Cüce Vatoz Üretimi Nasıl Yapılır ?

04.02.2016
Cüce Vatoz Üretimi Nasıl Yapılır ?

üce vatoz beslenmesi, bakımı, cinsiyet ayrımı, yavruları, hastalıkları hakkında bilinmesi gereken tüm bilgileri bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Merak ettiğiniz soruları konu altından yorum olarak bizlere iletebilirsiniz.

Cüce vatoz balıklarının gerçek yaşam alanı, Amazon ormanlarında yer alan Amazon nehridir. Son zamanlarda bir çok akvaristin akvaryumlarında yer almayı başarmış türler arasındadır. Hem kolay üreyebilmeleri hem de yavrularına sahip çıkmaları nedeniyle cüce vatozlar hobiciler tarafından oldukça ilgi görmüştür. Ayrıca iyi bir yosun yiyici olmalarından ve diğer vatoz türlerine göre daha estatik yapılı duruşlarından dolayı tercih edilirler.

Cüce vatozlar, bir çok akvarist tarafından genellikle akvaryumlardaki pislikleri ve diğer balıkların dışkılarını yediği şeklinde bilinir fakat bu bilgilerin kesinlikle herhangi bir doğruluk payı yoktur.

cuce-vatoz-akvaryumu

Cüce Vatozlar İçin Yuva Nasıl Olmalıdır ?

Cüce vatoz üretimi yapacaksanız mutlaka akvaryumunuzda hindistan cevizi, kırık testi ve küp bulunmalıdır.

Cüce Vatoz Üretim Akvaryumu Nasıl Olmalıdır ?

Olmazsa olmazlardan bir taneside karanlık ortamdır. Cüce vatoz üretimi için akvaryumda kullanacağınız filtre mutlaka akıntısı az, üretim filtresi olmalıdır. Pipo filtre kullanabilirsiniz. Fazla ışık olduğu ortamlarda ve sürekli akvaryuma müdahale edildiği zaman çok çabuk bir şekilde stres yaşayabiliyorlar. Bitkili akvaryumlardan hoşlanıyorlar.

cuce-vatoz

Cüce Vatozlar Yumurtalarını Yer Mi ?

Hayır, yavrularını yemezler ve onları öldürmezler.

Cüce Vatozlar Neden Yavrulamıyor ?

Cüce vatoz üretimi için akvaryum şartlarınız yeterli olmayabilir, uygun koşullar yerine geldiğinde sağlıklı bir şekilde yavru alabilirsiniz.

benekli-cuce-vatoz

Erkek ve Dişi Cüce Vatoz Yavrularıyla İlgileniyor Mu Onlara Bakıyor ve Besliyor Mu ?

Cüce vatozlar, yumurtalarını dökdükten sonra akvaryumdan erkek veya dişi cüce vatozu ayırmanıza hiç gerek yok, ikisi birlikte yavrularına çok iyi bir şekilde bakabilirler. Dişi cüce vatoz, yuvaya yumurtalarını bıraktıktan sonra bir daha yavruları ile ilgilenmez. Yavrular ile ilgili tüm işleri erkek cüce vatoz yapar ve yavrularını korur.

Cüce Vatoz Yumurtalarının Çıkması Süresi Ne Kadar ?

Yavruların yumurtadan çıkması yaklaşık 4-5 gün, kimi zamanda 1 hafta sürebilir. Yavrular, yumurtadan ilk çıktıkları zaman altın sarısı renginde olurlar ve karınlarda ufak bir yumurta kesesi taşırlar. Zaman içerisinde taşıdıkları bu kese siyah rengi alır.

camda-cuce-vatoz

Cüce Vatoz Akvaryumunda Elma Salyangozu, Karides Olabilir Mi ?

Üretim yapılacaksa eğer akvaryumda kesinlikle salyangoz, karides, planarya veya başka bir canlı olmaması gereklidir aksi halde cüce vatozlar üremeye bir süre ara veriyorlar.

Cüce Vatoz Yavruları Akvaryumdan Ayırılmalı mı ? Cüce vatoz yavruları nasıl bir akvaryumda büyüyebilir ?

Akvaryumunuz en az 200 litre ise yavruları akvaryumdan rahatlıkla büyütebilirsiniz.Akvaryumda herhangi bir başka türde balık yoksa, akvaryumunuz bol bitkili ve 1 erkek 2-3 dişi oranı var ise ayrıca daha önceden doğan yavrularda bulunmuyorsa yavruları ayırmanıza gerek yok. Fakat yavruları ayırmak istiyorsanız 60 litrelik bir akvaryum yeterli olacaktır.

akvaryum-cuce-vatoz

Cüce Vatoz Üretim Akvaryumunda Kum Olmalı Mıdır ?

Akvaryum temizliği ile uğraşmak istemiyorsanız, akvaryumun kumsuz olması daha iyi olacaktır.

Cüce Vatoz Akvaryumunda Başka Bir Balık Olabilir Mi ?

Cüce vatoz üretim tankında mutlaka başka bir tür balık olmamalıdır. Aksi halde balıklarınız strese girebilir.

buyuk-cuce-vatoz

Cüce Vatoz Akvaryumu Boyutları, Ölçüleri Nasıl Olmalıdır ? Cüce Vatoz Akvaryumu En Az Kaç Litre Olmalıdır ?

