Gebelikte Adet Sancısı Neden Olur ?

25.03.2016
Gebelikte Adet Sancısı Neden Olur ?

Hamilelik döneminde kadınlar karın ve kasık bölgelerinde ağrılar hissedebilir. Karın ve kasık ağrısı gebelik boyunca hemen her dönemde karşılaşılabilecek bir ağrıdır. Bu karın ağrısının nedeni rahimi tutan bağların gerilmesi ve rahimi çevreleyen zarlarda yaşanan büyüme sonrası gerilme yaşanmasıdır. Gerilme ve kasılma ağrıları yaşayan kişi genellikle bıçak saplanması diye tanımlanır. Bu gerilme hamile kişi tarafından adet sancısı olarak adlandırılır. Bu rahim kasılması ve gerilmesi genellikle hamileliğin 12-20 haftaları arasında görülür. Bu ağrılar genelde tehlike yaratmayacağı gibi klinik önemi de bulunmamaktadır.

Adet sancıları, çoğu bayanın ergenlik döneminden itibaren tanıdığı bir ağrı türüdür. Bazı bayanlar bunu hafif atlatırken bazıları için çok sancılı geçer. Kas kasılmalarını andıran adet sancıları gebelik döneminin özellikle ilk üç ayında da görülebilir. Gebelikte adet sancısı döllenen yumurtanın rahme tutunmaya çalışmasından kaynaklanır.

Kabızlık, mide yanması ve büyümüş olan uterusun zamanla çevre dokulara baskı yaparak ağrıya yol açması gibi nedenler ağrıya neden olabilmektedir. Round ligament ağrısı olarak bilinen ligamentlerin gerilmesi rahmin sağ tarafında yaşanmaktadır. İleri dönemlerde yaşanması beklenen braxton hicks kasılmaları ve ağrıları karın bölgesinde ağrılara neden olabilmektedir. Kasıklarda, karın bölgesinde ve bacaklarda karıncalanma ve iğne batırılması gibi hisler de hamilenin gebelikte adet sancısı yaşıyorum diye düşünmesine neden olmaktadır. Gebeliğin ileri dönemlerinde rahimin büyümesi sonucuyla oluşan baskı ve kaburgalarda ki ağrılar da gebelikte adet sancısı gibi hissedilmektedir. Bebeğin sürekli aynı yönde durması da karın ağrısına neden olabilmektedir. Hamilelik sırasında görülen ve önemsiz olan ağrılardır.

Bulantı, kusma, baş dönmesi gibi belirtilerin yanı sıra adet sancıları da gebelik belirtisi olarak kabul edilebilir. Kas kasılmalarına benzeyen bu ağrılara lekelenme tarzı kanama eşlik ettiğinde çoğu bayan hamile olduğunu anlayamayabilir. Gebeliğin ilk üç ayında bebeğin rahme tutunması için görülen adet sancıları, sonraki aylarda bebeğin büyümesiyle bağların gerilmesinden kaynaklanan kasık ağrılarına dönüşebilir. Ancak bu ağrılar birkaç ay sürmektedir, eğer ağrılar devam ediyorsa şiddetliyse ve açık kırmızı renk tarzında kanamalar da eşlik ediyorsa hamilelikle ilgili ters giden bir durum olabileceğinden şüphelenerek, mutlaka doktora başvurulmalıdır. Gebelikteki adet sancıları genelde birkaç dakika sürer, eğer bu süre uzunsa gene doktora danışılmalıdır.

Gebelikte rahmin büyümesiyle etrafındaki bağlar da gerilmeye başlar. Aslında bayanların adet sancısı olarak tanımladığı ağrı bu gerginliktir. Genellikle bıçak saplanır şeklinde bir ağrı olarak tanımlanır. Bu ağrılar yoğun olarak gebeliğin 6–8. haftaları arasında yani adet gecikmesinin iki hafta sonrasında görülür. Gerilmeden kaynaklanan adet sancısı olarak tanımlanan kasık ağrıları en yoğun 12–20. haftalar arası görülür. Tek taraflı olabileceği gibi her iki tarafta da hissedilebilir. Bazen ani hareket ve gerinme de adet sancısına sebep olmaktadır. Adet sancıları özellikle ilk kez gebelik yaşayan bayanlarda daha yoğun ve daha fazla hissedilir. Bu ağrılar karnın ağırlaşması, rahmin büyümesi ve kasılmasından dolayı da son aylarda görülebilmektedir. Çok uzun süreli, şiddetli ve kanamalı olmadığı sürece bebeğiniz için endişelenmenize gerek yoktur.

Gebelikte cinsel ilişki de bazen ağrılara sebep olabilmektedir. Eğer erken doğum riski ve ikiz-üçüz gibi çoğul gebelik durumu varsa gebelikte cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Gebeliğin özellikle son ayında da cinsel ilişki önerilmez. Eğer gebelikte cinsel ilişki sonrası ağrılar hissediliyorsa, doktora danışmak gerekir. Ayrıca gebelik döneminde yaşanan idrar yolu enfeksiyonları da kasık ağrılarına sebep olabilmektedir. Gebeliğin ortasından itibaren vajinal akıntılar artmaya başlar. Eğer bu akıntılar renkli, kokulu ise kaşıntı ve adet sancısı gibi şiddetli kasık ağrıları görülüyorsa, idrar yolu enfeksiyonu olabileceğinden şüphelenmelidir. Çok ender durumlarda da kabızlık, hazımsızlık ve gaz şikayetleri de adet sancılarını tetikleyebilir. Gebelikte aklınıza takılan, içinize sinmeyen bir durum olduğunda doktorunuza danışmaktan çekinmeyiniz.

Gebelikte Şiddetli Karın Ağrısı

Gebelikte şiddetli karın ağrısı yaşayan gebelerin ise mutlaka doktorlarına bu konuda bilgi vermesi gerekmektedir. Çünkü şiddetli karın ağrısı hem bebeğin hem de annenin sağlığını etkileyebilmektedir. Kasık bölgesinde ağrı yaşanması düşük riskinin veya erken doğumun belirtisidir. Gebeliğin ilk dönemlerinde bu sancıların yaşanması ise dış gebelik belirtisi olabilirken, gebeliğin son dönemlerinde yaşanan karın ve kasık sancıları ise plasentanın erken ayrılması olabilmektedir. Gebeliğin ilk dönemlerinde sancılar haddinden fazla olabilir bunun yanı sıra ateş, kusma ve aşırı bulantı hissediliyorsa idrar yolları enfeksiyonu, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar geçiriyor olabilirsiniz kendi başınıza ilaç almamalı doktorunuza danışmalısınız. Gebeliğin dışında gebelikle alakası olmayan nedenler de karın ve kasık ağrısına neden olmaktadır. Apandisit, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek rahatsızlıkları, mide yanması, kabızlık, miyomların rahatsızlık seviyesine ulaşması gibi hastalıklar da karın ve kasık ağrısı ve gerilmesine sebep olur. Bu belirtilerden birine bile sahipseniz mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.