Cumalıkızık Köyü: Bursa’nın Yıldızı (Gezi Rehberi)

02.11.2017
Cumalıkızık Köyü: Bursa’nın Yıldızı (Gezi Rehberi)

Cumalıkızık, Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı beş Kızık köyden birisidir. Uludağ’ın eteklerinde bulunmaktadır. Bursa’ya gitmişken mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Tarihi dokusu, renkleri evleri ve Arnavut taşlı sokakları çok farklı bir havaya bürünmesine neden olmaktadır. 1300 yılında vakıf köyü olarak kurulmuştur. Konum olarak Uladağ’ın etekleri ve vadiler arasındadır. Bu sıkışıp kalan köylere Kızık denmektedir. Kızık köyleri birbirlerine yakındır ve eskiden tüm köylerdeki insanların cuma namazını kılmak için buraya geldiği söylenmektedir, adını buradan almıştır.

Diğer bir rivayet ise Osman Bey’in köyün kurulduğu gün olan Cuma gününden Cumalıkızık koyduğudur. Buraya göç eden Kızıklar bölgenin yerlisi olan Karakeçili aşiretinin kızları ile evlenerek aynı zamanda soy olarak da kaynaşan bir toplumdur. Bu köy Unesco tarafından korunmaktadır, yani tek bir çivi çakılmasına bile izin yoktur. Tarihi güzelliği bu sayede çok iyi bir şekilde korunmuştur ve halen devam etmektedir. Köyde 250’ye yakın ev bulunmaktadır ve içlerinde yaşayanlar da vardır, boş olanlarda. Bazı evler ise kafe ve konaklama amaçlı restore edilmiştir. Köy en çok 2002-2004 yılları arasında Kınalı Kar isimli dizi ile ünlenmiştir.

Cumalıkızık Köyü Tarihçe

Cumalıkızık köyü eski bir tarihe sahiptir, yaklaşık 1300 yılında Kızıklar tarafından kurulmuştur, adını da buradan almaktadır. Vakıf köyü olarak kurulmuştur. Günümüzdeki yerleşim yerleri ve yapılar 150 yıllıktır. Diğer köylere ismini verenlerde Kızıklar’dır. Konar göçer Oğuz Türklerine Kızık denmektedir. Göçleri Moğolların saldırılarından kaçmak amacıyla 13. yüzyılda başlamıştır. Orta Asya’dan Anadolu, İran ve Suriye topraklarına ilerlemişlerdir. Bursa’ya ise 1306 yılında yerleşmişlerdir. Hem merkezdeki hemde civar köylerdeki ticari ilişkiler bu göçlerden sonra yani Osmanlı döneminde daha fazla yaygınlaşmıştır. Cumalıkızık köyüne civar köylerden cuma namazını kılmak için geldikleri için Cuma denmiş, Derekızık köyünde de içinden dere geçtiği için bu isim verilmiştir. Hepsinin ortak özelliği Kızıklar’ın yaşıyor olmasıdır.

Bu köy Osmanlı’nın kuruluşunu, Dünya savaşını, Kurtuluş savaşını görmüştür. Yani oldukça eski bir tarihi dokuya sahiptir. Köy savaş zamanında oldukça savunmasız kalmış çünkü tüm yerli halk cephelere gitmiş. Köyün değeri o dönemler çok bilinmesede 1980 yılında yavaş yavaş anlaşılmaya başlanmış. Yine aynı tarihte Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından alınan bir kararla koruma altına alınmıştır ve 1 sene sonra UNESCO tarafından geçici olarak dünya mirası listesine eklenmiş, doğal bir sit alanı olarak kabul edilmiştir. 2014 yılında ise kesin olarak listeye alınmıştır. Şuan köyde bir çivi çakmak bile yasaktır.

Kızıklar Kimdir?

Kızık kökeni, göçebe hayat sürdüren Türklerin Oğuz boyuna mensup olanlara verilen bir addır. 13. yüzyılın başında yani Selçukluların dağıldığı dönemde Orta Asya’dan göç ederek Anadolu, Suriye, İran gibi topraklara yerleşip kendilerine yeni yurt edinmiş bir Türk topluluğudur. 1300 yıllarında Bursa’da kalıcı olarak yerleştikleri varsayılmakta olup Osmanlı İmparatorluğunun doğuşuna şahit olmuşlardır.

