Adet Sancısı Adetten Kaç Gün Önce Başlar ?

05.04.2016
Adet Sancısı Adetten Kaç Gün Önce Başlar ?

Adet belirtileri her kadında farklı şekillerde seyredebilir. Belirtiler çok şiddetli olabileceği, günler öncesinden başlayacağı gibi, adet olacağını kanama gelene kadar fark edemeyen kadınlar da vardır. Genellikle belirtiler regl döneminden bir hafta önce kendini hissettirmeye başlar. Adet öncesi sendromu adı verilen belirtiler duygu ve fiziksel değişimlere neden olur.

Adet döneminin habercisi olan bu sancılar genellikle adet olmadan yirmi dört saat önce başlar. Kimilerinde bu sancı kendini birkaç gün önceden de belli edebilir. Bu biraz da o dönemdeki beslenmenize ve bir o kadar da üşütmüş olmanıza bağlı olabilir.

Adet Dönemi Yaklaşınca Neler Olur ?

Sıkıntı, stres, gerginlik, kızgınlık, sinir, iştah artışı veya azalışı, cinsel istekte artma veya azalma, şişlik, göğüste hassasiyet, göğüste ağrı, sosyal hayattan uzak kalma isteği, aşırı duyarlılık, kendini beğenmeme, bitkinlik, terleme, depresyon, asabilik, mide bulantısı, hantallaşma, uyku bozukluğu, yoğun şekilde bel ağrısı, baş ağrısı gibi belirtiler adet döneminizin yaklaştığının belirtileridir. Bu belirtiler adetten önce başlar ve adet görülmesi ile bir hafta içinde kaybolur. Regl belirtileri arasında en çok görülen rahatsızlık karın ve kasık ağrısıdır. Adet döneminde PMS denilen adet öncesi sendromu hormonlarda meydana gelen değişiklik sebebiyle oluşur. Genelde adet günlerinin 21 ve 28. Günlerine denk gelir ve adet son bulunca ortadan kaybolur. Adet gören kadın ortada hiçbir şey yokken ağlayabilir durduk yere gülebilir. Bu yaşanılan tüm duygu yükselmeleri tamamen adet döngüsünden kaynaklanmaktadır.

Adet belirtileri genelde iki veya üç gün önce başlar. Göğüs şişmesi, göğüste ağrı ve hafif kasıntılarla adet döneminin yaklaştığını bir bayan rahatlıkla fark edebilir. Kişi en son adet olduğu dönemi bildiğinde adetinin ne zaman olacağını yaklaşık arak kestirebilir. Ancak bir kaç gün erken veya biraz gecikmeli adet durumları da olabileceği için net bir şey yoktur. Adet döneminden birkaç gün evvelden ağrılar ve kasıntılar sayesinde tedbirinizi erkenden alabilirsiniz.

Bazı bayanların adet dönemi çok sancılı olduğu için ağrı kesici iğneler yaptırması da söz konusudur. Adet belirtilerinin bir kaç gün evvelden başlaması ağır sancılı adet dönemi geçiren bayanlar için mükemmel bir avantajdır. Adet döneminizin yaklaştığını fark ettiğinizde ayaklarınızı sıcak tutmanızda üşütmemeye dikkat etmeniz de fayda vardır. Böylece daha rahat bir adet dönemi geçirebilirsiniz. Ancak tam tersi bu uyarılara dikkat etmezseniz de sancılı bir adet dönemi geçirmeniz muhtemeldir. Bazı bayanlar da çok rahat adet dönemi geçirebilirler. Kimi söylentilere göre çok ağrılı adet dönemi geçiren bayanların yumurtalıkları çok iyi çalışırken az sancılı geçiren bayanların yumurtalıklarının az çalıştığı ve doktor kontrolüne gitmesi gerekmektedir. Başka bir söylentiye göreyse tam tersi çok ağrılı adet dönemi geçiren bayanların yumurtalıkları daha zor çalıştığı ve bu yüzden çok sancı olduğudur. Bu söylentilerin aksine düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeniz sizin için daha faydalı olacaktır .

Adet Sancılarını Gidermek İçin Ne Yapılmalı?

Bol bol sebze meyve tüketilmeli, kırmızı et, tuz ve şekerden uzak durulmalıdır. Sodyum miktarını kontrol altına almalısınız. Böylece kanama öncesinde eklemlerde oluşan sıvı toplanması azalacaktır. Düzenli olarak yürüyüş yapılmalı, yüzme ve egzersizler yapılmalıdır. Egzersiz kendinize olan güveninizin artmasına ve vücudunuzu daha rahat kontrol edebilmenize yardımcı olur. Vücudunuzu daha iyi hissedene kadar dinlenip uyumalısınız. Hayatınızdaki stresi azaltıp yenmek için meditasyon, yoga gibi sizi ve ruhunuzu dinlendirici aktivitelerde bulunabilirsiniz. Çünkü stres PMS’ i çoğaltabilir. Sürekli değişen duygularla başa çıkmak oldukça zordur. Sürekli değişen duygularınızı kontrol altına almalısınız. Sinirlilik ve kızgınlık hali iş hayatınızı , günlük hayatınızı etkileyebileceği gibi kendinizi kötü hissetmenize neden olur. Papatya çayları içip bünyenizi rahatlatabilirsiniz. Kabız kalmamaya özen göstermeli, olabildiğince lifli sebzeler yemelisiniz. Özellikle yapmaktan keyif aldığınız şeyleri bu dönemde yapmanız stresi azaltabileceği gibi kendinizi dinlemeye yardımcı olacaktır.

