Dilde Sivilce Neden Çıkar ve Nasıl Geçer ?
Kemiği olmayan bir organımızdır dil. Diğer organlara nazaran çok da sorun çıkarmayan bir parçamızdır. Ancak dilimiz çok sorun çıkarmasa da bazen vücutta meydana gelen başka rahatsızlıkların yansımalarını bize yaşatabilir. Dil ile ilgili sorunlardan bir tanesi de dilde çıkan sivilcelerdir. “Dilde sivilce çıkar mı hiç?” dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, dilde sivilce çıkar. Dilimizin üzerinde küçük, yumuşak ve beyaz ya da kırmızı renkte şişlikler şeklinde çıkar. Dilimizin üzerinde bulunan tat tomurcuklarının iltihaplanması buna neden olur.
İlk olarak alerjik reaksiyonlar buna neden olabilir. Gıdalardan kaynaklanan alerjik durumların etkisini dilde de görebiliriz. Ya da yediğimiz fazla baharatlı ve tuzlu gıdalar dilimizi tahriş edip sivilceye neden olabilir. Yediğimiz sert kabuklu yemişler ya da şekerler de dilimizin yaralanmasına ve dolayısıyla dilde sivilce oluşumuna zemin hazırlar. Bunun dışında cildimizde sıkça karşılaştığımız sivilcelerin genel oluşum nedeni olan yağlı gıdalar tüketmek de cildimizde olduğu gibi dilimizde sivilce oluşumuna neden olabilir. Dilde sivilce viral enfeksiyon nedeniyle de oluşmuş olabilir. Bu enfeksiyonlar ( grip, herpes vs.) geçince dilde görülen sivilceler de ortadan kaybolur.
Genellikle diş bakımına özen gösterirken dil için aynı şeyi yapmıyoruz. Dilin hijyenine de vücudun diğer bölümleri gibi dikkat etmek ve dişimizi fırçalarken dilimizi de nazikçe fırçalamak bu hijyen kaynaklı sivilce oluşumunu önleyecektir. Oldukça zararlı ve bağımlılığı yüksek bir madde olan sigara da sık tüketildiği takdirde dilde sivilce oluşumu yada benzeri ağrılı şişliklere yol açabilir. Eğer dilinizde gördüğünüz ağrılı ya da ağrısız sivilceler uzun zamandır varsa ve bir türlü de geçmiyorsa bu durumda bir doktora görünmenizde fayda var. Çünkü böyle bir durum kanser belirtisi olabilir. Halk arasında “pamukçuk” olarak bilinen “oral kandidiyaz” denilen maya enfeksiyonları da dilde sivilceye neden olabilir. Bu enfeksiyon dilimizdeki tat tomurcuklarının bir şekilde tahrip olmasına tepki olarak dil üzerinde kırmızı şişliklere neden olmaktadır. Dilimizin üzerinde bulunan tat tomurcuklarının iltihap gibi çeşitli nedenlerle genişlemesi de dilde sivilce oluşmasına yol açmaktadır. Bu durum aynı zamanda damak tadının da bozulmasına neden olmaktadır.
Dilde Sivilce Nasıl Geçer ?
Genel olarak dilde sivilce, grip ya da ateşli bir hastalık geçirdikten sonra çıkar. Alerjik reaksiyon yüzünden de çıkabilir. Eğer bazı gıdalara alerjiniz varsa çıkabilir. Daha çok baharatlı gıdalar tüketildikten sonra da ortaya çıkar. Cips gibi ya ada tuzlu çekirdek ve bu tarz ürünler buna neden olacaktır. Çok uzun sürmemekle beraber geçecektir.
Eğer geçmek bilmeyen bir sivilce ise ya da ağrı yapıyorsa mutlaka bir doktora görünün. Çünkü; altında başka bir sebep olabilir. Bu hep kötü hastalık olur diye bakmayın. Çünkü; D vitamini eksik olan kişiler de de bu sivilcelenme görülmektedir. Ayrıca şunu da unutmayalım ki nasıl dişlerimizi fırçalıyoruz dilimizi de fırçalamalıyız. Çünkü ; dilimizin üzerinde de bakteriler bulunmaktadır. Buna özel olarak dil fırçası alarak temizleyin. Çok fazla sigara içmeyin. Özellike genç yaşlardaki kişilerde çok fazla içilen sigara sivilcelenmeye neden olacaktır. Çok fazla yenilen yağlı gıdalar da aşka bir örnektir. Çok fazla yağlı gıdalar tükettikten sonra vücut onu dışarı atmak isteyecektir. Atmaya çalışırken de sivilce şeklinde dilde çıkabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda öncelikle doktora başvurun. Büyük ihtimalle merhem verecektir. Fakat bunun dışında da siz evde bazı şeyler uygulayabilirsiniz.
Öncelikli olarak yağlı gıdalar ve sigaradan uzak durun. Ardından dil temizliğinize dikkat edin. Burada kullandığımız macunlarda çok önemlidir. Doğal diş macunları hazırlayarak küçük bir kabın içerisine koyun ve onu kullanın. Çünkü; çoğu macunun içerisinde bize zarar verecek olan zararlı maddeler bulunmaktadır. Karbonat, limon ve sirke karışımından haftanın bazı zamanlarında uygulayabilirsiniz. Karbonat ve su karışımı ile ağzınıza gargara yapabilirsiniz. Ya da tuzlu gargarada yapabilirsiniz. Naneli sakızlar ya da nane yaprağını çiğneyin. Bu da etkili olacaktır. Muz ezmesi uygulayabilirsiniz. Çünkü; muzun cilde olan yararları çoktur. Aynı zamanda yumuşak olması nedeni le sivilcedeki ağrıyı alacaktır. Muz yerine muz kabuğunu da kullanabilirsiniz. İki seçenek de yararlıdır. Bu tür sivilcelenmeler daha çok D vitamini ve B12 vitamini eksikliğinden çıkar. Bu yüzden vitamin takviyesi yapabilirsiniz. Cildiniz güneş alsın. Dengeli beslenin ve alkali su tüketin. Bu şekilde yaparsanız eğer sivilcelerinizden kurtulacaksınız. Dide sivilce şikayetleriniz azalmak yerine artış gösteriyorsa kısa süre içinde doktorunuza danışmalısınız.