7 kurulan köyden geriye kalan tek köy Cumalıkızıktır. Diğer köyler deprem, savaş, yangın gibi sebeplerden yok olurken Cumalıkızık köyünü bir köylü çocuk Yunan askerlerinin köyü ateşe vermesinden kurtarmış ve köy günümüze kadar ulaşmıştır. Rivayete göre Hüseyin adlı köyden bir çocuk, etrafta gezinirken Kuva-i Milliye’nin liderine rastlar. Lider karınlarının çok aç olduğunu ve ona köylerinden yiyecek getirmesini rica eder. Hüseyin, büyük bir heyecanla köyün yolunu tutar ve muhtarın odasına bir çırpıda giriverir. Muhtara durumu bildiği sırada Yunan komutan da muhtarın odasında yer almaktadır. Kuva-i Milliye’nin geldiğini öğrenen Yunan komutanı bir korku kaplar ve bunun üzerine askerlerini hemen toplar. Köyü yakmak için ekipmanları bile hazır olan Yunanlılar yakmaya fırsat bulamadan kaçarlar. Hüseyin’in haberi sayesinde köy kurtulmuş olur.

Cumalıkızık köyü bir vakfa bağışlandığından vakıf köyüdür. Bu köyden vergi alınmazken sadece vakfın yetkilisi buraya karışıp hayır toplamakta görevliydi. Günümüze kadar ayakta kalabilen bu nadide köy ise 1980 yılında adeta yeniden keşfedilip koruma altına alınmıştır. 2007 yılında ise daha turistlik bir gaye güdülüp köy içinde turizmi canlandıracak mimari bir yarışma düzenlenmiştir. Rölöveleri alınan tarihi yapılar onarım ve bakım hizmetiyle uzun yıllar ayakta kalıp turizmin de canlı kalması hedeflenmiş ve başarıya ulaşılmıştır.

Cumalıkızık Köyünde Ne Yapılır?

Burası tam bir köy olduğu için yapılacak şeyler de köy hayatını yansıtacak cinstendir. Doğayla iç içe olmak ve şehir hayatından uzaklaşmak istiyorsanız birkaç gün Cumalıkızık’ta vakit geçirebilirsiniz. Konakladığınız yerlerde, bahçelerde organik sebzelerden toplayabilirsiniz. Huzur bulmak için birebir bir yerdir. Gezilecek yerleri ve yapılacak aktiviteleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Nostaljik Cumalıkızık Sokaklarında Gezintiye Çıkın

Burada yapılacak ilk şey kesinlikle sokaklarda gezmektir. Sokaklar UNESCO tarafından korunan, renkli evler ile doludur. Her sokakta ayrı bir tarihi doku vardır, bu sokaklarda yürürken kendinizi zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissedebilirsiniz. Birbirinden güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz. Tarihi 1300’lü yıllara dayanan köyde beton bina neredeyse hiç yoktur. Her yer ahşap bina ve konaklar ile çevrilidir. Genelde cumbalı, iç avlulu ve bahçeli bir şekilde dizayn edilmişlerdir.

İçleri ise yine köy evi şeklinde dizayn edilmiştir. Sokaklarda yollar Arnavut kaldırımları ile çevrilidir, bu yüzden rahat bir ayakkabı ile yürümeniz önerilir. Köyde 270 adet ev bulunmaktadır. Genel olarak 3 kattan daha katlı evler bulunmamaktadır. Evler dışında meydanlarda sadece cami, hamam ve çeşme bulunmaktadır. Adeta Osmanlı döneminden kalma bir köy olduğunu söyleyebiliriz.

Küpeli Ev

Tarihi yapısıyla hem yerli hemde yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Köye gelmişken mutlaka gidip görülmelidir. Köy halkının yardımı ile müze haline getirilmiştir. Bu ev 700 yıllık bir geçmişe sahiptir ve 14 nesildir kullanılmaktadır. Genel olarak diğer evlerde olduğu gibi bu evde de alt katta ahır, samanlık; üst katta mutfak, oturma odası, banyo bulunur. Çeşmesi ve bahçesi vardır. Traktör, at arabası girebilmesi için uygun bir kapısı vardır. Osmanlı mimarisine uygun bir dizaynı vardır. Ev yazları serin, kışları ise sıcaktır. Ev 200 yılında müze haline getirilmiştir, yaklaşık 1500 tane eşya bulunmaktadır. Cumalıkızık köyünün en küçük evlerinden biridir. Osmanlı ev hayatının kalıntılarını bu müzede görmeniz mümkündür.

