Akçakoca Gezilecek Yerler | En Güzel 22 Yer

21.06.2017
Akçakoca Gezilecek Yerler | En Güzel 22 Yer

Akçakoca Düzce iline bağlı bir ilçedir. Batı Karadeniz’in kıyı şeridinde yer alır ve ‘’Batı Karadeniz’in İncisi’’ adına sahiptir. Son zamanlarda özellikle büyük şehirlere olan yakın konumu, tarihi, mavi ve yeşilin iç içe olduğu doğal güzelliği sayesinde turistik bir yer haline gelmiş ve Türkiye için yeni turizm gözdesi olmuştur.

Akçakoca’ya Ne Zaman Gidilmelidir?

Karadeniz coğrafyasının özelliklerini barındıran bir ilçedir. Bu nedenle kışın bol yağışı ve soğuk olması beklenen bir durumdur. Bu durum her yeri gezmeyi ve oralarda uzun süre durup keyif alabilmeyi zorlaştırır, bu nedenle baharda yada yazın gidilmesi tavsiye edilmektedir. Fakat ‘’Ben kış insanıyım, soğuk önemli değil!’’ diyorsanız orası size kalmış!

Bahar ayları ise sadece yağmur konusunda dezavantajlı olabilir. Onun dışında kış aylarındaki gibi zorlu soğuklarla karşılaşmazsınız. Yeşili ve maviyi bir arada barındıran Akçakoca için bahar havası idealdir diyebiliriz. Yaz geldiğinde ise, Akçakoca hiç olmadığı kadar kalabalıklaşıyor dense yalan olmaz! Yıllardır gelen müdavimleri ve son yıllarda daha çok bilinmesi üzerine gözde ilçelerden biri hale gelmiştir. Özellikle son yıllarda artan rafting, şelale yürüyüşleri gençler başta olmak üzere her yaştan insanı Akçakoca’ya çekmiştir. Hazırladığımız gezi rehberine hemen göz atarak, Akçakoca gezilecek yerler ile ilgili listenize ekleyebileceğiniz en güzel yerleri keşfedebilirsiniz.

Akçakoca Tarihi Yerler

Ceneviz Kalesi

Merkeze 3 kilometre olan bu kale Akçakoca’nın simgesi haline gelmiştir demek doğru olur. Kalenin inşası 4. haçlı seferleri için gelen Latin haçlı ordusu tarafından 1204 ve 1261 Karadeniz kıyılarına hakim olabilmek için yapılmıştır. Kale inşa edilirken yöreye özgü taşlar kullanılmıştır. Kalenin yan kısmında yüksek bir kule, kalenin içinde bir su sarnıcı ve çok güzel bir manzaraya sahip seyir terası bulunmaktadır.

Kalenin içerisinde bulunan su sarnıcı yapıldığı dönemde su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmış olsa da bu günlerde dilek kuyusu olarak kullanılmaktadır. Ceneviz Kalesi’nin mavi bayrağa sahip plajında da ziyaretçiler denize girebilmektedir. Ayrıca bu yer mesire alanı olarak da kullanılmaktadır. Ceneviz Kalesi 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmiştir.

Tarihi Hemşin Köyü Camii

Akçakoca merkeze 15 kilometre mesafede bulunur. Bu camiinin özelliği tarihinin çok eskiye dayanmasıdır denilebilir. 1877 yılında Osmanlı-Rus savaşı bitiminde Artvin’den gelen Hemşinliler tarafından yapılan bu camii, Çantı tipi camiler içinde en iyi örneklerden birisidir. Çok eski bir geçmişi vardır. Mihrabı, minberi, ahşap minaresi ve tavan işçiliği burayı görülmeye değer yapan özelliklerden sadece bazılarıdır.

Yukarı Mahalle

Tarihi çok eskilere dayanan Yukarı Mahalle, I. Ahmet zamanında Akçakoca’nın Rusya’dan gelen Kazaklar tarafından yağmalanması üzerine yaşayanlar için bir yerleşim yeri haline getirmek amacıyla yeniden inşa edilmiştir. Daha sonra eski haline gelebilmesi için çevrede yaşayan varlıklı aileler de buraya yaşamaya gelmesi için teşvik edilmiştir. Bu nedenle o dönemde önemli bir yerleşim yeri olmuştur.

