Adet Gecikmesi Nedenleri Nelerdir ?

24.02.2017
Adet Gecikmesi Nedenleri Nelerdir ?

Büyüme ve gelişmenin evrelerinden bir de ergenlik dönemidir. Bu dönemde kız ve erkekte ayrı değişimler görünebilmektedir. Fakat konumuz kızları ilgilendirdiğinden sadece onlara değineceğiz.

Kadınlar ergenlik döneminde pubik kıllanma, meme büyümesi, hormonal değişim ve menstrual siklus görülür. Tıptaki adı menstruasyon evresi olsa da halk arasında adet dönemi olarak bilinmektedir. Normal bir siklus, 21-35 günde bir olmaktadır. Fakat bu süre 35 günü geçtiğinde gecikmeler meydana gelir. Adet gecikmesi nedenleri birden fazla olabilir. Hemen hamile miyim acaba, diyerek düşünmeyin. Hava değişimi, yaşam koşullarının değişimi, stres, hormon değişikliği, endometrius kistleri gibi birden çok nedeni olabilmektedir.

Adet gecikmesi tedavisi seçenekleri de oldukça fazladır. Örneğin tiroid hormonu azlığından dolayı adet gecikmesi gerçekleşmişse, tiroid aktivasyonu için ilaç takviyesi gerçekleştirilebilir. Yada prolaktin hormonunun aşırı salgılanmasından ötürü oluşan adet gecikmesi için, salgıyı normal düzeyine indirecek ilaç takviyesi yapılabilir. Bu şekilde adet gecikmesinin önüne geçilebilir. Ayrıca jinekologların en çok kullandığı yöntemlerin başında doğum kontrol haplarıyla siklusun düzenli olmasını sağlamaktır.

Biz kadınlar her adet gecikmesiyle karşılaştığımızda, ilk olarak gebeliği getirebiliyoruz aklımıza. Fakat bunun böyle olmadığını artık çok iyi biliyoruz değil mi? Her ne sebeple olursa doktorunuza başvurup öneri almanızı öneririm. Kafanıza göre ilaç kullanmaya gitmeden önce, doktorunuza bir başvurun derim. Belki de önemsenecek bir rahatsızlığınız vardır. Erken teşhis şart. Bu nedenle basit olarak görseniz dahi önemseyip kendinizi dikkate alın.

Yaş

Adet görmeye yeni başlanmışsa adet gecikmesi ya da erken adet görülebilir. Bu durum ergenlik döneminden ve vücudun hızla gelişiminden kaynaklanmaktadır. Adet görülmeye başlanmasından itibaren birkaç yıl düzensizliklerin ve gecikmelerin olması oldukça olağan bir durumdur. Bu durum zamanla düzelecektir.

Gebelik

Adet kanamasının gecikmesinin en önemli sebebi gebe olunmasıdır. Döllenme sırasında yumurtaların yerleşmesi ve embriyonun oluşması için rahim iç tabakası koruma görevi görür. Bu sebeple rahim iç tabakası dökülmeyeceği için adet kanaması da gerçekleşmez.

Stres

Kadınların dönem dönem yoğun ve stresli, psikolojik olarak kendilerini iyi hissetmedikleri ya da duygusal olarak büyük sarsıntılar geçirdikleri dönemde stresleri artabilir. Bu durum adet gecikmesi nedeni olur.

Fiziksel Yorgunluk

Bol koşturmacalı ve telaşlı bir dönem fiziksel yorgunluğa sebep olur. Buna bağlı olarak hem psikolojik hem de fiziksel olarak vücudun biyolojik dengesi çeşitli düzensizliklere sebep olabilir. Uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir ve bunlardan biri de adet gecikmesidir.

Hormonal Bozukluklar

Hormonların salgılanmasındaki çeşitli bozukluklar vücutta kıllanma, kansızlık, kilo kaybı ya da aşırı kilo alma gibi pek çok yan etkiye sebep olabilir. Adet gecikmesi de hormonal bozukluklara bağlı olarak gerçekleşen bir durum olabilir. Hormon testleri bu konuda aydınlatıcı olacaktır.

İlaçların Yan Etkileri

Eğer antidepresan, ilaçları, çeşitli ağrı kesiciler,antibiyotikler, doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ya da kemoterapi tedavisi görüyorsanız adet gecikmesinin olması olağandır.

Lohusa Dönemi ve Emzirme

Kadınlar lohusa dönemindeyken doğum yeni yapıldığı için vücutta çeşitli hormonların salınımı gerçekleşebilir. Aynı zamanda emzirme döneminde de adet gecikmesi görülür. Emzirmenin kesilmesiyle birlikte adet dönemleri de düzene girecek ve gecikmeler ortadan kalkacaktır.