Müzeye giriş ücreti, 3 Tl’dir. Öğrencilerden ise sadece 1,5 Tl alınmaktadır. Çocuklardan ücret alınmamaktadır. Kışları çok kalabalık olmayan müze en çok hafta sonları kalabalık olur. Ancak kışın gidilecekse soba ile sıcak bir ortam oluşturulabilir. Müzedeki eşyalar sadece ev sahibine ait değildir, köy halkı yardım amaçlı buraya gaz lambası gibi pek çok eşya bırakmıştır.  Bazı eşyalar 100 yıllık bir geçmişe sahiptir. Özellikle işlemeli eşyalar ilgi çekmektedir. Ayrıca 400 yıllık, Osmanlı dönemine ait kitaplar da bulunmaktadır. Zarar görmesin diye kilitli dolaplarda saklanmaktadır. Burası UNESCO’nun proje uygulama evidir. Eve sadece köyden ve Bursa’dan gelen eşyalar kabul edilmektedir. Eve gitmişken ahududu, kestane, kiraz ve ortanca gibi köylüler tarafından sağlanan ürünleri incelemeniz önerilir.

Cumalıkızık Cami ve Hamamı

Bu köy tamamen Osmanlı hayatını yansıtmaktadır, yani cami ve çeşmeler yoğunlukta bulunmaktadır. Köyün meydanında bulunmaktadır. Tam olarak ne zaman yapıldığı ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Ancak Selçuklu mimarisini yansıtmaktadır ve 300 yıllık olduğu düşünülmektedir. Ahşap revağı, direkleri Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır. Caminin kubbesi bulunmamaktadır.

Caminin yanında Zekiye Hatun Çeşmesi bulunmaktadır. Hamam ise görülmesi gereken bir diğer tarihi mekandır. Caminin yanında yer almaktadır ve moloz taşlarla örülmüştür. 1983 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Ilıklık, sıcaklık, su deposu ve tıraşlık bölümleri bulunmaktadır. Diğer bölümler ise sonradan eklenmiştir. Osmanlı hamamlarının yapısını göstermektedir. Hamam ve caminin yakınında 4 ve 6 metrelik iki adet çınar ağacı bulunmaktadır.

Kınalı Kar’ın Çekildiği Konakları Görün

Cumalıkızık‘ın bu kadar popüler olmasının bir nedeni de 2002 yılında çekilmeye başlanmış Kınalı Kar dizisinin set olarak bu köyü kullanmasıdır. Diziyi izleyen seyircilerin ziyaretçi akımına uğramasıyla da kulaktan kulağa duyulur hale gelmiş. Bulanlar Konağı ise dizinin çekildiği konaklardan birisidir. İsterseniz konakta konaklayabilir yada yemeğe gelebilirsiniz. Bulanlar Konağı dışında dizinin adı ile anılan Kınalı Kar Köy Evini de ziyaret edebilirsiniz.

Cumalı Kızık Etnografya Müzesi

Müzeler gezilip görüşmek için gidilen yerlerin nadide mekanlarıdır. Köylerde müze görmek çok alışılmış bir şey değildir. Ancak Cumalıkızık müze sahip olacak kadar önemli ve tarihi bir köydür. Köyün 700 yıllık tarihi bu müze ile gelecek kuşaklara aktarılmaktadır. Eski eşyalar, tarihi dokular bulunmaktadır. UNESCO’ya gitmesinden sonraki birinci yılında yenilenerek ziyaretçilerle buluşmuştur. Müzede bulunan tarihi eserlerin ne olduğu üstlerindeki yazılarda, resimlerle beraber anlatılmaktadır. Eserlerin tarihi yolculuğu Kızık boylarından başlamaktadır. İçinde toprak testiler, şamdanlar, fenerler, tarım aletleri yer almaktadır. 240 adet eser bulunmaktadır. Köyün geleneklerini birebir yansıtmaktadır, pazartesi günleri hariç her gün açıktır.