Burada hafta sonları kurulan pazardan Akçakoca halkının kendi bahçesinde ürettiği sebze ve meyvelerden ve ev yapımı kahvaltılıklardan satın alabilir, Laz böreği, melengücceği tatlısı gibi yöresel yiyeceklerden tadabilirsin. Yöresel pazarını gezmeyen bin pişman! Ayrıca, Akçakoca’nın bilinen Tarihi Evleri de bu mahallede yer almaktadır.

Tarihi Köy Evleri

Tarihi köy evlerinin büyük bir kısmı ilçenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yukarı Mahalle’de bulunmaktadır. Bu evler 150-200 yıllık geçmişe sahip olmakla birlikte dönemlerine ve evleri yapan kişilerin kökenlerine göre mimari olarak farklılık göstermektedir. 160 adet tarihi ev koruma altına alınmış ve bir kısmı restore edilmiştir.

Adeta bir açık hava müzesini andıran, insanı geçmişe götüren yeşillik ve çiçekler içindeki Akçakoca tarihi köy evleri bu gezinizde listenize eklemeniz gereken önemi yerlerden biridir!

Tarihi Orhangazi İlkokulu

1928 yılında inşa edilen ve günümüzde restore edilen bu okul, Cumhuriyet’in ilk eserlerinden biri olarak görülüyor. Bu okulun bir başka özelliği ise ünlü yazar Rıfat Ilgaz’ın öğretmenlik yapmış olması ve aynı zamanda ‘’Karadeniz Kıyıcığı’’ adlı eserini bu dönemde yazmış olmasıdır. Yakın zamanda Rıfat Ilgaz Müzesi olması için çalışmalar yapıldığı haberleri de gündeme gelmektedir.

Mehmet Arif Köşkü

Öncelikle Mehmet Arif Bey Kurtuluş Savaşı yıllarından Atatürk’ün arkadaşı, önemli bir asker ve siyasetçidir. Akçakoca’nın Osmaniye Mahallesi’nde bulunan Mehmet Arif Köşkü, 100 yıllık tarihi bir köşktür. Yeşillikler içinde oldukça güzel bu köşk ilçenin görülmeye değer tarihi noktalardan birisidir.

Akçakoca Bey Anıtı

Akçakoca, Sapanca ve Kandıra bölgelerini Osmanlı Beyliğine katan, ‘’Kandıra Fatihi’’ olarak anılan Akçakoca Bey anısına yapılan bir anıttır. Akçakoca’ya gelen ziyaretçilerin ilçeye adını veren Akçakoca Bey’in anıtını görmeden gitmedikleri bilindiğinden gezi planınızda buraya da yer vermenizi tavsiye ediyoruz

Akçakoca Doğal Güzellikler

Aktaş Şelalesi

İlçe merkezinden 10 kilometre uzaklıkta bulunan Aktaş Şelalesi Akçakoca’nın zengin bitki örtüsüne sahip ve bu nedenle görülmesi gereken doğal güzelliklerinden biridir. Bu 10 kilometrelik mesafeyi geldikten sonra şelaleye ulaşmak için 10 dakika süren orman parkurunu yürümeniz gerekiyor. Şelaleye giriş için ücret ödenmiyor fakat aracınız ile gittiğiniz takdirde 10 TL park ücreti mevcuttur. Yürüyüş yapmak için en ideal noktalardan birisidir, sahip olduğu yeşillik ve şelaleden akan suyu verdiği huzur ile en iyi yürüyüşlerinizden birisine hazır olun!

Sarıyayla Şelalesi

İlçe merkezine 10 kilometre mesafede bulunan şelale adını bulunduğu Sarıyayla Köyü’nden almaktadır. Yeşil ve maviyi bir arada barındıran Sarıyayla Şelalesi Akçakoca’da doğa içerisinde vakit geçirmek için büyük fırsatlardan birisidir. Yeni düzenlemeler ile seyir terası, oturma alanları ve ahşap köprü yapılmış, piknik için ideal bir yer haline dönüştürülmüş ve gelen misafirlere keyifli zaman geçirmeleri için olanaklar sağlanmıştır.

