Acı Badem Yağının Faydaları Nelerdir?

20.04.2018
Acı Badem Yağının Faydaları Nelerdir?

Gülgiller familyasında bulunan acı badem bitkisinin anayurdu İran ile Afganistan yaylaları olarak bilinmektedir. Eski Yunanlılar ve Romalılar tarafından Akdeniz bölgesine getirilmiş ve yöreye çok iyi uyum sağlamış olan bu bitki, Anadolu’da uzun yıllardan beri yetiştirilmektedir.

10 m ye kadar boylanabilen, şeftaliye benzeyen ama ondan daha büyük boylu ve daha uzun ömürlü bir ağaç olan acı badem, özellikle çiçeklenme zamanı dona karşı aşırı duyarlıdır. Bu bitki bol güneşli, kışları ılık geçen, suyu iyi akıntılı yerleri sever, fakat toprak ayrımı yapmaz. Dik dikensiz dalları, ince uzun ve kenarları ince dişli oval yaprakları olan bu bitki, ilkbahar başında çiçek açar. Çiçekleri beyaz, ender olarak pembe renkli olur.

Acı badem ağacı çiçekliyken, önce beyaz sonra açık pembe renkli görünür. Sonrasında yapraklanarak renkleri yeşile döner. İlkbahar mevsiminin sonuna doğru, üzeri tüylü, yeşil renkli, çağla adı verilen meyve görülür. Ağustos-Eylül aylarında bu meyveler taş çekirdek biçimini alırlar. Bu meyvelerin sert kabuğu içinde, bir ucu sivri, öteki ucu yassı ve geniş olan bir tohum meydana getirir ve badem ya da badem içi adı verilir.

Badem ağaçları sert kabuğu içindeki tohumun ekilmesiyle çoğaltılır. Fakat bu fidanlar yabani olduğu için aşılanmalıdır. Oluşan bademler öncelikle tatlı badem (P. dulcis) ve Acı badem (P. amara) olmak üzere iki ana türe ayrılmaktadır, bunlardan tatlı badem genellikle yağ bakımından zengin lezzetli ayrıca albüminli maddeler, şekerler, emülsin ve E vitamini içeren bir besinken, acı badem sayılanların yanı sıra ek olarak hidrosiyanik asit içerdiğinden biraz zehirli olabilmektedir.

Acı bademin tıbbi etkileri bulunmaktadır. Fakat aşırı kullanımı zehirlenmelere yol açar. İçeriğinde %50 protein, karbonhidratlar, A, B1, B2, B5, B6, PP ve az C vitamini, madeni tuzlar, %8 oranında siyanidirik asit, glikozit amygdalin bulunmaktadır.

Acı badem yağı aynı zamanda Hidroasyanik asit (HCN) adı verilen zehirli bir kimyasal içermektedir. Bu kimyasal sinir sistemini yavaşlamasına neden olabilir. Bu yönden ameliyat sırasında kullanılan anestezi ve diğer ilaçlar ile aynı etkiyi göstermektedir.

Acı badem özellikle göğüs hastalıkları ile alakalı gelişen tüm rahatsızlıklar için etkilidir. Acı badem ile hazırlanan çeşitli kürler akciğerlerin kısa bir süre içinde temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Aynı şeklide saç ve cilt için de oldukça faydalı olan bu bitki, dalak ve göğüs ağrılarını tamamen ortadan kaldırıcı etkiye sahiptir. Tüm iç organlarına önemli etkileri olmasıyla beraber çok güçlü bir öksürük kesici ve kan şekerini dengeleyici etkileri bulunmaktadır. Badem yağları evde de çok kolay bir şekilde elde edilebilmektedir.

Yenerek de tüketilen acı bademin, 2-3 adet yendiği takdirde idrar söktürücü, öksürük kesici ve kurt düşürücü özellikleri vardır. Fakat 7-8 taneden daha fazla tüketildiğinde zehirlenmelere sebebiyet verebilir. Hatta 20’lere kadar çıktığı zaman sonu ölümle sonuçlanabilir. Şeker ve protein bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu için hem cilt ve saçlar hem de vücut üzerinde oldukça fazla yararı vardır. Fakat saç üzerindeki etkileri tatlı bademden daha az olduğu için saç bakımının tatlı badem yağı ile yapılması daha etkili sonuçlar verebilmektedir.