Cin Aralığı

Köyün en çok merak edilen yerlerinden biri hiç şüphesiz burasıdır. İsmini duyunca korkan da olur, daha fazla ilgisini çeken de. Özellikle resim için en ideal noktalardan biridir. Burası dünyanın en dar sokağı olarak bilinmektedir. Rivayete göre, Kurtuluş savaşı zamanında köyü basan Yunan askerleri tüm köylüyü camiye toplamıştır ve mabedi yakmaya karar vermiştir. Ancak köylüler kaçmayı başarmıştır ve bu cin aralığından geçerek Türk askerlerinin bulunduğu noktaya ulaşmışlardır. Aralık, bir insanın zor bir şekilde geçebileceği kadar dardır. İki duvar arasındaki uzaklık yaklaşık 60 cm’dir. Yunanlılar bu yüzden nasıl geçtiklerine inanamamıştır ve bu işin cinlere ait olduğunu düşünmüştür. İşte adını bu olaydan almıştır. Köye gitmişken mutlaka uğramanız gereken bir yerdir.

Ahududu Şenliği

Köyün en önemli meyvelerinden biri hiç şüphesiz ahudududur. Pek çok kafede ahududu reçeli ve suyu bulunur. Sizde özellikle meydanda kurulan pazarlardan satın alabilirsiniz. Ancak şenlik farklı bir güzelliğe sahiptir. Her sene Haziran ayında yapılmaktadır, şimdiye kadar 17 kez yapılmıştır ve son iki senedir Uluslararası Cumalıkızık Şenliği adında düzenlenmektedir. Köy meydanında tezgahlar kurulur, ünlü sanatçılar gelir, dans grupları eşliğinde ev hanımları kendi ürünlerini şenliğe sunar. Hem satarlar, hemde turistlere tanıtırlar. Bu dönemde çok daha fazla ziyaretçi ağırlar.

Pazarlar

Eğer doğal ürün seviyorsanız mutlaka bu pazara uğramamız önerilir. Genel olarak her gün tezgahlar açılır ancak bazı günler ekstra tezgah kurulur. Yerliler bizzat yetiştirdikleri, el emeği ile yaptıkları ürünleri satarlar. Meydanda, otobüs duraklarının olduğu yere kurulmaktadır. Mevsiminde pek çok meyveye sebzeye ulaşabilirsiniz. Özellikle reçel, tarhana köye özgü ürünleri mutlaka almanız önerilir. Ayrıca bahar aylarında gittiyseniz bahçeden toplama ahududu, çilek, böğürtlen gibi kırmızı meyveleri taze taze alabilirsiniz. Bunun yanında mutlaka kestane almadan da geçmeyin. Pazarda sadece yemek türü ürünler yoktur, Bursa’ya özgü çantalar, el yapımı biblolar, süs eşyaları da satın alabilirsiniz.

  • Ne alınır?

Hem kendinize hemde sevdiklerinize hediyelik eşyalar almak istiyorsanız köyün merkezine gitmeniz gerekir. Genel olarak tezgahlar meydanda toplanmıştır, iç kısımlarda genelde renkli evler yer almaktadır. Alışveriş yapabileceğiniz çok fazla yer bulunmaktadır. Pazarlardan organik yiyecekler satın alabilirsiniz, diğer dükkan ve tezgahlardan da hediyelik eşyalar, el yapımı havlular, şallar, örgü yelekler satın alabilirsiniz.

Cumalıkızık Köyünde Ne Yenir?

