kabiliyetine sahip olmaktadır. İçerisinde bulunan maddeler antienflamatuvar (iltihap azaltıcı) etkisi ile COX 2 maddesinin (insanlarda PTGS2 geni tarafından kodlanan bir enzimdir) hızlı bir şekilde yanıt vermesini sağlamaktadır.

35. Karabiber Yağı

Karabiber baharatı cilt üzerine direkt uygulanması durumunda cildin tahriş olmasına ve kaşınmasına sebep olabilmektedir. Ancak yağının böyle bir etkisi bulunamamaktadır. Tam tersine içeriğinde bulunana piperine (karabiberin keskinliğinden sorumlu alkaloiddir) sayesinde enfeksiyondan sorumlu olan hücrelerin inhibe edilmesini sağlamaktadır.

36. Zerdeçal Yağı

Birçok özelliği bulunan zerdeçal, egzama tedavisine yardımcı olarak da kullanılmaktadır. Zerdeçal yağının içerisinde bulunan curcuminde (pigment) insan sağlığına faydalı birçok etmeni içerisinde bulundurmaktadır. Bunların başında da elbetteki deri enfeksiyonlarını ve yaraları iyileştirilmesi bulunmaktadır.

37. Hint Sümbülü Yağı

Doğal antifungal olması sebebi ile de cilt bakımında kullanılmaktadır. Özellikle cilt üzerinde görülen döküntüler, egzama, mantar ve kaşıntı gibi sorunların tedavisinde faydalanılmaktadır. Bu sorunlar bu yağ ile hem iyileştirilir hem de bakteriyel büyüme önlenmiş olur.

38. Bergamot Yağı

Cilt hastalıklarında son derece etkili olan bergamot yağı akne, dermatit ve sedef gibi hastalıkların yanı sıra egzama tedavisinde de etkili olarak kullanılmaktadır. Sahip olduğu özellikler arasında iltihapla mücadele ve iltihaplı cildi iyileştirme, cilde elastikiyet katma ve sebum salgısını düzenleme bulunmaktadır.

Cilt tonunu ortaya çıkarma gibi bir özelliği de bulunmaktadır. Cilt problemlerine iyi gelmesinin yanı sıra depresyon tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu sayede stres sebebi ile oluşan egzamaların tedavilerinde etkili olmaktadır.

Bu uçucu yağı kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta içeriğinde bulunan furanokoumarin (çeşitli bitkiler tarafından üretilen bir organik kimyasal bileşik sınıfıdır) nedeni ile kullanıldıktan sonra güneşe çıkmama gerekliliğidir. Çünkü bu madde güneş ışınlarından etkilenmektedir ve cilde zarar vermektedir. Bu sebeple yağın gece kullanılması gerekmektedir.

39. Sedir Yağı

En büyük özelliği sadece egzamanın semptomlarını gidermekle kalmamasıdır. Sedir yağının kullanılması ile egzama tedavi edilebilmektedir. Kaşıntıların ve iltihapların önlenmesinde de etkili bir şekilde kullanılmaktadır.

40. Sardunya Yağı

Sardunya yağının sadece bir damlasının egzamalı bölgeye sürülmesi ile şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olmaktadır. Özellikle çatlamış ciltlerde oluşan rahatsızlıkların giderilmesinde kullanılmaktadır.

41. Tamanu Yağı

Nemlendirici omega-6 ve 9 yağ asitleri ve cildi yeniden inşa eden friedelin, gölgelik asit ve kanofillol, ksantonlar ve kumarinler içeren bu yağ gerçek anlamda cilt bakımının kalbini oluşturmaktadır. Sadece izlerin hafifletilmesinde etkili olmakla kalmaz şişliğin ve ağrının azaltılmasında da kullanılmaktadır. Son olarak cildin elastikiyetini arttırırken UV ışınlarında da korumaktadır.

42. Paçuli Yağı

Antibakteriyel, antienflamatuar ve antioksidan özellikleri sebebi ile egzama sebebi ile oluşan kaşıntıların ve enfeksiyonların önlenmesinde kullanılmaktadır. Zihni sakinleştirerek kaygıyı ve asabiyeti de uzaklaştıran bu yağ, egzama tedavisinde bu yönden de etkili olmaktadır. Uygulama için Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı veya badem yağı ile seyreltilmesi gerekmektedir.

43. Neroli Yağı

Geçmişi çok eski zamanlara kadar uzanan bu yağın özellikleri cilt elastikiyetini arttırmak, hücre gençleşmesini teşvik etmek ve yara iyileşmesini sağlamasıdır. Ayrıca sakinleştirici etkisi ile de ruh halinin yükselmesine sebep olmaktadır.

44. Çördük Yağı

Egzama hastalarının şikayetçi olduğu enfeksiyonun giderilmesinde kullanılan bu yağ, aynı zamanda cilde girebilecek tahriş edici ve patojenleri öldürmeye yardımcı olan büzücü, antiviral ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Taşıyıcı yağ (susam yağı olabilir) ile uygulanması gereken bu yağın seyreltme oranı ise 2 birim çördük yağına karşın 3 birim taşıyıcı yağ olmasıdır.

45. Benzoin Yağı

Dokuların yenilenmesini ve onarılmasını teşvik eden özelliklerinin bulunması sebebi ile egzamanın neden olduğu yaraların iyileşmesini sağlamaktadır. Diğer bir yandan ciltte oluşan kaşıntının ve ağrının giderilmesinde de kullanılmaktadır.

46. Çuha Çiçeği Yağı

Çuha çiçeği yağı üzerinde yapılan araştırmalar tek bir sonuç üzerinde toplanmasa da, kullanılması durumunda egzamanın sebep olduğu kaşıntı ve kızarıklıklara iyi geldiği bilinmektedir. Bu etkilerin gözlemlenmesi için ise 4 ile 87 hafta içerisinde 200 mg ile 400 mg kullanılması önerilmektedir.

47. Ay Çiçeği Tohumu Yağı

Özellikle çocuklarda görülen egzamanın tedavisine yardımcı olarak kullanılan bu yağ, ciltlerini nemlendirerek cilt bariyerini güçlendirmektedir. Diğer bir yandan bebeklerde masaj yağı olarak da kullanılmaktadır. Egzama görülen çocuklarda özellikle kış aylarında düzenli olarak kullanılması şikayetlerin azalmasını sağlamaktadır.

48. Sığla Yağı

Gençleştirici özelliği ile bilinen sığla yağı, bu özelliğini hücre onarımını artırıcı özelliği bulunmasından almaktadır. Yaraları ve yara izlerini iyileştirme özelliği bulunması sebebi ile de egzamanın iyileşmesinde etkili olmaktadır. Anti-enflamatuvar özelliğinin yanı sıra büzücü özelliği de bulunmaktadır. Bu özellikleri sebebiyle de cilt üzerinde sıkılaştırıcı özelliği bulunmaktadır.

Daha Fazla Kaynak:

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.