Acı Badem Yağının Faydaları Nelerdir?

1. Mantarların büyümesini önler

Eski çağlardan beri acı badem, tüm acı unsurlar gibi alkalin bileşikler içerdiğinden, ateş düşürücü olarak kullanılmıştır. Doğal olarak toksik madde içerdiğinden dolayı, içerdiği bu zehir ve acı, bakterilerden, mantarlardan ve virüslerden kaynaklanan enfeksiyonların büyümesini etkili bir şekilde önler.

2. Ateş düşürücüdür

Çok düşük dozlarda acı badem yağından kronik ateş için ateş düşürücü olarak kullanılabilir. Bu ateşi azaltmak açısından faydalı olur.

3. Bakterileri öldürür

İçerdiği hidrojen siyanür ve benzaldehit, bakteri, mikrop, mantar ve virüslerin yok edilmesine yardım eder. Virüs, mikrop ve mantardan kaynaklanan enfeksiyonların tedavisine yardım eder.

4. Doğal anestezik etkiye sahiptir

Bu yağın içeriğinde bulunan glikosid amigdalin, sinirleri etkilediğinden onları herhangi bir ağrıya duyarsız hale getirir. Anestezik etkiye neden olan bu madde sadece lokal anestetik amaçlar için uygulanabilir.

5. İshal edici özelliği vardır

Doğal toksik olduğu için sindirilemez. Yutulması halinde bağırsakta sık sık gevşek hareketlere ve kusmaya neden olduğundan etkili bir müshil olarak kullanılmaktadır. Yalnızca kullanılan dozun çok düşük olmasına dikkat edilmelidir.

6. Yorgunluğun giderilmesini sağlar

Tek başına veya farklı yağlarla karıştırılarak ağrıyan veya yorgunluk olan bölgelere masaj ile uygulandığında yorgunluğun giderilmesine yardım eder.

7. Güneş Işığının Zararlı Etkilerini Ortadan Kaldırır

Güneş nedeniyle oluşan yanık deriyi ciltten atmak için, acı badem yağı kullanılabilir. Yanık derinin atılmasını sağlarken, güneşin yarattığı zararlı radikallerle de savaşır.

8. Akciğerler için faydalıdır

Akciğerlerini temizlemek isteyen kişiler tarafından kullanıldığında kısa sürede akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olur. Özellikle akciğer hastalıkları olan veya sigara kullanan kişilerin çeşitli kürler şeklinde uygulandığında yardımcı olur.

9. Kalp hastalıklarına iyi gelir

Kalp hastalıklarını iyileştirmek ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini ortadan kaldırmaya yardım eder.

10. İç organlar için faydalıdır

Dalak ve göğüs ağrılarını tamamen ortadan kaldırıcı etkiye sahip olan bu yağ, böbreklerde ve karaciğerde oluşan tıkanmaları da ortadan kaldırmaya yardım eder. Hemen hemen tüm iç organlara da önemli etkileri vardır.

11. Öksürük kesicidir

Acı badem yağının çok güçlü bir öksürük kesici ve kan şekerini dengeleyici etkisi bulunmaktadır.


Acı Badem Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

11. Deri hastalıklarının tedavisinde doğal ve etkili bir yağdır

A, B ve E vitaminleri sağlıklı bir cilt için en gerekli vitaminlerdir. Acı badem yağı, bu vitaminlerden bol miktarda içerdiği için cilde birçok faydası bulunmaktadır. Tahriş olan cildi, eski sağlığına kavuşturmak için etkili bakım yaparken, cildi derinlemesine besler, nemlendirir ve yumuşaklık kazandırır. Ayrıca yaralı ve kaşıntılı deri hastalıklarını tedavi etmeye yardım eder. Başta egzama ve sedef hastalığı olmak üzere, yaşamı olumsuz etkileyen cilt hastalıklarının tedavisinde sıkça kullanılan bir doğal yağdır.