Cumalıkızık köy hayatını sonuna kadar yaşandığı bir yerdir, her şeyiyle özünü korumaktadır. Yemek bakımından da daha çok köy hayatına uygun şeyler bulunmaktadır. Özellikle bahçeye sahip olmaları huzur bulmanızı sağlayacaktır. Dünya mutfağından bir menü ile karşılaşmanız mümkün değildir. Birbirinden lezzetli yerel restoranlara sahiptir ve oldukça uygun fiyatlara yemek yiyebilirsiniz. Özellikle köy kahvaltısı çok meşhurdur. Menüdeki besinlerin neredeyse hepsi bahçeden, organik olarak masaya gelmektedir. Bunların dışında haftanın belli günlerinde köyün merkezine kurulan pazardan organik meyve, sebze, reçel, peynir satın alabilirsiniz. Özellikle ekşi mayalı köy ekmekleri gitmişken mutlaka alınmalıdır. Köye özgü hazır mantıya benzeyen siloru deneyebilir hatta kuru halini pazardan satın alabilirsiniz. Yemek yiyebileceğiniz yerleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Mavi Boncuk Konuk Evi

Burası konaklama bölümünde de bulunan mekandır, aynı zamanda kahvaltı ve diğer öğünler için de tercih edilir. Pansiyonu işletenler tarafından yetiştirilen meyve ve sebzeleri tadabilirsiniz. Özellikle mantı, erişte, tarhana ve ev baklavası ile meşhurdur. Yeşillikler içinde yer alan bahçesi sağlıklı bir gün geçirmenize yardımcı olacaktır.

Narlıbahçe

Yine hem konaklama hem kahvaltı evi olan bir diğer yerdir. Nar ağaçlarının arasında, ahududulu reçel, gözleme yiyebilirsiniz. Hizmeti sanki kendi evinizdeymiş hissi sağlamaktadır. Rezervasyon yaptırmamız önerilir.

  • Adres

Ferdağ Sokak No:8 Cumalıkızık Köyü Yıldırım/Bursa

Taşev Restoran

Bir diğer mekanda burasıdır. Özellikle patates köftesi, reçelleri, köy salçası ve kahvaltısı ile ünlüdür. Uygun fiyata, organik bir şekilde beslenebilirsiniz.

  • Adres

Cumalıkızık Mahallesi Yunus Aralığı No:18 Yıldırım/Bursa

Mavi Boncuk Kafe

Burası da hem konaklama hemde beslenme hizmetlerinden yararlanabileceğiniz bir diğer mekandır. Kahvaltı, gözleme ve ahududu suyuyla oldukça meşhurdur. Eğer akşam yemeği için gidiyorsanız mutlaka tarhana çorbasını ve mantısını tatmanız önerilir.

  • Adres

Cumalıkızık Mahallesi Saldede Sokak No:188/2 Yıldırım-Bursa

Hacı Arif Osmanlı Sofrası

Serpme köy kahvaltısı, mantısı, köftesi ve gözlemesi ile meşhurdur. Bu mekan akşam saat altıdan sonra kapanabilmektedir. Bu yüzden gitmeden önce mutlaka aranmalı ve açık olup olmadığı öğrenilmelidir. Burası Pınar sokakta yer almaktadır.

  • Adres

Cumalıkızık Mahallesi Pınar Sokak No:14 Yıldırım/Bursa

Kınalıkar Bulanlar Konak

Adından da anlaşılacağı gibi konağın restore edilmesi ile hizmet vermektedir. Meşhur Türk dizisi Kınalıkar’da bu konakta çekilmiştir. Eski günleri yad edebilir, kalabilir ve lezzetli yemeklerinin tadına varabilirsiniz. Özellikle köy ekmekleri ve kahvaltısı çok sevilmektedir.

  • Adres

Cumalıkızık, 6. Hamam Sk. No:15, 16370 Yıldırım/Bursa

Değirmenci Kahvaltı

Köyün seçkin mekanları arasında yer almaktadır. Kocaman, ferah bir bahçeye sahiptir, ağaçlar altında huzur dolu vakit geçirebilirsiniz. Büyük bir değirmen çarkı bulunmaktadır, su sesi eşliğinde kahvaltı yapabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı üzere kahvaltısı ile meşhurdur. Bahçe dışında kapalı alanı da bulunmaktadır. Mekan açık alanda 500, kapalı alanda ise 150 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Kahvaltı dışında gözleme, mantı, erişte, kuskus ve tarana çorbası da tüketebilirsiniz. Kahvaltı kişi başı 30 Tl tutmaktadır.