Kurugöl Kanyonu

Düzce iline 53 kilometre, Akçakoca ilçesine 14 kilometre uzaklıkta olan Kurugöl Kanyonu, bol orman havası ve asırlık kayın ağaçları ile süslenmiştir. Kurugöl köyünden adını almış olan bu kanyonda her yıl doğa yürüyüşü düzenlenmektedir ve oldukça yüksekte olan bu kanyonda bir adet şelale bulunmaktadır. Kolay ve zor derecelerde yürüme parkurlarına sahiptir. Akarsu kenarında, bol oksijenli keyifli yürüyüşleri yapabilirsiniz. Kanyon foto-safari ve kaya tırmanışı için uygun olup keyifli ve stresten uzak bir zaman geçirmeniz için idealdir.

Kurugöl köyüne çıktıktan sonra Akçakoca, Ereğli, Alaplı, Karasu ve Kocaeli bölgelerini ayağınızdan altındaymış gibi görebilmeniz mümkün. Bölgeye yaz aylarında gidilmesi bölgeden daha fazla keyif almanıza olanak sağlar. Kış aylarında bölgeye gitmeyi tercih ederseniz yazın kuruyup kışın dolup taşan gölü görebilme imkanı yakalayabilirsiniz. Kanyon girişinde yorgunluğunuzu giderebilip müthiş alabalık ziyafeti çekebileceğiniz harika bir tesis bulunmaktadır.

Fakıllı Mağarası

İlçe merkezine 8 kilometre olan Fakıllı Mağarası Akçakoca’nın en çok dikkat ve ziyaretçi çeken doğal güzelliklerinin arasındadır. Mağaranın ziyaret ücreti 3 TL’dir. Mağaranın uzunluğu 1012 metre uzunluğundadır ancak güvenlik sebebiyle yalnızca 350 metresi görülebilmektedir. İçerisinde doğal sarkıtlar ve dikitler vardır. Mağaranın, beyaz ada denilen bölgeleri, değerli bir taş olarak bilinen damlataş açısından zengindir.

Fakıllı Mağarası yarı aktif bir mağaradır. Yüzeye yakın oluşu nedeniyle mevsimsel olarak büyük farklılık gösteren bir havaya sahiptir. Özellikle yağışlı dönemlerde büyük bir oranda su girişi olur. Birçok kişi tarafından Fakıllı Mağarası’nın havasının astım ve nefes darlığına iyi geldiği söylenmektedir. Burada daha çok vakit geçirmek isterseniz, Fakıllı Mağarasının çevresi piknik alanı olarak da kullanılmaktadır.

Cumayanı

Akçakoca’nın 3 kilometre güneybatısında yer alan Cumayanı Göktepe Köyü sınırlarındadır.‘’Doğal Anıt’’ olarak tescil edilen asırlık çınar ağaçları ve yanındaki akarsu ile önemli bir dinlenme ve görsel seyir noktasıdır. Fotoğraf çekimi ve doğa yürüyüşü için oldukça uygun bir alandır.

Bölgede aynı zamanda Selçuklulardan kalma hamam kalıntısı, Tarihi Evliya Camii ve Ahmet Dede Türbesi gibi tarihi yerler de bulunmaktadır. Cumayanı Mesire Alanı’nda alabalık ve yöresel yemekler tatmak isteyenler için ziyafet yaşayacağınız bir restoran da bulunmaktadır.

Melen Çayı

İsmini içinden geçtiği Melen Köyü’nden alan ve Akçakoca merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan Melen Çayı eğlenceli vakit geçirilecek noktalardan birisidir.

Doğa ve macera sevenler için profesyonel ekipler eşliğinde yapabileceğiniz rafting imkanları mevcuttur, hatta burası Marmara-Trakya-Kuzey Ege ve Batı Karadeniz’i içine alan bölgede rafting yapılabilecek tek akarsudur.

Arabacı Köyü

Akçakoca’da birçok etnik kökenden insanların yaşadığı köyler mevcut, Gürcü ve Laz Köyleri buna örnek olarak gösterilebilir. Arabacı Köyü ise bir Türk Köyü, bu köyü görülmeye değer kılan evlerin mimarisi oluyor, Türk mimarisine uygun olarak yapılmış evler bu köyü diğerlerinden ayırıyor. Zamanınız var ise Arabacı Köyü’ne uğramadan dönmeyin.