Kist

Rahimde kist olması da adet düzenini bozar. Bu durum hem çok sancılı geçen bir adet dönemine hem de adet gecikmesi ya da erken kanamalara sebep olabilir.

Mevsim Geçişleri

Mevsim geçişleri ve hızla değişen sıcaklıklar biyolojik olarak vücudumuzu etkiler. Bu noktada aşırı sıcaklar ya da soğuklar adet dengesini değiştirerek düzensizliklere neden olur.

Seyahat

Bir yerden başka bir yere gitmek ya da uzun süreli seyahatler hem fiziksel yorgunluğa hem de hızlı gerçekleşen hava değişimleri hastalıklara, psikolojik çöküntülere neden olur. Bu durum da adet gecikmesine neden olur.

Kilo Değişiklikleri

Çok zayıfsanız veya çok kiloluysanız veya aşırı miktarda kilo aldıysanız veya kaybettiyseniz adet kanaması kesilebilir. Diğer nedenler olarak çok yoğun egzersizler, menopoza girme, seyahat, emzirme gösterilebilir.

Adet Gecikmesinin Fiziksel Nedenleri

  • Hızlı kilo alıp verme
  • Beslenme ve uyku düzensizlikleri
  • Aşırı egzersiz ve yorgunluk
  • Tiroit hastalıkları ve polikistik over sendromu vb. bazı hormonal problemler
  • Gebelik
  • Doğum kontrol hapları ve bazı ilaçlar
  • Yumurtalık kistleri
  • Emzirme
  • Menapoz
  • Kürtaj sonrası rahimde oluşan yapışıklık
  • Aşırı derecede zayıf olmak
  • Hastalığa bağlı yemek yememe
  • Ağır egzersizler ve yoğun iş temposu
  • Mevsim geçişleri
  • Alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar
  • Korunmasız ilişkiye girme

Adet Gecikmesinin Psikolojik Nedenleri

Aile içi stres, iş değişikliği, depresyon ve bunların yanında iklim değişikliği, yorgunluğu da bunlara ilave edebiliriz. Bu gibi psikolojik nedenler beynin bilinç kısmına etki ederek kanamayı durması yönünde tetikler.

Eğer adet görmeye yeni başlamışsanız 1-2 yıl içinde hormonal seviye oturana kadar adet düzensizlikleri normaldir. Yalnız ciddi bir hastalığınız yok ve ayrıca aktif bir cinsel yaşamınız olmasına rağmen düzensiz, aşırı kanamalı ve ağrılı adet görüyorsanız bir doktora görünmeniz faydalı olacaktır. Bir de ufak bir tavsiye, regl takvimi tutarak bu periyodları daha sağlıklı bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Adet Günü En Fazla Ne Kadar Gecikebilir ?

Bayanlar adet olmaya başladıkları gün üzerinden yirmi iki gün sayarak yeni aydaki adet dönemlerini hesaplayabilir. Fakat bazen hastalıklardan ya da gebelik gibi olaylar ile gecikmeler meydana gelebilir. Peki, adet gecikmesi kaç gün norma sayılır ? Normal zamanlarda bu başlangıç tarihinin üzerinden yirmi iki gün geçmesi ile gelen regl dönemi bir hafta ya da on gibi bir süre ile de gecikerek gelebilir. Bunun için bazen insanların ruh hallerinde meydana gelen sinir stres olayları etki eder iken bazen de sağlık problemleri etki edebilir. Bu sinir ya da stres olayı ile geciken regl dönemleri en fazla bir hafta ya da on gün gibi bir gecikmeyi meydana getirebilir.

Fakat bayanların rahim yollarında olan iltihaplanmalar yancı olan üç yumurtanın her ay tam gelişmesine izin vermemesi ya da bölünmelerine izin vermemesi olayları ile bir ya da iki ay gibi insanların hormon durumlarını oldukça etkileyecek kadar gecikmeleri de meydana getirebilir. Bayanlar arasında genellik ile evli olan kısımlarında bu adet gecikmelerinde hamile olma olayları meydana gelmiş diye de düşünülüyor olabilir. Fakat sizlerin sadece hamile olma olayları ile değil hasta olma durumları ile de bu uzun süreli gecikmeler meydana gelebilir. Sizler eğer hamile olmadığınızı biliyor ya da hamile olma ihtimalleriniz yok ise bunun üzerine bir ya da iki ay belki de daha fazla olan gecikmeleri yaşıyor iseniz en kısa sürede kendi sağlığınız için kadın doğum uzmanlarına gözükerek durumun aslını da öğrenmeyi tercih etmeniz gerekir.