Şelaleli Bahçe

En çok sevilen mekanlardan birisi de burasıdır. Doğal ürünlerle hazırlanmış güzel bir kahvaltıya sahiptir. Kişi başı 25 Tl tutmaktadır. Kahvaltı dışında ızgara köfte, mantı, gözleme, tarhana, mıhlama ve menemen de tüketebilirsiniz. Dekorasyonu oldukça farklı ve hoştur. Köy hayatını tüm derinlikleriyle yansıtmaktadır, yemeklerinizi sinide, yerde yiyebilirsiniz. Duvarlar taşlarla döşenmiştir ve büyük bir bahçeye sahiptir. Özel günlerinizi de bu eşsiz mekanda kutlayabilirsiniz. Özellikle çocuklu aileler tarafından çok tercih edilmektedir, çocuk oyun parkları bulunmaktadır. Akşam 21,30’a kadar açıktır. Kapalı alan 160, açık alan 350 kişilik ve otopark 200 araçlık kapasiteye sahiptir. Otopark köyün otoparkıdır.

Baba Ocağı

Burası da köyün en çok tercih edilen mekanlarından biridir. Bir kişilik kahvaltı 30 Tl’dir. Yine diğer mekanlarda olduğu gibi köy evi şeklinde dizayn edilmiştir, duvarlarda özel halılar asılıdır ve yine yerde, sinide kahvaltı yapabilirsiniz. Açık ve kapalı alanı bulunmaktadır. 100 kişilik kapalı, 20 kişilik açık alanı vardır, diğer yörelere göre daha küçük bir bahçeye sahiptir.

Bu yerler dışında diğer mekanları da şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Cumalıkızık Ballım Kafe
  • Kızık Sofrası
  • Mihriban Kahvaltı
  • Arım Balım Kahvaltı Evi
  • Kiraz Bahçesi
  • Asmalı Konak
  • Cumalıkızık Gül Bahçesi
  • Hatçe’nin Yeri
  • Tarhan Gözleme evi
  • Diriliş Konağı
  • Esma Sultan
  • Cafe Niva
  • Otantik Kahvaltı Evi

Cumalıkızık Köyünde Nerede Kalınır?

Bu köy, köy hayatını doyasıya tatmanız için mükemmel bir fırsat olabilir. Bir günde rahatlıkla tüm köyü gezebilirsiniz ancak havasını doyasıya yaşamak istiyorsanız konaklama da sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem kahvaltısını, hem akşam yemeğini tadabilirsiniz. Köyde lüks oteller görmeniz imkansız, burası kendine has tarihi bir dokuya sahiptir ve senelerdir böyledir, bundan sonra da böyle kalacaktır. Eğer köy yaşamını tam anlamıyla yaşamak isterseniz köyde konaklayabilirsiniz. Ancak Bursa merkezde, Uludağ’da tercih edilebilir oteller de bulunmaktadır. Köyde genel olarak pansiyon bulunmaktadır, restoran olarak da işletilirler. Konaklama için mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanız gereklidir. Özellikle yaz mevsimlerinde yer bulmak çok zor olabilir ve açıkta kalabilirsiniz. Konaklama  için şu yerleri tercih edebilirsiniz,

Bulanlar Konak Pansiyon

Bursa’nın en çok tercih edilen mekanlarından birisidir. Burada köy hayatını sonuna kadar görebilirsiniz. Pansiyon hamam sokakta yer almaktadır, merkeze 9 m, Sabiha gökçen havaalanına ise 82 km uzaklıkta bulunmaktadır. Pansiyonda genel olarak wifi erişimi,  misafirlere özel bir otopark bulunur. Odaların içinde özel banyolar; saç kurutma makinesi, havlu ve ücretsiz banyo malzemeleri  bulunmaktadır. Ayrıca bölgeye özgü yemekleri de burada bulabilirsiniz. Tesis bünyesindeki 24 saat oda servisi hizmeti de bulunmaktadır. Ek ücret karşılığında çamaşırhane gibi hizmetleri de kullanabilirsiniz, mekanda isteğe göre ek yatak, emanet kasa, jogging, oda servisi gibi hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

Meşhur kınalı kar dizisi de burada çekilmiştir. O yüzden daha fazla bir popülerliği vardır. 0850 532 47 13 numarasından işlemenin sahibine ulaşabilirsiniz. Köy kahvaltısı yemek istiyorsanız 30 Tl’ye Omlet – yumurta, salata söğüş, siyah Zeytin, çemen, yeşil zeytin, sigara böreği, ahududu reçeli, süzme yoğurt, kestane balı, sarma, tulum peyniri, süt, sepet peyniri, nescafe, örgü peyniri , çay çeşitlerinden yararlanabilirsiniz. Kahvaltı dışında sac kavurma, ızgara et, ızgara köfte, mantı, sarma  gibi lezzetler de bulunmaktadır.

