Bilek Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Pek çok sebepten dolayı, herkesin başına bilek ağrısı gelebilir. Bazen kısa süreli ve geçici ağrılar olsalar da bazen gün geçtikçe daha çok şiddetlenebilen bir hale bürünürler. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır, altında başka bir şey yatıyor olabilir. Bile ağrıları nedenlerinden biri tendinit’dir. Tendonlarda meydana gelen enfeksiyonlar sonucu oluşur. Ağrıya beraber şişlik de gelir.
Bilek ağrısının en yaygın nedeni hiç şüphesiz burkulma yada yaralanmadır. Eklemelerdeki ligamentlerin incinmesi sonucu oluşur. Sinir dokuları hasar gördüyse ve bilek işlevini yerine getiremiyorsa bu durum karpal tünel sendromu olarak geçer, kol orta sinirinin bilek eklemi ile kesiştiği yerde meydana gelir. Diz ağrılarının en bilindik nedeni olan artrit bilek ağrısına da neden olabilir. İyi huylu kistleden olan ganglion kist de ağrıya yol açabilir. İçi su dolu kapsüllerden meydana gelir ve bölgede şişliğe yol açar ancak diğer yerlere sıçramaz. Bileğinizde ortopedik bir sakatlanma yaşadıysanız, kırılma ve incinme varsa şiddetli ağrı meydana gelebilir.Özellikle spor yapanlarda, fazla ağrılık kaldıranlarda çok sık görülebilir.
Hangi bölüme başvurulmalıdır?
Bilek ağrısı için ortopedi bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Bu bölüm hem el hem de ayak bileğinde meydana gelen ağrıları inceler, teşhisi koyar ve gerekli tedaviyi başlatır. Doktor ilk olarak hastanın ayrıntılı öyküsünü dinler ve bu duruma yol açacak nedenleri araştırır. Boyun fıtığı ve kireçlenme olup olmadığını anlamak adına MR’ı ve ENMG (sinir elektrosu) çekilir. Ağrıyan bölgede şişlik, kitle, nodul olup olmadığı incelenir, avuç içine en yakın eklem mutlaka iyice incelenir. Kist olduğundan şüphe ediliyorsa ışık altındaki görüntüsü incelenir.
Tedavisi
Tedavi bilekteki ağrının nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer ufak bir yaralanmaysa belli egzersizler ile geçirilebilir. Kireçlenme yüzündense, akupunktur’a başvurulabilir. Akupunktur tedavisinde özel iğneler kullanılır. Hiçbir riski ve yan etkisi yoktur. Eğer cerrahi işlem gerekiyorsa lokal anestezi uygulanır. Bunlar dışında ağrı kesiciler ve antienflamatuvar ilaçlar, bilek atelleri de etkili olabilir.