Akçakoca Saat Kulesi ve Akçakoca Merkez Camii

Merkezde yer alan Akçakoca Merkez Camii’si görünüş olarak diğer camilerden ayrılıyor. Bu camii Selçuklu kil çadırlarından esinlenerek yapılmıştır ve çok farklı bir mimariye sahiptir. Saat kulesi ise caminin mimarisine 1954 yılında eklenmesi ile oluşmuştur.

Akçakoca Plajları

Karadeniz denizi diye düşünüp Akçakoca’da denize girilmez düşüncesine kapılmayın! Karadeniz sahilleri arasında mavi bayrak almış olan tek yer Akçakoca’dır. Bu nedenle Akçakoca’nın birçok güzel ve sevilen plajları vardır.

Ceneviz Plajı

Görülmesi gereken tarihi yerlerde bahsettiğimiz Ceneviz Kalesi’nin bir de plajı bulunmaktadır. Akçakoca’nın mavi bayraklı plajlarından birisi olan Ceneviz Plajı denize girmek ve güneşlenmek için en sevilen plajlardan biridir.

Kadınlar Plajı

Ceneviz Kalesi’nin diğer tarafında yer alan kadınlar plajı, isminden de anlaşıldığı üzere sadece kadınlara tahsis edilmiştir. Akçakoca böyle bir plaj arayan kadınlar için çok güzel bir imkan sunuyor.

Melenağzı Plajı

Melenağzı Plajı, sahil boyunca uzanan ince kumsalı, restoranları, kamp yerleri ve özellikle tekne gezileri gibi birçok aktiviteyi de barındıran, Akçakoca’nın en çok tercih edilen plajlarından biridir.

Çuhallı Plajı

Mavi bayraklı Çuhallı Plajı özellikle en çok tercih edilen plajlardandır. 1 kilometre uzunluğundaki kumsalı, yeme-içme, şezlong ve şemsiye imkanları ayrıca plaj voleybolu için bir saha bulunmaktadır.

Çuhallı Plajı’nın kumu dünyada az bulunan ‘’Siyah İnci’’ türüdür, bu kum vücuttan kolayca dökülen ve yapışmayan bir özelliğe sahiptir.

Karaburun Plajı

İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alan Karaburun Plajı sığ olması sebebiyle de özellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilmektedir. Çay bahçesi, kamp yerleri, eğlence ve dinlenme gibi birçok tesisi bünyesinde barındıran plaj aynı zamanda oldukça büyük bir ağaçlık alana da sahiptir. Ayrıca piknik imkanları da vardır. Denizin yanında piknik yapmak isteyenler için oldukça keyifli bir fırsat sunmaktadır.

Akevler Plajı

İlçe merkezine olan yakınlığı nedeniyle sıkça tercih edilen plaj, ailelere ve denize girmek isteyenlere büyük bir kolaylık sağlıyor.

Ayazlı Plajı

Adını Ayazlı Mahallesi’nden alan Ayazlı Plajı da tıpkı Akevler Plajı gibi merkeze yakınlığı ile tercih edilmektedir. Aynı zamanda Ayazlı Plajı, Limancık (yada Limoncuk deniliyor) Plajı ile komşudur ve iki plajı ayıran yalıyarların görülmesi tavsiye edilir.

Akkaya Plajı

İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alan plajın denizinin oldukça sığ olduğu söylenmektedir ancak plajın özelliği, özellikle günbatımında görsel bir şölen sunuyor olmasıdır. Ayrıca plajın arka tarafında yer alan orman, yeşillikler içinde bir yürüyüş için ziyaretçilerine çok güzel bir alternatif sunmaktadır.

Çayağzı Plajı

İlçe merkezine 7 kilometre mesafede ve Çayağzı Köyü’nde bulunan plaj, geniş bir kumsala sahiptir. Çevre illere yakınlığı nedeniyle de kalabalık olabilmektedir. Kamp imkanları olmakta ve yakınındaki Çayağzı Deresi’nde balık tutma imkanı da sağlamaktadır.

Akçakoca’da Nerede Ne Yenir?

Elbette her yerde olduğu gibi Akçakoca’da da yemek yemek için birçok alternatif vardır. Fakat bu başlık altında sizler için en çok önerilen ve sevilen yerleri toparlamaya çalıştık!