Mavi Boncuk Pansiyon

Sevilen bir diğer mekan ise Mavi boncuk pansiyondur. Burası diğer pansiyona 3 km uzaklıkta yer almaktadır. Ahşap bir kapısı vardır ve üstünde kocaman nazar boncuğu bulunmaktadır, doğru yer olup olmadığını bundan anlayabilirsiniz. Genel olarak köy evi şeklinde dekore edilmiştir, hemen hemen diğer mekanlarda da bulunan kahvaltı menüsü burada da vardır. Temiz ve güleryüzlü bir hizmete sahiptir. Genel gezilecek yerlere de oldukça yakındır, en çok Küpeli Ev’e yakındır. Konum olarak ayrıca Kızık sofrası, Otantik kahvaltı evi ve Sultan gözleme evine yakındır. Burada konaklayıp yakın restoranlara gidebilirsiniz.

Pansiyon, Cumalıkızık merkeze 0,4 km uzaklıktadır. Tarihi mekanları gezmek istiyorsanız Osman Gazi, Orhan Gazi Türbelerini, Koza Hanı ve Bursa Saat Kulesini ziyaret edebilirsiniz. Buralar Bursa merkezde yer almaktadır.

Abbas ı Ali Butik Pansiyon

Burası da bir diğer tercih edilebilir pansiyondur. Özellikle gezilecek yerlere yakınlığı ile tercih edilmektedir. Dış yapısı ahşap, beyaz bir şekilde dizayn edilmiştir, aynı şekilde içi de köy evlerini yansıtmaktadır.

Narlıbahçe Kahvaltı Evi ve Pansiyon

Hem kahvaltı hemde konaklama mekanı olarak hizmet vermektedir. İstanbul havalimanına 126, Bursa Yenişehir havalimanına 34 km uzaklıkta bulunmaktadır. Evcil hayvan kabul eden bir mekandır, ortak mutfağa sahiptir ve yine kahvaltıları ile meşhurdur. Sessiz sakin bir bahçesi vardır. Bu mekanda da yeşillikler içinde güzel vakit geçirebilirsiniz. 2012 yılında orjinaline uygun olarak restore edilmiştir ve öyle hizmete açılmıştır. Şuan oldukça kurumsal bir yapıya sahiptir. Burası adını sahip olduğu 100 yıllık nar ağacından almaktadır. Özellikle eylül ayında dallarından sarkan narlarla kahvaltı yapabilirsiniz. Bahçesinde 50 kişi ağırlanabilir. Ev ise 2 kattan oluşmaktadır.

Mekanda sunulan her şey doğaldır, kendi bahçelerinden toplanmaktadır. Odaları oldukça otantik, köy hayatını yansıtacak şekilde dizayn edilmiştir. Burası Ferdağ sokakta yer almaktadır. Köy kahvaltısı dışında güveçte köftesi, mantısı, sobada kestanesi, gözlemesi ile de meşhurdur. Bulunduğu konum bu kadar çok tercih edilmesinin nedeninin başında geliyor. Ferdağ sokak, Cumalıkızık mezarlıktan yukarı doğru ilerlerken solda yer almaktadır. Burası kalabalıktan da uzaktadır. Sakin bir kahvaltı ve kuşlar eşliğinde uyku sizi bekliyor olacak. 40 Tl gibi çok cüzzi bir fiyata burada konaklayabilirsiniz.

Cumalıkızık Köyü Nerede, Nasıl Gidilir ?