Cüce vatoz akvaryum boyutları en az 40*40*50 boyutlarında ve en az 100 litre olmalıdır. Bu sayede akvaryumunuz oldukça ferah olur ve sağlıklı bir şekilde yavru alabilirsiniz. Bazı akvaristler 10-50 litre arası akvaryumlarda da cüce vatoz üretimi yapıldığını belirtebiliyorlar. Evet, bu akvaryum koşullarında da üretim yapılabilir fakat sağlıklı ve düzenli bir şekilde yapılamaz.

Cüce Vatoz Akvaryumunda Ne Sıklıkla ve Ne Kadar Su Değişimi Yapılmalıdır ?

3 haftada bir akvaryumun 1/4 oranı şeklinde su değişimi yapabilirsiniz.

Cüce Vatozlara ve Yavrularına Salatalık Verilir Mi ?

Salatalığı büyük bir iştahla tüketirler.

Cüce Vatozlar Nasıl Ürer ?

Cüce vatozlar yumurta dökerler.

Cüce Vatoz Akvaryumunda Mango Kökü Olur Mu ?

Evet olabilir.

disi-benekli-cuce-vatoz

Cüce Vatozlar Hangi Yemle Beslenmelidir ?

Bitkisel içerikli tüm yemlerle besleyebilirsiniz. Nls H2o, Tropical Süper Spirutabin B, Tetra Plecomin Futtertabletten, tropical spirulina super forte pul ve granül, Sera Flora, Nls thera A ve Tropical pleco’s tabin. Cüce vatoz yavruları büyürken spirulina ve wafer cips tablet yemler kullanabilirsiniz. Cüce vatoz yavruları doğduktan 1 ay sonra akvaryum zeminine vatuz yardımı ile salatalık parçacıkları sabitleyebilirsiniz. Bu sayede yavrular oldukça hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyüyebileceklerdir.

Bu tür yemler dışındaki yemlerde ciddi sindirim sorunları yaşayabilirler. Ayrıca vereceğiniz yemlerin muhakkak tabana inmesine dikkat edin. Ara ara haşlanmış havuç, ıspanak, salatalık verebilirsiniz. Fakat bu tür yemleri bir günden fazla akvaryum içerisinde bırakmayın ve muhakkak düzenli bir şekilde dip çekimi yapın.

Cüce Vatoz Üretimi İçin Erkek ve Dişi Oranı Nasıl Olmalıdır ?

Cüce vatoz üretiminde genellikle 1 erkek 2 veya 3 dişi şeklinde bir oran tavsiye edilir. Aksi halde yavru verimi en aza indirgenir ve yumurtalar yuvadan dışarı atılabilir. Aynı akvaryumda birden fazla erkek cüce vatozun bulunması halinde kavga ve rahatsızlıklar başlar ve beraberinde balıklarınızda stres oluşur. Bu nedenle üretim performansı oldukça düşer. Eğer sağlıklı ve düzenli bir şekilde yavru almak istiyorsanız bu oranı korumanız gerekiyor.

Cüce Vatozlarda Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır ?

Cüce vatozlar, erişkin hale geldikten sonra cinsiyet ayrımı daha kolay ve rahat bir şekilde yapılmaktadır. Erkek cüce vatozların kafalarında dikensi uzantılar yer almaktadır ve vücutları dişilere göre daha uzun ve geniş yapılıdır. Dişi cüce vatozlarda da kimi zaman dikensi uzantılar gözükür fakat oldukça küçük boyda ve az miktardadır.

Cüce Vatoz Üretimi İle İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Diğer Bilgiler ;

  • Cüce vatozlar, nitrit ve nitrat dengesine karşı oldukça hassas yapılıdır, özellikle cüce vatoz yavruları su şartlarına karşı oldukça narindirler.
  • Tuzdan nefret ederler.
  • Cüce vatozların yumurta yaptıkları bölgeyi her kuluçka sonrasında iyi bir şekilde temizlemek gerekir.
  • Cüce vatozlar, yumurtalarını dökdüten itibaren ilk bir ay boyunca mutlaka su değişimi yapılmamalıdır. Aksi halde yavru kayıpları yaşayabilirsiniz.
  • Cüce vatoz akvaryumlarında birkaç adet lepistes olması, cüce vatozların stresini yok edecektir.
  • Cüce vatoz üretimi ve yavru alınmasından ziyade daha çok yavrular dünyaya geldikten sonra onların bakımı ve büyümesi zordur.
  • Cüce vatoz yavruluğundan yavruları çıkarmak için acele etmeyin, eğer kendiniz çıkarmaya çalışırsanız mutlaka yavrulara zarar
  • verirsiniz, zamana bırakın ve kendiliğinden yavrular çıkmaya başlasın.
  • Cüce vatoz akvaryumlarında özellikle yavrulama zamanında en sık görülen hastalıklardan bir tanesi beyaz benek hastalığıdır. Bu hastalığın tedavisi oldukça zordur ve bir çok canlı kaybına neden olabilir. Üretim akvaryumlarınızda bu hastalığa yakalanmamak için mutlaka ısı değişimlerine karşı oldukça dikkatli olmalısınız. Su değişimi sırasında, yeni eklenen suyun sıcaklığı ile akvaryumun sıcaklığı birbirine yakın olmalıdır.
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.