Bu dönemde ağrıyı hafifletecek b vitamini, protein, kalsiyum, magnezyum yönünden zengin besinlere ağırlık vermeniz sancıyı daha hafif atlatmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca kendinizi sıcak tutmak yani üşütmemek de faydalı olacaktır. Eğer ki adet sancınız bu dönemlerden daha erken başlıyor ve şiddetli oluyorsa muhakkak bir jinekoloğa başvurmalısınız. Özellikle bu ağrı her adet döneminde aynı zamanda erken olarak başlıyorsa tıbbi müdahalede fayda vardır. Bu ağrıları doktorunuza başvurmadan ağrı kesicilerle hafifletmeye çalışmak sadece zaman kaybı ve kendinizi kandırmaktır. Daha kötü sonuçlar meydana gelmeden doktora başvurup tedbir almak en mantıklısı.

Adet sancısı belirtildiği gibi adet döneminden birkaç gün önce başlayıp adetin ilk günlerinde sürer ve sonrasında azalarak kesilir. Çoğu kadında bu ağrı adetin başlangıcından bir gün önce ve bir gün sonra sürmektedir. Sonraki günler ağrının şiddeti azalır veya tamamen kesilir. Fakat hafif kasılmalar hissedilmesi gayet normaldir. Bu, adet döneminde yumurtladığınızın göstergesidir. Bazı durumlarda rahimdeki kan dışarı atılırken geçtiği kanal normalden daha dar olabilir veya rahmin duruş pozisyonu ters olduğundan kan kolayca boşalamaz. Bu gibi durumlarda rahim kanı dışarı atmak için daha çok kasılır ve bu kasılmalara bağlı olarak ağrılar oldukça şiddetli gelebilir. Tabi ki ağrılı adet görmenin tedavisi mümkündür. NSAİ ismi verilen gruba giren ağrı kesiciler sancılı dönemi hafifletmede etkili olacaktır. Bu ağrı kesiciler rahimden salgılanan sinir uçlarının uyararak ağrı hissedilmesine sebep olan prostaglandin adı verilen maddenin üretimini engelleyerek ağrıyı keser. Fakat ağrı kesicinin yetersiz kaldığı durumlar da olabilir. Bu gibi durumlarda doğum kontrol hapları kullanılabilir. Adet sancısının görmenin başka bir sebebi var ise tedavi bu sebebe yönelik yapılmalıdır.

  • Adetten önce aspirin içmek. Kanınızın sulanmasını sağlayarak rahat adet görmenizi sağlayacaktır.
  • Fazla ayakta durmamak ve istirahat etmek.
  • Karın bölgenize sıcak uygulamak, ayaklarınızı da aynı şekilde sıcak tutmak . Sıcak su torbası gibi ürünler kullanarak rahatlayabilirsiniz eğer sıcak su torbanız yoksa bir plastik şişeye ( Pet şişe gibi) sıcak su doldurarak , karın ve ayak bölgenize uygulayabilirsiniz.

Adet döneminizi sancısız geçiren kadınlardan olmanız dileğiyle…

Adet Sancısının Nedenleri

2 tür adet sancısı vardır primer dismenore ve sekonder dismenore;

Primer Dismenore

Bu sancılar genellikle adet görülmeye başladığı ilk dönemlerde ortaya çıkan, yaş ilerledikçe ve hamilelikte hafiflemeye başlayan sürekli ağrılardır. Genellikle 1 gün önce başlar ve 2-3 gün devam edebilir. Primer dismenore sancıları kanamayla eş zamanlı olarak başlayabilirler.

Sekonder Dismenore

Hiç adet sancısı görmemiş kişilerde yaklaşık 30-35 yaşlarından sonra görülmektedir. Genellikle adet kanamasından 7 gün önce başlar, adet görmeye 2-3 gün kala şiddetlenir ve adet görmeyle ağrılar azalmaya başlar.

Çok şiddetli ağrıların sebebi yumurtalıkta kist oluşması gibi etmenler yüzünden oluyor olabilir. Bu tip adet sancılarını aşırı şiddetli görüyorsanız doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.

  • Stres, sıkıntı, kaygı gibi psikolojik sebepler
  • Adet dönemine yakın oluşan kabızlık gibi etmenler.
  • Hormonal değişiklikle vücudun gerilmesi
  • Rahim ağzında darlık
  • Rahimde tümör
  • Rahimin farklı pozisyonlarda olması ( Özellikle arkaya doğru çok belirgin bir şekilde dönük olması
  • Rahim ve komşu organların belli bir şekilde iltihaplı olma ihtimalinden dolayı.
YAZAR BİLGİSİ
Modanium Özel
Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.