Adet Gecikmesi Normal Midir ?

Her ay düzenli adet gören biri için gecikme endişe edilebilecek bir durumdur. Ancak bu durum yıl boyunca bir kaç defa tekrarlandı ise gayet normaldir. Ancak gecikmeler artıyor ve adetiniz düzensiz seyrediyor ise artık şüphenin vakti geldi demektir. Eğer böyle bir durum yaşıyor iseniz mutlaka uzman bir doktora görünmeli ve sağlıklı bir sonuç almalısınız. Adet düzensizlikleri için gerekli tedaviler sunularak bir düzene koyulmakta ve bunun yanı sıra gecikmelerin nedeni de araştırılmaktadır. Çoğu gecikme normal olsa da bazı gecikmelerin sebebi farklı bir hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden vakit kaybetmeden bir jinekologdan yardım alınmalıdır.

1, 2 veya 3 Ay Adet Gecikmesi Nedenleri

Bazı kadınlarda bir, iki veya üç ay adet gecikmesi gözlenmektedir. Eğer sizler de uzun bir süre hiçbir şekilde hamile olmadan regl dönemlerine giremedi iseniz bunun daha çok sizlerin hormonlarında kaynaklanıyor olduğunu bilmeniz gerekir.

Bir kadının hormonları ne kadar yavaş çalışıyor ise bu regl dönemleri de o kadar gecikerek gelecektir. Sizlerin de bildiği gibi bu regl dönemleri daha çok kadınların östrojen hormonu salgılaması ile olan bir olaydır. Eğer kadınların hormonlarında bozukluk ya da kodlamalarında sıkıntı var ise uzun bir süre hormonların yavaş çalışmasından dolayı regl dönemlerine de giremeyebilirler.

Sizlerin hamile olma ihtimalleri var ise kendiniz için en mantıklı olan hamleleri yaparak bir adet hamilelik testi alabilir ve acaba hamile olduğunuz için mi 1-3 aydır regl görmüyorsunuz diye de öğrenebilirsiniz. Bunların yanında sağlık problemleri de etki edebilir. Bu nedenle en mantıklı olanı yaparak bir jinekolog tarafından yardım alarak sebebini de öğrenebilirsiniz.

Adet Olamama Nedenleri Nelerdir ?

Tıpta amenore olarak bilinen adet döneminde bir ya da daha fazla süre boyunca adet görülememesidir. Bu durum iki şekilde açıklanabilir. 16 yaşına kadar adet görmeyen genç bir kızda olan sorundur bir de primer amenore diye adlandırılan düzenli adet görürürken aniden üç adet dönemi gelmemiş kadınlarda görülür.

Amenorenin bilinen en temel nedeni gebeliktir. Diğer nedenlerde üreme organları ile ilgili sorunlardan kaynaklı olmasıdır. Adet olamamanın belirtileri adet döngüsünün bozulmuş olması ve adet yokluğunda ki belirtilerin başında şunlar gelir; saç dökülmesi, baş ağrıları, görme sorunları , memeden gelen sütlü bir akıntı, yüzde kıllanma meydana gelmesi …

16 yaşına kadar gelip hiç adet görmediyseniz mutlaka uzman bir doktora görünmeniz gerekir. Yaşamın bazı şartlarından kaynaklı da adet olamama durumu söz konusu olabilir. Günlük yaşantınız çok stresli ise bu gibi durumlardan kaynaklı da bu durumlar görülebilir.

Hormonal dengesizliklerden de bu durum meydana gelebilir. Polikistik over sendromu diye adlandırılan normal adet döngüsü döneminde dalgalı seviyeden daha yüksek bir seviyede hormon düzensizliklerinin korunmasıdır. Trioid bezinde fonksiyonel bozulmadan kaynaklı olabilir; trioid bezlerinin çok ya da az çalışmasından kaynaklı adet düzensizlikleri olabilir.

Hipofiz tümörü; iyi huylu bir tümörün varlığından kaynaklı olabilir. Erken menepoz kaynaklı bir adet olamama durumu da olabilmektedir. genelde 45 yaş üstü meydana gelirken bu yaş 40 yaşa da düşebilir. Bu durumda erken menepozdan kaynaklıdır. Yapısal bir bozukluklardan kaynaklı da olabilir. Rahim içi yaralanmalar; rahmin iç kısmında meydana gelen yaradan kaynaklı bir durumdan dolayı adet görülememe durumu olabilir. Bunlar ile birlikte bazı sorunlardan kaynaklı da olabilir. Üreme organı eksikliğinden, yeme bozukluklarından, vajinanın yapısal bozukluğundan kaynaklı nedenlerden dolayı da olabilir.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.