Kantin Döner

Akçakoca merkezde yer alan ve çok uzun sürelerdir var olan Kantin Döner, etinin lezzeti ile övülen yerlerden birisidir. Döner ve pide çeşitlerini barındıran Kantin Döner Akçakoca’daki yiyecek seçeneklerinizden birisi olabilir.

Gurme Restaurant & Gurme Camping

Akçakoca’da restoranlar arasında en çok önerilen ve sevilen yer denilebilir. Hem kahvaltı hem de akşam yemeği yiyebileceğiniz Gurme Restaurant & Gurme Camping misafirlerini hem görsel hem de lezzet açısından tatmin ediyor. Deniz ve gölün birleştiği yerde bulunan restoran doğa ile iç içe ahşap bungalovlarda yemek yiyebileceğiniz gibi çoğu sebze de bahçelerde yetiştirilerek sunuluyor. Akşam yemeği içinse balık seçeneği en çok önerilen yiyecekleri arasındadır. Yoğun dönemlerde kahvaltı ve akşam yemeği için rezervasyon gerekebilir.

Kıymet’in Yeri

Yukarı Mahalle’de bulunan Kıymet’in yeri fiyat performans açısından en çok tercih edilen ve önerilen yerlerden birisidir, özellikle Akçakoca’ya özgü mancarlı pidesi en çok sevilenlerden. Çalışanları, müşteriye davranışları ve gözlemelerinin lezzetleri ile Kıymet’in Yeri adını duyurmayı başarmıştır.

Kamelya Restaurant

Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği imkanları sunan restoran daha çok deniz mahsulleri ile bilinmektedir. Deniz manzarası eşliğinde güzel bir akşam yemeği yemek isterseniz Kamelya Restaurant tercihlerinizden birisi olmalı!

Akçakoca fındık bakımından zengin olduğu için, merkezde yer alan Fiskobirlik’te fındık ve fındık içeren ürünler satılıyor. Eve dönüş yolunda ya da merkezde gezerken uğramayı ve bu lezzetlerden almayı düşünebilirsiniz. Ayrıca Akçakoca’nın kestanesi de ünlü, özellikle kestane balı çok meşhurdur. 

Akçakoca’da Nerede Kalınır?

Akçakoca’da kalacak birçok alternatif vardır: oteller, moteller, kiralık evler ve bunlar gibi. Oteller ve pansiyonların fiyatları mevsimlere göre farklılık göstermektedir. Genel olarak, kış aylarında oteller ve pansiyonların fiyatı günlük 80 ve 250 TL arasında, bahar aylarında günlük 80 ve 300 TL arasında (erken veya geç rezervasyona göre fiyatlar değişiklik gösterebiliyor.) ve yaz aylarında ise günlük 150 ve 500 TL arasında değişmektedir.

Ek olarak otel ve pansiyon ücretleri merkeze, plajlara ve turistik yerlere yakınlığı veya uzaklığına göre de değişebilmektedir. Daha önce bahsettiğimiz Yukarı Mahalle’deki eski tarihi evlerin bazılarını restore edilip otele çevrilmiş, bu da isteyenler için farklı ve güzel bir tecrübe olabilir.

Son dönemlerde ise Akçakoca’nın yeşilliği ve doğası sebebiyle kamp oldukça tercih edilen bir konaklama tercihi olmuştur. Akçakoca’da bunun için birçok kamp alanı ve kampçılar için eğlenceli imkanlar mevcuttur.

Akçakoca’ya Nasıl Gidilir?

  • İstanbul’dan Akçakoca’ya Ulaşım: 253 kilometre uzaklıktadır. TEM üzerinden Ankara yolundan giderek, Düzce çıkışına geçebilirsiniz.
  • Ankara’dan Akçakoca’ya Ulaşım: 273 kilometre uzaklıkta olup, İstanbul yönünde otobandan ya da E5 karayolundan gidebilirsiniz.
  • Şahsi aracınız var ise gitmeniz ve orada gezmeniz elbette rahat olacaktır. Fakat aracınız yok ise üzülmeyin, Akçakoca’da otogar bulunmakta ve bir çok ilden otobüsler sefer düzenleyip Akçakoca’ya ulaşımınızı sağlamaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.