Bu köy Bursa’ya gelmişken mutlaka uğranması gereken yerlerin başında yer alır, merkeze oldukça yakındır. Bursa’da Uludağ’ın eteklerinde bulunur. Uludağ’a kayak yapmaya gelirseniz buraya da mutlaka uğramanız önerilir. Köy İstanbul’a 210 km uzaklıktadır, nasıl giderseniz gidin mutlaka değecektir. Ulaşım için birden çok yöntem vardır. Bunlar;

Araç ile Ulaşım

Eğer özel aracınız ile gelecekseniz ilk önce Bursa’ya varmanız gerekmektedir. Şehir merkezine 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bursa’ya giderken Yenikapı- Bursa yolunu tercih edebilirsiniz. Bu yol 1 saat 35 dakika sürecektir. Diğer bir yol Yenikapı- Yalova istikametidir ve 1 saat 15 dakika sürmektedir. En son tercih ise Pendik- Yalova istikameti olacaktır, sadece 45 dakika sürer. Yalova ve Mudanya’ya ulaştıktan sonra yolculuk çok daha kolay ilerleyecektir. Yalova’dan Cumalıkızık 82 km, Mudanya’dan da 38 km’dir. Özel aracınızla gitmek oldukça hızlı gitmenizi sağlayacaktır.

Toplu Taşıma ile Ulaşım

Otobüs ile ulaşım en az özel araç kadar rahattır ancak süre uzayacaktır. Yaklaşık olarak 4 saat sürer ve fiyat 35 Tl’dir. Eğer İdo’yu kullanarak gelecekseniz Yenikapı-Bursa, Yenikapı-Yalova veya Pendik- Yalova hattını kullanabilirsiniz. Eskiden Budo seferleri Büyükçekmece üzerinden yapılmaktaydı ancak kaldırıldı. Feribot ile gitmek de oldukça basittir ve daha zevkli bir yolculuktur. Yalova veya Mudanya iskelesinde inebilirsiniz ve oradan tekrar Bursa merkez otobüslerine binebilirsiniz. Otobüsleri kullanmasan önce Bursa kart çıkarmamız gerekir. Kiosk adlı makinelerden 10 Tl karşılığında karta sahip olabilirsiniz. Kart ücreti olarak 3 Tl alır, gerisi ise içinde kalır. Bursa kart kullanarak Cumalıkızık’a giderken 1,9 Tl, tek kullanımlık kartta ise 4 Tl ödenir.

Bursa’dan köye ulaşmak için Hacivat Metro istasyonu durağından D-10 numaralı otobüse binebilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 15 dakika sürecektir. Otobüs dışında dolmuşa da binebilirsiniz. Dolmuşlar için Bursa otogarının oradan biraz yürümeniz, üst geçitten aşağı inmeniz gerekmektedir. Üstlerinde gidip gitmedikleri yazar, şoföre inmeniz gereken yeri de sorabilirsiniz.

  • Toplu taşıma kullanarak gelmeyi düşünüyorsanız önceliğiniz Bursa merkeze gitmek olmalıdır. Otogardan geliyorsanız 38 nolu otobüsle merkeze geldikten sonra saatleri oldukça fazla olan minibüslere binip Cumalıkızık’a gidebilirsiniz.
  • İstanbul’dan geliyorsanız İDO ya da BUDO ile Mudanya’ya geçebilirsiniz. Mudanya’dan Bursa merkeze giderek halk otobüslerini de kullanabilirsiniz. Her yarım saatte bir Cumalıkızık’a giden 1/M, 2/GM, 104, 2FU, F/1 ve F/3 otobüsleri gider.

Ne zaman gidilir?

Köye gitmek istediğiniz tarih zevklerinize göre değişebilir çünkü her mevsim farklı bir güzelliğe sahiptir. Kışın köy sobasında kızarmış ekmek yiyerek köy havasını içinize çekebilirsiniz, Uludağ’a uğrama fırsatı da yakalayabilirsiniz ve etraf daha sakin olur. Yaz ve bahar aylarında giderseniz daha faza kalabalık ile karşılaşabilirsiniz. Ancak ortam daha cıvıl cıvıl olur, daha fazla insan daha fazla fırsat anlamına gelir. Havanın güzelliği eşliğinde mevsim meyve ve sebzelerinden satın alabilirsiniz. Güzel havada gezmek çok daha güzel olur, yağmurlu havalarda köy çamurlu olabilir. Kışlar çok yağışlı, yazlar ise fazla kurak geçmez. Herkes kendi zevkine göre istediği zaman tercih edebilir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.