2. Cildi yeniler

Acı badem yağı, cildi tazeler, ölü derinin atılmasını sağlamaya yardım eder. Siyah nokta ve akneleri temizlemeye yardımcı olurken yaşlanma etkilerini de azaltır. Kırışıklıkları giderir ve cilde pürüzsüz bir görünüm kazandırır.

3. Göz altı morluk ve şişliklerini azaltır

Yorgunluk ve vitamin eksikliklerine bağlı olarak göz altında oluşan morluklar ve şişliklerin tedavisine oldukça faydalı olan bir yağdır. Göz altı rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılır. Her gece, yatmadan önce göz altına düzenli olarak uygulandığında göz altındaki morluk ve şişliklerinin kaybolmasına yardım eder.

4. El ve ayak bakımı için idealdir

Bu yağ bol miktarda çinko içerdiğinden, cilt için faydalıdır. Çinko cilt için en önemli elementlerden biridir. Bu yağ hızlı bir şeklide cilt tarafından emilir. El ve ayaklar için kullanılan özel içerikli kremlerden çok daha etkilidir ve aromatik bir kokuya sahiptir.

5. Çatlak tedavisine yardım eder

Özellikle kış aylarında sık karşılaşılan dudak kuruması ve çatlamasına karşın kullanılabilir. Dudaklardaki çatlaklığı giderir ve yumuşaklık kazandırır. Aynı zamanda ciltte meydana gelen büyüme ve hamilelik çatlaklarının giderilmesi üzerinde de oldukça etkilidir. Ayrıca selülit tedavisinde de olumlu etkileri bulunur. Düzenli olarak selülit ve çatlak olan bölgelere masaj yardımı ile uygulandığında cilt görünümünü düzeltir.

6. Makyaj temizleyici özelliği vardır

Tüm makyaj temizleyicilerden daha etkili olan acı badem yağı, cildi makyaj ürünlerinden arındırırken aynı zamanda ölü derinin atılmasını ve gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Ciltte peeling etkisi gösterir, pürüzsüz bir cilt görünümü yaratır.

7. Yaşlanma belirtilerini geciktirir

İçeriğinde bulunan yağ asitleri ve E vitamini yaşlanmanın belirtilerini tersine çevirmeye yardım etmektedir. Cildin tazelenmesini sağlar.


Acı Badem Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

1. Saçların dökülmesini önler

Saç dökülmesi vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum oranın düşük olmasından kaynaklanır. İçeriğinde bol miktarda magnezyum bulundurmakta olan bu yağ, dış etkenlere karşı mücadele ederken ve saçların dökülmeye karşı korunmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca saçların dökülmesini önlediği gibi, kırılmasını ve tahriş olmasını da önler.

2. Saç sağlığını korur

Yaşın ilerlemesi, yaşanan stres ve diğer problemler saç sağlığını da etkiler. Düzenli olarak kullanıldığında saçın sağlığını korumaya yardım eder, beyazlamasını geciktirir.

3. Saç derisini besler, canlılık verir

Magnezyum ve içerdiği diğer vitaminler bakımından oldukça zengin olan acı badem yağı, saçların hem daha yumuşak olmasını sağlar hem de saçların daha güçlü hale gelmesine yardımcı olur.

4. Saçın uzamasına yardım eder

Bu yağ ile saçların uzaması daha kısa sürede gerçekleşirken, daha sağlıklı şekilde uzamasını sağlanır. Bademin içinde bulunan yüksek miktardaki magnezyum ve bol miktardaki mineraller, saç köklerine nüfuz ederek hücrelerin canlanmasına yardım eder. Saç dökülmesini durdurur ve önler.

5. Kepek oluşumunu önler

Kepek, başta dış etkenler olmak üzere düzensiz beslenme ve saçların yeteri kadar beslenemediğinden kaynaklanmaktadır. Düzenli olarak uygulandığında kepek probleminin giderilmesine yardım eder.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.