Böbrek Ağrısına Hangi Bölüm Bakar ?

17.08.2016
Böbrek Ağrısına Hangi Bölüm Bakar ?

Böbrek ağrısı, darbe veya yaralanma sonucunda karnın arka üst kısmında meydana gelen ağrı ya da kramp hissidir. Böbrek taşı veya idrar yolu enfeksiyonları sebepleri arasında olabilir. Böbreklerimiz vücudumuzdaki fazla sıvı ve atık ürünleri vücudumuzdan uzaklaştırmakla görevlidir ayrıca vücudumuzdan atılacak olan suyun geri emilimini sağlayıp vücudun fazla su kaybını engeller. Aynı zamanda vücudumuzdaki asit baz dengesini sağlayan yine böbreklerimizdir.

Böbreklerimiz aslında vücudumuzda bulunan en hayati organlarımızdan biridir. Böbrek ağrısının nedenleri arasında, kistler, böbrek kanaması, böbrek taşı, böbrek enfeksiyonu, böbrek kanseri veya böbrek damarlarında kan pıhtıları olabilir.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Böbrek hastalığının türü ve şiddetine göre gideceğiniz bölüm değişiklik gösterir. Dahiliye veya nefroloji bölümü böbrek hastalığının teşhisi için başvurulması gereken bölümlerdir. Herhangi bir sağlık kuruluşuna gidildiğinde, öncelikle doktorun yönlendirmesiyle kan ve idrar testleri yapılır. Ardından kreatinin değerleri ve glomerular filtrasyon hızına bakılarak farklı laboratuvar testleri ile hastalar üroloji ya da nefrolojiye yönlendirilir.

Böbrek ağrısının tedavisi, ağrıya ne sebep olduysa tamamen onunla ilgilidir. Öncelikle böbreklerinde ağrı hisseden kişiler çok fazla su tüketmelidirler. Bunun yanı sıra soğuk havalarda özellikleri ayakları ve bel bölgesinin oldukça sıcak tutmaları gerekmektedir. Böbreklerde kalıcı ve ya ilerleyen bir hasar olmadıkça ilaç çok başvurulacak bir yöntem olmamalıdır, çünkü kullandığımız ilaçlar her ne kadar ağrılarımıza iyi gelse de böbreklerimize çok ciddi boyutlarda zarar vermektedir. Ayrıca ağrı kesiciler böbrek ağrılarını sadece öterlerler, asla geçirmezler. Kotizon ilaçların yalnızca doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Cerrahi müdahale gerekirse, ilerleyen ve ya önlemenez böbrek hasarlarında uygulanır. Eğer idrar testi sonucu bir enfeksiyon belirtisi göstergesi ise, ağrının sebebini bulmak için ultrason ve ya CT taraması gibi görüntüleme yapılır. Doktorunuzun ağrıya neyin sebep olduğunu tam olarak tespit etmesi durumunda, doğru tedaviyi tam olarak reçete eder.

Böbrek Ağrısının Belirtileri

İdrar

Düşük idrar üretimi, böbrek ağrısının en bilinen belirtilerinden biridir. Böbrek hastaları, hastalık öncesi döneme göre daha az idrara çıkarlar.

Şişme

Hastalığın evresine bağlı olarak ellerde, yüzde, kollarda ve bacaklarda şişme meydana gelir. Hastanın gündelik hayatını doğrudan etkileyen bu şişlikler böbrek hastalığının önemli bir belirtisidir.

Solunum

Böbrek hastalığının diğer bir belirtisi de kişinin nefes darlığı yaşamasıdır. Oluşan nefes darlığı, hastalığın evresine ve türüne bağlı olarak dış etkenler nedeniyle tetiklenir.

Uyku Düzeni

Uyku düzeninde ve uykuya dalmada ciddi sıkıntı yaşanması böbrek hastalığının belirtisi olabilir.

İştahsızlık

Uyku düzeninde olduğu gibi yeme alışkanlığında da değişiklik yaşanması böbrek hastalığının belirtileri arasındadır. Eskiye göre iştahın yok olmasıyla birlikte kronik bir bulantı, sürekli bir kusma isteği mevcutsa böbreklerinize mutlaka baktırın.

Ağrı

Böbrek hastalığının en önemli belirtisi gün içerisinde nükseden ağrı nöbetleridir. Belli aralıklarla böbreklerin bulunduğu yerde oluşan ağrı, hastalığın evresine bağlı olarak şiddetini arttırır.

YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.